Головна » Усі публікації » на Закарпатті » СК "Русь" Ужгород в елітному дивізіоні чемпіонату Чехословаччини
22:30
СК "Русь" Ужгород в елітному дивізіоні чемпіонату Чехословаччини
Пропонуємо Вашій увазі новий дослідницький матеріал із історії закарпатського футболу.

СК
Це був справжній тріумф футбольної команди із провінційного регіону з населенням 800 тисяч чоловік (в Ужгороді тоді проживало 60 000 мешканців).
 
1936 рік пройшов для СК «Русь» під символом Вікторії. Після 11 років існування закарпатці вдруге стали переможцями східно–словацько-підкарпатської дивізії 1935/1936 рр. Вони здобули не лише 1–ше місце у своїй групі, а й отримали право брати участь у фінальних іграх Словаччини за єдину путівку до Державної ліги.
 
Ще одне. Відомо, що «Русь» була аматорською командою, а більшість її гравців працювали у навчальних закладах і у понеділок їм необхідно було бути уже на уроках. Це у радянський період футболісти команд майстрів лише рахувалися на підприємствах, а працювали не у цеху чи офісі, а на футбольному полі. Це згідно «Трудових книжок» вони були майстрами, бригадирами, помічниками, а насправді у них було зовсім інші амплуа: воротар, захисник, півзахисник, форвард. Отож було вирішено: у найбільш віддалені міста Чехії добиратися на літаку.
 
За допомогою підшивок того періоду ми згадаємо з вами кожен поєдинок, який провели «літаючі учителі» (див. знімок внизу) в історичному сезоні 1936/1937:


























 
23 серпня 1936 рік. Прага. Аеропорт. На свій перший календарний матч у чемпіонаті Чехословаччини (Державна ліга) СК "Русь" Ужгород прилетів у такому складі: воротарі — Олекса Бокшай та Василь Федак, польові гравці — Василь Радик, Федір Куруц, брати Крижі – Йосиф та Павло, Едмунд Іванчо, Юрій Крайняк, Михайло Суковський, Андрій Бендас, Володимир Кобзяр, ІштванТовт, Василь Ковач, брати Романи — Володимир та Андрій, Микола Матяш, Михайло Шкіряк, Юрій Хома, Йозеф Махата, Тренер — Отакар Шквайн та пілоти.
 
На фото зліва: урочисте відкриття нового сезону 1936/1937 рр. Команди вітають мер Праги та керівник Державної футбольної жупи (Федерації футболу Чехословаччини).
 
Дебютний матч для СК «Русь» став глевким
 
23 серпня 1936 року "Русь" зіграла свій дебютний виїзний матч у Празі проти місцевого СК «Sparta», яка у цьому ж році стала вчетверте чемпіоном Чехословаччини, а торік (1935 р.) — вдруге здобула Кубок Мітропи (до початку 2–ої Світової війни цей турнір був одними з найпрестижніших у Європі – Авт.).
 
Ужгородська команда до Праги прилетіла, — як інформувала празька газета, — вчасно і без ніяких пригод. Усі гравці мали хороший настрій і були готові до боротьби з найтитулованішим клубом Чехословаччини. На центральному стадіоні «Спарта» зібралася рекордна кількість глядачів — 20 000.


 
1–ий тур. СК «Спарта» Прага – СК «Русь Ужгород — 6:0 (3:0).
 
На поле СК «Русь» вийшов у такому складі: воротар — Олекса Бокшай, польові гравці — Павло Криж, Василь Радик, Андрій Бендас, Федір Куруц, Едмунд Іванчо, Володимир Кобзяр, Юрій Крайняк, Йозеф Махата, Йосиф Криж, Михайло Суковський.
 
З перших хвилин, – читаємо у газетному звіті про цей дебютний матч, — ініціативою заволоділи господарі. На 3–ій хвилині сильний удар форварда «Спарти» Неєдла відбив голкіпер «Русі» Бокшай, але прямо в ноги Брайну, який і відкрив лік голам. Цей форвард у цьому матчі оформив хет-трик. Дубль на свій рахунок записав ще один нападаючий «Спарти» Фашінек. Ще один гол забив Зашек.
 
 
Перше очко «русичів»
 
2–ий тур. СК «Русь» Ужгород – СК «Наход» — 2:2 (1:1).
 
Стадіон у Доманинцях. 3000 глядачів.
 
Склад СК «Русь»: Олекса Бокшай, Павло Криж, Василь Радик, Андрій Бендас, Федір Куруц, Едмунд Іванчо, Володимир Кобзяр, Юрій Крайняк, Юрій Хома, Йосиф Криж, Михайло Суковський.
 
У господарів голи у ворота гостей провели Юрій Крайняк та Володимир Кобзяр.

 
Авторами голів стали Хома та Кобзяр
 
3–ий тур. СК «Жідініце» – СК «Русь» Ужгород — 4:2 (2:1). 5 000 глядачів.
 
СК «Русь»: Олекса Бокшай, Павло Криж, Василь Радик, Андрій Бендас, Федір Куруц, Едмунд Іванчо, Володимир Кобзяр, Юрій Крайняк, Йозеф Махата, Йосиф Криж, Михайло Суковський.
 
У першому таймі гол у ворота господарів провів Юрій Хома, який вперше появився у складі ужгородців, а у другому — Володимир Кобзяр.

 
Знову фіаско СК «Русь»
 
4–ий тур. ФК «Вікторія» Плзень – СК «Русь» — 2:0 (1:0). 3 500 глядачів.
 
СК «Русь»: Олекса Бокшай, Павло Криж, Василь Радик, Андрій Бендас, Федір Куруц, Едмунд Іванчо, Володимир Кобзяр, Юрій Крайняк, Бідмон, Йосиф Криж.

 
«Славія» грала в одні ворота
 
Такий був один із підзаголовків у празькій газеті, який надрукувала звіт про календарний матч 5–го туру Державної ліги Чехословаччини.
 
5–ий тур. СК «Славія» –СК «Русь» — 10:0 (6:0). 7 000 глядачів.

Уже після першого тайму закарпатці «горіли» із рахунком 0:6. Покером відзначився форвард господарів Суботка, а хет-триком — нападаючий «Славії» Брадач.
 
У цій грі за СК «Русь» грали: Олекса Бокшай, Іван Товт, Василь Радик, Андрій Бендас, Федір Куруц, Едмунд Іванчо, Василь Ковач, Бідмон, Михайло Суковський, Юрій Хома, Йозеф Махата.
 
Головна причина такої принизливої поразки — це відсутність на полі трьох провідних гравців СК «Русь» (Володимир Кобзяр, Йосиф Криж та Юрій Крайняк).

 
Ужгородці нарівні провели лише перший тайм
 
6–ий тур. СК «Простейов» – СК «Русь» Ужгород — 5:2 (2:2). 2000 глядачів.
 
У господарів хет-триком відзначився Мелка, а дубль оформив Дрозд. У складі «русичів» голи провели Михайло Суковський та Бідмон. Як бачимо із результату, ужгородці нарівні з господарями грали лише у першій половині поєдинку.
 
У складі СК «Русь» були: Олекса Бокшай, Василь Радик, Іван Товт, Андрій Бендас, Федір Куруц, Едмунд Іванчо, Василь Ковач, Бідмон, Андрій Роман, Йосиф Криж.
 
 
Вікторію святкувала «Вікторія»
 
7–ий тур. СК «Вікторія» Жіжков – СК «Русь» Ужгород — 5:0 (2:0). 2000 глядачів.
 
СК «Русь»: Олекса Бокшай, Василь Радик, Іван Товт, Андрій Бендас, Федір Куруц, Едмунд Іванчо, Василь Ковач, Бідмон, Йосиф Криж, Юрій Крайняк.
 
Господарі уже на 2–ій хвилині матчу «розмочили» рахунок. Його автором став Чех.
 
У газеті крім звіту про цей поєдинок була вміщена і підсумкова турнірна таблиця після 7–го туру (див. внизу). Коментарі тут, звісно, зайві.


 

Знову наступили на попередні граблі
 
У 8–му турі ужгородці із СК «Плзень» перший тайм завершили внічию (1:1), а у другому поступилися суперникам із рахунком 1:3. Першими відкрили рахунок ужгородці уже на 2–ій хвилині. Володимир Кобзяра, який із м’ячем перебував у карному майданчику господарів, захисники просто «завалили». Пенальті. Одинадцятиметровий удар точно пробив Юрій Крайняк. Та чеські футболісти через 12 хвилин зрівняли результат (1:1), а у другій 45–хвилинці ужгородців ще двічі заставили розпочинати гру з центра поля (1:3).

 
Перший виграш СК «Русь»
 
9–ий тур. СК «Русь» Ужгород – СК «Моравська Славія» Брно — 3:1.
 
СК «Русь»: О. Бокшай, І. Товт, В. Радик, А. Бендас, М. Шкіряк, В. Ковач, Е. Іванчо, Й. Криж, В. Кобзяр, Ю. Крайняк. Бідмон. 3 500 глядачів. Голи у господарів провели Кобзяр (7 хв.), Крайняк (44 хв.) і Криж (82 хв.). На 25 хв. форвард гостей Горак зрівняв результат (1:1).

 
Очікувана поразка «Русі» у Кладно
 
10-ий тур. СК «Кладно» Кладно— СК «Русь» Ужгород – 5:0 (4:0). 1800 глядачів.
 
Долю матчу господарі ще вирішили у першому таймі, провівши у ворота ужгородців 4 «сухі» голи. Хет-трик до свого активу записав форвард господарів Клос. Ще по одному голу забили Прохазка та Ноя. СК «Русь» виступала у тому ж самому складі, що і у попередній грі.
 
 
Чергове фіаско ужгородців
 
На цей раз закарпатці потерпіли фіаско у Братиславі, хоча перший тайм завершився бойовою нульовою нічиєю. У другому таймі уже на 4–ій хвилині ужгородець Бідмон відкрив рахунок, а через 4 хв. кращий бомбардир господарів Чоровак зрівняв результат, а ще через 12 хвилин він же вивів свою команду вперед. До фінального свистка залишалося дві хвилини, коли Чулек у ворота О. Бокшая провів третій гол. Остаточний рахунок 3:1 не на нашу користь.

 
Невдачі переслідують ужгородців і у «рідних стінах»
 
12–ий тур. СК «Русь» Ужгород – СК «Наход» Наход —1:3 (1:2).
 
На цю гру прийшла досить велика кількість діваков (глядачів) — більше трьох тисяч. Але й вони не допомогли рідній команді обіграти гостей, які у турнірній таблиці перебували у так званій «золотій» серединці. Першими успіху добилися господарі. На 7–ій хвилині «русичі» подавали корнер і захисник господарів Іван Товт вирішив допомогти своїм форвардам. М’яч він пробив із метрів 23 і поцілив у саму «9». У середині першого тайму Кухта зрівняв рахунок, а на початку другого він же вивів свою команду вперед. Під завісу матчу Габел довів результат до 3:1.


Нічия — рівносильна перемозі
 
13–ий тур. СК «Русь» Ужгород – СК «Жіденіце» Жідініце — 1:1 (1:0)
 
До Ужгорода приїхала команда, яка теж перебувала у середині турнірної таблиці, але була на позицію вище від попередньої. Тому автор газетного звіту цю домашню нічию відніс до активу дебютанта елітного дивізіону.
 
Господарі вийшли на поле у такому складі: Бокшай, Радик, Товт - Шкіряк, Фріба, Бендас - Крайняк, Кріж, Карман, Бідмон, Ковач.




Відразу після складу команд йде інформація про те, що на 22–ій хвилині ужгородці відкрили рахунок матчу. Гол у ворота гостей провів Бідмон. У другому таймі гравцям СК «Жіденіце» вдалося зрівняти результат. Більше голів 2 000 глядачів на стадіоні у Доманинцях не бачили.

 
Кращим гравцем матчу був Бокшай
 
14–ий тур. СК Вікторія» Плзень – СК «Русь» Ужгород — 1:0 (1:0). 2800 глядачів.
 
У цій грі господарі організували стільки гольових моментів, що вистачило б на три матчі, – написав чеський спортивний журналіст у своєму звіті про цей поєдинок. Та цього дня голкіпер ужгородців Олекса Бокшай був кращим. Йому навіть вдавалося витягувати так звані «мертві» м’ячі». Ось про таких брамкарів і кажуть: «Хороший голкіпер — це півкоманди». Господарям лише одного разу вдалося засмутити Бокшая. Це трапилося у середині 1–го тайму, коли форварду господарів Чабо вдалося «розмочити» рахунок. 1:0. Цей єдиний гол і став вирішальним у цьому поєдинку, хоча ужгородці Криж та Фріба мали кілька хороших нагод не лише зрівняти результат, але й забити вирішальний гол. Але не так сталося, як гадалося. Зверху на знімку О. Бокшай парирує черговий удар господарів.

 
Головний матч року
 
У 15-му турі ужгородці приймали лідера — СК «Славія». На цю гру прийшло подивитися рекордна кількість глядачів — 5 000 (у цей період в нашому обласному центрі проживало 22 000 жителів).
 
До нашого обласного центру у складі празької команди приїхав один із кращих голкіперів світу за всю історію футболу Франтішек Планічка (у складі СК «Славія» Прага він був 8-разовим чемпіономта 5-разовим володарем Кубка Чехословаччини, володарем Кубка Мітропи (1938 р.), віце-чемпіоном світу (1934 р.). Пройде небагато часу і його у брамці замінить наш Олекса Бокшай. В архіві автора матеріалу є фото (див. зліва), де сидять разом Ф. Планічка (з палицею) та наш О. Бокшай (зліва від нього). Це фото було зроблене 1991 року.
 
Щодо самого матчу, то насамперед наведемо склади команд, адже в Ужгород приїхала футбольна дружина, яка на чемпіонат світу делегувала 6 гравців «основи» збірної Чехословаччини (Франтішек Планічка, Ладислав Женишек, Штефан Чамбал, Антонін Пуч, Їржі Соботка та Франтішек Свобода), які два роки тому стали срібними призерами чемпіонату світу. Отже, звіт про цей матч та склади команд (див. зліва).
 
Один із голів у ворота Олекси Бокшая провів срібний призер чемпіонату світу Франтішек Свобода.
 
На 87–ій хвилині Франтішек Планічка від нашого форварда М. Суковського парирував одинадцятиметровий удар.


 
Кращий бомбардир світу-34 відзначився дублем
 
16–ий тур. СК «Спарта» Прага – СК «Русь» Ужгород — 5:1 ( 2:0). 5 000 глядачів.
 
Головним героєм матчу став форвард «Спарти» Олдржіх Неєдлий, який у воротах ужгородців двічі поставив свої автографи. Гол престижу у гостей провів Бідмон.
 
Хотів би зупинитися кількома словами про кращого бомбардира СК «Спарти» О. Неєдла та кращого бомбардира вітчизняного періоду О. Блохіна. Якщо перший чи не у кожному матчі забивав гол (у 187 календарних іграх Олдржіх забив 161 м’яч, то українець у складі ФК «Динамо» Київ провів 431 офіційний поєдинок і став автором 211 голів. Тут, як кажуть, коментарі зайві.

 
Гол престижу за ужгородців провів капітан команди
 
17–ий тур. СК «Простейов» Простейов — СК «Русь» Ужгород — 3:1 (0:0). 3000 глядачів.

Цей матч був захоплюючим, правда, лише протягом першого тайму, який завершився бойовою нульовою нічиєю. У другій половині гри ініціативою заволоділи господарі, яким вдалося у ворота О. Бокшая забити три голи. Правда, на 72–ій хвилині капітан «Русі» Йосип Криж зрівняв результат (1:1), однак господарям до кінця гри вдалося провести ще два голи.

 
Хет-трик кращого бомбардира «Русі»,
або Ужгородці здобувають другу перемогу у Державній лізі
 
18–тур. СК «Русь» Ужгород – СК «Вікторія» Жіжков — 3:2 (1:0).
 
СК «Русь» на цей матч вийшла у такому складі: Бокшай, Радик–Суковський, Фріба, Товт, Шкіряк–Ковач, Бідмон, Карман, Криж та Федак.
 
У цій грі другий воротар «Русі» Василь Федак вийшов на поле, як форвард. Таких фактів, коли голкіпери відкладають рукавиці і стають форвардами команди, автор матеріалу знає ще два. Перший — це голкіпер Андрій Гаваші, який навіть був кращим бомбардиром ужгородської «Верховини» (1961 р.) та Володимир Овсієнко, який ще й тепер виступає за ФК «Вітязь».
 
У цій грі героєм матчу був капітан «русичів» Йосип Криж, який у ворота гостей «відвантажив» три м’ячі. Правда, гості зуміли у наші ворота забити два м’ячі.

 
В. Федак зайняв своє звичне місце
 
19–ий тур. СК «Плзень» Плзень– СК «Русь» Ужгород — 5:0 (3:0).
 
Склади команд:

 
У цій грі вперше у ворота став дублер О. Бокшая – 25–річний Василь Федак. Господарі свою справу ще вирішили у першій полровині гри, провівши у ворота ужгородців три «сухі» м’ячі. У другому таймі вони довели результат до розгромного — 5:0.

 
Розгром по–ужгородськи
 
20-ий тур. СК «Русь» Ужгород – СК «Моравська славія» Брно — 5:0 (1:0).
 
Господарі довго не могли забити гол, хоч і мали кілька хороших гольових моментів. І лише на 25–ій хвилині Юрію Крайняку вдалося «розмочити» рахунок. Більше голів уболівальники, яких зібралося 2500, у першому таймі не побачили. Зате у другому, голи влітали у ворота гостей, як з рогу достатку. Дублем відзначилися ужгородці Крайняк та Бідмон, а ще один гол у ворота гостей провів Карман.
 
У цьому матчі ворота «Русі» знову захищав Василь Федак.

 
Раз на раз не приходиться
 
21–ий тур. СК «Кладно» Кладно – СК «Русь» Ужгород — 5:1 (3:1). 1500 глядачів.
 
Це був передостанній календарний матч ужгородців. У складі команди уже не було Олекси Бокшая, який дав згоду виступати за СК «Славія» Прага і автоматично став дублером знаменитого Планічки. Господарі у цьому матчі мали неабияку перевагу і вони досить легко обіграли нашу команду. Матч міг завершитися трохи по–іншому, якби Йосип Криж реалізував пенальті. Але сильний удар нашого капітана «парирувала» поперечина.

 
Останній, як і перший матч, теж видався глевким,
бо навіть не вдалосягримнути дверима
 
Останній матч у Державні лізі Чехословаччини, що відбувся у Братиславі, для СК «Русь» теж завершився плачевно. Долю поєдинку було уже вирішено у першому таймі. Ужгородців господарі протягом 45 хвилин заставили 4 рази поспіль розпочинати гру з центра поля.
 
22–ий тур. Чс СК «Братислава» Братислава – СК «Русь» Ужгород — 6:0 (4:0). 2800 глядачів.
 
СК «Русь»: Федак, Радик, Товт, Бендас, Куруц, Іванчо, Ковач, Шкіряк, Мозер,Криж, Крайняк.
 
На жаль, що не судилося ужгородцям закріпитися серед сильніших футбольних колективів чехословацької державної ліги. Особливо закарпатці невдало стартували, програвши поспіль 4 дебютні матчі. І все ж – це була велика перемога ужгородських футболістів. І завдяки їм про наше невеличке містечко над річкою Уж почали говорити в Празі й Брно, Братиславі й Плзені. Багатьом гравцям СК «Русь» пропонували перейти грати у празькі та братиславські провідні команди. Та «русичі» залишалися патріотами свого краю...
 
Підсумкова турнірна таблиця розіграшу чехословацької державної ліги з футболу (1936/1937 рр.):

 
У 1936 році кольори СК «Русь» захищали: воротарі – Олекса Бокшай (зіграв 5 матчів), Василь Федак (3), захисники – Павло Криж (3), Юрій Палінчак (3), Юлій Васовчик (2), Іван Гогна (2), Андрій Оленич (1), Василь Радик (1), півзахисники – Андрій Бендас (8), Федір Куруц (8), Іван Товт (7), Петро Шкіряк (2), Едмунд Іванчов (7), Михайло Шкіряк (2), нападники – Юрій Крайняк (8), Володимир Кобзяр (8), Йосиф Криж (8), Михайло Суковський (8), Василь Ковач (7), Йозеф Махата (1).
 
Найбільше років головним тренером СК «Русь» був Отто Мазал-Шквайн.
 
Ми назвали повний склад СК «Русь» аби відповісти на одне запитання, яке актуальне було, як 80 років тому так і й нині. Наша «Говерла» за останні 15 років 4 рази виборювала путівки до Прем’єр-ліги чемпіонату України й тричі покидала елітний дивізіон, а відтак, не дай Бог, «танула в лету», тобто зникла з футбольної карти України (говоримо так через те, що тепер керівництво ФФЗ працює над тим, аби відродити головну команду Срібної Землі. Дай Боже їм їхні сміливі й добрі задуми здійснити –Авт.). Головна причина зникнення нашої команди та, що у ній грали і працювали не патріоти краю, а, як на нас — це — за команду виступали не наші вихованці, а заробітчани й ті, котрі далекі від футболу (виняток — Шіц, Ряшко, Іваниця та Васютик). Майже аналогічна ситуація була в 1936 році, коли керівники СК «Русь» придбали за великі гроші 5 «імпортних» гравців (Фріба, Бендас, Карман, Малахата й інших). Скажімо, за Йозефа Малахату з Брно керівництво «русичів» заплатило 20 тисяч крон. Це стільки, як згодом керівництво празької «Славії» дадуть за нашого прославленого Олексу Бокшая. А він (Й. Малахата), як й інші легіонери демонстрували гіршу гру, аніж молоді ужгородці, які були у запасі. Як наслідок, Й. Махата відіграв лише один календарний матч у Державній лізі. Звичайно, гравці-закарпатці команди були вкрай невдоволеними таким станом справ. Через те СК «Русь» окремі матчі програвав з величезними рахунками. Про це свідчить і різниця забитих та пропущених м’ячів у підсумковій турнірній таблиці (24:79), тобто – 55. Команда «Вікторія Плзень», яка посіла 10–те місце, цей показник набагато втішний (–19)!
 
Після того, як СК «Русь» залишила Державну лігу чемпіонату ЧСР, її голкіпер В. Федак при команді створив юнацький склад. Тут займалося понад 120 школярів. Було створено 4 дитячі та юнацькі групи, у яких 2 рази на тиждень проводилися тренувальні заняття, влаштовувалися товариські, а згодом й календарні матчі з іншими дитячими та юнацькими командами міста. Саме з них розпочали свою футбольну кар’єру Д.Товт, М. Михалина, В. Гажо, В. Юхвід, М.Кречко, брати І. та Й.Богдани, І.Томаш, В. Вишньовський, В. Гаваш та інші вихованці закарпатської школи футболу.
 
Цікавий і той факт, що саме в цей час керівництво команди СК «Славія» всіляко намагалося переманити до себе Олексу Бокшая. Одне запрошення, друге... Отримавши чергову відмову, словацький тренер пішов на хитрість. Він привіз до Ужгорода чарівну дівчину з Чехословаччини Марушку. Коли Олекса її побачив, тут, як мовиться, «серцю не прикажеш, серце — не обдуриш».
 
СК «Русь» за перехід О. Бокшая отримав 20 тисяч корун, а сам голкіпер — 400.
 
Це були у той час, – каже колишній гравець СК «Русь Ужгород Георгій Лавер, – великі гроші. Це, мабуть, перший факт щодо купівлі–продажу футболістів на теренах нашої області.
 
Матеріал підготували історики закарпатського футболу:
Василь Гаджега, Михайло Рущак та Володимир Католик.
 
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1155 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 мікітос  
0
Краще це читати, ніж про чергову "рівну" гру Ужгорода. Дякуємо!

1 Ваня86  
0
Супер. Дякуємо за статтю..побільше такого історичного матеріалу.

الاسم *:
Email *:
كود *: