Головна » Усі публікації » на Закарпатті » На Закарпатті розпочинається V турнір на честь Андрія Гаваші
13:37
На Закарпатті розпочинається V турнір на честь Андрія Гаваші
V міжнародні змагання стартують уже післязавтра.

На Закарпатті розпочинається V турнір на честь Андрія Гаваші
З нагоди першого ювілейного турніру на честь видатного закарпатця, екс-голкіпера київського «Динамо» Андрія Гаваші у прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг. Участь у якому взяли голова ГС «Федерація футболу Закарпаття» Іван Дуран, голова оргкомітету турніру Вадим Дьордь та член виконкому крайової федерації, головний редактор газети «Спорт-Тайм» Степан Селменський.
 
Наразі аналогу турніру на честь Андрія Гаваші не те що в Закарпатті, в Україні нема. Насамперед я говорю про рівень команд-учасниць, їх географію та й власне вікову категорію. «Такі турніри, на жаль, не проводяться в Україні. Є лише одні змагання схожі на турнір А. Гаваші у Херсоні під назвою «Крим – це Україна». Чому вони не масові? Тому що беруть участь у них випускні класи. А це реальна оцінка діяльності того чи іншого тренера, школи. Не кожен, повірте, хоче, аби бачили рівень його роботи у підсумку. З допомогою таких турнірів ми показуємо не тільки стан українського дитячо-юнацького футболу, а й Закарпатського, зокрема. Наші команди жодного разу не виграли, аби Ви зрозуміли. Це перша мета міжнародних змагань. Друга – показати дружність у футболі. Рідко, коли ти побачиш, що обіймаються після матчу тренери «Карпат» і «Шахтаря». Третя – вшанування наших ветеранів, у тому числі Андрія Гаваші, з яким я маю честь працювати уже чотири роки і який очолював крайову федерацію 16. До участі в турнірі ми не запрошуємо команди, які змагаються у першій лізі. До нас приїжджають представники виключно вищої. Ви думаєте «Шахтар» чи то «Динамо» були б постійними учасниками, якби рівень інших команд був нижчим? Відповідь очевидна. Гріх не проводити подібний турнір на Закарпаття. Насамперед тому, що у нашому краї 125 років тому провели перший футбольний матч. 26 років тому у нас відбувся перший поєдинок за участю збірної України і перший гол за неї забив саме закарпатець»», – зауважив голова ГС «Федерація футболу Закарпаття» Іван Дуран.
 
Традиційно команди змагатимуться у двох вікових групах U-15 та U-17. Цьогоріч на турнір приїде 20 кращих команд України, Угорщини, Німеччини, Австрії та Ізраїлю (розклад ігор дивіться нижче). Навіть одна бригада арбітрів з Німеччини долучиться до обслуговування поєдинків. «Жодного разу нарікань на дії арбітрів не було. Майже жодного. Минулого року румуни не дограли, бо побилися з арбітрами. Скажу Вам більше, вони поступились команді столичного «Динамо» з рахунком 0:12. І ми зробили висновки більше їх просто не запрошували, бо побачили їх реальний рівень та й адекватність. Коли на 5-ий турнір заявилась команда з Австрії, ми попросили офіційне підтвердження її класу, тобто на якому рівні виступає. Взагалі кожного року ми робимо якісь висновки, прислухаємось до порад тренерів. Наприклад була пропозиція грати один тайм не 40 хвилин, а 35. Ми її врахували. Далі прислухались до думок щодо щільності поєдинків і врахували їх під час формування розкладу», – продовжив голова ГС «Федерація футболу Закарпаття».
 
«Після кожного поєдинку, я спілкуюсь із колегами тренерами. Які у них враження, чи приїдуть команди знову. Жодного разу, я Вам кажу це відверто, не почув поганої думки. Чому? Та все просто: є можливість грати із рівними, сильними суперниками. А це найкраща підготовка до сезону. Плюс усі матчі відбуваються на кращих стадіонах Закарпаття, команди проживають у кращих готельно-ресторанних комплексах. Усі команди ми забезпечуємо перевезеннями із місця проживання до стадіону. Організовуємо для них екскурсії у вихідний день. На тренерів чекає семінар. Наведу приклад нашої СДЮСШОР. Минулого року команда не зовсім вдало виступила на турнірі. Але отримала хорошу підготовку до чемпіонату України, відповідно посіла першу сходинку у Західній зоні. Взагалі кожного року змінюються переможці. І це цікаво грандам українського та й закордонного футболу», – зазначив голова оргкомітету Вадим Дьордь.
 
У підсумку Степан Селменський запросив усіх журналістів до співпраці і пообіцяв надати максимальну інформаційну допомогу з боку організаторів турніру.
 
Турнір є некомерційним, без жодних грошових внесків зі сторони команд. Федерація футболу Закарпаття забезпечує арбітраж, оренду стадіонів та інші витрати.
 
Вагому підтримку турніру надають і наші спонсори, якими традиційно є піцерія «Колізей», мінеральна вода з «Деренівської купелі», представництво в Україні італійського спортивного бренду Givova.
 
Цього року спонсорську допомогу також надали «Комінвестбанк» та ТМ «МОЯ ВОДА», охоронна фірма «СЕНК», чотиризірковий Hotel Old CONTINENT, представництво в Україні італійської торгової марки, що спеціалізується на спортивному одязі Macron, італійська фірма BARRET, яка виробляє спортивне обладнання.
 
Оргкомітет турніру вдячний за допомогу і нашим інформаційним партнерам: загальнонаціональному проекту «Золотий Талант», сайту Sport.ua, щотижневику «Спорт тайм», газеті та сайту «Карпатський об’єктив», футбольному Інтернет-виданню «Лобда»; телеканалам: «Сіріус» та Філії ПАТ НСТУ «Закарпатська регіональна дирекція».
 
Усі новини, які стосуються турніру, будуть публікуватись на офіційних сайтах: Федерації футболу Закарпаття, СДЮСШОР (Ужгород) та МФА «Мункач» (Мукачево).
Віталій БІРОВЧАК
 
 
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 777 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: