Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Іван Білак: "Колектив добре збалансований у всіх лініях"
08:01
Іван Білак: "Колектив добре збалансований у всіх лініях"
В інтерв’ю наставник виноградівського клубу розповів про команду, підготовку до нового сезону у рамках зимової обласної першості.

Іван Білак: Наприкінці квітня стартує черговий чемпіонат Закарпатської області у вищій лізі. Одним із фаворитів турніру фахівці вважають ФК «Севлюш» (Виноградів), який було створено в 2000 році за ініціативи міської влади. Нова команда виникла після об’єднання двох колективів – «Пластмасовика» та «Кераміка». З того часу «Севлюш» (до 1946 року Виноградів носив саме таку назву) є незмінним учасником чемпіонату Закарпаття. Останні сезони виноградівці незмінно сходять на обласний футбольний п’єдестал: 2014 р. – бронзові медалі; 2015, 2016 р.р. – «срібло». Цього сезону підопічні Івана Білака, який у молоді роки багато пограв за ужгородське «Закарпаття», тернопільську та вінницьку «Ниви», мукачівські «Карпати», спробують врешті завоювати золоті нагороди чемпіонату.

В інтерв’ю кореспонденту FootBoom наставник виноградівського клубу розповів про команду, підготовку до нового сезону у рамках зимового обласного чемпіонату, стан справ у закарпатському футболі та подальші плани самобутнього колективу.

- Іване Івановичу, скільки років ви працюєте з ФК «Севлюш»?

- Команду я очолив у 2012 році, коли вона за підсумками сезону посіла п’яте місце в чемпіонаті області. Щороку намагаємося боротися за чемпіонство, але досягти цієї мети поки що не вдалося. У нашому активі - «бронза» та два «срібла» обласного чемпіонату. Запам’яталася також минулорічна перемога у Суперкубку області, в якому ми здолали обласного переможця двох останніх сезонів ФК «Ужгород» (основний час гри і овертайм закінчився нульовою нічиєю, а післяматчеві пенальті краще пробили футболісти «Севлюша». – Авт.). У тренерській роботі мені допомагає фахівець з тактики Денис Ребрик та Володимир Талабірчук, який переважно займається адміністративними питаннями.

- Склад команди формують місцеві футболісти?

- Виноградівщина – щедра на футбольні таланти. У міській ДЮСШ функціонує секція футболу, якій допомагає клубне керівництво. Безпосередньо при нашому клубі футболом займається група дітей 2006-07 років народження. Тому при формування складу перевагу надаємо місцевим футболістам. Хоча будемо раді і кваліфікованим «легіонерам». В нинішньому складі «Севлюша» є кілька сильних гравців з інших міст Закарпаття.

- Кого можете назвати лідерами «Севлюша»?

- Насамперед виділю досвідчених атакувальних півзахисників Михайла Реплюка та Юрія Чонку. Щоправда Юрій нещодавно травмувався, йому зробили операцію на меніску. У цілому весь колектив добре збалансований у всіх лініях.

- Які зміни сталися у команді цього міжсезоння?

- «Севлюш» залишили вісім футболістів, зокрема, досвідчені Адріан Пуканич та Ігор Ловска. Адріан, як відомо, підписав контракт з першоліговим ФК «Полтава», але потім його розірвав. Остаточне питання про подальшу співпрацю «Севлюша» та Пуканича вирішуватиметься не раніше 10 квітня. Що стосується поповнення, то новачками нашого клубу стали семеро футболістів.

- Хто з футболістів «Севлюша» має досвід виступів на професійному рівні?

- Юрій Чонка грав за дублюючий склад харківського «Металіста», білоруський «Нафтан», угорський «Балмазуйварош». Крім того, свого часу у командах майстрів виступали Михайло Реплюк, Віталій Гринишин, Юрій Славік і Віктор Чумак.

- Нещодавно «Севлюш» переміг у зимовому чемпіонаті Закарпаття. Виступи у цих змаганнях можна назвати генеральною репетиціє перед літніми обласними футбольними баталіями. Результатом ви, звичайно, задоволені, а чи влаштовує якість гри, яку продемонстрували ваші футболісти?

- Розпочинали груповий етап дуже важко. В перших матчах демонстрували не той футбол, на який розраховували. Але з кожним поєдинком додавали, що у підсумку і стало запорукою успіху. З усіх проведених зустрічей відзначу нашу гру з ФК СДЮШОР (Ужгород), який формують гравці 2000 року народження. На початку другого тайму ми пропустили, але зуміли переломити хід матчу та забити два переможні голи. Хорошим вийшов і фінальний поєдинок виноградівців проти ФК «Середнє». Попри великий рахунок, 3:0 на користь «Севлюша», всі 90 хвилин на полі точилася безкомпромісна боротьба.

- Тепер «Севлюшу» залишається повторити подібний успіх в літньому чемпіонаті, що невдовзі стартує на Закарпатті…

- Так. Керівництво клубу ставить найвищі цілі. «Бронза» і «срібло» нам вже нецікаві, пора ставати чемпіонами. Наша команда заслуговує бути першою.

- Ви багато років працюєте в закарпатському футболі. На ваш погляд, останніми сезонами обласний футбол прогресує, чи, навпаки, рівень знижується?

- Якщо оцінювати нинішній рівень місцевого футболу, то за п’ятибальною шкалою я поставив би четвірку з плюсом. П’ять - сім команд знаходяться на однаковому високому рівні. Більшість матчі проходять напружено, прохідних ігор майже не буває.
























- Для багатьох обласних чемпіонатів дуже важливим є суддівське питання. На жаль, часто-густо арбітраж поєдинків за участю любительських команд бажає кращого. Як з цим обстоять справи на Закарпатті?

- Я скажу, що тема суддівства актуальна для всього українського футболу. Останніми роками рівень закарпатських суддів суттєво змінився в кращий бік. «Люди в чорному» почали працювати об’єктивніше, упередженість відсутня. Помилки якщо і трапляються, то пов’язано це з недостатніми професійними навичками рефері.

- Починаючи з сезону 2016/17 закарпатський футбол не представлений в професійному футболі, якщо не брати до уваги ФК «Мункач» (Мукачеве), який виступає в чемпіонаті України U-19. У виноградівського «Севлюша» немає бажання заповнити цю ніш, отримавши професійний статус?

- Звичайно, що кожна команда мріє про набуття професійного статусу. Ми не є виключенням і в перспективі повинні вийти на новий рівень, але коли це станеться поки невідомо. Наше сходження вгору залежить від багатьох факторів, у тому числі і фінансових.

- Як щодо інфраструктури, чим може похвалитися «Севлюш»?

- Нещодавно обновили стадіон, на якому проводимо домашні матчі, зокрема, реконструювали трибуни – обладнали їх пластиковими сидіннями, привели до ладу роздягальні та систему для поливу газону. Незабаром у Виноградові починається будівництво ще двох газонів: штучного та трав’яного. На одному з них плануємо проводити тренування. Зазначу, що всі ці арени є муніципальними.

- Хто в наш нелегкий час допомагає розвитку ФК «Севлюш» ?

- По-перше, велику допомогу надає президент ФК «Севлюш» (Виноградів) Іван Матрунич. Не забувають про виноградівський футбол й інші меценати. Зокрема Владіслав Поляк і Йосип Фізеші. Всі вони займаються фінансовими і організаційними питаннями розвитку ФК «Севлюш».

- Три найкращі футболісти в історії закарпатського футболу. Версія від Івана Білака.

- Іван Яремчук, Василь Рац, Василь Турянчик. Водночас хочу наголосити, що найкращим футболістом в історії виноградівського футболу вважаю Адріана Пуканича.
Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 1080 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: