Головна » Усі публікації » Чемпіонат області » Підсумки 20-ого туру першої ліги Закарпаття
20:35
Підсумки 20-ого туру першої ліги Закарпаття
У неділю, 13 жовтня, відбулися чергові матчі чемпіонату Закарпаття в першій лізі. У цьому турі були дві сенсації та кілька несподіванок.

У неділю, 13 жовтня, відбулися чергові матчі чемпіонату Закарпаття в першій лізі. У цьому турі були дві сенсації та кілька несподіванок.

«Карпати» – «Говерла». Засушене гуцульське дербі.

Центральний поєдинок відбувся у Рахові, де місцеві «Карпати» приймали ясінянську «Говерлу». Перчинки цьому гуцульському дербі додавав той факт, що в минулому турі обидва клуби програли. І якщо поразка рахівчан у Міжгір’ї була очікуваною, то ясінянці здивували всіх, програвши вдома одному з конкурентів за медалі – «Старту». Ця невдача відібрала в «Говерли» роль фаворита за золоті нагороди. Що стосується «Карпат», то вони максимум на що претендували, то це зачепитись за бронзові медалі. Однак у недільній битві саме рахівчани були фаворитами і для того, щоб бачити в себе на грудях бронзу потрібно було вигравати.

У цьому сезоні «Карпати» на своєму полі демонструють видовищну гру і мають один із кращих показників – 25 очок із 27 можливих при найкращій з усіх колективів різниці голів – 33:5. «Говерла» хоч і є найкращим виїзним клубом, та на фоні вищезгаданої статистики опонента її результати виглядають примарно – 13 балів із 27 можливих при найкращій з усіх клубів виїзній різниці голів – 15:7. З огляду на всі фактори, максимум за що могли поборотись гості – нічия, а найреальнішим рахунком могла стати перемога «Карпат» в 1-2 голи. Уболівальники гнали рахівців уперед за реваншем за поразку першого кола в Ясінях. Та «говерляни» обрали захисну модель гри і нейтралізували форвардів опонентів, що й дало їх більш-менш прийнятний результат – 0:0. Та незважаючи на проявлений характер ясінянці пропустили вперед «Старт» і втратили другу позицію. Ясінянці востаннє розташовувались нижче другого місця ще 9 червня, коли попереду них був навіть «Авангард». Що стосується «Карпат», то цією локальною невдачею вони практично втратили шанси на бронзу і займуть почесну четверту сходинку.

«Авангард» – «Вільхівці». Золоті очки для лідера.

Рівним обіцяв бути матч в Тересві, який міг також називатись центральним. Місцевим фанам було на що подивитись, адже до них приїхав лідер – «Вільхівці». «Авангард» хоча й веде боротьбу з «Копанею» та «Тячевом» за 6-8 місця в таблиці, та на своєму стадіоні виступає переконливо – 22 очки з 27 можливих при різниці голів – 25:6. «Вільхівці» на чужих полях виглядають одними з кращих, та все ж виступають нестабільно. З огляду на те, з чим клуби підійшли до 13 жовтня, найреальнішим підсумком могла бути мінімальна перемога господарів, якою вони могли реваншуються за розгром у Вільхівцях в першому колі, або нічия. На такий результат з нетерпінням очікували ясінянці та золотаревці. Однак «Вільхівці» продемонстрували найкращу гру в сезоні і змогли «вигризти» мінімальну перемогу над опонентами – 2:1. Цим самим вони майже вдвічі покращили свої шанси на здобуття золотих нагород. Якщо до гри вони оцінювались як 45 % (проти 30 % у «Говерли» та 25 % у «Старта»), то зараз вони зросли до 75 % (проти 15 % у ясінців та 10 % у золотаревців). «Говерлі» потрібно зрівнюватись за очками з лідером, щоб випередити його, а «Старту» випереджати втікача («ахілесовою пятою» золотаревців залишається велика кількість нічиїх). «Авангард» цією прикрою невдачею зменшив свої шанси у боротьбі за 6-8 місця з «Копанею» та «Тячевом». Якщо до 20 туру тересвянці, хоча і були позаду опонентів та мали більші шанси опинитись попереду них – 50 % (проти 35 % у «Копані» та 15 % у «Тячева»), то зараз перетворився на аутсадера в цьому протистоянні – 20 % (проти 50 % у «Копані» та 30 % у «Тячева»).

«Старт» – «Тячів». Золотарево наштовхнулось на тячівський бар’єр.

«Старт» дуже розраховував на втрати конкурентів у 20 турі, тому що сам у одному з двох найпрогнозованіших матчів приймав «Тячів». Золотаревці залишаються єдиним клубом першої ліги, який на своєму полі здобув стовідсотковий результат – 27 очок з 27 можливих при різниці голів – 24:5. Тячівці на полях суперників регулярно втрачають залікові бали і мають в своєму активі 7 очок із 27 можливих при різниці мячів – 9:21. У більшості матчів тячівці були в ролі аутсайдера. З огляду на це, в Золотареві вони мали б програвати з різницею не меншою ніж два голи. Та городяни пресингом змусили фаворита втрачати м’яч і в його нападників довго нічого не виходило. Здобутим на виїзді очком вони могли значно покращити свої шанси у боротьбі за вищу позицію з «Копанею» та «Авангардом». Тим прикрішим був єдиний гол, який влетів у ворота гостей – 1:0. Золотаревці вдруге в сезоні повернулись на друге місце. Та якщо попереднього разу, після 11 туру, вони опустились з першої на другу сходинку, пропустивши вперед «Говерлу», то зараз випередили ясінців. Ключовим у цій зміні на верхівці була очна зустріч команд у 19 турі, а в 20 турі ми відчули тільки її наслідки.

«Терново – «Копаня». Впевнена перемога з думкою про міжгірське протистояння.

Майже рівним мав стати двобій у Тернові, де місцевий клуб приймав «Копаню». Матч проти копанців для тернівців був найреальнішою можливістю в останніх турах здобути перемогу. «Терново» в рідних стінах дуже важко грає з міцними колективами, від яких зазнало вже 4 поразки. Загалом їх домашній доробок в цьому сезоні складає 11 очок із 27 можливих при різниці голів – 11:11. Здобуток копанців на чужих полях виглядає ще примарнішим – 6 балів з 27 можливих при різниці мячів – 4:16.

Найреальнішим результатом пари «Терново» – «Копаня» мала бути нічия або мінімальна перемога господарів. Та цього разу тернівці продемонстрували свій найкращий футбол, аналогічний до того, що був у домашніх двобоях із «Авангардом» та «Стартом». Як наслідок, вони впевнено перемогли – 3:1. Цим самим вони зберегли відстань в один бал від «Верховини». Та вибороти від неї 9 місце буде дуже важко. Попереду у клубу з Тячівщини складна очна зустріч у Міжгір’ї та домашня битва з надвмотивованою «Говерлою», у яких навіть один заліковий пункт буде справжнім досягненням, а потрібно здобувати як мінімум 2 очки.

«Вишково» – «Кісва». Гості згадали, що вони чемпіони.

Такі ж переважні можливості на перемогу в 20 турі які мав «Старт», віддавались «Вишкову». І це не випадково. У гості до земляків Шандора Варги завітав аутсайдер «Кісва». Косівські полянці фактично вже забронювали за собою підсумкове 11 місце в таблиці. Їх виїзні показники одні з найгірших у лізі – 4 очки з 27 можливих при різниці голів – 9:25.

«Вишково» хоча й випереджало «Копаню» на 1, а «Тячів» на 2 очки та мало виключні шанси на 5 місце. Графік останніх матчів копанців та тячівців виглядав набагато складнішим. Дістати «Карпати» підопічним Юлія Варги також було б не під силу – у рахівців всі завершальні матчі виглядали переможними. До поєдинку з «Кісвою» вишківці підійшли з якісним домашнім доробком – 22 очки з 27 можливих при різниці голів – 21:8. З огляду на це будь- який результат, окрім перемоги, вважався повним провалом. Та цього разу «Кісва» знову згадала, як і в матчі в Рахові з місцевими «Карпатами», що вона чемпіон першої ліги 2012 року. Косівські Полянці дали бій супернику, не дозволивши їм відзначитись у своїх воротах, і створили головну сенсацію туру – 0:0. Своєю невпевненою грою вишківці відродили шанси «Копані» та «Тячева» на 5 місце. «Авангард» міг також претендувати на таку високу позицію, але поховав свої амбіції поразкою в 20 турі.

«Великий Бичків» – «Верховина». Фора з Бичкова стала в нагоді.

Слід ще згадати, що «Верховина» отримала три виїзні тезхнічні бали за гру з «Великим Бичковом» і зберегла за собою 9 місце. Якби був реальний матч у цьому населеному пункті, то міжгірцям навряд чи світила б навіть нічия. А так вони продовжують тримати «Терново» на відстані від себе.

Підсумовуючи тур, слід відзначити, що господарі були дуже гостинними до своїх опонентів, здобули дві прогнозовані перемоги та двічі програли (одна технічна, а інша стала великою несподіванкою). Ще два матчі завершились нічиїми, одна з яких була головною сенсацією туру.

Клуби побили антирекорд результативності 1-го та 13-го турів, коли у ворота влітало по 2 голи за гру. Цього разу у 5 реальних матчах клуби відзначились 8-ма результативними влучаннями (1.6 за гру проти 3.1 у сезоні).
Євген Свищо, спеціально для lobda.at.ua

Категорія: Чемпіонат області | Переглядів: 805 | Додав: Лобда | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: