Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Відбувся міжнародний турнір імені Володимира Югаса (ВІДЕО)
11:28
Відбувся міжнародний турнір імені Володимира Югаса (ВІДЕО)
Участь у змаганнях взяли 38 команд з Росії та України.

З 1 до 3 листопада під егідою Федерації футболу Закарпаття, Федерації футболу Ужгородського району, Закарпатського обласного відділення Національного олімпійського комітету України, благодійного фонду «За майбутнє покоління» відбувався традиційний, уже 12-й, дитячо-юнацький турнір пам’яті арбітра міжнародної категорії (лайнсмена ФІФА), заступника директора Ужгородської ДЮСШ № 1, голови Федерації футболу м. Ужгород В.Югаса.

Участь у змаганнях взяли 38 команд з Росії та України.

Відкриття змагань розпочалося вітальними словами члена виконкому Закарпатського обласного відділення НОК України Степана Негера та покладанням квітів на могилу Володимира Васильовича. Відтак події розгорталися винятково на майданчиках «Карпат арени» (село Барвінок Ужгородського району), «Зінедіна» (село Баранинці Ужгородського району), та ужгородського спорткомплексу «Юність».

За підсумками триденного турніру 3 місце посіла «Ніка» з Івано-Франківська, яка мінімально здолала команду «ДЮСШ-15» Київ – 1:0. У матчі за 1 – 2 місця головний приз здобули вихованці СДЮШОР Ужгород. Підопічні Василя Ороса доволі переконливо й красиво виграли в представників одеської «ДЮСШ-11» – 3:0.

По завершенні змагань відбулася урочиста церемонія нагородження переможців. У ній узяли участь голова Федерації Ужгородського району Олександр Роман, який став головним організатором заходу, тренер ФК «Говерла» Володимир Васютик, гравці ужгородської команди майстрів Олександр Надь, Михайло Кополовець, Владислав Микуляк, а також футболісти дублюючого складу Олександр Ковчар, Микола Ількович, Євген Добровольський (усі – «Говерла»), Василь Ревта («Таврія» Сімферополь).

Команди-призерів нагородили грамотами, медалями й кубками. Крім того, за участь у турнірі відзначили київську «Альбіну», а також одні з кращих колективів на змаганнях «ДЮСШ-15» Київ, «Карпати-прогрес» Львів, «Авангард» Тересва», «Барса» Суми.

Учасники отримали також індивідуальні призи. Так, спеціальні подарунки від свого імені вручили Володимир Васютик і Олександр Надь відповідно Артему Токарєву («ДЮСШ-11» Одеса) та Андрію Присляку («СДЮСШОР» Ужгород). В окремих амплуа нагороди отримали:

кращий воротар – Святослав Причепа (ДЮСШ-15» Київ);

кращий захисник – Олександр Філончук («ДЮСШ-11» Одеса);

кращий півзахисник – Володимир Савчин («Ніка» Івано-Франківськ);

кращий нападник – Артур Мушак («СДЮШОР» Ужгород);

кращий бомбардир – Артем Присяжнюк (ДЮСШ-11» Одеса);

кращий гравець – Флоріан Цібла (ДЮСШ-11» Одеса).

Довідка:

Володимир Васильович Югас (1964 – 2000)

Народився 4 січня 1964 року в Ужгороді. Змалку захопився футболом. У якості другого воротаря пробував свої сили за команди майстрів Ужгорода й Івано-Франківська, але через травми припинив кар’єру гравця. Утім своє майбутнє пов’язував із футболом. Вирішив спробувати себе в ролі тренера або арбітра. У підсумку зупинився на суддівстві. Кар’єру футбольного арбітра розпочав 1989 року. Зарекомендувавши себе в чемпіонатах міста й області, упевнено вийшов на всеукраїнський рівень. З 1994-го року обслуговував матчі у вищій лізі. Відмінно проявив себе арбітром на лінії у «київському» фіналі Кубка України-2000 «Кривбас» – «Динамо».

У 1996 році став суддею міжнародної категорії – лайнсменом ФІФА. Отож, крім відповідальних ігор внутрішнього чемпіонату та Кубка країни, регулярно обслуговував міжнародні матчі. Виходив на футбольні газони Словаччини, Чехії, Болгарії, Норвегії, Великобританії, Фінляндії, Швейцарії, Сан-Марино та інших держав Європи в матчах єврокубків і за участі збірних національних команд. Зокрема в Лондоні обслуговував повторну гру 1/8 фіналу Кубка кубків «Челсі» (Англія) – «Тромсе» (Норвегія) тощо. У 1997 році успішно провів фінал чемпіонату світу серед військовослужбовців у столиці Ірану Тегеран. Разом із голландцем Маріо ван дер Енде та бельгійцем Марселем Маллачем був уключений до символічної бригади суддів цього ЧС.

Серйозне ставлення до роботи відкривало перед В.Югасом реальні перспективи обслуговувати матчі Олімпійських ігор і чемпіонатів світу. На жаль, цим намірам не судилося здійснитися: через важку недугу талановитий арбітр пішов із життя, не доживши лише кілька днів до нового, 2001 року, і свого 37-ліття.

Пам’ять про В.Югаса, який дуже любив дітей, футбол, спорт загалом, багато зробив для його розвитку (адже плідно працював ще й заступником директора Ужгородської ДЮСШ № 1, був головою Федерації футболу м. Ужгород) бережуть колеги, друзі, однодумці.

Володимир Васильович зробив значний внесок у популяризацію футболу в краї, у виховання підростаючого покоління, а на міжнародній арені гідно представляв честь Закарпаття. На знак цього в Ужгороді щорічно проходить юнацький турнір пам’яті В.Югаса.

Джерело

Відеосюжет телеканалу Тиса - 1


Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1337 | Додав: Лобда | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: