Головна » Усі публікації » ДЮФЛ » Створення Еліт-ліги в ДЮФЛУ відкладається
16:02
Створення Еліт-ліги в ДЮФЛУ відкладається
У вівторок, 14 березня, у Будинку футболу відбулося спільне засідання Виконавчого комітету ДЮФЛУ та Комітету юнацького футболу ФФУ.

Створення Еліт-ліги в ДЮФЛУ відкладається
Вчора в Будинку футболу відбулося засідання Виконкому ДЮФЛУ, на якому першим пунктом порядку денного стояло питання реорганізації юнацького чемпіонату України. Проект Золотий Талант вже писав про ініціативу створення Еліт-ліги, де були б зібрані найсильніші юнацькі команди країни - для радикального підвищення рівня конкуренції турніру. Але цю ініціативу Динамо, Шахтаря і інших провідних клубів довелося відкласти. Сподіваємося - на час.
 
Золотий Талант теж підтримував цю ідею, але під час її обговорення учасниками чемпіонату та подальшої реорганізації турніру з переведенням його з двох дивізіонів в три, з'ясувалося, що існує чимало підводних каменів. В першу чергу - через появу довгих переїздів. Це і додаткові фінансові втрати, і зрив навчального графіка для юних футболістів.
 
Найбільш послідовними опонентами такого варіанту реформи були Карпати і інші клуби Західної України, хоча вони спочатку і підтримали ініціативу створення Еліт-ліги. У підсумку львів'яни запропонували свою версію реформи. Зрештою, вони теж виступають за підвищення рівня конкуренції, але при дотриманні фінансових інтересів і навчального графіка.
Первоначальный проект реорганизации юношеского чемпионата Украины с формированием Элит-лиги

Початковий проект реорганізації юнацького чемпіонату України з формуванням Еліт-ліги

Перший варіант формування Еліт-ліги припускав, що 16 клубів будуть розбиті на дві групи за регіональним принципом, а після двоколового турніру будуть сформовані дві вісімки - вже по рейтингу. Будуть зіграні ще 14 турів чемпіонату, після чого і визначаться володарі всіх місць в турнірній таблиці. Саме на другому етапі, коли умовній Скалі довелося б їхати на виїзд до Металіста або Чорноморця (і навпаки), і виникали б ті самі перекоси з додатковими витратами і зривом навчального графіка.
 
Карпати запропонували спростити схему. Перший етап - дві групи по 10 команд (не по 8, як в первинному етапі) за регіональним принципом, а потім - кубкова схема визначення найсильнішого клубу. Спочатку - чвертьфінали, потім - півфінали і фінал.
 
Однак після виділення топ-клубів в окрему Еліт-лігу виникли складнощі з формуванням вищої ліги. У неї додавалися клуби, які за фінансами і за складом не готові грати у вищій лізі, тому теж збільшувалися роз'їзди, що тягнуло за собою зростання витрат. У тій фінансовій ситуації, в якій знаходяться Україна і весь український футбол, з реформою, можливо, варто почекати.
 
І в ДЮФЛУ придумали ще й третій варіант - максимально наближений до того, що є зараз, але з урахуванням інтересів топ-клубів. Еліт-ліги не буде, але будуть дві надсильні групи, які пропонується сформувати для підвищення конкуренції. Група №4 - західна - залишається практично незмінною. У ній і без того досить рівний підбір учасників, плюс туди планують додати Волинь.
 
А групу №3 пропонують сформувати з шести клубів нинішньої другої групи (Динамо, Дніпро, Шахтар, Металіст, харківський Арсенал і УФК-Харків), трьох - нинішньої третьої групи (Чорноморець, Металург і дніпровський УФК) і однієї - нинішньої першої групи (ОК ім.І.Піддубного).
 
Групи №1 і №2 за складом будуть слабкішими. Після 18 турів регулярного чемпіонату повинні відбутися стикові матчі, куди вийдуть по чотири найсильніші клуби кожної групи, після чого сформується вісімка для фінального турніру.
 
За цей варіант і віддав більшість голосів Виконком ДЮФЛУ. Але він ще вимагає доопрацювання. Наприклад, виконуючий обов'язки гендиректора Карпат Юрій Дячук-Ставицький поставив цікаве питання. А чи потрібен фінальний турнір для команд U-17? Це випускний вік, у хлопців влітку - ЗНО, вступ до університетів, додаткове навантаження.
 
При цьому кращі з кращих достроково потрапляють в заявку команд U-19 в своїх клубах (ми це підтверджуємо - на підставі зимових дозаявок, де фігурували футболісти 2000 і 2001 років народження) і грають у юнацькій збірній України. Фінальний турнір в цьому році повинен закінчитися 3 липня, а вже через місяць почнеться новий сезон в УПЛ. За цей місяць потрібно і в інститут поступити, і відпочити, і пройти перегляд у команді U-19 - тим, у кого ще немає професійного контракту.
 
Це питання ще буде доопрацьовуватися дирекцією ДЮФЛУ. Як і остаточна розбивка клубів по географічних зонах. Відсутність фінансової стабільності у більшості шкіл і академій можуть підкоригувати багато в планах організаторів чемпіонату.
 
А старший тренер ДЮФШ Динамо Олександр Іщенко підкреслив, що в групі №3 сім з десяти команд практично завжди беруть участь у фінальних турнірах. Так, рівень конкуренції зросте, але при новому форматі в фінальному турнірі однозначно недорахуються декількох сильних команд. Теж справедливе зауваження.
 
І від себе Золотий Талант пропонує піти назустріч представникам двох топ-груп, де зібрана еліта. Надати кращим командам зон №3 і №4, враховуючи підбір суперників, по дві прямі путівки до фінального турніру. А ще чотири місця в фіналі розіграти в двухступенчатом плей-офф - спочатку 1/8 фіналу (перші чотири команди груп №1 і №2, а також 3-6 місця груп №3 і №4), потім - чвертьфінали. Подвійний відсів не дозволить потрапити у фінальну частину відверто слабким учасникам.
Категорія: ДЮФЛ | Переглядів: 1186 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: