Головна » Усі публікації » на Закарпатті » ФК "Буковина" Чернівці на закарпатський  лад
19:23
ФК "Буковина" Чернівці на закарпатський  лад
Пропонуємо вашій увазі черговий матеріал із циклу статей до 125–річчя зародження футболу на Срібній Землі.

ФК

Нині важко знайти в Україні команду майстрів, у складі якої б не грали наші земляки. Нині ми проаналізуємо виступи закарпатців у ФК «Буковина» Чернівці. А приводом до написання цього матеріалу послужив ювілей головної команди Чернівеччини, яка нинішнього року відзначає ювілей — 60-річчя від дня заснування. Перша її назва (1958 рік) була «Авангард». Через два роки, тобто у 1960 році буковинці стартували серед команд майстрів (клас «Б»). У своєму дебютному сезоні вони зайняли досить високе 8–ме місце серед 17 команд. Наш ФК «Спартак» Ужгород опинився аж на 11–ій сходинці підсумкової турнірної таблиці. Першим закарпатцем, який одягнув футболку новоствореного клубу був форвард мс СРСР Емеріх Лаутнер. До цього часу закарпатець провів 4 сезони за станіславський (Івано–Франківськ) «Спартак». Е. Лаутнер у цьому сезоні провів 23 календарні матчі із запланованих 32 і відзначився трьома голами.  

З 1965 року ця команда отримала назву «Буковина». Цього сезону відразу два закарпатці одягли футболки цього клубу. Першим був уродженець с. Шаланок, що на Виноградівщині, 19–річний  захисник Федір Чорба, який за буковинців відіграв рекордну кількість сезонів — 6 (1965–1970 рр.), а це 165 календарних ігор і 6 забитих голів.    

Разом із Федором у команду був зарахований і голкіпер із Берегова Чобо Кахлик, який перед цим захищав ворота одеського «Чорноморця», а ще раніше — харківського «Авангарду» (чемпіонат СРСР, Вища ліга). Берегівчанин взагалі встановив рекорд щодо перебування у команді. Він протягом 8 років був головним стражем «Буковини» і провів майже 200 офіційних ігор. 

Найкращий сезон у класі «Б» чернівецька «Буковина» провела у 1968 році, коли зуміла посісти друге місце. Срібними медалями були нагороджені і троє закарпатців: воротар Чобо Кахлик, до речі, штатний пенальтист, захисник Федір Чорба та півзахисник Йосип Бордаш з Берегова.

У сезоні–69 чернівецька «Буковина» вперше виступала у 2–ій групі класу «А». Напередодні цього сезону старшим тренером команди став наш земляк, перший змс СРСР на Західній Україні Михайло Михалина (уродженець с. Порошково, що на Перечинщині). Буковинці фінішували на 9–ій позиції.

Наступного сезону підопічні М. Михалини також виступили непогано – 8 місце. Цікаво, що у чемпіонаті – 70 у складі «Буковини» дебютував колишній гравець київського «Динамо», донецького «Шахтаря» та львівських «Карпат» Іван Диковець із с. Забрідь, що на Великоберезнянщині. Мало того, 31-річний Іван Іванович став і капітаном команди.

У сезоні-73 команду очолив мсмк Ференц Медвідь із с. Нове Давидково, що на Мукачівщині, який перед цим грав за київське «Динамо» та збірну СРСР. Він до себе запросив односельчанина Івана Качура, який виступав свого часу за мукачівські «Карпати» та ужгородську «Говерлу».

У 1974 році футболку чернівецької «Буковини» одягнув чудовий форвард, «король повітряних дуелей» (більшість голів забив головою — Авт.), володар кубка СРСР у складі львівських «Карпат» Янош Габовда із с. Ключарки, що на Мукачівщині.  У своєму дебютному сезоні Янош став кращим бомбардиром команди (14 голів). 

У сезоні-75 кращим бомбардиром команди став захисник Іван Качур. На один результативний удар менше було на рахунку Яноша Габовди. Цей сезон у складі ФК «Буковина» також провів ще один закарпатець — це уродженець Нового Давидкова мс СРСР Гаврило Качур.

Наступного року до Чернівців приїхав ще один закарпатець Іван Староста з Рахова. Його амплуа — воротар. Пізніше Іван Іванович працюватиме разом із автором цих рядків в обласній раді товариства «Колос». На жаль, його уже нема серед нас.

 У 1982 році  під керівництвом тренерів Олександра Павленка та закарпатця Іштвана Шандора  були виграні малі золоті медалі. Їх також було вручено і двом півзахисникам із Закарпаття Віктору Ряшку та Віктору Пасулько. Також буковинці стали володарями «Рубінового кубка» (71 гол). На жаль, у турнірі за вихід у першу всесоюзну лігу чернівчани виступили невдало. Вони поступилися у двох поєдинках білоруській команді «Дніпро» (Могильов) – 1:2, 1:2 та поділили очки з самаркандським «Динамо» — 3:2, 0:4.

17 матчів у сезоні–82 за «Буковину» зіграв Віктор Пасулько, який у розпал чемпіонату перейшов у одеський «Чорноморець», а після  завершення чемпіонського сезону «Буковину» залишив і Віктор Ряшко, який переїхав у ФК «Нива» Бережани. Натомість у чернівецькому клубі з’явився захисник Тиберій Корпонай із с. Ракошино, що на Мукачівщині.

(на фото зліва) Віктор Ряшко (зліва) та Тиберій Корпонай.

Наприкінці 80-их років кольори «Буковини» також захищав півзахисник Володимир Коман із Великого Березного, який виступав навіть за київське «Динамо.

На фото справа: В. Коман (справа) у складі київського «Динамо». У центрі — О. Блохін. 

Найуспішнішим сезоном для «Буковини» був 1990 рік, коли команда нарешті виборола путівку до першого всесоюзного дивізіону. У складі її був і гравець передньої лінії В.Коман.

А тепер спробуємо скласти символічний ФК «Буковина» Чернівці на закарпатський лад.

Отже, воротарі — Чобо Кахлик та Іван Староста.

Захисники — Іван Качур, Тиберій Корпонай, Федір Чорба та Гаврило Качур.

Півзахисники — Віктор Пасулько, Віктор Ряшко, Йосип Бордаш та Володимир Коман.

Нападники — Янош Габовда, Іван Диковець та Емеріх Лаутнер.

Тренери — змс СРСР Михайло Михалина, мсмк Ференц Медвідь, а також мс СРСР та заслужений тренер УРСР Іштван Шандор. 

Матеріал підготував Василь Гаджега,
голова обласного осередку Асоціації спортивних журналістів України. 

 

Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 897 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: