Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Як грали футбол наші предки 80 літ тому?
19:55
Як грали футбол наші предки 80 літ тому?
Пропонуємо Вашій увазі новий дослідницький матеріал із історії закарпатського кого футболу.

Як грали футбол наші предки 80 літ тому?
(Сторінками газет «Українське слово» та «Нова свобода» за 1938 рік)
 
Ці газети того періоду досить обширно висвітлювали події не лише на футбольних полях, але й інформувала своїх читачів про інші події, що відбувалися навколо «шкіряного м’яча».
 
Стартуємо із двох інформацій, які були надруковані в газеті «Українське слово» на початку березня (8 та 9 березня). Матеріал під назвою «С.К. Русь, Ужгород започатковує сезон розгромом УМТЕ, Ужгород — 11:0 (3:0) читаємо дослівно: «Товариська зустріч мистців Словаччини нашого й мадярського скінчилася двоцифровою перемогою добре диспонованої дружини Руси, яка в складі: Шашовець, Криж П., Радик, Шкиряк ст., Копчай, Бендас, Мозер, Кобзар (Хома), Карман, Криж Й. і Ковач назначила вже спочатку, що буде грізним противником у дивізійних змаганнях.
 
Дальше змагання гратиме Русь у неділю на власнім грищі о 15. год. Партнер Руси перед закінченням числа ще не був означений»

У наступному номері цієї газети (9 березня) знаходимо матеріал під назвою: «СК Русь, Ужгород – КСЦ Кр. Хлумецьؙ— 10:0 (8:0).
 
І друге товариське змагання закінчилося високоцифровою перемогою нашої дружини, яка на цей раз випробувала нових грачів: на лівім крилі Джубана, а в середині нападу Хому та мол. Товта, замість недужого Кармана.

Активність гостей не вистачила на добре технічно й стріловодиспоновану Русь, яка в другій половині гри вже завідомо не навантажувала гостей дальшими голями. Ворота здобули: Мозер – 5*, Криж ст. й Хома – по 2 та Товт.
Суддя п. Чорногорський з Ужгороду – добрий. Глядачів – 400.
 
В неділю, 13. ц.м., відбудеться на грищі Руси товариська зустріч СК Русь, Ужгород – ЧсСК, Ужгород. Початок о год. 15»
 
Примітка: *Мозер — батько відомої мукачівської спортивної династії Мозерів. Його старший син Іван Іванович свого часу був першим членом збірної СРСР з футболу, а також олімпійської збірної, яка у 1956 році стала чемпіоном ОІ. Грав у таких командах: ФК «Спартак» Ужгород та Москва, ФК «Динамо» Мінськ, а також був тренером ФК «Динамо» Москва. Молодший його брат Михайло — кращий тенісист за всю історію цього виду спорту на Срібній Землі, був двічі абсолютним чемпіоном СРСР (1960 та 1961 рр.), 7 разів входив до символічного списку «Кращий тенісист СРСР».
 
Як видно з інформації, що вміщена вище, Іван Мозер–ст. був великим мастаком забивати голи. На цей раз він оформив, висловлюючись футбольною термінологією, так званий пента-трик. До речі, 5 голів в одному матчі свого часу забив Лео Мессі. Це був поєдинок у 2012 році у Лізі чемпіонів між ФК «Барселона» – ФК «Байєр» — 7:1!

У нас були футболісти, як-от Йосип Гагер, який на 1–ій спартакіаді народів УРСР (1945 рік) у ворота збірної Волинської області провів 11 голів (збірна Закарпаття – збірна Волинської області — 19:0!).
 
В іншій довоєнній газеті «Нова свобода» за 1938 рік знаходимо інформації і про арбітрів з футболу. Скажімо, у статті «Нові дивізійні суді» автор інформує читачів про засідання комітету арбітрів федерації (подаємо усі матеріали в оригіналі):«У п’ятницю вечером о 18 год. засідала в реставрації «Шусти» судівсько-жупна комісія, яка дала проект Чсл. Союзу футб. в Празі іменовати дивізійними суддями слідуючих членів Підк. Судівської філії: Рес, Черногорський, Комаринський, В. Федак, Ів. Мадарас, Мужак, Грипок, Мезік і Борош».
 
У наступній же газетній публікації автор не лише інформує читачів, як завершився черговий матч і хто забив голи, але дає об’єктивну оцінку бригаді суддів, яка обслуговувала гру СК «Русь» – УАЦ — 5:1 (2:0): «І. дорост Русі знову доказав, що є найліпшою підкарпатською дорост. командою. Грачі Товт, Бакай, Греньо і Повшик занедовго будуть доброю поміччю до першої команди. Вишньовський в центр.-гальфу (середній помічник) доказав, що його стале місце є в обороні. Голи здобули: Бакай — 4, Товт — 1. Дуже добре судіював Карман».
 
А ось в іншій газетній інформації арбітрам, як кажуть, «дісталося на горіхи» («Свобода слова», 1938 рік): «С.К. Русь дорост ІІ. – У.А.Ц. дорост ІІ. — 5:2 (4:0).
 
Красна побіда ІІ. доросту, який мусів грати не тільки против У.А.Ц., але й против судді, який був дуже необєктивний. Голи дали: Гавашій— 3, Пушкаш— 1 і Беняк ІІ. — 1. Суддя Міцак (У.А.Ц.) указав, як не треба судіювати».

Також із газетних публікацій дізнаємось, що виконуючий обов’язки тренера СК «Русь» Ужгород Обіц залишає команду, а його наступником буде О. Криж: «По відході тренера Обіца до Будапешту, ведення фотб. секції Руси Ужгород дало всім грачам І. й ІІ. дружини одномісячну відпустку, і то від 10 червня до 10 липня ц. р. Управа Русі на своїм останнім засіданні дальшим веденням футбол. вправ (тренінгу) повірила свого квалітнього грача О. Крижа. Ми переконані, що І. й ІІ. дружина Русі під веденням Крижа більше успіхів досягнуть, як під Обіцом, який був колись добрим грачом, але тепер є слабим тренером. Треновання доросту й діточої команди поведе й надалі В. Федак.

Грач доросту Русі Греньо так був поранений на приятельськім змаганні проти доросту У.А.Ц., що після посулку клюбового лікаря п. Др. Брящайки найменше десять днів мусить лежати й більше як місяць не може грати футболь.

(«Нова свобода», червень 1938 р.).
 
Із газетної публікації читачі також дізнались про смерть голови Підкарпатської футбольної жупи (федерації футболу Підкарпатської Русі — Авт.) та лікаря СК «Русь» Ужгород А. Бращайка. Назва матеріалу: «Відійшов приятель спорту».
 
«Спортовці зеленого Підкарпаття є під сильними вражінням болючої й сумної вістки… Др. Антона Брящайка (див. внизу фото А. Бращайка з книги В. Федака «Організація футбола», яка вийшла у 1936 році. До неї А. Бращайко, як голова обласногої федерації футболу написав передмову — Авт.) довголітнього нашого предсідника Підк. Фотбальової Жупи, містопредсідника СК Русі, щирого й доброго, совісного спортового працівника, ненарочного лікаря всіх наших спортовців не є між живими. Помер він на пості свого звання, як добрий вояк, все сповнюючий свої зобовязання як найчеснійше й найсовісніше. Спортовий клюб «Русь» в Ужгороді втратив у Його особі одного з своїх найвіршіних і найліпших приятелів, який не тільки в добрих часах, але й в найкритичніших і найтящих фазах клюбового життя підпирав наш клюб морально й був завжди щерим меценатом і добрим помічником. Наші спортовці не дивлячись на їхню клюбову приналежність, утратили в Його особі свого найліпшого помічника, амбулаторія якого завжди була відкрита перед кожним нашим раненим грачом ніколи і не сталося, щоб за свою працю хоч один сотик взяв від них. Останнім Його пацієнтом був грач СК Русі Греньо, який ще мав Його сьогодні відвідати. Вчора о 1 годині мав прийти наш лікар Антін на площу Русі, щоб переглянув із лікарської сторони наших маленьких спортовців; вчора вечером мав предсілати на засіданні Підк. Футбольової Жупи. Одночасно приготовлявся 10. липня пійти на перші вправи Русі по довгій переставці. Хотів знову видіти Русь в повній своїй славі, та на жаль вже того всього не може зробити й бачити. Даремно ми чекали Його на вчорашнім жупнім засіданні, що парумінутовим спізненням прибігне Він від декотрого свого пацієнта, як це дотепер робив. Даремно буде чекати Його дорост СК Русі сьогодні на нашій площі.

Малі провінціональні клюби втратили в Ньому найбільшого свого добродія, який все мав для кожного пару ласкавих слів і тому найбільшому «винникові» готовий був за все відпустити.

Др. Антін Брящайко, взірцевий лікар-спортовець помер, але Його пемять все жити буде між нами спортовцями!
* * *
Спортовий клюб Русь – Ужгород, взиває всіх своїх членів та прихильників віддати чисельною участю останню почесть своєму довголітньому членові відділу та клюбовому лікареві Др-ові Антонові Брящайкові. Похорон вібудеться 24. ц. м. о 16 год. з дому смутку на набережні Рошковича ч. 20.
 
(«Нова свобода», 22 червня 1938 р.).
 
Аби закінчити наш матеріал на оптимістичній ноті, переглянемо наступний номер газети «Свобода слова», де надрукований матеріал про СК «Русь» Хуст. Його назва «Чи будемо мати ще одну «Русь» в дивізії, або Змагання за вступ до східньої округи дивізії».
 
До кваліфікаційних змагань поступили майстри 4-ох жуп. Підкарпаторуську Жупу заступає новий майстер СК Русь, Хуст, підк. М.Л.С. (Мадяр Лабдаруго Севетшег), «Спартакус» Паланок, Східньословацьку Жупу «Славія», Пряшів, і Східнослов. М.Л.С.: К.Ш.Ц., Кошиці.
 
Розльосовання квал. змагань є слідуюче (календар змагань є таким — Авт).
 
І. коло 26 червня: Славія, Пряшів – СК Русь, Хуст, Спартакус, Паланок – КШЦ, Кошиці.
 
… VI. коло, 31 липня: СК Русь, Хуст – Спартакус, Паланок та Славія, Пряшів – КШЦ, Кошиці.
 
Гри відбудуться все на грищі першого названого клюбу.
 
Дуже добре льосовання має наш підк. майстер, СК Русь, Хуст, який свої перші два найтящі змагання грає на чужій площі. Темпо СК Русь, Хуст до дивізії!
 
Ця газета не лише інформувала своїх читачів про внутрішні футбольні новини, а й широко висвітлювалаподії на чемпіонаті світу, який у червні–липні 1938 року проходив у Франції:
 
«Мистецтво світу в футбалі»:
 
«У Франції вже почались цьогорічні мистецтва світу у футбалі. До першенств приголосилось 16 держав, з яких Австрія з причини «аншлюсу» відпала. Перше коло відбулось 4. і 5.VI. ц.р. з такими вислідами: Чехословаччина – Голландія — 3:0; Німеччина – Швайцерія — 1:1; Італія – Норвегія — 2:1; Мадярщина – Голанд. Індія (тодішня назва Індонезії. – Авт.) — 6:0; Франція – Бельгія – 3:1; Бразілія – Польща 6:5 та Куба – Румунія 3:3.
 
Дня 9.VІ. були повторені змагання між Німеч. і Швайцерією, та Кубою і Румунією, які в першому колі, мимо продовження закінчилось нерішено.
 
Швайцарія – Німеччина — 4:2 (1:2) та Куба – Румунія — 2:1 (0:1).
 
Слід завважити, що з цих, різних мистецтвах світу футболевакласа поодиноких державних репрезентацій є майже вирівняною. В першому колі лише двоє змагань було вирішено в нормальному часі, останні аж по 2х15 хвил. догривок. Титул мистця з попередніх першенств боронить Італія».
 
Газета «Нова свобода» через місяць вмістила матеріал про завершення чемпіонату світу.
 
«Мистецтва світу у футболі закінчені».
 
«В неділю закінчилися змагання за світове мистецтво в футболі. В Паріжі перемогла мадярську дружину Італія — 4:2 (3:1). Цікаво підмітити, що французька публіка друковалаМадярщині.
 
Дальші висліди (матч за 3–тє місце — Авт.) Бразилія – Швеція — 4:2.
 
Ось так скінчилось змагання світу: 1–ше місце — Італія; 2–ге — Мадярщина, 3-тє — Бразилія і 4–те —Швеція.
 
Метеріал підготували: В. Гаджега (Ужгород) та В.Баняс (Хуст–Київ).
 
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 667 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: