Головна » Усі публікації » на Закарпатті » У Берегові пройшов турнір пам'яті Гейзи Колочаї
16:35
У Берегові пройшов турнір пам'яті Гейзи Колочаї
У суботу на берегівському стадіоні «Дружба» відбулось встановлення меморіальної дошки на честь легендарного футболіста нашого краю Гейзи Колочаї.

У Берегові пройшов турнір пам'яті Гейзи Колочаї
Уже у 20 років Гейза Колочаї одягнув футболку Чехословацької збірної. Талановитого футболіста було включено до складу збірної Чехословацької республіки, яка завоювала путівку на чемпіонат світу 1934 року, що проходив в Італії. Це був один із найуспішніших виступів збірної. Команда вийшла до фіналу, де поступилася господарям мундіалю. Але срібні медалі – це вагомий здобуток Чехословацької збірної, гравцем якої був уродженець Берегова Гейза Колочаї.
 
Футболіст Підкарпатської Русі став першим гравцем, який виборов медаль світового рівня. Із 1939 року Підкарпатська Русь входила до складу Угорщини і Гейза Колочаї виступає за збірну цієї країни. На Закарпатті є тільки два футболіста, які не зраджуючи свою країну, одягали футболки різних національних збірних. Це Гейза Колочаї та Іван Гецко. Перший виступав за збірні Чехословаччини та Угорщини, другий одягав футболку збірної СРСР та України.
 
На урочистостях із нагоди відкриття меморіальної дошки зібралося багато поважних гостей. Із Угорщини приїхали син легендарного футболіста, доктор Гейза Колочаї, ініціатор першого матчу збірної Угорщини в Україні Золтан Мадьар, вихованець Колочаї-старшого, срібний призер Олімпійських ігор Іштван Гейці.
 
Урочисте зібрання відкрив міський голова Берегова Золтан Бабяк, який розповів про легендарного футболіста Підкарпатської Русі та подякував усім, хто доклав зусиль для увіковічення пам’яті славетного гравця. Іштван Гейці розповів про свого тренера, який дав йому дорогу у великий футбол. Золтан Мадьар, колишній працівник Федерації футболу Угорщини, дав високу оцінку вшануванню пам’яті футболіста, який став легендою і об’єднав дві сусідські країни – Україну та Угорщину. Син Гейзи Колочаї подякував владі міста Берегова та Федерації футболу Угорщини, Фонду за збереження м. Берегова за увіковічення пам’яті батька (окрім відкриття меморіальної дошки вирішено перейменувати стадіон Берегова «Дружба» у стадіон ім. Гейзи Колочаї, а також назвати одну з вулиць міста на його честь.
 
Право відкриття меморіальної дошки при вході на центральну трибуну було надано Золтану Бабяку, Іштвану Гейці, Золтану Мадьару та сину відомого футболіста Гейзі Колочаї.
 
Після урочистого відкриття відбувся футбольний турнір за участі команд Сату-Маре, Дунайська стреза, Берегова та Яношів. Переможцем цих змагань стала команда із Берегова.
Прес-служба ФФЗ
 
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 709 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: