Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Закарпаття в історії українського футболу. 1992 рік
15:47
Закарпаття в історії українського футболу. 1992 рік
Звідки пішов незалежний український футбол.

Закарпаття в історії українського футболу. 1992 рік Закарпаття в історії українського футболу – регіон особливий. І, на жаль, про цю особливість знають далеко не всі. Давайте згадаємо і нагадаємо про цю славну сторінку.

В принципі, факт проведення першого матчу національної збірної України на території Закарпатської області – досить відомий. 1992-го ФФУ домовилася про товариський поєдинок із угорськими сусідами. Спочатку матч планували провести на київському «Республіканському» - але потім, через фінансові проблеми новоспеченої федерації, вирішили перенести поєдинок поближче до угорського кордону. А що може бути ближче за ужгородський стадіон «Авангард»? От і вийшло, що народилася українська збірна – 29 квітня 1992-го – в столиці Закарпаття.



Але це далеко не весь внесок регіону в ранню історію українського футболу. Як відомо, першим турніром, що взяв старт в незалежній Україні, був не чемпіонат, а Кубок. Матчі першого раунду, 1/32-ї фіналу, відбулися 16-го лютого 1992-го. Всі, крім одного. Поєдинок між хмельницьким «Поділлям» та чернівецькою «Буковиною» був зіграний раніше – 10-го лютого. І відбувся теж на Закарпатті. (У однієї із команд горіло закордонне турне, тож довелося зіграти офіційний матч за тиждень до загальної дати.)
Але з визначенням точного місця проведення поєдинку були певні проблеми. Звісно, є сайт Федерації футболу України, де викладені протоколи всіх матчів, проведених під егідою цієї організації. Є там і протокол цього поєдинку. Але такі дані, як «Металіст(Ільниця) Хмельницький», самі розумієте – викликають подив і питання. Як мінімум до системи статистики сайту. Та й всі ці назви регіональних стадіонів дуже часто є, гм, умовними. Тому довіри одному джерелу – нехай і офіційному – немає. Потрібні іще докази.
 
У пошуках істини я набрів на Жовто-чорний сайт «Буковини», де не так давно виклали огляд того матчу. Списався з авторами сайту, вони скинули мені скан програмки, з якої, власне, і був взятий той огляд. Ось він.











































Бачите – тут місцем проведення вказана не Ільниця, а Іршава – районний центр, до якого (району) належить Ільниця. Між цими населеними пунктами – пара кілометрів. І стадіон в Іршаві дійсно називався в ранні 90-і «Металіст». То хто ж переплутав – і де таки відбувся той матч?
 
Могли б розказати очевидці. Скажімо, суддівська бригада – вона ж була місцева, закарпатська. Але головний арбітр матчу, Валерій Онуфер, помер п’ять років тому. А в давньому інтерв’ю одного із лайнсменів, Василя Бабича, взагалі йшлося про Хмельницький. Чи то пан арбітр забув, чи то журналісти перекрутили…

Але є, є таки на світі справедливість. На моє прохання в фейсбуці відгукнутися місцевих жителів – мені написав колишній секретар Іршавської районної федерації футболу Святослав Симканинець. І саме він допоміг мені встановити істину. Буквально кілька днів тому він зустрівся із нинішнім головою райфедерації Василем Поповичем – і той підтвердив, що матч дійсно пройшов на стадіоні села Ільниця. Помилки бути не може – бо пан Попович був відповідальним за проведення того матчу. А відповідати було за що. Сніг тоді випав мало не до пояса. Про сніг і в чернівецькому огляді йдеться (див. скан).

Отже, істину можна вважати встановленою. Перший офіційний матч в історії незалежного українського футболу відбувся в селі Ільниця Іршавського району Закарпатської області. Ось цей стадіон (фото з ВК-групи ФК «Шахтар» Ільниця). Фото минулорічне, якраз проводилася реконструкція.





























Але і це ще не вся історія. Як відомо, перший гол в історії збірної України – у вищезгаданому ужгородському поєдинку з угорцями – забив гравець тоді одеського «Чорноморця» Іван Гецко. В його паспорті, в графі «Місце народження» вказано «Дніпропетровськ» - але там народилася людина. А от футболіст Іван Гецко з’явився на світ знаєте де? В Іршаві. (А жив - в Ільниці!) Так, саме в тамтешній дитячій спортивній школі малий Іван починав свої заняття футболом. Ну, і першою дорослою командою Гецка стало, звісно ж, «Закарпаття».
Ось фото з Іршави. Будівля ліворуч – та сама школа, в якій навчався футболу Гецко.






















Бачите, як всі ці дебюти в історії українського футболу переплелися навколо Закарпаття? І що мені хочеться у зв’язку з цим зазначити. У нашій футбольній історії не так багато знакових подій і визначних місць. А в регіонах, в маленьких містечках і селах – і поготів. То чи не варто було б Федерації футболу України чи й просто футбольній спільноті, тобто нам з вами, замислитися над ідеєю увічнення цих подій? Хоча б якимись меморіальними табличками – про перший матч в історії незалежного футболу, про перший матч збірної, про Івана Гецка. Це не такі великі гроші – а для тих же Іршави та Ільниці, я більш ніж упевнений, такі історичні акценти були б не зайвими. Принаймні, з’явився б хоч і невеличкий, але привід для гордості за свою малу батьківщину. І який-не-який, а туристичний об’єкт.
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1166 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: