Головна » Усі публікації » Чемпіонат України » Підсумки сезону. "Говерла"
14:04
Підсумки сезону. "Говерла"
Sport Arena аналізує виступи "Говерли" в Прем'єр-лізі сезону-2015/16, яка зайняла 13 місце.

Підсумки сезону. «Вільне падіння» - таким визначенням можна охарактеризувати виступ ужгородців в минулому чемпіонаті. Затяжні безвиграшні серії, що змінюються хіба що програшними, повна плутанина з боргами і гостра нестача кадрів через заборону дозаявок. За рахунок чого збиралася виживати Говерла і не була її доля вирішена ще в той день, коли клуб з апріорі скромними ресурсами запрошував «Одонкора» і торгував «Куарежмою»?
 
ЧОГО ХОТІЛИ

Багато років ужгородців називали «командою-ліфтом», проте останні три сезони Говерла зберігала місце в Прем'єр-лізі, чого раніше з цим клубом ніколи не траплялося. Але в Україні вже щосили палахкотіла системна криза професійного футболу. Спочатку наказав довго жити Кривбас, потім - Арсенал, алчевська Сталь, а за нею - і благополучна ПФК Олександрія відмовилися підвищуватися в класі, потім кримські події стерли з футбольної карти України Севастополь і Таврію, нарешті, в цьому році вголос заговорили, що Прем'єр-лізі може не вдатися нашкребти учасників навіть для урізаного чемпіонату. У цій ситуації і Говерла напевно збиралася зберегти місце у вищому дивізіоні. Але, на жаль, навіть в суто ігровому плані ослабленої ліги було цілком очевидно, що команді не вистачає ні класу, ні досвіду, ні кадрового потенціалу.
 
ЩО ДЛЯ ЦЬОГО РОБИЛИ

Якщо влітку минулого року Говерла традиційно переглядала ряд молодих гравців з Динамо і інших українських клубів, маючи можливість перебирати і вибирати кращих, то взимку, із забороною на трансфери, Грозний опинився у патовій ситуації. З динамівців взяти когось не було можливості. На зимових зборах, що проходили в обставинах підвищеної таємничості, проглядалися маловідомі хлопці з нижчих ліг або ж наші легіонери з скромних чемпіонатів ближнього зарубіжжя.
 
Але навіть їх не вдалося заявити - після тривалого і болісного очікування стало зрозуміло, що ні УПЛ, ні ФФУ не підуть на цей раз на поступки. Якимось чином у весняну заявку потрапили лише два юних клубних вихованця. Основна команда не отримала жодного новачка, при цьому втративши сімох динамівців. Дехто з них відправився в оренду за кордон (Цуріков - в грецький Левадіакос, Люлька - в чеський Слован, Чумак - в білоруське Торпедо). А ось Хльобас та Хобленко перейшли в інші вітчизняні клуби (Ворсклу і Чорноморець), де теж отримали достатньо ігрової практики.
 
Яким же задумував Грозний склад Говерли зразка весни 2016 року? З тих, про кого стало відомо пресі, можна відзначити воротаря Мартищука (після Чорноморця залишався вільним агентом), захисників Єлісєєва (першолігова Десна) і Назаренко (Спартакс Юрмала Латвія), правого латераля Зозулю (першолігова ФК Полтава), півзахисників Валєєва (вільний агент після Іллічівця), Волошинович і Озарківа (безробітні після зняття з турніру тернопільської Ниви), Осадчого (Граніт Білорусь), а також - місцевого вихованця Гегедоша.
 
Тобто склад міг виглядати приблизно так: Мартищук - Гончар (ЗОЗУЛЯ), Ягодінскіс (НАЗАРЕНКО), Щедраков (Ряшко), Іванов - Єременко (ОЗАРКІВ), Гавриш (ОЗАРКІВ), Савченко (Гегедош) - Гемега (ВАЛЄЄВ), Сергійчук (Волошинович ) - Худоб'як. Наскільки вірними були ці ставки? Чи змогли б дійсно талановиті, але малодосвідчені Волошинович, Озарків і Гегедош допомогти команді? Заграли б Мартищук, Валєєв після простою? Як перейшли б до вищого дивізіону Щедраков і Зозуля, раніше, переважно, грали на іншому рівні? Можемо тільки здогадуватися.
 
Ці хлопці чекали до останнього, сподіваючись показати себе в Прем'єр-лізі, але в підсумку залишилися ні з чим. Мартищук з Валєєвим вже під кінець чемпіонату перейшли в першоліговий криворізький Гірник. Волошинович і Зозуля всплили в друголіговому Вересі, який прийняв екс-дніпродзержинець Мазяр. Решта взагалі змушені були простоювати. Так що навіть у порівнянні з осінньою частиною сезону Говерла не те, що не посилилася - навіть стала слабшою. Без забивного Хльобаса і потужного Хобленко, без перевірених в бою універсалів Люльки і Цурикова, без регулярно гравшого у воротах Рудько - ужгородцям залишалося не грати, а догравати.
 
Пішли: в.Рудько, з.Лухтанов, з.Цуріков, з. / П.Люлька, п.Чумак, н.Хльобас, н.Хобленко (всі - Динамо Д1 в / а)
 
Прийшли: U-21 і U-19: п.Баятян (Говерла юн.), н. Варваринець (посл.кл .: Говерла U-19)
 
ЯК ВИГЛЯДАЛИ

Як ми вже відзначали, ключовою подією для ужгородської команди став жовтнева заборона на заявку нових футболістів. З огляду на втрату відразу декількох молодих і повних сил динамівців, Грозний опинився в складній ситуації. Йому просто не було ким освіжити склад, та й єдиною можливою в цьому положенні мотивацією - спортивною - теж важко було добути, бо якісної конкуренції в команді практично не було. Значить, грали ті, хто був в розпорядженні - незалежно від того, добре вони зіграли або погано.
 
Фактично безальтернативним воротарем залишався 37-річний Бабенко, який пройшов з ужгородською командою вогонь, воду і мідні труби. «Під ним» залишалася лише молодь - в кінцівці сезону встиг дебютувати 19-річний Черепко (і відстояв тайм проти Волині без пропущених м'ячів).


 































У центрі захисту Ягодінскіс і Ряшко теж відіграли практично без підміни (на час скандальної дискваліфікації Ягодінскіса там могли вийти Кутас або навіть Худоб'як - якого на повному серйозі готували до функцій руйнівника). На флангах поруч з досвідченими Івановим і Кутасом грали молодші Гончар і Хоменко (частіше Гончар справа, а Іванов - зліва). Ясна річ, що тих хто пішов взимку не вистачало. Та й ті, хто залишався, теж аж ніяк не прогресували. Як люблять говорити досвідчені тренери старого гарту, якщо воротареві потрібно пропустити свою в'язанку м'ячів, то для захисника в молодому віці відсутність менталітету переможця може зіграти згубну роль.
 
У центрі поля частіше грали Гавриш, Єременко, Савченко. З місцевих підтягували Гийчика і Тому. На флангах і під нападаючим навесні виходили Сергійчук (який, до речі, повернувся в останній момент, адже взимку міг працевлаштуватися в Білорусі), Гемега і Кузик. Інший раз там можна було побачити і універсала Гончара. У атаці без голів відіграв півріччя Худоб'як, а час від часу туди зміщався Сергійчук або навіть Гемега. Словом, Говерла догравала свій, ймовірно, останній в історії чемпіонат в кадровій бідність, практично без конкуренції і без будь-яких особливих завдань.
 
ЯК ПРОЙШЛИ ШЛЯХ

У першій частині сезону ужгородська команда, можна сказати, навіть приємно здивувала. Хоча вигравала рідко, зате могла нав'язати боротьбу і вирвати нічию у куди більш майстерних суперників (в стартовому турі від Говерли, скажімо, постраждав Дніпро - недавній фіналіст Ліги Європи, в ту пору ще грав з більшістю зірок, включаючи Бойко, Калинича, Канкаву, Селезньова ). Та й в перших двох весняних турах Говерла набрала аж шість очок. Втім, технічна перемога над запорізьким Металургом і виграш у Металіста завдяки очманілому добиванні від Гончара так і залишилися «ложкою меду» у величезній «бочці дьогтю». Всі вісім матчів, що залишилися ужгородці програли, як то кажуть, з тріском - із загальним рахунком 1:22.
 
Що найгірше, навіть такому визнаному мотиватор, як Грозний, не вдалося підняти бойовий дух колективу. Поразка йшло за поразкою, молоді хлопці все більше впадали у відчай. Комусь заважали травми, хтось думками вже був в іншій команді. Та й чемпіонат у нас тепер своєрідний - навіть відкинувши жарти в стилі «бублик на олівець», зрозуміло, що затяжне піке не могло не позначитися на настрої ужгородських футболістів. Та й тренерів теж - Грозний нерідко навіть не перебував на тренерській лаві, намагаючись вирішити питання команди у високих київських кабінетах. У кількох поєдинках колектив залишався на Величко.
 
Чи були навесні матчі, які Говерла може заносити собі в актив? Мабуть, тільки один. Це той самий поєдинок з Металістом - теж проблемним, але все ж укомплектованим куди краще. Ужгород побачив агресивну в атаці, швидку і рухливу Говерлу. Ведмеді активно пресингували, постійно шукали загострення. Показовим є гол Гончара: навіть коли масована атака захлинулася, орендований у Шахтаря латераль встиг на підбір і в падінні, з останніх сил, розстріляв ворота. Дуже жадав голи Сергійчук, але не реалізував пенальті. Зате аж до останніх хвилин господарі тиснули на харків'ян і відсвяткували, в принципі, заслужену перемогу.
 
Що надломилося далі? Це знає лише сам колектив. Чи то стало зрозуміло, що до кінця сезону так і не зміниться ситуація з фінансуванням і розрахунком за боргами. Чи то в клубі змирилися з його долею. Чи то просто не знайшлося в молодому, в принципі, колективі того ватажка, який повів би хлопців за собою. Чи то рівень Прем'єр-ліги (нехай і знизився в останні рік-півтора) виявився недосяжним для тих, хто вчора був резервістами резервістів ... Чи то все разом - що теж можливо.
 
Факт - що далі пішла та сама принизлива безвиграшна і безгольову серія, яка тривала аж до останнього туру. І навіть прощальний гол Кузика в ворота волинян не підсолодив гіркої пігулки. Це був дуже дивний і дуже сумний матч - дві команди як би прощалися з чемпіонатом і зі своїми уболівальниками, але попереду була така невизначеність, що навіть неясно було - прощатися або говорити «до побачення». Прекрасно розуміли це і тренери - Грозний і зовсім покинув гру задовго до фінального свистка, пішовши за медичною допомогою. Кварцяний же прямо по ходу гри відправився до вболівальників. Гра йшла - а він з ними спілкувався. Сюрреалізм в чистому вигляді.
 
ЩО В РЕЗУЛЬТАТІ ОТРИМАЛИ

Підсумкове передостаннє місце Говерли - це ще один сюрр. Адже, чесно кажучи, може, і не було б його, якби не раптовий крах запорізького Металурга. Можна сказати, що в той день, коли скромна Говерла почала торгувати гравцями масштабу Одонкора, Нікулае, Тодорова, і почався той процес, який завершився в результаті навесні 2016 року. Не можна жити невідповідно до своїх достатків. Не можна нагромаджувати борги. Та багато чого можна ... Як можна було і самим футболістам йти по шляху попередників і все так же дивуватися, чому ж і їм заборгували, ах, як же так ...
 
З точки зору спортивної, прощальне півріччя Говерли було мукою. І тортурами для тренерів, гравців, та й місцевого футболу в цілому. І залишається сподіватися, що в майбутньому будуть враховані хоч якісь помилки. Що після перезавантаження не повториться ось така патова ситуація. Яка, до речі, ще й суттєво б'є по іміджу країни - адже можна собі уявити, як сприймаються всі ці численні інтерв'ю «Одонкор» і «Нікулае» за кордоном.
 
Прощання Говерли з Прем'єр-лігою вийшло надзвичайно сумним. І якщо і пробувати знайти хоч якийсь промінчик надії серед похмурого мінору, то можна назвати лише тільки один. Все-таки, для таких хлопців, як Рудько і Ягодінскіс, Хобленко і Хльобас, Макаренко і Люлька і багатьох-багатьох інших, ця Говерла стала початком шляху, поштовхом у розвитку. Раз вже таким гірким вийшов кінець цього клубу, то нехай хоч така деталь трохи його скрашує і виправдовує існування такої команди, як Говерла, в останні пару років.
 
ЧОГО ВІД НИХ ЧЕКАТИ В МАЙБУТНЬОМУ

Доводилося в кінці минулого тижня бачити В'ячеслава Грозного. Він спілкувався з Павелко, ходив до Генінсона. І все ще вірив в те, що цей клуб, в тому чи іншому вигляді, все-таки відродиться і продовжить жити. Так, дійсно, закарпатський край подарував українському футболу стільки талантів, що втрачати такий регіон було б згубно. Але якщо і відродиться умовний ФК Закарпаття, ФК Ужгород або як завгодно його називай - він повинен будуватися на зовсім інших засадах. Це повинен бути дійсно сучасний європейський футбольний клуб - «народний клуб», якщо завгодно. Тобто живе за коштами, що має наглядова і опікунська рада, на чільне місце ставить використання місцевих вихованців. Словом, такий, щоб підняв в регіоні ажіотаж як Верес у Рівному. Такий, щоб на його матчі ходило багато людей. Тому що 700 осіб на, ймовірно, останньому в історії матчі ФК Говерла (з яких мало не половина - гості з Луцька) - це абсолютно зрозумілий і закономірний епілог всього, що відбувалося в закарпатському футболі в останні роки.
 
РЕЗЮМЕ

Говерла піде, але багато що залишиться в пам'яті. Для футбольних журналістів це джерело - тему можна трепанувати роками, а потім ще шукати численних легіонерів і вислуховувати їх жалісливі історії. Але для вітчизняного футболу - це незагойна рана. Біль. Каліцтво. Тому що триватимуть справи Нікулае, Тодорова, Севідова, Трухіна - та кого завгодно, скандалів вистачить. Чи залишиться образа на борги і такий ось кінець. І забудеться навіть щось хороше або просто цікаве, що було все-таки на цьому шляху. Але ж все могло бути інакше. Але нажаль.
 
КЛЮЧОВІ ДАТИ:

6 жовтня 2016 року - заборона на трансфери терміном на один рік за рішенням Палати суперечок УЄФА, куди скаржився румунський легіонер Маріус Нікулае;
22 квітня 2016 року - Говерла позбавлена ​​9 очок КДК ФФУ;
16 травня 2016 року - апеляція Говерли на невидачу прем'єр-Лігова атестата відхилена.

ВЕСНЯНИЙ ХІТ-ПАРАД:

Кращий матч - домашній з Дніпром (1: 1, 19.07.2015, 1 тур). Ефект від цієї нічиєї не зрівняти навіть з іншими перемогами (яких у Говерли, як пам'ятаємо, всього лише дві). Відібрати очки в стартовому турі у «третьої сили», та ще й маючи надію на перемогу - дорогого коштує. Яскравий дебют Рудько, Гемеги і інших нових героїв Закарпаття задав ритм першого півріччя.

Найгірший матч - домашній з Шахтарем (1: 6, 29.11.2015, 16 тур). Перше в сезоні розгромної поразки ужгородців вийшло вже дуже принизливим. Донеччани ще до перерви чотири рази пробили ворота Рудько, і, склалося таке враження, при належному бажанні могли б спокійно подвоювати свою перевагу.
Кубок. 1/16 фіналу. Геліос (Харків) - Говерла (Ужгород) 1:0 (Гол: Чередниченко, 90 + 4).
 

























Переходячи на особистості:
 
Лідер - Дмитро Бабенко. «Останній з могікан» догравав сезон практично безальтернативним голкіпером. У свої 37 років метався, як білка в колесі - видав багато видовищних сейвів, багато виручав, але це, звичайно, меркло в порівнянні з результатами команди, які, на жаль, не могли, напевно, бути іншими.

Посилення - не було.

Втрата - Хльобас та Хобленко. Без них в нападі було зовсім туго - кількість забитих у весняній частині сезону м'ячів говорить, мабуть, саме за себе.

Розчарування - кінцівка чемпіонату. Безвольна програшна серія, безгольову «засуха», розгромні поразки.
Надія - чергова перезавантаження. Мабуть, через останні тенденцій, нікого не здивує, якщо незабаром з'явиться умовний ФК Ужгород-2016.

Зірка - Віталій Гемега. Ще по Динамо-2 запам'ятався як швидкий, настирливий гравець. У Говерлі розкрився по новому, і флангового бігунка ми нерідко бачили і в іншому застосуванні - вже як трохи більше різнобічного футболіста, атакуючого хава широкого плану. Він, Кузик, Ягодінскіс, Савченко, Гончар - це ті, заради кого варто було все-таки догравати чемпіонат, адже ці хлопці отримали в Ужгороді то, за чим їхали. Ігрову практику, нові емоції і досвід.

Міжсезоння: ні про які плани не оголошувалося.
 
 
Загальна статистика по команді ФК Говерла
 
всього ігор - 25
всього забито - 13
забито вдома - 8
забито в гостях - 5
всього пропущено - 45
пропущено будинку - 26
пропущено в гостях - 19
забито в середньому за гру - 0,52
пропущено в середньому за гру - 1,80
набрано очок вдома - 8/13 (61,53%)
набрано очок в гостях - 5/13 (38,47%)
найбільша перемога - 1:0 - Олімпік, Металіст
найбільша поразка - 1:6 - Шахтар
ігор без пропущених голів - 4
ігор без забитих голів - 13
вольових перемог - 0
вольових нічиїх - 1
безвольних поразок - 1
безвольних нічиїх - 4
великих перемог - 0
великих поразок - 4
автоголів (забито / пропущено) - 1/0
попереджень (в середньому) - 64 (2,56)
вилучень (у порівн.) - Відразу / 2ЖК - 3 (018) - 2/1
гравців виступало (иностран.) - 28 (1 - 0,35%)
відвідуваність (всього / середня) - 66861/2674
 

Говерла (Ужгород) заснована в 1925 році, до нинішньої назви повернулися в 2011 році.
У вищій (прем'єр) лізі - 9-й сезон. Краще досягнення - 12-е місце в 2005, 2014 року, 2015 роках.
 
Статистика команди в чемпіонаті:
Тренери: 1 (В'ячеслав Грозний).
Гравці: 28. Середній вік - 24,1 року (4 місце в лізі).
Бомбардири: 8 (4 голи - Хльобас, 2 голи - Сергійчук, Кузик; 1 гол - Ягодинський, Цуріков (1 - пен.),, Гемега, Іванов, Гончар).
Воротарі: 2 (Рудько - 25 пропущених м'ячів в 15 матчах, Черепко - без пропущених м'ячів в 1 матчі, в ролі воротаря Кутас - 1 пропущений м'яч в 1 матчі).
Хет-трики: 0.  Дублі: 0
Середня відвідуваність:
загальна - 66861/2674 (12 місце в лізі),
• вдома - 25294/1945 (12 місце в лізі),
• на виїзді - 41567/3463 (12 місце в лізі).
 
Стадіони: Авангард (Ужгород) - місткість 12 000 глядачів.

Пенальті:

вони били: 2, 1 реалізували, 50% реалізації (забив: Цуріков - Металургу, не забив Сергійчук - Металісту)

їм били: 6, 4 реалізували, 66,66% реалізації (забили: Каменюка з Зорі, Алекс Тейшейра з Шахтаря, Запорожан з Олександрії, Лазич із Сталі, не забили: Запорожан з Олександрії, Огиря з Олімпіка).

Попередження: 64

Вилучення: 3
Категорія: Чемпіонат України | Переглядів: 995 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: