Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Ювілейний турнір пам'яті афганців: перемога за "Проспектом"
10:55
Ювілейний турнір пам'яті афганців: перемога за "Проспектом"
У суботу, 13 лютого у СК "Юність" відбувся традиційний турнір з футзалу, присвячений виводу військ з Афганістану.

Ювілейний турнір пам'яті афганців: перемога за
Ці змагання мають славетну історію - вже протягом 20 років організатори влаштовують футбольне дійство, аби у такий спосіб привернути увагу до важливої проблеми - вшанування пам 'яті військових, що віддали своє життя у війні у Афганістані (1979-1989), а також воїнів АТО в Україні. Незмінні ініціатори спортивного дійства як морально, так і матеріально підтримали вдов, чоловіки котрих загинули під час військових конфліктів.
 
За попередньої реєстрацією участь у першості повинні були взяти 20 команд розподілені на 5 груп (по 4 команд у кожній). Проте 2 футбольні колективи не явилися на змагання, а відтак довелось змінити принцип визначенняя виходу з групи до наступної стадії - плей-оф. До чвертьфіналу напряму виходили команди, що посіли перші місця, а також трійка кращих команд, що фінішували на другій сходинці. Але оргкомітет визначав при цьому їхній очковий доробок без урахування матчів з останнім місцем (оскільки в деяких групах для останніх команд фіксувалась технічна поразка у зв 'язку з неявкою ).
 
У підсумку, сліпий жереб звів футбольні колективи у 1/4 фіналу: відвертий фаворит турніру команда "Проспект" не без труднощів здолала команду "Лотос" 2:1, "Вопак" та "Маковиця" у основний час переможця не визначили - 0:0, але у серії пенальті фортуна була прихильнішою саме до гравців, що представляли ужгородський супаремаркет. Футболісти "Коритнян" мінімально  поступились команді "Медея" - 0:1. Останніми пробились до півфіналу гравці "Окко", які не залишили сухого місця від "Вовкового" - 4:0.
 
Пара півфінальних зустрічей пройшла за кардинально різним сценарієм: "Проспект" спокійно забронював собі місце у вирішальній грі, перегравши "Вопак" з рахунком 3:0, а от "Медея" та "Окко" у основний час так і не зуміли визначити сильнішого. У післяматчевих пенальті останні були на дещицю майстернішими.
 
Фінальний поєдинк вийшов доволі видовищним, і вболівальники з міцним терпінням, які зуміли досидіти до самого кінця (турнір тривав впродовж цілого дня) побачили яскравий тріумф футболістів "Проспекта".  Підсумковий результат - 2:1, але, повірте, м ' ячі у цьому матчі повинні були влітати у два рази більше, при чому, як у ворота одного, так і іншого фіналіста.
 
У матчі за третє місце "Медея" розправилася з "Вопаком" - 3:0, завоювавши бронзу.
 
Оргкомітет, окрім власне нагородження команд-призерів, вручили й індивідуальні нагороди. Так, кращим воротарем турніру став Іван Ковач ("Медея"), кращим захисником - Сергій Товтин ("Проспект"), нагороду кращого нападника отримав Підлиський ("Окко"). Що цікаво, відзначили не тільки футболістів, а й представників феміди. У номінації "кращий рефері турніру" переміг Йосип Шитєв, який святкував у цей день 58-річчя.
 
Голова ужгородського відділення всеукраїнської асоціації афганців Чорнобиля Олександр Котик стверджує, що подібні футбольні турніри допомагають  підростаючому поколінню усвідомити значення подвигу солдатів на війні, тим паче, у сучасних реаліях, де останніми роками спостерігається сумна тенденція: "Прикро, що того року ми вшановували 5 загиблих атошників, цьогоріч - вже 15. Ситуація, у якій перебуває наша країна зовсім не легка. Ну а стосовно дружин загиблих афганців, яких ми щорічно запрошуємо, то варто враховувати й той факт, що цих героїв потроху забувають - все таки з тих подій пройшло 27 років. Рани по-тихеньку заживають. А от рани кривавого конфлікту на Сході - ще свіжі. Саме тому ми вирішили об 'єднати вшанування пам 'яті цих і одних, і інших. Адже ми повинні глибоко цінувати, поважати та віддавати належне цим героям. Тішить той факт, що нашу позицію розділяє й молодь. Організаторам за сприянням меценатів вдалося придбати кожній з вдов продовольчі пакети, а також вручити грошову допомогу на суму 1000 грн. "
Олександр Курта
ФОТОРЕПОРТАЖ з матчу дивіться на офіційній сторінці Вконтакте.
 
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1036 | Додав: lobda | Рейтинг: 3.0/3
Всього коментарів: 1
1 Вадим Ерёмин  
0
Очень жаль, что оргкомитет так не верно решил относительно вторых мест! Не честно было! Где правило "Fair play"? Оргкомитет стимулировал договорные матчи, ведь в группах с меньшим количеством игр победители просто сводили очную встречу в ничью и у них было по 4 очка, и даже при 1 победе, они спокойно выходили дальше со-второго места!

При всех раскладах, в группах где было по 4 команды набрать желаемые очки без учёта 4-го места значительно сложнее! Так и получилось, из групп, в которых было по 3 команды, вышли по 2 в 1/4 финала, а 2 группы, где было по 4 команды боролись до последних секунд матча и просто "вылетели"! Когда в группе 4 ровные команды, даже сыграв 2 ничьи и выиграв у аутсайдера - команда набирает 2 очка (без учёта игры с четвёртым местом)! В 3-командных группах за победу над аутсайдером давали 3 очка, ведь та команда третья!

Жаль, что из-за этого безобразия, мы не смогли болеть в 1/4 финала за команды Сторожницы и Стандарта, которые решили НЕ ДОГОВАРИВАТЬСЯ между собою до игры, а играли для болельщиков! Результат и игра были очень хорошие (2:2), но из-за системы обе команды не вышли из группы, набрав в группе "смерти" по 4 очка!

Оргкомитет должен думать о справедливости! Могли предложить схему, где из групп 3 команд выходят только победители, а из 4 команд - по 2 первые места, или хотя бы лучшая вторая команда проходила сразу, а 4 другие играли б стыковые матчи!

Не нужно схемами турнира стимулировать ДОГОВОРНЫЕ матчи!
Честь и хвала президентам команд "Сторожница" (Андрей Пацкан) и "Стандарт" (Денис Близнец), которые играют честно, а не договариваются! Но искренне жаль, что из-за "смешных" и не продуманных схем Оргкомитета, страдаем мы, болельщики, которые теряют сильные команды и в следующих раундах турнира играют значительно слабее коллективы!

الاسم *:
Email *:
كود *: