Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Олександр Глагола: "Перейшов у "Шахтар" якраз на свій день народження"
15:13
Олександр Глагола: "Перейшов у "Шахтар" якраз на свій день народження"
До вашої уваги інтерв'ю з молодим свалявцем Олександром Глаголою, який вже чотири роки знаходиться в системі донецького "Шахтаря".

Олександр Глагола:
Напередодні старту чемпіонату України нам вдалось поспілкуватися з одним із закарпатських представників у донецькому клубі, а саме з півзахисником Олександром Глаголою, який ось вже чотири роки захищає кольори Шахтаря.

Тим більш, Олександр якраз позавчора святкував свій 19-ий день народження, а вже сьогодні, 21 липня, розпочне виступи у складі дублюючого складу донеччан у молодіжній першості.   

- Для початку хотів би привітати з минувшим Днем народження. Хотілось б дізнатись по порядку про всю твою кар’єру. Коли ти почав займатися футболом? Хто був твоїм першим тренером?
 
- Дякую! Свою кар'єру я почав у ДЮСШ Свалява у 8 років, першим тренером був Василь Васильович Мелеш, потім через 2 роки мене запросили на перегляд у Мукачево. Після кількох днів перегляду запропонували залишитися, я дуже хотів, але батьки були спочатку проти, та потім мені вдалося їх вмовити. 
 
Після 4 років у Мукачеві, де моїм тренером був Золтан Сільваші, після турніру в Маріуполі мене запросили в Шахтар на перегляд, там пробув тиждень і потім мені, якраз на мій день народження, сказали, що я залишаюся! Я був шалено радий і ось уже 4 роки граю в команді Шахтар.
 
- У 2010 році ти виступав за Скалу у ДЮФЛУ. Як ти опинився у Моршині? Тебе запросили чи ти сам туди поїхав?
 
- Ми всією командою тоді грали за Скалу, вони не змогли тоді зібрати команду 1997 року для участі в чемпіонаті, а наш тренер був у хороших відносинах з керівниками Скали і вони нам запропонували провести весь сезон за Скалу, для нас це був хороший досвід пограти у Вищий лізі ДЮФЛ.
 
- У сезоні 2011/2012 ти вже виступав за ДЮФК Мукачево у Першій лізі. Чому обрав Мукачево, а не наприклад СДЮСШОР Ужгород який грав у Вищій лізі?
 
- Тоді в Мукачеві у нас зібрався дуже дружній і хороший колектив, мені було комфортно грати в цій команді і я ніколи не думав, щоб перейти в СДЮСШОР, тим паче це був наш головний конкурент в чемпіонаті області.
 
- Ти забив 22 голи за сезон у Першій лізі за ДЮФК Мукачево. На твою думку це був слабкий рівень суперників чи у вас була сильна команда?
 
- Я думаю, що перш за все у нас була дуже сильна команда. А рівень команд тоді був на дуже хорошому рівні і 22 забиті м'ячі - це заслуга всієї команди.
 
- Коли тебе запрошував Шахтар чи були в тебе ще якісь пропозиції від інших клубів?
 
- Так, були пропозициї, але це все на рівні чуток.






























 
 
- Як пройшла адаптація в Донецьку в перший сезон? Не важко було жити далеко від дому? Ти сам поїхав у Донецьк (без батьків)?
 
- Я поїхав один, без батьків. Спочатку було дуже важко без рідних, так довго не бачитись, це було для мене щось неймовірне. Адаптація пройшла швидко. Хлопці допомагали, тому швидко влився в колектив.
 
- Чи допомогали тобі осовїтися земляки Чурко та Кобін. Часто з ними пересікався?
 
- Переважно я бачив їх тільки на іграх і тренуваннях.
 
- Під чиїм керівництвом виступав у Академії Шахтаря?
 
- Першими тренерами в Шахтарі у мене були Олександр Коваль і Оскар Ратулутра, під їх керівництвом виступав два роки. Потім, коли перейшов в U19 виступав під керівництвом Валерія Кривенцова та Евгенія Котова. І тепер, коли перейшов до молодіжного складу, вони також тренують нашу команду.
 
- В першому сезоні спочатку ти виходив в основному на заміну, але з середини сезону 2012/2013 почав все частіше починати матчі в основі. Як вдалося завоювати місце в старті? Завдяки першим голам?
 
- Так, в першому сезоні перші півроку я зазвичай виходив на заміну, було дуже важко коли не потрапляв у стартовий склад, але потім вийшовши на заміну зумів забити пару голів і тренер почав ставити мене все частіше. Нікому не хотілося віддавати своє місце.
 
- У першому сезоні у Шахтарі ти забив 8 голів, у другому 6. Та у статистиці твоїх виступів не вказано гольові передачі, чи часто асистував партнерам?
 
- Так, я зробив багато гольових передач, я тоді грав флангового нападаючого і тренер вимагав від нас, щоб ми робили багато подач і прострілів.
 
- На яких ще позиціях виступав в академії та U19. На якій позиції відчуваєш себе найкраще?
 
- Частіше за все я виступав на позиції флангового нападаючого й інколи грав під нападаючим.
 
- У 2013 році вперше дістав виклик у збірну від Олега Кузнецова. Чим запам’ятались тобі виступи під його керівництвом. Можливо виділиш якийсь матч.
 
- Це був перший мій матч проти збірної Туреччини, ми тоді на останній хвилині зуміли вирвати нічию, а я провів тоді на полі всю гру.
 
- У матчі за 3-е місце XII міжнародного турніру з футболу пам'яті 1-го президента ФФУ Віктора Баннікова з збірною Сербії ти заробив вилучення на останніх хвилинах. Часто дістаєш червоні картки?
 
- Коли був ще в молодшому віці діставав багато червоних, але тепер уже навчився справлятися з емоціями.
 
- Крім України U16 грав ще за старші вікові категорії: U17, U19?
 
- Ні, не грав.
 
- В 2014 році ти розпочав виступи за Шахтар U19, і тобі в першому ж офіційному матчі вдалось відзначитись у ворота металургів. Можна сказати, що ти легко перейшов із дитячо-юнацького у юніорський футбол?
 
- Спочатку було важко, тренери нам постійно говорили, що це вже не дитячий футбол, потім з часом я вже освоївся.
 
- Ти грав разом з Коваленком. Чим він виділявся серед інших футболістів. Як вважаєш, за рахунок чого він досяг успіху?
 
- За рахунок своїх найкращих якостей: вибір позиції на полі, хороша передача, швидке прийняття рішень куди віддати пас і він швидко перебудувався с дитячого футбол на дорослий.
 
- У сезоні 2014/2015 ти став чемпіоном України у категорії U19 у складі Шахтаря. В чому особливість (або вірніше сила) тієї команди, з якою ти потім дійшов до фіналу юніорської Ліги чемпіонів?
 
- По-перше, у нас були дуже хороші тренери, які знали підхід до кожного гравця. Був хороший колектив, ніколи не було якихось непорозумінь. Була одна команда, як на полі, так і за його межами, це дуже важливо в футболі.


 































- У юніорській Лізі чемпіонів з БАТЕ ти вийшов лиш в кінці зустрічі. А в півфіналі з Андерлехтом вже в старті. Які відчуття були перед виходом на поле бельгійського стадіону Коловрей? Не переживав?
 
- Мені сказали за день до гри, що я буду грати спочатку. Переживав, але потім, коли уже виходив на поле, всі хвилювання пропали.
 
- В минулому сезоні ви зайняли третє місце. Підвищилась конкуренція чи відхід декількох основних гравців у дубль та основу Шахтаря суттєво вплинули на гру U19?
 
- Підвищилась концкуренція, в чемпіонаті було багато хороших команд, але напевно причина все таки в тому, що багато гравців покинуло команду і склад змінився практично на 70%.
 
- Новий сезон ти розпочинаєш вже у дублі, де будеш працювати із знайомим тобі Валерієм Кривенцовим, з яким працював два сезони тому в U19. Що ти можеш сказати про цього наставника, який вплив він здійснив на твоє становлення як футболіста?
 
- Валерій Сергійович дуже вимогливий тренер і ніколи не любить програвати. В нього нема любимчиків, грає той хто сильніший. Він буває дуже емоційним, але потім він може підійти, вибачитись і спокійно все пояснити. Я в нього вже багато чому навчився і думаю ще багато чому навчусь.
 
- У передсезонних матчах ти вже встиг відзначитися три рази, у ворота Чайки Київ та двічі забив Ниві Вінниці. Як оціниш підготовку до нового сезону? Наскільки готовий до першого матчу із Зіркою, яка відбудеться вже сьогодні?
 
- Підготовка проходила близько місяця, за цей час провели велику бігову роботу, багато працювали над тактикою і провели декілька товариських матчів. Я думаю відсотків на 90 готовий до чемпіонату і першої гри.
 
- Розкажи про умови проживання коли ви ще були в Донецьку. І якщо можеш, то порівняй з теперішніми.
 
- Умови в Донецьку з теперішніми умовами порівняти неможливо, там було все - багато полів для тренування, тренажерний зал, басейн, ну все для того, щоб розвиватися молодому футболісту.
 
- Зараз де проживаєте і тренуєтесь?
 
- Зараз проживаємо в селі Щасливе, під Києвом, тут же і тренуємось.
 
- Чи маєш на своєму рахунку ігри за основу Шахатря? Чи доводилось тренуватись у Мірчі Луческу?
 
- Ні, немаю. І тренуватись у Луческу не доводилося.
 
- За останні два роки Шахтар почав значно частіше підпускати до першої команди власних вихованців. Як вважаєш в чому причина такої тенденції: стало більше талановитої молоді, чи можливо через кризу в українському футболі, чи були якісь інші причини.
 
- Я думаю все тому, що рівень чемпіонату впав й іноземці не хочуть приїзжати грати в слабкий чемпіонат, і це шанс для молодих гравців.

 




























- Опиши як проходить твій звичайний робочий день.
 
- Підйом у нас у 8, потім через дві години тренування, далі відпочинок, можна десь сходити погуляти або просто відпочивати в кімнаті. Зазвичай у нас одне тренування в день.
 
- Чи доводилось спілкуватися чи бачитись з новим тренером Фонсекою. Чи навідувався він на ваші тренування чи товариські ігри?
 
- Ні, ще його не бачив, на тренуваннях теж його не було. Всі товариські ігри у нас знімають і відсилають йому.
 
- Зараз десь вчишся?
 
- Ні, не вчуся.
 
- Маєш агента?
 
- Так, агент є. Вадим Шаблій.
 
- На скільки в тебе контракт з Шахтарем?
 
- Ще 3,5 роки.
 
- В якому європейському чемпіонаті хотів би спробувати сили?
 
- Напевно в англійській Прем'єр-лізі.
 
- Крім звісно Шахтаря, за який клуб вболіваєш в Європі?
 
- За Ліверпуль.
 
- На якого футболіста хотів бути схожим у дитинстві? Зараз на кого рівняєшся?
 
- В дитинстві, як напевно і всі, хотів бути як Шевченко. А тепер дуже подобається як грає Коутіньо з Ліверпуля.
 
- Слідкуєш за перебігом подій у закарпатському футболі?
 
- Так, слідкую. Коли був вдома побував на грі Поляни і Тячева.
 
- Бажаю тобі вдало стартувати у чемпіонаті і багато забивати. І ще раз з днем народження, головне щоб без травм!
 
- Дуже дякую!
Тарас Галушка
 
Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 1657 | Додав: lobda | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: