Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Шандор Варга: "Сказав угорцям, щоб тепер вони переймали досвід"
08:23
Шандор Варга: "Сказав угорцям, щоб тепер вони переймали досвід"
Авторитетний футбольний менеджер згадав, як був організований перший матч в історії нашої збірної.

Шандор Варга:
Він був одним з перших ліцензованих агентів ФІФА в усьому світі - це зараз посвідчення видають практично всім підряд, а тоді, в 90-х, їх отримували лічені фахівці. Уродженець Закарпаття, нині він проживає в Лондоні, але часто буває і в Україні.

Ми з ним знайомі вже більше 15-ти років, і за цей час я переконався, що Шандор ВАРГА, який представляв інтереси Сергія Реброва, Олега Лужного, Руслана Ротаня та багатьох інших відомих футболістів, - людина світу. На даний момент він, як з'ясувалося, зайнятий організацією дуже важливого для всього нашого футболу заходу...
 
- Шандор, 30 травня в Ужгороді пройде матч ветеранів збірних України та Угорщини. Ви будете присутні на цій грі?
 
- Безумовно. Я навіть причетний до її організації - все-таки 25 років тому мені довелося посприяти проведенню першого поєдинку в історії збірної України. Тоді президент ФФУ Віктор Банніков наділив мене повноваженнями вести переговори з угорською асоціацією, і я дуже радий, що цей матч пройшов не в Києві, не в Будапешті, а в, по суті, рідному для мене Ужгороді.
 
- Добре пам'ятаєте, як проходив той поєдинок 1992 роки?
 
- Ось на ньому я як раз не був - буквально за місяць до його проведення поїхав працювати в Саудівську Аравію. Втім, моїм головним завданням було зробити все, щоб матч відбувся.
 
- Угорців довго вмовляти не довелося?
 
- Ні. У період народження незалежного українського футболу вони, чим могли, допомагали. Віктор Банников сам прилітав до Угорщини і вивчав досвід роботи футбольних менеджерів ще до розпаду СРСР. Так що ФФУ він створив раніше. У 1990 році ми привозили в Ужгород легендарний Ференцварош, і тоді це була велика подія. У мене завжди було бажання зблизити український і угорський футбол.
 
- Зараз робота в ФФУ поставлена ​​зовсім на іншому рівні, чи не так?
 
- Звичайно. Все-таки 25 років вже минуло. Нині все виглядає зовсім інакше. Взяти хоча б ветеранську збірну України. Я угорцям так і сказав: «Раніше вони навчалися у вас, а тепер вам потрібно переймати досвід». Українські ветерани проводять до 40 матчів за рік - це приголомшливо!
 
- Поєдинок, присвячений 25-річчю від дня першого матчу нашої національної команди, пройде на високому рівні?
 
- Думаю так. Я був в Києві на грі Динамо - Шахтар, зустрічався там з президентом ФФУ Андрієм Павелко, ми обговорили всі важливі питання. Рівень повинен бути дуже високим. Всі робочі моменти ми утрясали з віце-президентом федерації Василем Орлецький. Були в Ужгороді, зустрічалися з губернатором, мером і так далі. Підняли на ноги всю область (посміхається).
 
У день матчу на стадіоні Авангард буде відкрито пам'ятну дошку як свідчення того, що саме тут народилася збірна України. Серйозно готується до поєдинку і угорська сторона, яка теж постарається зібрати якомога більше учасників того матчу.
 
- Зараз збірну України очолює кращий її футболіст за 25 років незалежності. Якими ви знаходите перші тренерські кроки Андрія Шевченка?
 
- Найкраща оцінка для будь-якого наставника - це результати його команди. У нинішньому відбірковому циклі збірна України пройшла половину шляху, тому робити якісь серйозні висновки ще рано. Національна команда проводить не так багато матчів, і у її тренера, по суті, немає права на помилку. Я бачу, що Андрій Шевченко це розуміє.
 
За останній час ми з ним кілька разів спілкувалися, він запрошував мене до себе додому, ми вечеряли в Києві разом з усім його штабом, і я переконався, наскільки серйозно ставляться ці фахівці до того, що вони роблять. Настрій у Шевченка дуже позитивний, і мені це подобається. Видно, що він знає, чого хоче. Я не втомлююся повторювати, що національна збірна - це особлива команда. Гроші потрібно заробляти в клубах, а тут футболісти віддають борг всій країні і всім уболівальникам.
 
Я завжди говорив, що збірну повинен тренувати тільки вітчизняний фахівець. От не можу уявити Фабіо Капелло, який виводить свою команду на півфінал чемпіонату світу проти Італії. Це не правильно. Але це моя думка, і мені приємно, що в такому ж дусі працює і ФФУ. Після матчу Динамо з Шахтарем ми спілкувалися з Андрієм Шевченком і Сергієм Ребровим на НСК Олімпійський. Згадали, як вони обігравали на цьому стадіоні Барселону, Реал, а потім я їм сказав: «Раніше ви були частиною українського футболу, а тепер він, по суті, у ваших руках». Практично всі кращі українські виконавці виступають під їх керівництвом. Часи, звичайно, зараз не найпростіші, але треба працювати з тими гравцями, які у тебе є, і проявляти свої тренерські якості.




































- Останній сезон Сергій Ребров, по суті, провалив. Або ви не згодні?
 
- Чи не найвдаліший сезон - так ... Але мені не зрозуміти всього того потоку критики, який ллється зараз на адресу тренера. Товариші, схаменіться! Стільки трофеїв за три роки роботи, вперше після Валерія Лобановського команда вийшла в плей-офф Ліги чемпіонів, вперше взагалі з'явилася якась стабільність! Купа дебютантів з клубної школи ... До цього мені більше нічого додати, а спади бувають у всіх - навіть у самих великих команд.
 
- У Реброва, якщо він піде з Динамо, вийде себе проявити в іноземному клубі?
 
- Я в цьому впевнений і знаю, що на нього є попит ...
 
- У чемпіонаті України велика криза, багато хто виїжджає за кордон, але там не грають. Чому?
 
- Все залежить від самих футболістів. Команду Динамо кінця 90-х років готові були розібрати на запчастини, і кожен, хто їхав, грав за свої клуби. Хтось - краще, хтось - гірше. Але вони грали! А зараз ми шукаємо причини, але забуваємо, що найголовніше - робота, концентрація і так далі. Все-таки я не думаю, що в Україні недостатньо талановитих виконавців. Вони були, є і будуть.
 
- Один з них - півзахисник національної збірної Андрій Ярмоленко. Чи готовий він заграти в провідному європейському чемпіонаті?
 
- Готовий - і вже давно. Звичайно, для уболівальників київського клубу добре, що він все ще виступає в УПЛ, але я вважаю, що Андрій переріс цей рівень ще тоді, коли в українському футболі все було добре.
 
- Виходить, агенти погано працюють?
 
- Не знаю. Головна проблема, мабуть, в іншому - в його трансферній вартості. Звичайно, сьогодні є шість або сім клубів, які готові платити за футболістів по 100 мільйонів, але Ярмоленко, видно, поки не входить в коло інтересів саме цих команд. Значить, потрібно їхати в інші. І там у нього, впевнений, все вийде ...
Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 971 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: