Головна » 2016 » مايو » 23 » Кубок Націй Данон, як один із шляхів розвитку дитячого футболу в Україні
22:06
Кубок Націй Данон, як один із шляхів розвитку дитячого футболу в Україні
26 квітня в селі Поляна Свалявського району пройшли ігри четвертого етапу Всеукраїнського турніру «Шкіряний м’яч» серед гравців 2004 року народження. У змаганнях взяли участь переможці трьох попередніх етапів. Ігри серед учнів проходили на центральному стадіоні-красені села Поляна.

У ході цікавої та безкомпромісної боротьби перемогли господарі змагань свалявці. Вони залишили позаду себе команду зі обласного центру (ЗОШ № 19 м. Ужгород), третіми стали футболісти із Сільця (Іршавський район). Завдяки перемозі у регіональних змаганнях «Шкіряного м’яча» підопічні Євгена Левка дістали змогу взяти участь у Всеукраїнських зональних змагань з футболу «Кубок націй Данон» сезону 2015/2016.

Цей турнір є не пересічним серед низки дитячих та юніорських змагань в Україні і вже за більш ніж десятирічну історію завоював статус одного з найпрестижніших. Сито відбірних турнірів є досить конкурентним. А фінальний етап, до якого потраплять переможці груп та краща команда господаря фінальної частини змагань Львівської області, завжди збирає численну аудиторію зі всієї країни. Позаяк за своїх улюбленців приїздять вболівати як батьки, так і друзі юних футболістів. Суперфінал турніру цьогоріч пройде 24-26 травня на славнозвісній "Арені-Львів".

Звісно за всім услідити не можливо, тож на деяких відрізках змагань цілком можливі нехтування правилами чесної гри. Та це лише має загартовувати юних футбольних талантів, які мають перш за все своєю грою доводити свою силу над суперником. А перемога на кожному з етапів дозволятиме їм грати надалі тільки з найсильнішими командами, спочатку в Україні, а згодом і в світі. Підвищення рівня майстерності юних футболістів та набуття неоціненного досвіду у зустрічах з різними за стилем та складом командами є одним з головних завдань проведення Всеукраїнських змагань з футболу «Кубок націй Данон».

Ще одним важливим моментом є те, що гравці команд-учасників мають змогу зіграти на кращих полях в Україні. На районному та обласних рівнях дуже часто їм доводиться тренуватися та грати на полях низького рівня. Питання інфраструктури є одним з головних у розвитку дитячого футболу в регіонах. Приємно спостерігати за грою юних спортсменів на стадіонах з відмінним станом газону, та й самі діти дістають не менше задоволення. Це великий плюс як організаторам, так і підростаючому поколінню.

Досить часто на всеукраїнських змаганнях проявляють себе самобутні шкільні команди з сіл чи міст, у яких розвиток дитячо-юнацького футболу йде трохи повільнішими темпами ніж у містах-магаполісах. І як зауважують дитячі-тренери старожили селекція в таких глибинках в даний момент практично не ведеться, у порівнянні з минулими роками. У цьогорічному фіналі з восьми команд лише дві представляють обласний центр, чотири районний центр і дві сільську місцевість.

Хотілося б зупинитись на нашій команді з Сваляви. До складу входять 17 гравців: воротарі - Мауріц Олександр та Магурський Мирослав; польові гравці -  Кіт Нікіта, Худа Василь, Годя Дмитро, Шипович Василь, Калій Дмитро, Лявинець Георгій, Попович Артем, Попович Роман, Безик Едуард, Сідоран Владислав, Гаврилець Володимир, Зизич Максим, Черевка Олександр, Кічун Євгеній, Полячук Артур.

Зазвичай свалявці виступають за схемою 3-1-3-1, де на воротах Магурський, лівий захисник Шипович, центральний захисник Макара, правий захисник Зизич, опорний півзахисник, капітан і лідер команди Кіт, лівий півзахисник Годя, правий півзахисник Лявинець, центральний півзахисник з атакуючим нахилом Кічун і єдиний нападник Черевка.

Дві перемоги у Чернівцях над ЗОШ селища Заболотів 12:0 та представниками чернівецької гімназії №1 2:1 дали змогу увійти до вісімки кращих в Україні. До того ж учні вибороли перші місця в усіх окремих дисциплінах. Зокрема таких, як: 

«Набиванням м’яча» - Нікіта Кіт; 
«Удари на точність» - Василь Худа; 
«Удари на дальність» - Олександр Черевка. 

Звання ж кращого гравця змагань теж здобув закарпатець - Євген Кічун.

Тренер команди Євген Левко. Допомагають йому дитячі тренери Іван Грубінка та Тарас Вайданич. Всі наставники досить молоді, з прогресивними поглядами на виховання підростаючого футбольного покоління.
 
Для дітей ці ігри йдуть у порівнянні з Лігою чемпіонів, і такі з’їздні тури допоможуть хлопчакам швидше адаптуватися до таких масштабних змагань, де трибуни будуть заповнені і на кону буде стояти значно більше ніж просто перемога.     

Тож робота організаторів матчів національного етапу «Кубку Націй Данон» ведеться у правильному напрямку. Вже завтра стартують вирішальні поєдинки і ми триматимемо кулаки за наших футболістів!

Тарас Галушка
 
Переглядів: 1134 | Додав: lobda | Теги: Україні, футбол, данон, Націй, кубок, етап, дітей, Фінальний, Свалява, турнір. франція | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: