Головна » Усі публікації » Чемпіонат районів » Чемпіонат Берегівщини відбувся завдяки особистостям
11:02
Чемпіонат Берегівщини відбувся завдяки особистостям
Завершився чемпіонат Берегівського району з футболу сезону 2017 року.

Чемпіонат Берегівщини відбувся завдяки особистостям

Підбито його підсумки. Визначено переможців, призерів, кращих гравців. Змагання завершено, але вони могли й не відбутися…

Напередодні чемпіонату доля його проведення, участі команд перебувала під питанням. Проводили засідання виконкомів за присутності представників потенційних колективів. Тривали непрості дискусії, іноді на підвищених тонах. Виникали спірні моменти… Причиною всьому – проблеми, пов’язані зі складною соціально-економічною ситуацією в країні, яка не могла не вплинути на стан розвитку футболу. Фінансова нестабільність, низька заробітна платня змушують молодь шукати щастя далеко за межами рідної домівки. До того ж труднощі викликало й уведення єдиної бази даних футболістів. А для Берегівського району це двічі проблема, оскільки більшість гравців уже віддала перевагу аматорському шкіряному м’ячу сусідньої Угорщини, де вищий матеріальний стимул продовжувати спортивну кар’єру. І за такої ситуації головна роль належала ОСОБИСТОСТЯМ. Так, будь яка справа, а особливо громадська робота, тримається на них. Справа не проста. Справа, яка не дає матеріальних доходів, а ще навпаки, несе за собою додаткові витрати. Це сподвижницька праця людей, які всім серцем люблять футбол. Розуміють, що роль останнього в селах району має важливе значення. 

Футбол у Берегівському районі – не просто гра, де виступають дві команди для визначення переможця; це соціальне явище, у якому є суспільна необхідність. Фінансові й кадрові проблеми, на перший погляд, здавалося, унеможливлюють створення й утримання команд у населених пунктах. Багато хто опустив руки, але є ті, які незважаючи на всі проблеми, долаючи їх, змогли вирішити питання участі команд у чемпіонаті району. І необхідно віддати належне цим особистостям, тому що в найскладніший час вони взяли на себе нелегку справу, тягар відповідальності, щоб зробити добру справу, забезпечити дозвілля місцевих жителів. Завдячуючи таким людям, чемпіонат відбувся і, упевнений, продовжить свою історію, а тисячі вболівальників матимуть знову змогу щонеділі приходити на стадіон, уболівати за улюблену команду. Хто ж вони, ці ОСОБИСТОСТІ? Насамперед президенти футбольних клубів району, команди яких взяли участь у чемпіонаті. Безперечно, у кожного з них є однодумці, помічники, спонсори. Але насамперед керівники ФК змогли в останніх організувати роботу.

Йосип Бакош – президент ФК «Зірка» Берегово

bakosЙосип Бакош у футболі з десяток років, був одним зі спонсорів берегівської «Зірки». Саме в той час (2009 та 2010 рр.) вона здобула дві перемоги в чемпіонаті району та першою з берегівських команд виграла Лігу чемпіонів Закарпаття. Коли в 2014 р. «Зірка» припинила свої виступи й усі опустили руки, саме пан Бакош узяв справу до своїх рук, і наступного року ФК відновив участь у змаганнях. Фінішував п’ятим, а на завершення сезону став переможцем Кубка федерації. 

Із наступного сезону «Зірка» заявила про себе сповна. Команда зіграла в фіналах зимового Кубка, Кубка району «Берег – Фест» і виграла чемпіонат. Перед сезоном 2017 р. підопічні Йосипа Бакоша мали позитивний настрій і питання про виступи в новому сезоні не викликали сумнівів. Сезон видався успішним – перемога в зимовому Кубку та чергове звання чемпіонів району. Найбільшою проблемою клубу є відсутність власного стадіону, але в цьому питанні ведеться робота, щоб спортивна споруда в Чопівці належала його ФК.

Йосип Почаї – президент ФК «В.Бийгань»

pocsaiПісля кількарічного вдалого виступу команди з Великої Бийгані як у районному, так і в обласному чемпіонаті постало питання про припинення виступів ФК. Саме тоді, у складний для футболу села час, Йосип Почаї взяв на себе відповідальність і доклав максимуму зусиль, щоб улюблена гра продовжила на місцевому рівні свою історію. Безперечно, керівник клубу добре відомий уболівальникам, як меценат не тільки виду спорту № 1 у Великій Бийгані, а й найкращого в районі ФК «Берегвідейк». За два роки президентства з наполовину розваленої команди Йосип Почаї зумів створити боєздатний колектив, який виграв срібло чемпіонату сезону-2017 та був фіналістом Кубка району «Берег – Фест». До того за сприяння керманича на стадіоні В.Бийгані було проведено бліц-турнір серед юнацьких команд, присвячений Дню Конституції та Дню молоді України.

Ференц Буда – президент ФК «Запсонь»

budaДобре відомий клуб «Запсонь» кілька років тому опинився перед вибором. Бути чи не бути?.. У селі не знайшлося особи, яка б узяла на себе відповідальність за подальший розвиток футболу. Саме тоді й знадобилися енергія, організаторські здібності та любов до виду спорту № 1 Ференца Буди. Після провальних сезонів команди 2011 та 2012 років Ференц Степанович узяв ФК до своїх рук. Уже в сезоні 2014 р. колектив став чемпіоном першості району в першій лізі. У 2015 р. юнаки вибороли «бронзу» чемпіонату. Справа зрушилася з місця. 

Цього сезону команда практично все перше коло лідирувала, а за складної ситуації напередодні другого кола, коли багато хто вважав, що клуб припинить виступи в чемпіонаті, Ф.Буда не опустив руки і довів розпочате до логічного кінця. У результаті ФК «Запсонь» виборола бронзові медалі. Недарма на засіданні Ради президентів футбольних клубів району Ференца Степановича обрали головою.

Карло Горват – президент ФК «Талісман» Великі Береги

kariОстаннє десятиріччя, команда з Великих Берегів була середнячком, зірок із неба не хапала. Після річної перерви в берегівському футболі з 2014 р. до керма колективу став Карло Горват. «Основу» формували поступово. Перші перемоги отримали юнаки, опинившись серед призерів районних змагань. У сезоні-2015 юна зміна виборола золоті медалі. Наступного, 2015-го, року дорослі посіли третє місце. Найбільших успіхів досягнуто тепер. Спочатку команда стала срібним призером зимового Кубка, а в жовтні здобула Кубок району «Берег – Фест». За результатами чемпіонату в юнаків «Талісмана» – «срібло». А завершив сезон клуб перемогою у матчі за Суперкубок району.

Іштван Локіта – президент ФК «Артос» Гать

lokitaІштван Федорович очолив ФК, коли його обрали головою сільської ради. Молодий, енергійний, із самого початку своєї діяльності приділяв багато уваги розвитку футболу на селі. Після кількох років лідерства у районному футболі команда стала середняком чемпіонату, особливими перемогами не могла похвалитись. У перший сезон президентства колектив здобув тільки п’яте місце. Однак у той же рік переміг у Лізі чемпіонів Закарпаття. Уже в 2014 р., у другий рік президентства І.Локіти в «Артосі» як дорослі, так і юнаки стали чемпіонами району. Тоді ж команда вдруге стала переможцем ЛЧЗ. Через рік, юнаки повторили успіх, а дорослі завоювали «срібло». У 2014 та 2016 рр. команда перемагала в зимовому Кубку району, у 2016 р. здобула Суперкубок. Сезон 2017 року видався без особливих перемог, та найбільша з них – збереження команди й футболу для села.

Іштван Барта – президент ФК «Яноші»

bartaФутбол і Яноші, здається, – речі нерозлучні. У цьому селі вид спорту № 1 має славну історію. Багато років з невеликою перервою президентом клубу є Іштван Барта. Під керівництвом цього очільника за тривалий період роботи команда здобула чимало яскравих перемог. А найцінніше – інфраструктура. Найкраща в Берегівському районі. Тому й не дивно, що багато різноманітних фіналів проводять саме там. До того ж у Яношах із року в рік організовують різноманітні міжнародні дитячо-юнацькі футбольні змагання. Утім напередодні сезону-2017 «Яноші» опинилися в дуже складній ситуації. Футболісти, як основного складу, так і юнацький, на 80 відсотків перебралися в Угорщину. Було вкрай сутужно. Але рук ніхто не опустив, команда стартувала в чемпіонаті й завершила його. Юнаки, як і в минулорічномучемпіонаті, фінішували другими, а цього року вибороли «золото».

Дмитро Тараненко – президент ФК «Батьово»

batyuТак склалося, що Батьово опинилося поза футбольним життям району. Після обрання головою селищної ради молодого й цілеспрямованого Дмитра Тараненка у селі відновили гру № 1. Так, було складно, команда формувалася в ході чемпіонату. Довелося пережити провальні матчі, які, утім, чергувалися з яскравими перемогами. Та головне завдання виконано, головний вид спорту в селищі відновили. Найприємніше те, що Дмитро Тараненко дивиться в майбутнє і вже будує нові плани. Першочерговим завданням президент вважає реконструкцію стадіону. Дуже правильний підхід, адже інфраструктура і є лицем команди. До того ж у планах президента відкриття дитячо-юнацької футбольної школи.

Бейло Дерцені – президент ФК «Кідьош»

derceniБейло Дерцені більш відома особистість футбольним уболівальникам як гравець. Не дивно. Адже своїми яскравими виступами за Великі Береги, Мужієво та Бадалово, завоював прихильність. В історії Кідьоша футбольної команди не було. І тільки починаючи із сезону 2011 року з’явилася перша. Бейло Адальбертович як уродженець села, продовжуючи виступати за бадалівський «Фенікс», надавав рідному колективу всебічну допомогу. Згодом став президентом клубу. За короткий час у селі привели до ладу інфраструктуру, якої не мають чимало ФК. Колектив із року в рік прогресує. Цього сезону юнаки завоювали бронзові нагороди.

У футболі, кажуть, є переможці та переможені. У нашому випадку цей вислів не актуальний. Усі вищеперераховані особи – переможці. Незалежно від становища їх команд у турнірній таблиці. Адже керівники перемогли проблеми, складнощі, довели, що є патріотами свого села й справжніми господарями.

Олександр Чегіль, 
голова Берегівської районної федерації футболу
 

Категорія: Чемпіонат районів | Переглядів: 919 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: