Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Хто блокує створення спорткомплексу для юних спортсменів Ужгородщини?
08:16
Хто блокує створення спорткомплексу для юних спортсменів Ужгородщини?
Справжня епопея розгорнулася довкола авторинку “Кінчеш”, що знаходиться на початку одноіменного села на Ужгородщині.

Хто блокує створення спорткомплексу для юних спортсменів Ужгородщини?

Наш сайт вже повідомляв раніше про ситуацію навколо будівництва масштабного спортивного центру через спротив торговців. З того часу мало що змінилось, 

“Сучасні спортмайданчики повинні створюватися не тільки в столицях, а й у периферійних населених пунктах”

В 2017 році, Ужгородська районна рада звернулася до Коритнянської сільської ради з пропозицією збудувати на території села Кінчеш сучасний футбольний стадіон.

На реалізацію солідного проекту з районного бюджету готові виділити близько 20 млн гривень.

Станом на сьогодні, в Ужгородському районі проживає близько 7 тисяч діток шкільного віку. Районна ДЮСШ активно популяризує різні види спорту – футбол, волейбол, легку та важку атлетику, гімнастику, тощо.


Спортом тут займаються 1200 діточок, яких виховують 26 тренерів. З кожних змагань, національного та міжнародних рівнів, наші дітки привозять призові місця.

Арена такого рівня дала б можливість тисячам діткам району безкоштовно користуватися всією спортивною інфраструктурою об’єкту.

В даному контексті варто зауважити, що Федерація футболу України активно підтримує створення футбольних арен в сільській місцевості.

Як заявляв перший віце-президент ФФУ на відкритті стадіону “Минай” – “Сучасні спортмайданчики повинні створюватися не тільки в столицях, а й у периферійних населених пунктах. Як показує практика і історія нашого українського футболу, більшість українських футбольних зірок родом саме з невеликих міст і сіл” – наголосив В. Костюченко.

Досвід с. Минай є зразковим – на матчі одноіменної футбольної команди щоразу приходить близько 1000-1200 вболівальників.

Очевидно, що від створення такого соціального об’єкту район та село тільки виграють. Окрім тренувань різних спортивних секцій та проведення чемпіонатів, Ужгродський район зможе приймати футбольні матчі національного рівня.

До прикладу, 31 жовтня в Закарпатську область завітає ФК “Динамо”, який зустрінеться зі згадуваною командою з Минаю.

Реалізація будівництва таких спортивних майданчиків відроджує й повертає великий футбол на Закарпаття, та популяризує спортивний спосіб життя серед діток.

Окрім того, районна влада матиме місце для проведення різного роду культурних заходів, з трибунами та територією, яка вміщатиме декілька тисяч глядачів.

В Україні проекти таких масштабів в селах майже не реалізовуються, таким чином с. Кінчеш отримало унікальний шанс стати спортивною меккою Ужгородського району.

Спротив підприємців авторинку

Камнем спотикання на шляху до реалізації проекту стали підприємці Авторинку Кінчеш. Залучившись підтримкою місцевих “активістів”, кілька десятків продавців автозапчастин відмовилися покидати територію ринку, вдавшись у своїх діях до залякувань та образ в сторони депутатів Коритнянської сільської ради.

Трохи історії… 89 соток землі с. Кінчеш, на якому розсташувався авторинок, знаходилися в оренді у Комунального підприємтсва “Горизонт”. Вартість оренди квадратного метру на ринку сягала 30-ти гривень.

З поступовим зростанням в Україні мінімальної заробітньої плати, вартості енергоресурсів та росту інфляції, комунальним підприємством було вирішено підняти суму оренди до 50 грн/м2. Варто зауважити, що на деяких ринках Ужгорода, району та й області вцілому, вартість оренди доходить і до двухсот гривень за “квадрат” торгової площі.

Однак підприємці ринку спричинили справжній скандал, в результаті якого було досягнуто домовленостей на позначці в 40 грн за м/кв.

Небажання підняти орендну плату, призвела до того, що ринок перетворився на справжній “Шанхай”,  де, за словами місцевих жителів, окремі персонажі не гребують вживанням спритних напоїв, а на самій території ринку немає навіть натяку на будь-яку інфраструктуру.

На базарі відсутній навіть туалет загального користування. Справляти потребу тут виходять в поле, трохи за межі ринку, або ж одразу тут – між рядами.

То ж згодом КП “Горизонт”, яке було не в змозі знайти спільну мову з підприємцями, було вимушене передати ринок в субаренду ТОВ “Аніта”.

Нове керівництво уклало договори з підприємцями, строком до листопаду 2018-го року, однак, через декілька місяців збиткової діяльності, ТОВ “Аніта” також відмовилося опікуватися ринком та розірвало договір з КП “Горизонт”, яке, у свою чергу, розірвало угоду з сільською радою.

Таким чином, 0.89 га землі знаходяться в земельних запасах села Кінчеш, та плануються передатися районній раді для будівництва там спортивної арени.

Одним з основних аргументів підприємців в сторону збереження ринку є надходження в бюджет села коштів від сплати оренди.

Такі заяви носять відверто маніпулятивний характер, адже в найкращі часи діяльності авторинку, КП “Горизонт” перераховувало на баланс Коритнянської сільської ради трохи більше 20 тисяч гривень на місяць (700 доларів США).

Більше того, майже усі ФОП-и – жителі Ужгорода, та сплачують відповідні податки до казни обласного центру. Тож теза про захист підприємців з району – щонайменше недоречна.

Варто додати, що підприємцям було запропоновано ділянку на території Холмківської сільської ради, яка знаходиться у 2 км від існуючого авторинку. Значна частина підприємців вже обрали для себе ринок Краснодонців, через що місцеві псевдоактивісти почали поширювати фейкові новини про змову креманичів сільради та власників ринку.

Обіцяли підприємцям допомогти й з переїздом на новообране місце, відвели для цього “транзитного періоду” декілька місяців.

Однак, серед підприємців ринку виявилася дещиця осіб, які підбурюють місцевих “активістів” та інших жителів села до деструктиву у вирішенні цього питання. Не зважаючи на обіцянки покинути земельну ділянку, група активістів почала вдаватися до погроз представникам cільської ради та інших структур державної служби.

Кожен з підприємців організовує декілька людей та всією командою з декількох десятків осіб влаштовують скандали і провокації на засіданнях сільської ради, та тиснуть на працівників різних погоджувальних органів.

Питання законності

Cтаном на сьогодні підприємцями, суто між собою, було створено Обслуговуючий кооператив “Кінчеш”.

Таким чином, не маючи відповідних договорів на оренду земельної ділянки, півсотні підприємців з Ужгорода фактично вчинюють самовільне захоплення земельної ділянки з розсташуванням там незаконно встановлених малих архітектурних форм (павільйонів) та ведення підприємницької діяльності всупереч чинному законодавству.

Ужгородська громадська організація, напрямком якої є журналістські розслідування, виявила ряд адміністративних та кримінальних правопорушень з боку підприємців фактично нелегітимного авторинку та псевдоактивістів, які вносять деструктив в життєдіяльність села.

З результатами проведеного розслідування активісти обіцяють ознайомити громадськість вже цього тижня. Наразі юристи громадської організації готують відповідні звернення до органів податкової інспекції ДФС, Прокуратури та Нацполіції області, Державної служби України з питань праці, Департаменту боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями, Управління Держгеокадастру, тощо.

Резюмуючи викладене

Вічні скандали та мітинги з боку торговців авторинку ставлять під загрозу реалізацію глобального для села проекту. Спортивна арена для безкоштовних занять декількох тисяч дітлахів району може не відбутися через небажання підприємців, які не мають майже жодного відношення до району, переїхати на будь-який інший торгівельний майданчик.

Реалізація контрабандного товару кількома десятками підприємців стоїть в розріз з мрією тисячі батьків та діточок на здорове майбутнє квіту нації.

Сьогодні від ситуації програють усі. Органи самоврядування тихо втрачають час на реалізацію проекту. Вже через декілька місяців закінчується бюджетний рік.

Залишок підприємців, які, очевидно, всерівно будуть вимушені покинути територію в с. Кінчеш, нехтують власним часом та допомогою з переїздом на нові торгівельні локації, а серед активної громади області та жителів району, – наражаються на ряд інспекцій та здійснення громадського контролю за дотриманням законності.
 

Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1360 | Додав: lobda | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: