Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Тренер УФК: "Рівень футболу на Закарпатті досить високий"
00:45
Тренер УФК: "Рівень футболу на Закарпатті досить високий"
В перерві між тренувальними спарингами, які команда Глонті проводить на полях Ужгородщини нам вдалося з ним поспілкуватися на цікаві теми.

В перерві між тренувальними спарингами, які команда Глонті проводить на полях Ужгородщини, нам вдалося з ним поспілкуватися на цікаві теми.

- Добрий день, представтесь, будь ласка.

- Тренер УФК Дніпропетровськ Гела Олександрович Глонті.

- Де Ви народилися?

- Я грузин, народився в Кутаїсі. Я виступав за Торпедо Кутаїсі, але з 1998 року вже працюю тут у футбольній школі.

- Скільки років Ви тренуєте команду?

- 16 років працюю тренером в Дніпропетровську.

- Футболістів якого року народження Ви тренуєте?

- 1998 рік, але набираємо зараз 2002 рік. Ми працюємо разом з Андрієм Миколаєвичем Піснею. Цього року для дітей 98 року народження буде випускний клас. У 7 клас набирається діти 2002 року народження.

- Чи є серед ваших вихованців відомі гравці?

- У мене багато хлопців які грають в різних відомих клубах: Євген Зубейко з Чорноморця, Влад Павленко із вашої Говерли, Павло Мілесін теж в Говерлі, Євген Бохашвілі, який останній сезон грав у Карпатах.

- А за кордоном є ваші вихованці?

- Є один грузин, який займався у мене, зараз грає в іспанській Кордові - Арвеладзе 1994 року народження.

- Які цілі ви ставили перед командою коли їхали на Закарпаття?

- В цьому році ми потрапили в складне становище, з команди одразу 8 гравців підписали контракт з ФК Дніпро U-19 і пішли від нас. Тож нам прийшлось попрацювати по селекції і ми набрали багато дітей на перегляд з Олімпіка Донецьк, Оболоні, Чорноморця, Арсеналу. Приїхавши на турнір ми одразу виставили новачків у стартовий склад, щоб побачити хто нам підходить. З усіх новачків зупинилися на трьох, тож як бачимо - ціль була в селекції і підготовці команди до чемпіонату України.

- В чемпіонаті України Ви берете участь у центральній зоні?

- Минулого року ми були в другій зоні і ми там грали з Металург Запоріжжя, дві кримські команди, дві миколаївські, і всі вважали, що у нас слаба підгрупа, та ми вийшли у фінальну частину з першого місця і стали чемпіонами. А зараз граємо в другій підгрупі де є київські команди, Металіст Харків, УФК Харків, Барса Суми і Ворскла Полтава. Група дуже хороша, зараз ми готуємося до цих ігор, до того ж ми будемо грати з ними вперше.

- Де ви зараз зупинилися на Закарпатті?

- Біля Камелоту в готелі Левада. Там чудові умови, працюємо в режимі трьохразових тренувань, ввечері спаринги. Завдяки людям, які люблять футбол в Ужгороді ми можемо грати спаринги з дорослими командами, нам все це подобається, ми працюємо і відпочиваємо із задоволенням. В Закарпатті футбол на високому рівні. На турнірі на честь А. Гаваші, в якому ми брали участь, організатори зробили нам такі умови, що деякі клуби Прем’єр-ліги не мають таких. Дякуємо губернатору, тим людям які все це організовують, які зробили цей прекрасний турнір. Вони вже запросили нас на наступний рік і ми з радістю приїдемо.

- Наскільки клімат відрізняється на Закарпатті від Дніпропетровська?

- Зараз тут прохолодно, а в Дніпропетровську зараз +25. Звісно тут чисте повітря, хлопці стали більш рухливі.

- Які цілі Ви ставите перед командою на наступний сезон?

- Звісно, перше місце, вийти у фінал. І саме головне завдання – щоб після першого кола побільше наших гравців підписали професійні контракти з хорошими клубами. Ось наш центральний захисник підписав контракт з Іллічівцем і ми попросили, щоб він залишився у нас ще на один сезон, тому що у нас із задньою лінією проблеми, бо після першого кола 7-8 хлопців поїдуть на перегляд у різні клуби. Як Бог дасть, хлопці підпишуть контракти, але в більшості все залежить від них самих.

- Чи швидко команда акліматизувалася на Закарпатті?

- Проблем не було ніяких, дуже швидко визначалися із складом, за дуже короткий час налагодили гру. Гра є, результат не дуже. Але головне те, що хлопці не бояться грати, грають в свою гру, вони контролювали гру навіть там, де ми програли. Так, є дитячі помилки, тому що ми команду лише збираємо і будемо з ними працювати до початку чемпіонату і команда буде набагато цікавіша на чемпіонаті України.

- За якою схемою Ви граєте? Чи є якийсь зв'язок із схемою, за якою грає основна команда ФК Дніпро?

- Звісно ж є, але ми часто мішаємо її, вчимо дітей грати і в 3 захисники, і з одним опорним, 4-3-3, 4-2-1-2, але завжди міняємо гравцям позиції, щоб вони були універсальними і могли грати в кожній лінії, тому ще це в майбутньому їм стане в нагоді.

- Зараз ми спостерігаємо за такою тенденцією, що в збірній України і в клубах Прем’єр-ліги нема таких нападників, як Шевченко, Ребров. В чому проблема?

- Не тільки в Україні, але і в Росії є така проблема. Просто зараз за дуже хорошого нападника готові платити 100 мільйонів, і деякі люди можуть вже і більше. Тому що нападник один, а захисників чотири, і він має бути готовий забивати. У нас є хороші нападники,Фхакадзе грає за збірну України U-17, вчора вони перемогли збірну Бельгії.

- Якщо Ви кажете, що багато гравців підписують професійні контракти чи ФК Дніпро виплачує вам якусь компенсацію за гравців яких вони підписують?

- Ні, ніяких компенсацій. Ми зареєстровані як фан-клуб, вони нас забезпечують хорошими умовами для тренування, полями, екіпіровкою, матеріальною допомогою, зарплатою для тренерів. От так ми передаємо гравців без всяких компенсацій, щоб вони грали, зачепилися там. Капітан команди Ротань - наш вихованець, Женя Бохашвілі, вони теж закінчили наше училище.

- Скажіть повну назву училища?

- ДЄУФК Дніпропетровськ – Дніпропетровське обласне вище училище фізичної культури.

- Скільки зараз в академії знаходиться гравців?

- В нашій школі 90 футболістів. Вони поділені на 4 вікові категорії.

- Цей проект академії державний чи приватний?

- Це державна академія. Ми дуже плідно співпрацюємо з ФК Дніпро, якщо гравець їм підходить - вони його забирають, якщо ні - то він залишається у нас.

- Ви бачили закарпатські команди, чи в правильному напрямку рухаються діти?

- Ну звісно команда, яка грала проти нас (СДЮШОР-98), дуже хороша, ми з ними зустрічалися в минулому році в фінальній стадії чемпіонату України і ми їх там перемогли і стали чемпіонами України, і в цій команді є збірник Віктор Симчо. Школа працює дуже добре, ми знаємо старшого тренера Дьордя особисто, ми бачимо прогрес у дітей. Думаємо, що через пару років Ужгородська футбольна школа буде мати вагоме слово в українській футбольній лізі.

- Чому на вашу думку так мало українців грає за кордоном?

- Тому що в Україні дуже хороші умови і більша зарплата, ніж в закордонних середніх клубах. Тут в деяких клубах такі зарплати, як в середніх клубах англійської прем’єр-ліги. Багато футболістів дістають хороші гроші тут в Україні і не хочуть нікуди їхати. У нас є багато футболістів, які могли б грати в середніх європейських клубах, але вони не хочуть туди їхати, тому що там мало платять.

Рудольф Балажинець


Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1411 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: