Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Олександр Чегіль: "На часі питання доцільності реорганізації ДЮФЛЗ, створення кількох ліг"
18:14
Олександр Чегіль: "На часі питання доцільності реорганізації ДЮФЛЗ, створення кількох ліг"
Сьогодні підбиваємо підсумки року в дитячо-юнацькому футболі Закарпаття з головою профільного комітету ФФЗ.

Олександр Чегіль: – Олександре Олександровичу, яким, на Вашу думку, був цей рік для дитячо-юнацького футболу?

– У цілому за продуктивністю доволі продуктивним, а за рівнем складності – так само достатньо складним. Щодо першого, то було проведено цілий ряд заходів, за якими простежуються певні результати роботи тих людей, які працюють у галузі дитячо-юнацького футболу. Щодо другого, то насамперед відбулося чимало змін, які стосувалися розвитку, однак і викликали складнощі. Останні не всі сприйняли на місцях. Якщо ж конкретніше, то, до прикладу, ми ввели єдину базу даних на гравців, котрі виступають у дитячо-юнацькій футбольній лізі області. Це дає свої позитиви, адже можемо відстежувати, де, хто, як грає, унеможливлює проблему підставних футболістів або штучного їх омолодження, із чим потрібно послідовно боротися. Наприкінці року запрацювала робоча група зі створення науково-методичного центру. Він покликаний забезпечити якісну методику навчання гравців від початку їх підготовки й до переходу в команду майстрів. Наскільки в таких намірах зможемо просунутися – то вже інше питання. Але сам факт, що відповідні кроки зроблено, дає підстави сподіватися на краще. На превеликий жаль, у глибинці в нас іще мало якісних полів. Так, більше з’явилося міні-майданчиків зі штучним покриттям, однак їх теж недостатньо. А великих, як у Середньому, і поготів. Потрібно ж мати в кожному районі. І не по одному. Звичайно, багато що впирається в проблему фінансування. Та в цілому дитячо-юнацькому футболу стали більше приділяти уваги. Голова федерації Іван Дуран також на ньому зосереджує значну частину роботи федерації.

– Зі змагань, що відбулися, які викликають особливі емоції?

– У своїй діяльності значною мірою ми зосередилися на змаганнях ДЮФЛ Закарпаття. Ліга, так би мовити, мужніє, з’явилася значна кількість команд. Це радує. Переконаний, із часом матимемо якість. Додали настрою й виступи на «Шкіряному м’ячі». Правда, виникли певні непорозуміння на ІІІ етапі зазначених баталій. Скажімо, до Сваляви не виїхали представники Мукачева, Мукачівського й Воловецького районів як переможці ІІ етапу, тобто міськрайонних змагань. Зате добрі враження від ігор IV етапу, особливо від фінальної стадії. Матчі відбулися в Поляні. Хочеться сказати велике спасибі Іванові Дрогобецькому за надання високоякісних полів. Усе для учасників було компактно, зручно. Департамент освіти і науки Закарпатської ОДА забезпечив дітей харчуванням, а Федерація футболу Закарпаття виділила призи. Захід організовано на високому рівні. Потішили й результати виступів наших команд на V та VІ етапах. У фінальній стадії свалявці посіли 4 місце серед гравців 2004 року народження, які виступали на стадіоні «Арена Львів». А вихованці 2005 року народження з Ужгородської ЗОШ № 19 у Вишневому (Київська область) узагалі стали переможцями. Щодо турніру «Шкіряний м’яч», то приємно й те, що на сайті ФФЗ батьки, тренери, вболівальники загалом мали можливість спостерігати за прямою трансляцією фінальних матчів за участі закарпатців. З інших змагань відзначу турнір на честь Андрія Гаваші. У ньому виступили топ-команди не лише з України, а й із з-за кордону. Наші діти перед ДЮФЛ України мали спаринги на високоякісних полях із серйозними суперниками, а сам захід відбувся на високому рівні.

– Новим досвідом для Закарпаття стали організація та проведення фіналу ДЮФЛ України в одній із вікових категорій. Що скажете з цього приводу?

– Провести фінал Дитячо-юнацької футбольної ліги України серед гравців віком до 16 років – велика честь для нашої області. І такий турнір став внеском у розвиток футболу на Закарпатті. Ми побачили, до чого слід рости місцевим командам, на кого рівнятися.

– Поки, прикро, високих результатів у змаганнях ДЮФЛУ закарпатці не демонструють. Чому?

– Вплинула соціально-економічна ситуація в країні, яка насамперед відобразилася й на області. Ми розташовані на кордоні. У сусідніх країнах приділяють значну увагу умовам, за яких діти тренуються. В Угорщині взагалі успішно діє державна програма розвитку дитячо-юнацького футболу. Не дивно, що чимало наших учнів завдяки настановам батьків віддають перевагу сусіднім країнам. Скажімо, із Берегова, інших куточків краю чимало юних гравців можна зустріти в Ніредьгазі, Дебрецені. Кращі хлопці також отримують запрошення до Києва, Львова, Дніпропетровська, де діє чітка піраміда потрапляння в команди майстрів. Це одна з основних причин, чому маємо невдачі в чемпіонаті ДЮФЛУ. Однак зроблено кроки з виправлення ситуації. Скажімо, у Мукачево запрошено угорських фахівців. Вони змінюють методику тренувань, філософію ставлення до гри. Знаю, так само ситуацію аналізують і в СДЮСШОР Закарпаття, зміцнюють матеріальну базу школи. Для того, щоб був результат, потрібен час, однак зусилля докладаються. Звичайно, ми більше потребуємо фінансового забезпечення, особливо в глибинці. Необхідна сучасна інфраструктура. Слід вирішувати й проблему пересування дітей. Школи не мають власного транспорту, звідси болісний пошук коштів для поїздки на змагання. Левову частку таких витрат бере на себе ФФЗ, а ці кошти можна було б використати на інші вважливі потреби. Тут би суттєво могли б допомогти місцева влада, засновники футбольних клубів. Водночас дуже сподіваємося, що якісно запрацює науково-методичний центр, удасться покращити підготовку кадрів. Адже чимало фахівців освіту отримали раніше, а потрібно самовдосконалюватися, здобувати нові знання. Футбол же розвивається, висуває нові вимоги. Думаю приїзд фахівців із-за кордону в наш край, проведення курсів для тренерів у березні-квітні будуть теж важливими в плані розвитку футболу в області.

– Насамкінець, якими очікуються заходи в подальшому?

– Минулого тижня відбулося підсумкове засідання Дитячо-юнацької футбольної ліги Закарпаття. У лютому плануємо провести позачергову конференцію. Думаю, на часі питання доцільності реорганізації ДЮФЛЗ, створення кількох ліг. Очікуємо на проведення цілого ряду спортивно-масових заходів. Так, відбудеться зональний етап новорічно-різдвяного Кубка з міні-футболу в кінці ще цього року, а 9–10 січня – фінал. На березень запланований ІІІ, на квітень-травень ІV етап змагань ДЮФЛЗ. Думаю, слушною є думка директора СДЮСШОР Вадима Дьордя провести турнір для гравців віком 14 і 16 років, як турнір на честь Гаваші для футболістів 15 й 17 років. І ті, і ті отримали б хорошу практику перед стартом чемпіонату ДЮФЛУ. Будуть і інші заходи. Звичайно, виникатимуть і нові перешкоди на шляху. Але ми будемо їх наполегливо долати, щоб відродити славу того футболу, яким колись пишалося Закарпаття.
 
Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ
 
Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 986 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: