Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Арбітри Закарпаття складали планові тести із фізпідготовки та теоретичних знань
10:27
Арбітри Закарпаття складали планові тести із фізпідготовки та теоретичних знань
Перед початком сезону арбітри ФФЗ складали іспити з фізичної підготовки та тестування знань правил гри, затверджені ФФУ.

Арбітри Закарпаття складали планові тести із фізпідготовки та теоретичних знань Іспити з фізпідготовки наші арбітри складали на мукачівському стадіоні під наглядом своїх більш досвідчених колег: в.о. голови комітету Віталія Дем’яненка, арбітра міжнародної категорії Ярослава Козика та арбітра ФФУ, очільника Школи молодого арбітра ФФЗ Михайла Митровського.

Свою фізичну та теоретичну готовність до Чемпіонату та Першості області, який стартують 17 квітня, довела більшість арбітрів та асистентів. На жаль, деякі судді, через певні причини не змогли показати свої найкращі фізичні данні, але комітет арбітрів надав їм можливість підготуватися та приєднатися до складання нормативів з тими, хто не брав участі в іспитах, які незабаром відбудуться.

Як зазначив в.о. голови комітету Віталій Дем’яненко, Закарпаття має славні традиції арбітражу, які продовжують такі перспективні арбітри ДЮФЛ України як Михайло Райда та Вадим Запрутняк, до них буде підтягуватися й молодь. Окремо Віталій Миколайович виділив юну дівчину-арбітра Мар’яну Сухан, яка нещодавно складала іспити у ФФУ.

Назар Дьордь, один із молодих арбітрів ФФЗ, що представляє наш край у ДЮФЛ України, поділився своїми спостереженнями від тестування, які проводила федерація:

– У мене дуже позитивні враження від цього дня, адже такі іспити готують нас насамперед до Києва, де практично такі ж норми як фізпідтоговки, так і теорії.

Юним суддям, які бажають навчатися у нашій Школі молодого арбітра, я би порадив готуватися до таких тестів протягом 2–3 місяців. В іншому разі скласти їх практично не можливо. Тут потрібні комплексні вправи, в які входять і крос, і тренування зі швидкості, і хороші знання правил гри у футбол, швидка реакція на нестандартні ситуації тощо.

Перед початком тестування у мукачівському Будинку футболу до арбітрів звернулись віце-президент ФФУ Михайло Ланьо, голова ФФЗ Іван Дуран та голова комітету арбітрів ФФЗ Віталій Дем’яненко.

Михайло Ланьо наголосив, що беручи до уваги велику кількість команд поточного сезону, які надають заявки у ФФЗ, в першу чергу, ми спільно повинні зберегти ці клуби. А це найперше залежить від чесного, незаангажованого суддівства. Як неодноразово наголошує УЄФА та ФФУ, договірні матчі та корупція шкодять розвитку футболу не тільки на найвищому рівні, а також і аматорським змаганням. На жаль, у нашому краї керівники клубів часто мають звичку «підзаряджати» арбітрів перед матчами. Ми повинні викорінювати ці «традиції».

Михайло Іванович також поставив у приклад арбітрам Закарпаття нашого земляка Ярослава Козика – представника України в УЄФА, який, попри свій статус, не відмовляється від суддівства аматорських змагань, а в Мукачеві його зазвичай можна побачити на стадіоні під час тренування з бігу.

Закарпатські арбітри повинні розуміти, що віце-президент ФФУ має можливість допомогти у кар’єрному зрості молодим арбітрам Закарпаття, але лише тим, хто може довести свою фізичну готовність та знання правил.
У свою чергу Ярослав Козик зауважив, що головним правилом арбітражу футболу є належна фізична підготовка та швидкість прийняття рішень під час матчів.

Голова Федерації футболу Іван Дуран вкотре наголосив, що Закарпатський футбол не має відношення ні до політики, ні до географічного розташування команд, а наша спільна мета – збереження того кістяка футбольних клубів, який маємо нині. І, зважаючи на те, що у цьогорічному сезоні стартуватиме близько 40 обласних команд, роль арбітрів та делегатів є однією із вирішальних. Адже більшість клубів виходить вперше на обласний рівень із районів, де почуває себе менш захищено. Тому саме представники арбітражу ФФЗ, які стежать за порядком під час матчів, повинні постійно доводити та підтверджувати свій авторитет.

Наразі закарпатська Школа молодого арбітра, яка була створена першою в Україні, не працює із повною віддачею, тому кількість суддів у нас не збільшується. У зв’язку з цим більш підготовлені арбітри повинні підтягувати своїх юних колег. У свою чергу, добре було б, аби досвідчені футбольні делегати допомагали та давали настанови суддям.

Іван Петрович також акцентував, що нині в області багато молодих, талановитих футболістів. Деякі з них, можливо, десь не виховані у плані дисципліни, тому під час поєдинку арбітри мають бути з ними більш жорсткішими, але й заважати їм грати атакуючий футбол також не варто.

Щодо роботи делегатів під час та після матчів, то вони більшу увагу мають звернути на, так би мовити, «офіційних представників», які часто своїми діями провокують уболівальників, порушують технічну зону тощо, заважаючи цим не тільки арбітрам, а й гравцям.

Тож спостерігачі арбітражу повинні фіксувати у рапорті, який надсилається у ФФЗ протягом 24 годин після закінчення матчу, все, що на їх думку, заважає уболівальникам насолоджуватися грою мільйонів. Усі випадки порушення поведінки гравцями, представниками команд, уболівальниками, розглядатимуться на засіданні дисциплінарного комітету ФФЗ.

Нагадаємо, що минулого сезону траплялись, на щастя, поодинокі випадки, коли ФФЗ була змушена через неадекватну поведінку уболівальників та представників клубів навіть закривати стадіони. Ці санкції, сподіваємось, дали свій результат та підтвердили авторитет роботи обласної федерації.

У підсумку тестування із знання правил гри склали й делегати ФФЗ, які також підтвердили свою готовність до сезону-2016.
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 882 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: