Головна » Усі публікації » Чемпіонат України » Представляємо суперника - "Кристал" (Чортків)
11:35
Представляємо суперника - "Кристал" (Чортків)
У неділю, 13 травня, в рамках 14 туру Аматорської ліги України “Минай” на стадіоні "Автомобіліст" прийматиме чортківський “Кристал".

Представляємо суперника -
ФК "Минай" - ФСК "Кристал" Чортків

13 травня, початок 17:00
м. Ужгород, стадіон "Автомобіліст"


В ході підготовки до другої частини аматорського чемпіонату України Кристал провів ряд товариських матчів: 

"Кристал" - "Хмельницький" 1:3
"Кристал" - "Покуття" Коломия 5:2
"Буковина" Чернівці - "Кристал" 1:1
"Буковина" Чернівці - "Кристал" 3:2
"Кристал" - "Нива" Теребовля 3:2
"Кристал" - "Поділля" Хмельницький 2:1


У весняній частині аматорського чемпіонату "Кристал" виступав вже не так добре:
 
«Нива» Теребовля - ФСК «Кристал» Чортків 2:0
Голи: Шелія, 23; Полянчук, 93.
 
“Нива” Теребовля: Чопко, Голованьов, Данилюк, В.Сороцький, Полянчук, Макогон, Никеруй, Шелія, Луцик, Романчук, Штандер.
ФСК “Кристал” Чортків: Кравчук, Сутченко, Іванов, Бесараб, Червонецький, Пільтенко, Ковалевський, Сурник, Ільчишин, Курдас, Понєдєльнік.

 
ФСК «Кристал» Чортків - ФК «Калуш» Калуш 0:3
Голи: Матвіїв, 11; Мись, 57; Голубка, 87.
 
«Кристал»: Магіс, Бесараб, Болобан, Іванов, Драч, Пільтенко, Курдас, Запорожець, Понєдєльнік, Красільніков, Ковалевський.
«Калуш»: Кузів, Гудак, Козлов, Мись, Швець, Несплян, Денега, Генега, Голубка, Матвіїв, Іванченко.
 
 
«Рочин» (Соснівка) – «Кристал» (Чортків) – 1:0
Гол: Болкіт ,12
 
«Рочин»: Коваленко (к), Домальчук (Васюта, 77), Дмитрух, Іванишин, Портянко, Яструб (Богданов, 69), Кашуба (Набізада, 74), Кохман, Болкіт (Цюпка 62), Найдишак (Дева, 87), Ліщук (Данилюк, 58)
«Кристал»: Плекан, Болобан, Іванов, Хруставка, Красільніков, Пільтенко, Гаетан (Драч, 60), Курдас (Червонецький, 70), Запорожець (Лавров, 67), Ковалевський (к), Понєдельнік
 
 
ФСК «Кристал» Чортків – «Покуття» Коломия – 0:1
 

Також чортківська команда вже провела два поєдинки у чемпіонаті Тернопільської області:
 
1 тур (2 травня)
 
"Колос" Зборів - "Кристал" Чортків 1:2
Голи: Ковалевський, 2
 
2 тур (9 травня)
 
ФСК «Кристал» Чортків – ФК «Бережани» - 0:0


Фото ФСК «Кристал» Чортків.



























 
Під час зимової перерви у Чорткова змінився наставник, новим головним тренером ФСК "Кристал" став Дубіно Віктор Прокопович. 72-річний уродженець Смоленська (Росія), котрий майже всю ігрову та тренерську кар'єру провів в Україні. У минулому - голкіпер команд "Іскра" Смоленськ, "Локомотив" Вінниця, "Дніпро" Черкаси" та ужгородської "Говерли". Попрацював головним тренером у добре відомих українським вболівальникам командах: "Динамо-Рось" Біла Церква, "Дніпро" Черкаси, "Десна" Чернігів та "Ворскла" Полтава.
 
У бронзового призера чемпіонату Тернопільської області 2017 року в заявці на весняну частину чемпіонату з 22 гравців лише четверо футболістів були заявлені за команду минулого року, всі решта – дебютанти. Серед новачків Тарас Червонецький, який взимку перебував на оглядинах у Минаї.
 
Отож, новачками чортківського клубу стали (після імені та прізвища вказано останній клуб за який виступав футболіст):
 
– 25-річний Ілля Пільтенко (ФК «Нікополь»);
 
– 24-річний Джогдом Контчу Алайн Гаетан («Енергетик» Солоницівка, Харківська обл.);
 
– 24-річний Антон Красільніков (остання команда на Україні – «Геліос» Харків, а до останнього часу виступав за аматорські команди Німеччини);
 
– 24-річний Руслан Курдас («Тавря» Сімферополь);
 
– 24-річний Ян Ковалевський («Тавря» Сімферополь);
 
– 23-річний Владислав Іванов («Кремянець» Ізюм, Харківська обл.) ;
 
– 22-річний Павло Бесараб («Інгулець-2» Петрове);
 
– 22-річний Тарас Червонецький («Нива» Теребовля);
 
– 21-річний Ігор Сурник ("Агробізнес" Волочиськ);
 
– 21-річний Андрій Понєдєльнік («Нива» Тернопіль);
 
– 21-річний Руслан Сутченко («Черкаський Дніпро»);
 
– 20-річний Олексій Болобан («Зірка» Кропивницький);
 
– 20-річний Віталій Драч («Черкаський Дніпро»);
 
– 19-річний Володимир Кравчук («Нива» Теребовля);
 
– 19-річний Іван Лавров («Жемчужина» Одеса);
 
– 18-річний Олександр Тимофєєв («Сталь» Алчевськ);
 
– 17-річний Іван Льовкін («Сталь» Алчевськ);
 
– 32-річний Володимир Шматько (воротар збірної мерів України).
 
Зі «старої» гвардії в «Кристалі» залишилися: Іван Плекан (воротар), Михайло Клим (захисник), Назар Ільчишин (півзахисник), Сергій Скалій (півзахисник).

 
Чортківський «Кристал» має славні традиції: неодноразово перемагав у чемпіонаті Тернопільщини, виступав у Першій та Другій лігах ПФЛ, залучав у різні роки таких іменитих гравців, як Василь Євсєєв («Шахтар» і «Динамо»), Роман Максим’юк («Динамо» Київ, «Зеніт» Росія, «Волинь» Луцьк), Олег Ящук («Нива» Тернопіль та «Андерлехт» Бельгія), Петро Бадло (казахстанські «Тобол» і «Актобе») та багато інших.
 
«Кристал» пішов на зимову паузу на восьмому місці в Групі 1 Чемпіонату ААФУ, втім, зважаючи на велику щільність у таблиці, багато сподівань покладає на весняну частину сезону. У першій частині аматорського чемпіонату чортківську команду очолював відомий фахівець Василь Івегеш, який багато років віддав футболу Тернопільської області, досяг великих успіхів на поприщі аматорського і студентського футболу, виводив свого часу ФК «Тернопіль» у Другу та Першу ліги чемпіонату України серед професіональних команд.
 
– Василю Петровичу, над чим працюєте в чортківській команді?
 
– Будуємо боєздатний колектив. Почали підготовку 22 січня й до 1 лютого провели перший, втягувальний мікроцикл. Зараз у нас уже повноцінні збори, маємо провести контрольний матч із ФК «Калуш» і надалі хочемо провести ще кілька зустрічей. Причому, обираємо в спаринг-партнери суперників, у яких можна чомусь повчитися. Будемо домовлятися, щоб до середини березня провести зустрічі з представниками Другої ліги (тернопільська «Нива», хмельницьке «Поділля»). Але хотілося б, щоб це було натуральне поле вже, а не синтетичне.
 
– Традиційно взимку ви проводите Кубок ректора в Тернополі…
 
– Цього року також провели такий турнір. Виграла його команда ФК «Тернопіль-педуніверситет-2». Нам пощастило з погодою, тому те, що ми захотіли – змогли подивитися. Із чотирьох команд (педліцею та педуніверситету) обрали тих, хто зможе готуватися до відповідальних змагань 2018 року. Запланували собі так: молодші – на чемпіонат області, старші – на чемпіонат України.
 
– Знаю, що ваших футболістів викликали навіть у студентську збірну України, а братів Когутів навіть встигли представити як новачків ФК «Агробізнес» (Волочиськ) – чемпіона держави серед аматорів, лідера Групи «А» Другої ліги. Це – єдині втрати чортківської команди?
 
– Інтерес до хлопців є. Ми домовилися з головним тренером студентської збірної України паном Бузником, що вони переглянуть наших гравців. Щоб на західноукраїнських теренах була ніби базова команда збірної, яка могла б готуватися за рік-два до наступної Універсіади, що відбудеться в Італії. Для нас, «Кристалу», це дуже добре – всі хлопці будуть разом, і для збірної дуже добре – бо ви знаєте, як наші професіональні клуби відпускають гравців у студентську збірну навіть на міжнародні турніри.
 
Стосовно братів Когутів, то контракти вони підписали, але за них ще не розрахувалися. Думаю, будуть ще йти переговори – заявлять їх чи не заявлять, то вже не до мене питання. В іншому склад зберігаємо незмінним. Ми не така команда, що може пів України скупити, ми можемо тільки виховати.
 
Але, думаю, що хлопчиками для биття більше не будемо. До нас повертається наш досвідчений лідер Андрій Кондзьолка – багаторічний капітан ФК «Тернопіль». І Стьопа Клекот відновлюється від травми. Якщо пара «старичків» допоможе позаду, то попереду ми обов’язково щось заб’ємо.
 
– Це всі придбання чи плануються іще дозаявки?
 
– Розумієте, у нас чимало гравців пішло на оглядини – пройдуть чи не пройдуть, але дали слово, що у випадку чого повернуться до нас. У кожного клубу свій стиль гри і не кожному підійдуть наші футболісти. Детальніше стосовно нашого складу знатимемо вже у перших числах березня.
 
– Говорячи про Чемпіонат ААФУ, не можна не відзначити, що «Кристал» прогресував під час сезону: починаючи з розгромних поразок, потім вдалося піднабрати очок і навіть здобути пару важливих перемог. За рахунок чого?
 
– Ми зібрали цю плеяду 16-17-річних хлопців, яких лише починали виводити на високий рівень. Тому на Чемпіонат серед аматорів ми їх заявили, щоб вони набиралися досвіду. У них ніхто не вірив – а й справді, спробуйте в юнацькому віці витримати темп по два матчі на тиждень, тим більше, коли найстарший у 20-21 рік серед них був Заставецький. І який результат? Дзвонять: «Того треба туди, цього туди». Готові всю команду розтягнути, а ми ж іще толком ніде не грали!
 
Звідки результат по ходу сезону 2017/18? Самі розумієте, у нас налагоджений і тренувальний процес, і теоретична підготовка. Якщо хлопців не чіпати, дати їм зігратися і спробувати цей рівень – це буде гарна команда. Завдяки підтримці Чорткова, студентської збірної України, сподіваємося зберегти всіх своїх талантів і далі вже десь думати про професіональний футбол.
 
– І як успіхи з проходженням атестації?
 
– Я їздив у Київ, обійшов усі інстанції. Тепер будемо чекати у найближчі тижні результатів. Процес йде, будемо бачити, як воно буде, які зауваження будуть враховані. Наші люди їздять у Київ до керівників різних рівнів – будемо тримати з ними контакт, щоб команда надалі прогресувала.
 
– «Кристал» має підтримку?
 
– Ми дуже вдячні міському голові – Володимир Петрович Шматько виділив нам кошти на існування, харчування. Уже скоро будемо знати, які будуть обсяги фінансування – від цього все залежить.
 
– Справді, підтримка потрібна: турнірна таблиця в Групі 1 така, що за пару матчів можна як піднятися, так і опуститися…
 
– Дійсно, чемпіонат дуже напружений, і моя думка така – перші 4-5 команд із Групи 1 ніяк не загубилися б у Другій лізі серед професіоналів. «Рочин», «Минай», «ОДЕК», «Малинськ» – дуже хороші команди. Нам, молодим, з ними важко: тамтешні «старички» крикнуть, а наші діти вже зострашилися. У кожній із команд є свої зірки по 30-35 років, які пограли на найвищому рівні. Ми до таких поки лише тільки тягнемося, але хлопці дуже швидко все пізнають та розвиваються. Найприємніше, що аутсайдерів, як таких, нема – всі рівні.
 
– У чемпіонаті ставите конкретні турнірні завдання, чи поки для «Кристалу» це ранувато?
 
– Самі бачите: розриви мінімальні, тож поки у нас ведуться переговори та атестація, треба займати місце не нижче 4-го. Це все цілком реально. Вивчаємо календар, дивимося, де можна зачепитися за результат. Все буде залежати від фінансування та березневих контрольних ігор. Готові й віддати когось, аби існував клуб – щоб зберегти бойову основу, підняти футбол Тернопільщини вище.
 
– Щось уже вимальовується у Чорткові?
 
– Ще коли я у Першій лізі працював, преса завжди запитувала: яке буде місце, на що націлюємося. А я завжди відповідав: «Побачимо після 4-5 туру». Так і тепер – всі команди готуються, ніхто не дрімає. Ми намагаємося триматися так, як і всі інші – тому й працюємо ще із січня.
 
Для того, щоб заграв футболіст, потрібне терпіння. У мене починали такі гравці, як Пердута, Годований, Мединський, Семенець. Це зараз вони відомі, грають серед професіоналів. А були моменти, їм ще треба було повірити, що вони – майстерні гравці. За великим рахунком, футболіст відбувається як футболіст уже десь біля четвертого курсу університету. І весь цей час ним треба займатися.
 
Тому я й тримаю різних гравців до самого часу завершення університету – і це дає результати. А у нас норовлять розібрати гравців за мішок борошна, а потім не знають, як їх розвинути. Тому гравцям кажу: «Не поспішайте, пограйте на аматорах. Вам це дасть практику, ви відбудетеся, як футболісти». Приємно бачити, як ті, хто має терпіння та працелюбство, розвиваються і бачать підсумки своєї роботи.
Категорія: Чемпіонат України | Переглядів: 822 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: