Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Василь Кобін: "Щоб не зіпсувати старт наступного чемпіонату, цей треба закінчити"
11:59
Василь Кобін: "Щоб не зіпсувати старт наступного чемпіонату, цей треба закінчити"
Сьогоднішній іменинник Василь Кобін висловив позицію щодо догравання чемпіонату у Першій лізі України.

Василь Кобін: На цьому тижні Перша ліга практично мінімальною кількістю голосів проголосувала проти догравання чемпіонату в класичному, передбаченому регламентом форматі - шість клубів було за, вісім - проти, один утримався, представник ще одного не зміг відвідати засідання через об'єктивні причини.

Як і буває в разі подібних «роздільних» рішень, понеслася хвиля обговорень, а за ними - і засуджень. Нерозуміння стосувалося і футбольного клубу Минай. По-перше, звичайно, тому, що третя на даний момент команда проголосувала проти догравання чемпіонату. По-друге, тому що закарпатцям ще й грати півфінальний матч Кубка України проти київського Динамо.

Роз'яснити позицію команди ми попросили її головного тренера, титулованого футболіста і дебютанта в новій іпостасі, Василя Кобіна.


- Спортивний директор ФК Минай Михайло Кополовець на Раді ліг ПФЛ проголосував проти догравання першолігового чемпіонату в класичному форматі. Чи ви солідарні з ним?

- У нашого клубу є своя позиція і ми прекрасно розуміємо, чому вона у нас така.

- Поясніть будь ласка.

- Наша позиція полягає в тому, що немає ніякої конкретики про продовження чемпіонату.

- Власне, наскільки відомо громадськості, варіанти називалися - догравання чемпіонату, анулювання поточних результатів і визнання сезону таким, що не відбувся, і завершення його в експериментальному форматі - перехідного міні-турніру. Що не так?

- Дивіться, якщо з Першої ліги, припустимо, проголосували б за продовження чемпіонату в існуючому форматі 14 команд, ми б також підтримали це рішення. Кажу вам 100%. Дограти в тому форматі, в якому і починали - це справедливо. Але за умови, що всі інші учасники змагань також з цим погоджуються і дають гарантії, що ми вийдемо догравати і дограємо до кінця. Ми були за такий розвиток подій, підтверджуючи позицію всі три останні місяці.

- Говорячи про відсутність гарантій, ви маєте на увазі, що можна вийти грати, а вже через кілька турів отримати спалах захворюваності? Або щось ще?

- Саме так. Ми розуміємо, що зараз наша команда знаходиться на третьому місці, але в таблиці дуже щільна боротьба. Будь-який з учасників - і ми, і Рух з Волинню, і всі інші - не захищені від форс-мажорів. А якщо почнемо грати, а потім один, другий, третій «випаде» не зі своєї вини? І що тоді?

Ми можемо зіграти 2-3 тури, може статися все що завгодно. Хтось може виявитися на карантині, і що тоді? Відкладати їх матчі або взагалі - технічні поразки? У когось можуть виникнути інші проблеми. І що, тоді зупинятися не в 19-му, а на 23-му або 27-му турі? А яка тоді картина буде в групі лідерів і чи буде вона справедливою?

Якщо ми починаємо чемпіонат, то ми повинні його 100% закінчити. Це одна розмова. А так - «хлопці, ми почнемо, а потім подивимося», це неправильно.

- Але це ж стосується і міні-турніру. Якщо припустити, що, умовно кажучи, шість команд зберуться в одному місті і перезаражають один одного, форс-мажор може зірвати і «плей-офф» ...

- Добре, а тоді давайте поговоримо про міні-турнірі. Що це таке? Хто повинен в ньому брати участь?

- Регламентом це не передбачено - форс-мажор, отже, рішення виходить за межі повноваження Ради Ліг і повинна бути розглянута виконкомом УАФ ...

- Ось і я про те. А що це за міні-турнір повинен бути? Чому в ньому повинні бути, умовно, шість, два або три учасники? А чому саме ось ці учасники, а не інші? Ось ми зіграли з Оболонню дві гри, навіщо ще з нею грати?

- Може бути справедливим критерієм став би відбір тільки тих, хто проходив атестацію в УПЛ? Адже в лідерах турнірної таблиці може бути і команда, яка не подавала документи ...

- Я, звичайно, не згоден. А якщо дивитися на міні-турнір, то чому участь не бере Авангард, Чорноморець, інші команди - в тому числі і ті, хто має теоретичні шанси увійти в трійку призерів?

- Якщо всі компетентні органи ухвалять грати «стиковий турнір», як до цього поставиться ваша команда?

- Думаю, що ми відмовимося грати. Ну що це за міні-турнір? Якщо брати спортивну складову, у другому колі у нас був хороший календар. Ми в першому колі практично проти всіх лідерів зіграли на виїзді. У другому колі повинні їх приймати вдома. Агробізнес і Рух - ми грали і вдома. Проти всіх інших - Інгульця, Металіста 1925, Оболоні-Бровар і так далі - ми грали на виїзді. Тому, вважаю, у нас був хороший календар. Був уже очковий доробок. Якщо в регламенті написано, що чемпіонат повинен пройти так-то і так-то, і більшість команд своїми голосами підтвердили, що готові догравати, то ми б також були «за», нема питань. Міні-турнір - це таке, як буває у футболі: команда добре зіграла, але 0:1 програла, так що, давайте перегравати їй гру?

- Крім чемпіонату, ваша команда бере участь у півфіналі Кубка України. Як ви будете до нього готуватися, не маючи весь цей час календарних офіційних матчів?

- Це вже наші проблеми.

- Ви впораєтеся?

- Два місяці готуватися до однієї гри - я не думаю, що це буде велика проблема.

Ви розумієте, у нас в Першій лізі після карантину немає чіткого плану і рекомендацій. Керівництво УАФ і Ліги повинні дати чіткий план. Але вони тут уже не вирішують, а, скоріше, Міністерство охорони здоров'я. Це їхні вимоги і обмеження, всі повинні до них прислухатися.

Вони нас зібрали і запитують - як грати? З початку ж було голосування за повноцінну догравання за регламентом. А який календар при цьому повинен був бути?

- Розроблявся проект з найменшим інтервалом в три дні.

- А якщо спалах хвороби і карантин? І як тоді бути тим, хто вийшов би в Favbet Лігу? Не мати часу на підготовку і доукомплектування, підбирати кадри під УПЛ? Або якби все затягнулося, переносити стартові тури? Немає шансів, просто не шансів.

- Питання по вашому безпосередньому досвіді. Півзахисник ФК Минай Вагін переніс Ковід-19. Як він себе почуває?

- Уже все добре, він здав повторний тест, який показав, що вже все в порядку. У нього все проходило безсимптомно, так що після негативного результату на тестуванні він уже почне займатися в загальній групі.

- Подивившись на його швидке одужання і то, як спрацював клуб, обмеживши коло його спілкування, у багатьох може виникнути думка, що не такий страшний «карантинний футбол» ...

- Не можу говорити конкретно, тому що у нас випадок стався, коли команда ще не була зібрана. Тому він ні з ким не контактував в команді. Як це сталося - його рідна сестра відчула симптоми, у неї був кашель і піднялася температура. Вона пішла перевіритися - тест підтвердив коронавірусну інфекцію. Незважаючи на те, що вони контактували - каву пили або обідали, Ігор також пішов перевіритися - і отримав також позитивний результат. Але при цьому він не знаходився всередині команди, адже ми були на карантині. І добре, що за день до того, як ми вже мали збиратися, виявили у нього вірус і ми своєчасно його ізолювали. Ми не знаємо, як би пройшло, скільки було б заражень.

- Ще про ваш досвід. Наскільки нам відомо, футбольний клуб Минай пройшов тестування і призначив дати перших контрольних матчів. Як це все відбувалося, які тимчасові проміжки? Чи є гарантія, що, образно кажучи, здавши тести в понеділок, в середу ніхто не заразиться і під час матчу в уїк-енд нікого не заразить?

- Розумієте, навіть щодо тих же тестів ми спілкувалися - ніхто не дає гарантії, що завтра хтось не піде в місто випити кави або на ринок, або в магазин, і там не підхопить коронавірус. Ми діяли за тими рекомендаціями, які нам направили в клуб. Тим більше, у одного з наших гравців виявлений коронавірус, так що ми строго все виконували і обережно ставилися.

Але ми подивилися рекомендації - по тим паперам, які ми читали, під час чемпіонату треба щотижня тестуватися. Це дуже великі витрати. Якщо щотижня тестувати всіх гравців, тренерів, персонал, що працює з командою і на стадіоні, то в Першій лізі, напевно, залишаться одиниці клубів, бюджет яких це витримає.

- Ковід-19 - нове явище для світової медицини і вірусології. І з цим тепер нам усім жити. Що буде далі з футболом в наступних сезонах, адже поки медицина не оголосила про винахід ліків або вакцини проти цього типу коронавірусу?

- Потрібно дивитися. Моя думка: щоб ми не зіпсували собі старт наступного чемпіонату, цей треба закінчити. В цьому плані я просто не розумію, як це все буде. Наша Прем'єр-ліга готується до відновлення змагань у червні, а як це буде? Чемпіонат стартувала, але там зовсім інші умови і забезпечення, а інші великі країни навіть і не можуть стартувати. Там серйозна організація і можливості, а у нас?

Тому варто все ж завершити чемпіонат, визначити переможця і призерів. І все ж грати. Нехай клуби готуються, оптимізують бюджети, закуповують маски. Економічна ситуація в країні складна, це також треба розуміти і постаратися зберегти футбол.

- У дискусіях про збільшення числа учасників Прем'єр-ліги противники цього вже почали говорити: мовляв, «як допускати такі клуби до підвищення в класі, якщо вони самі голосують проти того, щоб грати? Допустити їх в УПЛ, а потім вони і там не захочуть догравати?».

- Це форс-мажор, і він загальний для всіх ліг і всіх країн. Питання в безпеці, готовності і організації змагань. Повторюся, якби 14 клубів Першої ліги при нас проголосували за продовження чемпіонату і готові були б вийти на старт - немає питань. А у нас - 6:8.

- Так, хитка ситуація, яка показує, що є ті, хто сумнівається ...

- Саме так. А вихід в чемпіонат - це витрати, а якщо ще й вийти, зіграти пару турів і не дограти?

Щодо вашого запитання: у нас на початку сезону не було ніяких завдань потрапити в Favbet Лігу. У нас були певні завдання в команді, але ми не кричали, що ми хочемо в Favbet Лігу. Не так, як інші деякі команди, які кричать - «ми хочемо, ми сильні, ми будемо всіх рубати». Але саме ми треті на сьогодні, а таблиця виглядає саме так.

Якщо ви так кричали, ви такі потужні, то ви повинні бути в зоні підвищення в класі. Проаналізувавши календар, побачимо, що ми ж практично з усіма конкурентами грали на виїзді, вони мали перевагу перед нами. В такому випадку, чому ми вище, вони нижче?

«Кричати» - це одна справа. Інша - турнірна таблиця. Якби ці команди мали таку перевагу, як СК Дніпро-1 в минулому сезоні, то одна справа. Боротися - це зовсім інше. Те, що вони кричать, що вони «хочуть і можуть», не означає, що ми не хочемо. Але так склалася ситуація, що ми можемо зробити? Чому вони не набирали очок і не були в трійці?

- Ситуація складна і виглядає погано. Що робити?

- Перш за все, від організаторів та медиків має бути чітко прописано - хто і що робить, хто за що відповідає. Чітко! Не так, як ось ці приходять папірці - «рекомендація». Рекомендація зробити тест - це що? Ми всю команду протестуємо, на що в районі 100 000 гривень потрібно. Ми це зробимо, а є впевненість, що всі суперники це зроблять? Адже це рекомендація, а у команд немає грошей. Ми впевнені? Не впевнені!

Все, що зараз відбувається, клуби самі повинні розгрібати. Від УЄФА, федерацій - ніякої допомоги. «Самі хлопці, розгрібайте». Таке враження, що чемпіонат треба дограти тільки «для галочки». Визначте конкретні правила, а не «а так хочемо, а так не хочемо, а давайте шістку, а давайте трійку». Ну нехай тоді трійка-четвірка що завгодно розігрує, якщо вона така амбітна. Сергій Стороженко запрошує до Харкова саме.

Якщо є можливість, завжди треба догравати так, як почали. Всі повинні бути в рівних умовах. А коли загроза не дограти або не всі учасники «за»?.
 
Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 654 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 Мікітос  
0
Все правильно, але є форс-мажор, причому у всьому світі, і є виключення, і зміни в регламент вносять. Тоді клуби які вилетіли з УПЛ скажуть чого нас міняють ті, які недограли? Треба грати, бо тоді то не спорт, а параша закулісна якась!

2 Віола  
0
Кобін каже правду, неє ніякого порядку...Або всі грають, або нико...Шо то такоє... Є Регламент проведення змагань..Там не прописані ниякі міні-турніри...

1 Мікітос  
0
Грайте ковдуші футбол, а не шукайте як проще, інваліди, а не спортсмени. Відмовитеся, то позбавити статусу професіоналів. Ідіотизм повний, фани чекають гри, а ці шулєри балаболять.

الاسم *:
Email *:
كود *: