Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Олександр Надь: "Не приховую, що завершити кар'єру збираюся в Україні"
15:44
Олександр Надь: "Не приховую, що завершити кар'єру збираюся в Україні"
Закарпатський воротар Олександр Надь, який зіграв у чемпіонаті України більше 100 матчів, вже четвертий рік виступає за кордоном.

Олександр Надь:
Коли в січні 2016 року багаторічний капітан ужгородської Говерли Олександр Надь провівши рік в Румунії підписав контракт з будапештських Гонведом, українських футболістів, які виступають в угорському елітному дивізіоні можна було перерахувати на пальцях однієї руки. Зараз же ситуація кардинально змінилася: наше представництво одне з найчисленніших в легіонерських корпусі сусідньої країни. Відрадно, що всі українські футболісти перебувають в своїх клубах на провідних ролях. І вони сміливо можуть брати приклад тепер уже з воротаря Дебрецена, який, до речі, недавно прийняв угорське громадянство.
 
- Пане Олександре, на минулому тижні Дебрецен виявився в епіцентрі уваги, в драматичній боротьбі, вирвавши перемогу у лідера чемпіонату Ференцвароша - 2:1. Рахунок по грі?
 
- Скоріше так, ніж ні. Хоча ми першими пропустили, але володіли територіальною перевагою, перевершили гостей за кількістю створених гольових моментів. Втім, на цей раз і фортуна нам посміхнулася, адже переможний м'яч Дебрецен забив на третій компенсованій хвилині.
 
- За Ференцварош зараз виступають українці Іван Петряк і Ігор Харатін, а біля керма команди знаходиться екс-наставник київського Динамо Сергій Ребров. Встиг з кимось із них поспілкуватися?
 
- Не встиг. Хоча я знайомий з Харатін, також вихованцем закарпатського футболу. А все тому, що ми дуже довго святкували вікторію в роздягальні (посміхається). Футболісти Ференцвароша швидко покинули межі стадіону.
 
- У цьому поєдинку, на думку оглядачів, ти був одним з кращих у своїй команді. Петряк і Харатін сильно докучали?
 
- Вони зараз дійсно на слуху, а Петряк, на мій погляд, взагалі найкращий серед легіонерів. Що стосується Харатіна, то під керівництвом Сергія Реброва він став більш універсальним гравцем. Якщо у своїй попередній команді - Зорі, Ігор переважно діяв на позиції опорного півзахисника, то в Ференцварош встигає ще й брати гру на себе, майстерно підігруючи партнерам. У матчі з Дебреценом саме вони найчастіше змушували нервувати мене і моїх одноклубників.
 
- На твій погляд, поява Сергія Реброва біля керма Ференцвароша себе виправдовує?
 
- Відповім ствердно, адже Ференцварош досить впевнено очолює турнірну таблицю. Хоча, думаю, що Сергія Реброва запрошували з більш далеким прицілом. Клубні боси і численні вболівальники вже зачекалися гучних перемог будапештської команди на міжнародній арені. Ось перед новим наставником і поставлено завдання так підготувати команду, щоб з нею рахувалися в Європі.
 
- Чим ти пояснюєш той факт, що в елітному угорському дивізіоні з кожним роком з'являється все більше футболістів з українським паспортом?
 
- Завдяки підтримці на урядовому рівні з 2010 року в Угорщині впроваджується комплексна програма з розвитку футболу. Це стосується не тільки спорудження нових сучасних стадіонів, а й створення належних умов для юних любителів цієї гри буквально в кожному населеному пункті. У федерації з'явилися впливові партнери, в клубах немає відбою від спонсорів, бо ті користуються преференціями, ефективно ведеться і маркетингова політика. Погодьтеся, коли у команди міцні фінансові тили, це серйозна підмога для вдосконалення, адже ти думаєш тільки про футбол. Тим більше, що кар'єра гравця не така вже тривала і все потрібно встигнути. Тому зараз українські футболісти з задоволенням погоджуються на переїзд в Угорщину.
 
фото dvsc.hu
 
- Багато експертів, дійсно, вважають, що рівень угорського елітного дивізіону останнім часом зростає багато в чому завдяки українцям. Однак навіть на матчах за участю провідних команд, відвідуваність залишає бажає кращого.
 
- Погоджуся з цим, проте, мені є з чим порівнювати, і тут помітний прогрес. У кожному клубі багато уваги приділяють роботі з уболівальниками, є спеціальні сімейні сектори на трибунах, багато категорій фанів - пенсіонери, студенти, школярі мають пільги при придбанні квитків. Тому, переконаний, що в недалекій перспективі і в Угорщині на футбольних матчах будуть аншлаги.
 
- Якби головний тренер збірної України Андрій Шевченко поцікавився у тебе, кого б ти порекомендував з наших земляків, які виступають в Угорщині в головну команду країни, то що б почув у відповідь?
 
- Цікаве питання ... Ну, Петряк вже неодноразово викликали в збірну, тільки, вважаю, що йому потрібно більше довіряти. Дуже хорошу пресу мають Харатін, про якого я вже розповідав і Лук'янчук із Кішварди. До речі, Павло в передостанньому турі вразив ворота Дебрецена шикарним ударом і, поза всякими сумнівами, цей гол претендуватиме на звання кращого в сезоні. Ось цих виконавців я б і зазначив.
 
- Чим ти пояснюєш поразку Дебрецена від одного з аутсайдерів - Кішварди і свою відсутність в тому поєдинку навіть в заявці?
 
- На мій погляд, мої одноклубники недооцінили географічних сусідів, а футболісти Кішварди, серед яких були і три українці, навпаки, діяли з позамежною самовіддачею. Ось чому в наступному турі Дебрецену вже нічого не залишалося, як в матчі з Ференцварошем постаратися зіграти через не можу, продемонструвати свої кращі якості і реабілітуватися. І я радий, що теж вніс свою лепту в цю яскраву перемогу, тим більше, що це був мій ювілейний 50-й матч у складі Дебрецена. Сподіваюся, що цей успіх додасть нам сил і допоможе зійти на п'єдестал пошани, а також завоювати право виступати в Лізі Європи.
 
- На який термін розрахований твій контракт з Дебреценом?
 
- Ще три роки. На пенсію поки не збираюся (посміхається). Намагаюся брати приклад зі свого кумира і тезки - Шовковського, який надійно захищав ворота київського Динамо і в 40-річному віці.
 
- Ти вже тривалий час виступаєш за кордоном, спочатку - в Румунії, тепер - в Угорщині, але за подіями в українському футболі стежиш?
 
- А як же. Дебрецен знаходиться в якихось двох годинах їзди від Ужгорода, і я часто буваю в рідному місті. Володію інформацією, що після нетривалої перерви Закарпаття знову має свого представника у великому футболі - Минай, за який, до речі, виступає мій кум Владислав Микуляк. Сподіваюся, що Минай не обмежиться другою лігою і через кілька сезонів завоює путівку в елітний дивізіон. Це для мене важливо, бо я не приховую, що завершити кар'єру збираюся в Україні. Так що ми ще обов'язково зустрінемося.

Сьогодні існує величезна кількість способів, які можна використовувати для пошуку роботи. Одні з них є більш ефективними, інші – менш. Зручні фільтри, якісна база вакансій і резюме - знайди кращу роботу на jooble!
​​​​​​​

 

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 4283 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: