Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Олександра Терембець: "Серцем Ужгородської футзальної ліги є команди, які беруть у ній участь"
22:53
Олександра Терембець: "Серцем Ужгородської футзальної ліги є команди, які беруть у ній участь"
В ексклюзивному інтерв’ю прес-службі УФЛ Олександра підвела підсумки сезону 2018/19, розповіла про плани на майбутнє.

Олександра Терембець:
Останніми роками на Закарпатті активно розвивається футзал. З кожним роком цей видовищний вид спорту набирає в нашому краї дедалі більших обертів. Сезон УФЛ 2018/19 став переломним: футзал Закарпаття вийшов на всеукраїнський рівень. Ми в голос заявили про себе на всю державу (у нас найбільша зона Другої ліги України, ми прийняли міжнародний жіночий товариський поєдинок Україна – Словаччина, нам довірили проведення Кубка регіонів АФЛУ і врешті-решт ГО «Асоціація футзалу Закарпатської області» стала повноправним членом Асоціації футзалу України). Велика заслуга у цьому засновниці Ужгородської футзальної ліги, єдиної в Україні жінки-керівника обласної асоціації Олександри Терембець.
 
В ексклюзивному інтерв’ю прес-службі УФЛ Олександра підвела підсумки сезону 2018/19, розповіла про плани на майбутнє та поділилася концепцією проведення Кубка АФЛУ. 
 
- У всіх чотирьох лігах з першого і до завершального туру точилася напружена боротьба за медалі, Суперліга увійшла до складу Другої ліги України а Ужгород прийняв матчі високого рівня. Можна з упевненістю сказати, що сезон 2018/19 був успішним?
 
– Безперечно, сезон 2018/19 був успішним. У всіх чотирьох дивізіонах зібралися конкурентоспроможні колективи (не було очевидних фаворитів або ж аутсайдерів). Інтрига жила впритул до завершального туру. У Суперлізі (зона Другої ліги України) взагалі останній матч вирішував долю усіх трьох комплектів нагород. Такого в нас ще не було. До прикладу, у Вищій лізі аж п’ять команд до останнього претендували на «бронзу». У підсумку розрив між передостанньою та третьою командами був усього чотири очки. Я вважаю, що сезон пройшов на високому рівні, що неабияк тішить. Хочеться подякувати усім тим, хто був причетним до сезону 2018/19, а саме оргкомітету змагань, зокрема головному судді змагань Петру Миляну і нашому лікарю - хронометристу Володимиру Червіняку. Спонсорам (друкарні «РІК-У», яка забезпечує УФЛ усією друкованою продукцією, інформаційному сайту «Лобда», який активно висвітлює футзальне життя регіону, ресторану «Honey» та клубу «Babalu», які постійно нас підтримують і де ми проводимо святкування завершення сезону, автору ексклюзивних кубків Івану Щуру та його команді, компанії «Ужнет» та «Ужнет+» завдяки яким ми маємо змогу транслювати поєдинки, Ужгородській міській раді, зокрема, заступнику міського голови Олександру Білаку, садибі «Family Land», представники якої подарувала переможцям сертифікат на безкоштовний відпочинок на їх території, технічному бренду «Sportika», який надав технічний інвентар для проведення ігор УФЛ, також хочеться окремо відзначити ужгородське відділення «Rws bank» (керівник Омелян Лиховід), яке було генеральним спонсором сезону 2018/19), вболівальникам і, звичайно, футзальним колективам. Як я неодноразово зазначала, команди, які беруть участь в Ужгородській футзальній лізі, є її серцем. Ми отримали чималу кількість заявок від колективів, які хотіли взяти участь в УФЛ, однак наразі ми не в змозі інфраструктурно та організаційно розширити лігу до 40 команд. Тому, як і минулого року, участь в УФЛ взяли 32 колективи. Приємно, що розширюється географія учасників. Цього сезону до нас долучилася команда з Міжгір’я («Шипіт), яка щотижня долала майже 200 км, аби пограти у футзал в обласному центрі. До речі, вони вже заявили, що й наступного року візьмуть участь у наших змаганнях. Безперечно, були й недоліки, які ми намагатимемося усунути якомога швидше.
 
- Що можете сказати про суддівську роботу? Чи вистачає кваліфікованих арбітрів?
 
– На жаль, на Закарпатті немає професійних кваліфікованих арбітрів. Ми маємо кількох футбольних суддів, які протягом трьох років поспіль допомагають нам у проведенні матчів. Цього сезону для них був проведений семінар за участі голови комітету арбітрів АФУ Сергія Кравцова. Він провів відповідні тести, які проходять арбітри Екстра-ліги, Першої та Другої ліг. Були проведені як теоретичні заняття, так і практичні. Я сподіваюся, що арбітри почерпнули для себе багато корисного і власне використовували нові знання на іграх УФЛ. Якщо підсумовувати їх роботу за сезон, то я задоволена тим, як вони працювали. Суттєвим недоліком є те, що кількість арбітрів не збільшується. Мені дуже хочеться бачити молодих арбітрів, які б долучалися до матчів УФЛ. Більше того, ми неодноразово запускали «Школу молодого арбітра», але не було охочих. Хоча у цій сфері є перспектива кар’єрного росту. Якщо арбітр показує хороші результати на регіональному рівні, то він згодом може скласти відповідні тести і після дотриматися всіх вимог матиме змогу продовжити свою кар’єру вже на всеукраїнській арені. Ми з радістю приймемо всіх охочих і будемо сприяти їх професійному росту. Дуже сподіваюся, що наступного сезону нам вдасться виховати бодай кількох молодих арбітрів.
 
- Матчі плей-оф Другої ліги України показали, що наразі ми не готові на рівних конкурувати з командами інших регіонів нашої держави. Чого нам не вистачає?
 
– Перш за все, хочу зазначити, що вихід на всеукраїнський рівень це вже величезний крок для Закарпаття. У нас була найбільша зона Другої ліги України (8 команд). Матчі плей-оф показали, що ми ще не готові по-футзальному до рівня інших колективів, де футзал розвивається протягом багатьох років. Футзал як окремий вид спорту на Срібній землі почав розвиватися тільки три роки тому. Вже зараз у деяких команд почали вимальовуватися футзальні тактики, схеми, малюнок гри. Це, безперечно, крок уперед. Щодо невдалого виступу, то колективи в першу чергу здобули неоціненний досвід. У цьому випадку спрацьовує «золоте правило» – головне не перемога, а участь. Я впевнена, що «Ужнет», «Медея» та «УТЕІ», які взяли участь в 1/8 фіналу, здобули в цих іграх більше досвіду, ніж за весь сезон УФЛ. Вони протягом чотирьох місяців грали з командами, яких добре знають, які не культивують чистий футзал. Це гравці, які прийшли у зал із великого футболу. А в плей-оф вони зустрілися з колективами, які грають винятково в футзал. Сподіваюся, що наші команди засвоїли для себе багато корисного.
 
- Ужгороду довірили проведення міжнародного товариського поєдинку жіночих команд Україна – Словаччини, а також організацію Кубка регіонів АФЛУ. Завдяки чому вдалося вибороти право на проведення цих змагань?
 
– Щодо товариських матчів, то тут Ужгород мав величезну перевагу над іншими регіонами у плані географічного розташування, адже словацькій збірній легше приїхати до обласного центру Закарпаття, ніж в інше місто України. Хочеться подякувати АФУ на чолі з президентом Сергієм Владикою, віце-президенту Володимиру Гримайлу та всьому колективу, що працює в Києві. Незважаючи на те, що ми молода асоціація, вони висловлюють нам величезну довіру. Ми робитимемо все можливе, щоб виправдовувати їх сподівання. Матч Україна – Словаччина пройшов на хорошому рівні. Глядачі мали змогу побачити якісний футзал. А для нас це важливий досвід з точки зору організації міжнародних поєдинків. Хочеться, щоб закарпатські поціновувачі футзалу отримали нагоду побачити наживо й ігри чоловічої збірної України, щоправда вимог до проведення міжнародних зустрічей за участі чоловічих команд набагато більше.
 
Щороку АФУ задля розвитку футзалу в тому чи іншому регіоні обирає інше місто проведення Кубка регіонів АФЛУ та Всеукраїнського фіналу. Для того, щоб обрали ваше місто потрібно створити необхідні умови, подати заявку та виграти тендер. Ужгород у 2019 році зумів вибороти право на проведення цих престижних змагань. Турнір запланований на 5–7 квітня і швидше за все пройде у СК «Юність». Сподіваюся, що на Закарпаття приїдуть більше 20 колективів з різних регіонів України. Я дуже рада, що наше місто зможуть відвідати багато команд, адже в цей період Ужгород надзвичайно гарний. Саме в цей період традиційно розквітають сакури і всі гості матимуть змогу побачити цю неймовірну красу. Ми готуємо окремий концепт проведення турніру, працюємо над організаційними аспектами. Хочеться, аби Кубок АФЛУ на Закарпатті пройшов у японських сакурових мотивах, але не буду відкривати усіх секретів. Ближче до початку проведення змагань ми повідомимо усі подробиці цього заходу. Я зі свого боку запрошую команди з різних регіонів України взяти участь у Кубку і відвідати наше місто.
 
- Наприкінці 2018 року ви взяли участь у черговій конференції АФУ, де ГО «Асоціація футзалу Закарпатської області» прийняли до складу всеукраїнської організації. Розкажіть про це детальніше.
 
– Це важливий крок у розвитку футзалу на теренах Закарпаття. Наше завдання, як асоціації, культивувати футзал не тільки в рамках УФЛ, а й поширювати цей вид спорту також в інших регіонах області. Хочеться, аби в кожному районі була своя ліга. Ми поставили перед собою чіткі цілі, які намагатимемося втілити в дійсність. Перш за все, необхідно зробити повноцінну структуру по всій області. Також потрібно розвивати дитячо-юнацький футзал і виховувати своїх арбітрів. Хочеться подякувати керівництву АФУ, що довірили нашій молодій команді офіційно представляти і розвивати футзал на теренах нашого краю. Тому запрошую всіх небайдужих допомагати нам у розвитку цього яскравого виду спорту.
 
- Чи визначилися вже з пріоритетними цілями на наступний сезон?
 
– Організатор будь-якої події підтвердить мої слова, що підготовка до наступного заходу розпочинається відразу після завершення попереднього. Ми завершили сезон 2018/19 на мажорній ноті, однак уже за декілька днів почали з оргкомітетом обговорювати аспекти, які необхідно виправити, аби наступний сезон був кращим, адже будь-який захід з року в рік повинен розвиватися. Цьогорічним нашим досягненням було те, що 8 команд були представлені у Другій лізі України, а в наступному сезоні хочеться завершити футзальну піраміду створенням команди майстрів, яка візьме участь у Першій лізі, а згодом і в Екстра-лізі. Паралельно плануємо розвивати дитячо-юнацький футзал і створити спеціальні школи, де б дітей навчали футзалу. Зараз на Закарпатті функціонує тільки одна така школа – «Синай» (Мукачево). Я їм безмежно вдячна, що вони є. Було б добре, щоб вихованці знали, шо в їхньому краї є професійна команда і вони прагнули туди потрапити.
 
Сподіваємося, що футзал на Закарпатті продовжить активно розвиватися і вже незабаром вийде на ще вищий рівень.
Прес-служба Ужгородської футзальної ліги
 
Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 554 | Додав: lobda | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: