Головна » Усі публікації » Чемпіонат області » Перше коло Західної зони. Статистичні підсумки
12:35
Перше коло Західної зони. Статистичні підсумки
Про статистичні родзинки першого кола в першій лізі Закарпаття читайте далі.

Перше коло Західної зони. Статистичні підсумки Тільки два тижні пройшло з того часу, як футбол І ліги пішов на канікули, а вже його не вистачає. Навіть Євро-2016 не компенсує відсутності матчів обласної першості. Більше половини матчів європейського чемпіонату були доволі прісними. Футболісти подовгу, на місці, катають м’яч. Ну, не нема життя у такій грі. Нема нових зірок, не видно натхнення в такому футболі. Розумію, багато хто подумав, ну, про що тут ідеться, адже майстерність футболістів там на десять голів вища. Майстерність вища, ніхто не заперечує, але без самовіддачі, без боротьби футбол мертвий. Якщо 120 хвилин чекати на помилку суперника, то терпець в уболівальників точно урветься.

Рівень нашої першості значно нижчий за класом, але як для обласного чемпіонату – достатньо високий. І якщо матчі «Терново» – «Інтер», «Карпати» Р. – «Говерла», «Говерла» – СК ім. І. Яремчука, «Інтер» – «Вікторія», «Вікторія» – «Карпати» Р., «Локомотив-Чоп» – «Бобовище», «Вітязь» – «Локомотив-Чоп», «Ракошино» – «Бобовище», «Ракошино» – «Дерцен», «Н.Коропець» – «Вітязь» збирають на стадіонах біля тисячі вболівальників, то це про щось-таки та свідчить. А все тому, що такий футбол подобається глядачам, бо у ньому є життя, пристрасть, інтрига, емоції. Значить, саме такий і потрібен, тож робота ФФЗ має хороший ККД, а старання президентів клубів заслуговують на похвалу.

Рівень футболу в Західній зоні І ліги (в порівнянні з сезоном 2014 року) трішки понизився. Причина не в тому, що знизився рівень футболу взагалі, а в тому, що підвищилися в класі кращі команди Західної зони, деякі хороші команди з різних причин припинили виступи на обласному рівні, а їх місце зайняли новачки, які прийшли з районних чемпіонатів. Не кажемо, що вони слабкі чи сильні, ми говоримо, що їм потрібен час для адаптації на такому рівні.

За два роки Західна ліга змінилася на 1/3 частини. Важко сказати, як новачки завершать цей чемпіонат, але «Вітязь», «Локомотив-Чоп», «Ракошино», «Баранинці», «Карпати» П., «Сокіл» отримали серйозних суперників – «Бобовище», «Дерцен», «Н.Коропець», що піде на користь футболу однозначно. Велика вірогідність того, що в наступному сезоні кількість команд Західної зони зросте до 14, але впевнено можемо стверджувати, що принаймні 10 команд будуть сильними, тож першість обіцяє бути значно вищого рівня.

Як позитив Західної зони – наявність доволі кваліфікованих тренерів у командах. Прізвища Михайла Іваниці, В’ячеслава Піньковського, Івана Ковача, Миколи Шевченка дуже добре відомі у футболі і не тільки області. Олег Яворів, Анатолій Рипкович, Олександр Когутич, Мирослав Решко – молоді, амбітні тренери з хорошими задатками. Важко нині ще давати оцінку Віктору Когутичу, Івану Матьовці, Віктору Микиті, Валерію Кузнєцову, але вже сам факт довіри до них із боку таких серйозних президентів клубів як Тетяни Когутич, Михайла Лаби, Степана Боднара, Ярослава Андрушка багато про що говорить. Не будемо забувати, що в Західній зоні І ліги зібралася ціла плеяда сильних президентів клубів: Йосип Боднар, Олександр Роман, Василь Коштура, Віталій Русин, Валентин Сидоряк – авторитетні особистості в своїх регіонах. Додаткових рекомендацій не потребують Петро Біро та Володимир Хіміч. Підбір таких кадрів дасть позитивний результат.

Позаду І коло. На яку оцінку заслуговує Західна зона за підсумками першої частини першості? Будемо відвертими: рівень Західної зони на сьогодні трохи вище середнього, але якщо в минулому році вона поступалася Східній у кількох компонентах, то зараз показники вирівнялися.

У командах Західної зони багато молоді. Кістяк «Вітязя», «Баранинців» складають зовсім юні футболісти. У «Бобовища», «Локомотива-Чоп», «Березного», «Карпати» П., «Невицького замку», «Сокола» теж багато молоді. Можливо, їм ще десь не вистачає досвіду, фізичних даних, але в розумінні гри, в технічній підготовці вони вже можуть дати фори будь-кому. Якщо навіть порівняти список бомбардирів Західної і Східної зон, то побачимо, що серед кращих голеадорів Західної зони половину складають молоді. У чому випереджає Захід своїх колег із Сходу, так це у кращій інфраструктурі. Такого стадіону, як у Золотареві, тут нема. А спортивні споруди Чопа, Баранинців, Ракошина, Бобовища відповідають рівню Вищої ліги. У хорошому стані стадіони в Концгазо, Невицького, В.Березного, Кінчеша, В.Коропця, Н.Коропця, Дерцена, Перечина, хоча перечницям та кінчешцям є ще над чим попрацювати.

Ще одна цікава деталь: у Західній зоні лідирують команди, які успішно виступали в Зимовій першості та Кубку області. Дехто скаже, що це випадковість. Можливо, але й сам факт такої якісної підготовки не заперечиш.
У сезоні 2016 року Західну зону поповнили ще два новачки: ФК «Дерцен» та ФК «Н.Коропець». Таким чином, представництво Ужгородщини склало 4 команди, Мукачівщини – 5, Перечинщини – 1, Великоберезнянщини – 1, м.Чоп – 1 (просяться до цього списку команди Свалявщини та Іршавщини).

У верхній частині турнірної таблиці – лідери минулого сезону – «Вітязь», «Баранинці» і «Локомотив-Чоп». До них приєднався середняк минулої першості «Бобовище», а також новачки «Дерцен» і «Н.Коропець». Зовсім поруч розташувалися старожили ліги «Ракошино» та «Карпати» П. Трохи гірший стан справ у «Сокола», «Березного», верхньокоропецьких «Карпат». Забуксував на рівному місці «Невицький замок».

У І колі в Західній зоні відбулися всі 66 матчів. Особливих зауважень до команд немає. Незначні інциденти мали місце з боку гравця «Н.Коропця» та вболівальників «Бобовища», але ці прояви отримали жорстку оцінку й відповідні санкції з боку ФФЗ, що швидко протверезило схильних до порушень гравців та вболівальників.
За 66 матчів у ворота суперників проведено 221 гол або по 3,34 гола за гру (у Східній зоні 3,90). У І колі господарі здобули 39 перемог, 13 матчів завершилися внічию і 14 перемог здобули гості (у Східній – 39–12–15), тобто господарі здобули 65,6% можливих очок, а гості всього 27,7%. (У Східній зоні 65,15% на 28,7%). Як бачимо, фактор чужого поля в цьому році навіть більше впливав на матчі в Західній зоні.

Найпровальнішими турами для гостей були II – 15–3, V та VIII – по 16 – 1, XI – 18–0. Найвдалішим для гостей виявився І тур – 5–11 та VI – 6–9. Господарі у І колі забили 132 голи або по 2,0 гола за гру (у Східній зоні 162 голи або 2,45), гості – 89 або 1,34 (у Східній – 96 або 1,45). Як бачимо, результативність значно краща в Східній зоні. Скоріше за все, завдяки кращій кваліфікації тренерських кадрів та кращій організації гри в захисті. У Західній зоні результативність нижча.

Ще одна спільна риса між Західною і Східною зонами: ні там, ні тут нема явного лідера. У Західній зоні є 4 команди, які в більш вигідному становищі («Вітязь», «Бобовище», «Локомотив-Чоп», «Баранинці») і ще 4 команди («Дерцен», «Н.Коропець», «Ракошино» та «Карпати» П.), які спробують втрутитися в розподіл призових місць. Потім є 3 команди («Сокіл», «Березний», «Карпати» (В.Коропець), які вже не претендують на медалі, але у них зовсім мало шансів завершити сезон на останньому місці. Чого від них очікують, так це псувати нерви командам лідируючої групи, пробуючи відбирати у них такі цінні очки. Є ФК «Невицький замок». Із незрозумілих причин команда перше коло провалила, хоч відгуки про свою гру отримала досить непогані. Різниця між першою і четвертою командами ліги складає всього 4 очки. А ось різниця між четвертою і п’ятою – 2, шостою – 4, сьомою – 5 і восьмою – 6 очок. Різниця між одинадцятою і дванадцятою командою ліги – 5 очок. Давати категоричні оцінки, як бачимо, зарано.

У другому колі багато що може змінитися. Жодна команда Західної зони після І кола не йде за чемпіонським графіком, тобто 75% можливих очок і більше. У «Вітязя» та «Бобовища» – по 72,7%, «Локомотива-Чоп» – 63,6%, «Баранинців» – 60,6%, «Дерцена» – 54,5%. Якщо говорити про фактор чужого поля, то, як засвідчує статистика, невдало на виїзді виступили «Невицький замок» – 0, «Березний» – 0, «Дерцен» – 1, «Карпати» (В.Коропець) – 1, «Сокіл» – 3, «Ракошино» – 3, «Карпати» П. – 4 і, як не дивно, «Баранинці» – 5 очок. Невдачі у виїзних матчах не дозволили цим командам посісти значно вищі місця в турнірній таблиці.

Найкраще на виїзді зіграли «Локомотив-Чоп» – 12 або 66,66%, «Вітязь» – 11 або 61,1%, «Бобовище» – 9 або 50%, «Н.Коропець» – 6 очок або 33,3%. Вісім команд із негативним балансом виїзних матчів – це багато. Найкраще вдома виступала команда «Бобовища»: 15 очок із 15 можливих або 100% можливого. «Вітязь» набрав 13 очок із 15 або 86,6%, «Баранинці» – 15 із 18 або 83,3%, «Дерцен» – 17 із 21 або 80,95%. По 66,6% у домашніх поєдинках набрали «Н.Коропець», «Ракошино», «Карпати» П. Більше половини очок вдома здобув «Березний» – 55,5%.

У Західній зоні 4 команди («Вітязь», «Бобовище», «Баранинці» та «Сокіл») пропускали в І колі менше одного гола за гру (у Східній зоні таких команд нема). «Вітязь» – 5 голів або 0,45 гола за гру, «Бобовище» – 7 або 0,63 гола за гру, «Баранинці» – 9 або 0,81 гола за гру (клас тренерів дає про себе знати), «Сокіл» – 10 або 0,90 гола за гру. «Локомотив-Чоп» пропустив 13 або 1,18. У семи інших команд ситуація із захистом власних воріт значно гірша. Так, «Н.Коропець» пропустив 19 голів або 1,72 гола за гру, «Дерцен» – 20 або 1,81, «Карпати» (В.Коропець) – 23 або 2,09, «Ракошино» – 24 або 2,18, «Березний» – 25 або 2,27. Значно гірша ситуація в перечинських «Карпат», які пропустили 32 голи або 2,90 гола за гру та «Невицького замку» – 34 або по 3,09 за гру. Як бачимо, захист власних воріт значно краще організований у команд Західної зони. Про це говорить і той факт, що в Західній зоні значно важче забивати, хоч тут достатньо забивних форвардів. Лідером за забитими голами в І колі є «Локомотив-Чоп» – 29 голів або 2,63 гола за гру. У «Вітязя» – 27 або 2,45, у «Ракошина» – 24 або 2,18, по 21 у «Дерцена» і «Н.Коропця» або по 1,90 гола за гру, по 20 у «Бобовища», «Баранинців», перечинських «Карпат» або 1,81 гола за гру. «Березний» відзначився 16 разів або по 1,45 гола у матчі. А ось у трьох команд явно дефіцит на забивних гравців. «Невицький замок» – 9 голів або 0,81, «Карпати» (В.Коропець) – 8 або 0,72 гола. Як не дивно, але найгірша ситуація тут у «Сокола» – 6 або 0,54 гола за гру. Починаючи із Зимової першості, газета «Спорт-тайм» акцентувала на  дефіциті забивних гравців у кінчеській команді. За півроку тренерському штабу так і не вдалося вирішити це питання. А у футболі все просто: не забиваєш ти – забивають тобі.

Тож різниця між Західною і Східною зонами є. У Східній футбол більш емоційний, у Західній – прагматичніший. У технічному плані Захід має перевагу, у Східній верх беруть морально-вольові якості. До цього схильні Бобовище, Н.Коропець, Ракошино, Перечин. Зовсім по-іншому бачать футбол у Концгазо, Чопі, Баранинцях, Кінчеші, Невицькому. Футбол Заходу, як і Сходу, має своє обличчя і різниця між ним доволі суттєва.
 
Категорія: Чемпіонат області | Переглядів: 1202 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: