Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Нема кращого футбольного краю, як рідне Закарпаття
20:30
Нема кращого футбольного краю, як рідне Закарпаття
Пропонуємо вашій увазі черговий матеріал із циклу статей до 125–річчя «гри мільйонів» на Срібній Землі.

Нема кращого футбольного краю, як рідне Закарпаття

(продовження)

Під  таким заголовком 30 серпня 2018 року на нашому сайті  був надрукований матеріал про кращого бомбардира   за всю 125–річну історію крайового футболу, екс-гравця команд майстрів ФК «Карпати» Мукачево та ФК «Закарпаття» Ужгород Віталія Лофинця із Свалявщини (280 голів).

У цьому ж матеріалі автори писали, що «на п’яти рекордсмену наступають Руслан Соскида, Артур Апіян, Іван Скунзяк, Мирослав Решко та Роберт Гегедош…».

Нині розповідь про ужгородця Р. Соскиду, який за різні команди області виступає уже 20 років із гаком. Він і нині успішно грає у складі ФК «Середнє» й продовжує забивати голи. Скажімо учора (20 жовтня») середнянці гостювали в Хусті, де провели черговий календарний матч проти місцевого ФК «Оболонь». «Виноградарі» з Ужгородщини святкували Вікторію, обігравши тамтешніх «пивоварів» із рахунком 4:1. Один із голів у ворота господарів провів Р. Соскида.

Руслан Соскида із Закарпаття за 4 дні "наколотив" 20 голів

Витяг із газети «Харківські вісті», 24 травня 2013 р.:

«У Палаці спорту «Локомотив» відбувся перший чемпіонат Служби безпеки України з міні-футболу. Дебютний турнір зібрав аншлаг. «Себе показати та інших обіграти» висловили бажання 29 команд усіх регіональних органів СБУ, Центрального апарату та двох навчальних закладів. На першому етапі команди були розбиті на 8 груп — по дві кращі з кожної з них виходили в плей-офф. Дістатися до фіналу вдалося командам Національної Академії СБУ та управління СБУ в Закарпатській області. Вирішальний матч став гідним завершенням чотириденних баталій. Перед суперниками стояло одне завдання — виграти престижний турнір. Фортуна усміхнулася киянам, яким вдалося у ворота закарпатців провести три «сухі» голи. Чемпіони — команда НА СБУ (Київ), футболісти із Срібної Землі  — срібні призери.

Кращим гравцем першого чемпіонату СБУ з міні-футболу був названий Леонід Єфремов з Волинської області, а приз кращому бомбардирові був вручений Руслану Соскиді із Закарпаття, який протягом 4 днів  «наколотив» у ворота суперників 20 м'ячів».


Ще один витяг із газетної статті (мова йде про календарний матч між ФК «Середнє» та ФК «Бийгань»):

«Гра почала носити відкритий характер, і це не могло не подобатися глядачам. На 43–ій хвилині рахунок став рівним завдяки індивідуальній майстерності середнянця Руслана Соскиди, який практично від центру поля «протягнув»м’яч до карного майданчика, де звільнившись від опіки захисника, обіграв ще й воротаря і закотив шкіряного у пусті ворота». 


Наша довідка: Руслан Михайлович Соскида народився 23 червня 1980 року в Ужгороді. Півзахисник, форвард. Перший тренер — Олександр Іванович Філіп (ужгородська СДЮСШОР). Згодом Руслан був у групах з якими працювали Вадим Дьордь та Михайло Іваниця. 

Починав грати на першість Ужгорода, зокрема за такі місцеві команди, як «Зет–Фактор» та «Радванка». Протягом 1997–2000 рр. у складі цих команд був чемпіоном та володарем кубка обласного центру. У складі «Радванки» також був переможцем традиційного Меморіалу екс-гравця ФК «Говерла» Ужгород–72 та вчителя фізичного виховання Ужгородської ЗОШ №7 Йосипа Ваганя (головний організатор — депутат Ужгородської міської ради Тібор Зомбор).

2001/2002 рр. — Руслан виступав за ужгородський ФК «Закарпаття-2» (головний тренер — Михайло Іваниця).  Свій перший офіційний матч провів за ужгородців 16 березня 2002 року у Золочеві проти місцевого ФК «Сокіл», вийшовши на заміну у другому таймі. Закарпатці цей поєдинок програли з «сухим» рахунком 0:3. З аналогічним результатом наші хлопці поступилися і ФК «Чорногора» в Івано–Франківську. На цей раз Р. Соскида відіграв повністю матч. А свій перший гол ужгородець провів 4 квітня 2002 року «у домашньому матчі» проти львівського ФК «СКА–Орбіта». Правда, цей забитий м’яч Русланом став для господарів лише голом престижу. У цей період за ужгородців також грали такі у майбутньому знані гравці, як Василь Кобін, Михайло Кополовець, Володимир Овсієнко, Іван Ковач, Олександр Когутич та інші. За ФК «Закарпаття-2», який виступав у 2–ій лізі першості України, форвард провів 12 календарних ігор і став автором одного голу.

У сезоні-2004 Соскида перебував у складі ФК «Ужгородський» (тренер — Вадим Дьордь). Став кращим бомбардиром команди, провівши у ворота суперників 11 голів.

2005 р. —  відіграв кілька календарних ігор за ФК «Авангард» Свалява (чемпіон Закарпаття — 2001–2006 рр.) і став автором трьох м’ячів.

2006 р. — у другому колі знову одягнув футболку ФК «Ужгородський» (3 голи).

Найбільш вдалим для Р. Соскиди став сезон–2007, коли він протягом року у ворота суперників «відвантажив» 38 м’ячів. Крім того, він очолив символічний список «Кращий нападник чемпіонату Закарпаття–2007». Позаду нього залишилися такі знані форварди, як Іван Скунзяк, Мирослав Решко, Андрій Сливка, Артур Апіян та інші. 

Протягом сезону-2008 Руслан встиг пограти у двох командах — «І.V.–Спорт» Великий Березний та СК «Берегвідейк». У їх складі став автором 27 голів.

З 2009 р. — ужгородець захищає кольори ФК «Середнє». У дебютному році теж став кращим бомбардиром чемпіонату області — 28 голів (4 з них забив з пенальті).

У 2010 р. разом із середнянцями у чепіонаті Срібної Землі виборов срібні нагороди. Крім того, Руслан цього року під №3 ввійшов до символічного списку «10 кращих гравців Закарпаття».

2011—2014 рр. — протягом цих трьох сезонів ужгородець у складі «виноградарів» ставав срібним та бронзовим призером чемпіонату області, володарем кубка та суперкубка Закарпаття, а також став автором 44 голів.

2014 рік — гравець ФК «Баранинці» (президент — Олександр Роман та головний тренер — Іван Бисага), який виступав у 1–ій лізі першості області (Західна зона). У складі цієї команди він знову став кращим бомбардиром, правда, лише  у Західній зоні (28 м’ячів).

2016 рік — гравець ФК «Середнє». У цьому сезоні Р. Соскида знову стає кращим бомбардиром середнянців (20 голів).

Наступного року забивний форвард переходить до складу ФК «Ужгород». Написали слово «забивний» не випадково. До прикладу візьмемо ще один епізод зі спортивного життя нашого героя. Як ми уже згадували вище, Руслан виступає і за аматорську  команду СБУ у Закарпатській області, яка у червні 2017 року взяла участь у 2–му за ліком турнірі «Кубок ужгородського міського голови». Ось витяг із звіту про цей турнір: «У фіналі зійшлися команди СБУ та депутатів міськради. Долю цього матчу вирішив єдиний гол, який на старті зустрічі забив нападник управління СБУ Руслан Соскида. Саме з результатом 1:0 і перемогли правоохоронці». Мало того, Руслан став і кращим бомбардиром цих змагань.

У даний час (21 жовтня) Р. Соскида продовжує грати за ФК «Середнє» і продовжує забивати голи. Як сам зізнався 38-річний забивний форвард: «Це буде дуже важко зробити, але я докладу максимум зусиль, аби наздогнати поки-що недосяжного рекордсмена.

А нам залишається лише нагадати: що у кращого бомбардира за всю історію закарпатського футболу Віталія Лофинця таки «кругленька» цифра — 280 голів, а у нашого героя поки-що лише 228. Таким чином, Руслану потрібно повторити свої попередні успіхи 2007 та 2009 рр. — 66 голів!). А ріг достатку, гадаємо, тобі подарує твоя симпатична дружина Мар’яна, до речі, майстер спорту України з гандболу (свого часу виступала за ГК «Карпати» Ужгород) та твої палкі уболівальники — сини та  донечка Карінка.  

 

Василь Гаджега — голова Закарпатського осередку Асоціації спортивних журналістів України.
Володимир Католик — історик закарпатського футболу.

 

Примітка* Автори матеріалу щиро вдячні Р. Соскиді за конкретну допомогу щодо уточнення кількості ним забитих голів у чемпіонатах Срібної Землі.
 

Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1035 | Додав: lobda | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: