Головна » 2016 » مايو » 12 » Збірна учителів Виноградівщини. 30 років потому
09:01
Збірна учителів Виноградівщини. 30 років потому
Гортаючи альбом зі старими фотокартками, я мимоволі зупинився на одній з них, пожовтілій від часу, але здатній дивовижним чином оновити пам`ять подіями 30-річної давнини. Згадалась весна 1986 року, районний відділ освіти, де я тоді працював, і…початок футбольного турніру на Кубок області, який розігрувався між учительськими збірними всіх районів.

Начальником нашої футбольної команди став Емеріх Йосипович Міндак – тодішній директор районного Будинку вчителя і за сумісництвом голова федерації футболу Виноградівщини. У минулому – чудовий футболіст, талановитий організатор, людина з високим авторитетом, Е. Міндак зібрав 17 молодих учителів, що так чи інакше займались футболом. і почались тренування. Тренувальним процесом безпосередньо керував Янош Варга – вчитель фізкультури Чорнотисівської СШ.  

Спортивні амбіції і ентузіазм допомагали проведенню повноцінних тренувань, хоча більшість гравців доїжджали з сіл: С. Чейпеш і Я. Варга працювали в Чорнотисівській СШ; С. Філак і М. Цимбота  – в Королівській СШ. В. Данич і В. Галас приїжджали з Черни, І. Галушка – з Текова, В. Човбан – з Сасова, М. Гоздок – із Дякова, Т. Модар – з Чепи, І. Білак – з Підвиноградова, В. Чорба – з Фанчиківської СШ.  П. Сурдюк  тоді працював директором районної ДЮСШ. 

Дружна та добре зіграна команда успішно пройшла шлях до фіналу, у якому нам протистояла збірна Мукачівщини. Фінальна гра проходила на нейтральному полі в м. Берегово і закінчилась нашою перемогою з рахунком 3-1. Фото, яке ви бачите, було зроблене одразу по закінченні цього матчу. 

На рахунку нашої футбольної дружини було в той рік ще декілька цікавих матчів. Один з них проходив у Будапешті, на стадіоні угорського футбольного клубу «Ференцварош». Ініціатором і водночас організатором товариської гри з командою одного з науково-дослідних інститутів Будапешта був Е. Й. Міндак. Гру ми виграли з рахунком 3-0, однак найбільші враження залишилися від тієї гостинності, з якою нас протягом 3-х днів приймали угорські друзі. Через деякий час угорська команда приїхала з дружнім візитом до нас. Спортивна частина програми зустрічі гостей була для них невтішною (0-5), однак в усьому іншому наші угорські друзі були дуже задоволені.  

На жаль, немає сьогодні серед нас одного з кращих півзахисників команди П. П. Сурдюка. Світла пам`ять назавжди збережеться і за Е. Й. Міндаком, людини, внесок якої у розвиток фізкультури і спорту Виноградівщини неможливо переоцінити. Але збереглася стара фотокартка, яка активує спогади і не дає забути тих людей, що тридцять років тому назад створили чудову команду!  

Післямова. Зважаючи на великий особистий внесок  Емериха Йосиповича Міндака у розвиток фізичної культури і спорту Виноградівського району, пропоную назвати одну з вулиць міста його іменем.  
      
Віктор Жупанин, м. Виноградів.   
* * *

На фото стоять зліва направо: І. Білак, М. Олаг, В. Данич, В. Кобаль, Я. Варга, С. Чейпеш, В. Жупанин, С. Філак, Т. Модар.   Сидять зліва направо: В. Чорба, М. Цимбота, І. Галушка, В. Вароді, В. Човбан, В. Галас, М. Гоздок, П. Сурдюк.
Переглядів: 1016 | Додав: lobda | Теги: 30 років потому, Виноградівщини, учителів, збірна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: