Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Олександра Терембець: "Зробили висновки й пробуємо підвищити рівень футзального чемпіонату"
11:53
Олександра Терембець: "Зробили висновки й пробуємо підвищити рівень футзального чемпіонату"
Ініціаторкою й натхненницею Ужгородської футзальної ліги є журналістка та ведуча спортивних передач на телеканалі «Тиса-1» Олександра Терембець.

Олександра Терембець:

Слід зауважити, що турнір в області є дуже популярним як серед гравців, так і вболівальників. Свідченням цього є кількісне представництво команд та розширення учасників за географічним принципом. УФЛ зайняла гармонійну нішу і в зимовий період продовжує давати незабутні емоції шанувальникам футболу, а вже нині й футзалу. Тож про футзальний чемпіонат в УФЛ, його перипетії та плани на майбутнє цікавився в Олександри Терембець.

– Олександре, чим відрізняється нинішній чемпіонат УФЛ від минулорічного дебютного сезону 2016/2017?

– Цьогорічний чемпіонат розпочали набагато раніше, ніж попередній. Якщо сезон 2016/2017 стартував 25 грудня 2016 року турніром – Кубок УФЛ, то цей сезон розпочався 11 листопада як стандартний чемпіонат – у два кола. Це пов’язано з тим, що команд стало значно більше – з 24 їх кількість зросла до 32. Найбільше нових учасників, аж 8 з’явилося у першій лізі групи В. У суперлізі також розпочали виступи два нових колективи з Мукачева – «Беркут» та «Алекс». Ужгородська футзальна ліга розширила географічні кордони – у нас грають три команди з Мукачева, одна з Перечина, тож можемо спокійно перетворювати її в Закарпатську футзальну лігу. Ще один колектив з Мукачева – «Штурм» після кваліфікаційного сита потрапив до вищої ліги УФЛ, сюди також увійшов колектив «Олімпік» з Ужгорода. Уже позаду 7 турів. Під час першого кола були десь прогнозовані результати, а десь і неочікувані. Зокрема, у першій лізі групи А минулорічний аутсайдер – «Фенікс» нині є одним із лідерів. Як і в минулому, так і в цьому чемпіонаті окрасою змагань стало «футзальне «ель-класіко «Проспект» – «Минай» в якому знову вже втретє в історії протистоянь цих команд перемогу святкував «Проспект». Гадаю, що остаточно все розкладе по своїх місцях поєдинок другого кола між цими суперниками, адже всього одне очко розділяє команди одна від одної. Добре показують себе мукачівські команди, можливо, вболівальники чекали більшого від «Алекса», але попереду в них друге коло, щоб виправити ситуацію.

– УФЛ представлена й командами з інших континентів, як вони оцінюють нинішній рівень чемпіонату?

– У чемпіонаті УФЛ в першій лізі змагають гравці команди «Африка Юнайтед», в складі якої виступають вихідці з Африки, це в переважній більшості студенти УжНУ. У попередньому чемпіонаті футзалісти «АЮ» виступали в двох різних командах – «Ультімейт» та «Лібіанз лайн», напередодні цього сезону вони зрозуміли, що їм треба підсилюватися й вирішили об’єднатися. Тож їх рівень гри, а з ними й результат значно покращився.

– Коли стартує друге коло чемпіонату УФЛ?

– Відновиться наш турнір вже після різдвяних свят – 20–21 січня. Матчі проходитимуть у такому ж порядку як і в першому колі й завершимо сезон 3–4 березня. Опісля готуємо святкову вечірку для всіх учасників УФЛ.

– Що можеш сказати про плани на майбутнє?

– Так, у нас уже є напрацювання, які будуть реалізовані вже в наступному сезоні. Згідно спортивного рейтингу команд відбудеться певне переформатування УФЛ. Уже із сезону 2018/2019 замість груп А і В першої ліги буде створено відповідно рейтингу перша та друга ліги. Тобто кращі команди груп увійдуть до першої ліги, а решта сформують другу лігу. Ще одна новинка, яка чекатиме нас у наступному сезоні, то команди, які посіли гірші місця в вищих лігах будуть понижуватися до нижчих ліг, натомість їх місця займуть кращі з нижчих ліг.

– На що можуть сподіватися переможці ліг?

– Які минулого року, ми продовжили нашу традицію – замовили авторські кубки та унікальні призові статуетки в номінаціях для усіх трьох ліг від нашого майстра Івана Щура. Окрім того, переможець суперліги УФЛ матиме нагоду поїхати на всеукраїнський фінал, де зійдуться переможці усіх обласних чемпіонатів з футзалу серед аматорів. А краща команда вищої ліги (торік ним став колектив «УЖНЕТ») поїде на всеукраїнський еліт-фінал аматорської футзальної ліги України.

– Як тобі, як дівчині працювати серед чоловічих команд, вирішувати різні труднощі, хто допомагає в організації та проведенні турніру?

– Дуже складно в цих аспектах було в дебютному чемпіонаті, але вже в цьому сезоні все йшло значно легше. Ми врахували минулі помилки, зробили висновки й пробуємо підвищити рівень чемпіонату зараз. Команда однодумців залишилася з минулого сезону, це й наш лікар-хронометрист Володимир Червіняк, відповідальний за роботу суддівських бригад Петро Мілян. Допомагає у різних аспектах ужгородська міська рада в особі заступника міського голови Олександра Білака, є команда партнерів, які долучилися до участі в УФЛ – УЖНЕТ+, які транслюють матчі УФЛ в он-лайн режимі в мережі Інтернет. Ще один наш партнер «Тімвір» на новорічні свята подарував всій команді УФЛ повне екіпірування, технічний партнер – «Селект» забезпечує УФЛ м’ячами та іншим інвентарем. Висловлюю подяку голові федерації футболу Закарпаття Івану Дурану за активну співпрацю та заступнику голови федерації футболу Ужгородського району Олександру Роману. Значно розширилося наше коло однодумців, і це, звісно радує й тішить. Дуже дякую вболівальникам, які приходять не лише на топові матчі, а й на поєдинки нижчих ліг УФЛ.

– Як оцінюєш загалом розвиток футзалу на Закарпатті?

– Саме підняти рівень цього спорту й є головною нашою метою. Відрадно, що за аналогом УФЛ уже в Тячеві після відкриття сучасного спортзалу було створено Тячівську футзальну лігу, де змагаються між собою 12 команд. Тож, можемо стверджувати, що футзал, хоч і незначними кроками, але почав розвиватись. Для розвитку будь-якого напрямку, необхідна повноцінна спортивна піраміда, фундаментом якої є дитячо-юнацька ніша. У футзалі Закарпаття цей напрямок тримається на мукачівській школі «Синай», де її куратор Олександр Прожегач займається саме з дітками. Йому велика вдячність і похвала за всю ту багаторічну роботу. Безперечно, необхідно розвивати футзальну структуру й надалі. Сподіваюсь, з часом ми не будемо пасти задніх серед інших областей країни.
 

Розмовляв Роман СЕНИШИН
 

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 485 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: