Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Віктор Качур: "Сподіваємося, що співпраця із ЗМІ стане більш тісною і якіснішою"
21:15
Віктор Качур: "Сподіваємося, що співпраця із ЗМІ стане більш тісною і якіснішою"
Віктор Качур – заступник голови ФФЗ, голова комітету ФФЗ із проведення змагань, голова федерації футболу міста Ужгород.

Віктор Качур: – Вікторе Миколайовичу, з якого року працюєте у Федерації футболу Закарпаття? Як Вам вдалось досягти таких успіхів у досить молодому віці?

– У ФФЗ я із 2008 року, у 2010-му став головою ФФм.Ужгорода, минулого року призначений заступником голови Федерації футболу Закарпаття. Мої організаторські здібності проявилися завдяки постійним консультаціям та порадам Андрія Андрійовича Гаваші, який став моїм старшим наставником. Андрій Андрійович пролив мені багато світла на організацію футболу та сам футбол. Є успішні гравці, тренери та футбольні менеджери, а він об’єднав всі ці якості, на жаль, мені не досягти таких результатів, але я й надалі вчитимусь для покращення результатів та служитиму закарпатському футболу.

– Вікторе Миколайовичу. Позаду футбольний сезон 2015 року. Які у Вас враження про рік минулий?

– Загалом сезоном 2015 року задоволений. Вдалося втілити в життя більшість із задуманого. До позитиву відношу збільшення команд у Вищій лізі і проведення цікавого й напруженого чемпіонату. Справжнім проривом стало створення ДЮФЛ Закарпаття і проведення першого повноцінного чемпіонату серед дитячо-юнацьких команд, у якому беруть участь 44 команди у двох вікових групах. На високому рівні проведено Лігу чемпіонів Закарпаття. У цьому турнірі голосно заявили про себе команди. ФК «Ф. Медвідя» із с. Н. Давидково Мукачівського р-ну, ФК «Сузір’я» (Свалява), ФК «Заріччя» (Заріччя Іршавського р-ну) та команда села Луг Рахівського р-ну. Загалом Федерація футболу Закарпаття провела за рік 29 турнірів за участі дітей, юнаків, аматорів та ветеранів. Основними і престижними є Зимова першість, Кубок області, Чемпіонат області, Першість області, Ліга чемпіонів Закарпаття, Суперкубок області, юнацький турнір на честь Андрія Гаваші, Чемпіонат області серед жіночих команд, Чемпіонат області серед ветеранів, Новорічно-Різдвяний турнір. Ми завершили футбольний сезон 10 січня. Розпочали 6 лютого. Тобто 350 днів у році Федерація футболу Закарпаття напружено працює, але зате маємо хороші результати. Сьогодні ФФЗ входить до трійки кращих регіональних федерацій України.

– Федерація футболу – це живий організм, в якому кожний орган (комітет ФФЗ) виконує свою місію. Як, на Вашу думку, спрацювали комітети ФФЗ у минулому році?

– За останні роки комітети ФФЗ працюють стабільно на хорошому рівні. Цей рік не став винятком. Комітети ФФЗ внесли великий внесок у розбудову футболу краю. Саме тому Федерація футболу області працювала чітко й ритмічно. Та навіть на цьому хорошому загальному фоні у минулому році слід відзначити роботу комітету ФФЗ дитячо-юнацького футболу, який очолює Олександр Чегіль.

– У суботу стартував перший турнір сезону 2016 року – Зимова першість області. Що нового побачать уболівальники в цих змаганнях?

– Нас порадувала кількість команд-учасників цього турніру. Заявки подали 18 команд (У 2015 році їх було 9, у 2014 – 8). Зимова першість минулого року дала чітку відповідь, що найкраща підготовка до сезону – це участь у цьому турнірі. Усі команди, учасниці минулорічної Зимової першості в кубку, чемпіонаті й першості області, були на провідних ролях. Окрасою футбольного року стало протистояння команд-фіналістів Зимової першості «Ужгород» – «Дийдо». У цьому році змагання пройдуть у чотирьох групах. Команди «Говерла U-19», «Ужгород», «Севлюш», «Середнє», «Минай» поміряються силами на стандартному штучному полі готельно-ресторанного комплексу «Камелот». У II групі на стадіоні с. Кінчеш за вихід до 1/4 фіналу боротимуться «Локомотив» (Чоп), «Витязь» (Концгазо), «Дийдо» та «Сокіл» (Кінчеш). Команди III групи змагатимуться на стадіоні с. Бобовище. Тут дві кращі команди визначаться у протистоянні «Бобовища», ДЮФК «Мукачево», «Поляни» та «Берегова». Команди, які входять до IV групи, боротимуться в Хусті. Тут гратимуть «Оболонь», «Оболонь-2», «Кісва» (Косівська Поляна), «Копаня», «Старт» (Золотарево). Із кожної групи до наступного етапу виходить по дві команди. Групові змагання завершаться 28 лютого. 1/4 фіналу – 6 березня, півфінал – 13 березня, фінал – 20 березня. Місце проведення фіналу залежатиме від географічного розташування команд-фіналістів та кліматичних умов того періоду. Нині для проведення фіналу розглядаються стадіони Чопа, Бобовища, Заріччя та Вишкова.

– Вікторе Миколайовичу, чи задовільним є стан полів для учасників Зимової першості?

– У І групі взагалі проблем нема. Стандарний штучний газон. Поле рівне, як біліардний стіл. У III і IV зонах матчі проходять на резервних полях. Хуст і Бобовище мають тренувальні поля, і тут теж проблем не існує. Вони, можливо, не такої якості, як у «Камелоті», але однакове для всіх команд. У Кінчеші матчі пройдуть на основному полі, але турбуватися нема причин. У цей період полю нічого не загрожує. Правда, його доведеться приводити до ладу, але це вже інше питання. Ми вдячні керівництву клубу за порозуміння і надану можливість провести груповий турнір.

– Чи можемо сьогодні мріяти про стандартні поля зі штучним покриттям у різних куточках області?

– Зрозуміло, що кілька таких полів зняли б усі питання як підготовки до сезону, так і проведення Зимової першості області. Крім того, до нас би їхали команди II і I ліг України на підготовчий збір. 20-30 команд суттєво допомогли б бюджету у далеко не туристський період. А це кілька мільйонів гривень. Такі поля нам конче необхідні. Клімат Закарпаття дозволяє проводити підготовку команд до сезону в лютому й березні. У виграші всі. Федерація футболу Закарпаття проробляє питання встановлення двох таких полів у Мукачеві та Ужгороді. Депутати Верховної Ради від Хустщини працюють над питанням встановлення такого майданчика в Хусті. Крім того, ФФЗ працює над питанням зміни малих штучних майданчиків на стандартні. Тобто питання опрацьовуються і сподіваємося, що нам вдасться їх втілити в життя. 5-7 полів стандартних розмірів знімуть багато проблем стосовно підготовки до сезону як аматорів, так і професіоналів.

– Що нового в кубку області?

– Кубок області стартує 20 березня. На першому етапі за вихід до наступного боротимуться володарі кубків районів та команди «Карпати» (Верхній Коропець), «Невицький замок», «Березний», «Терново», «Карпати» (Дубове), «Старт» (Золотарево). Переможці виходять до наступного етапу, де до них приєднаються інші команди І ліги й можливі гірші за рейтингом команди Вищої ліги. На третьому етапі в боротьбу за кубок включаються всі команди Вищої ліги. Фінал кубка Закарпатської області вже за традицією буде проведено 9 травня. Претендентами на фінальний поєдинок є стадіон «Автомобіліст» (Ужгород), «Авангард» (Мукачево) та міські стадіони Іршави й Хуста. Питання стадіону буде вирішуватися на Виконкомі ФФЗ.

– Коли буде дано старт чемпіонату й першості області?

– Чемпіонат і першість області стартують у другій половині квітня. До фіналу Кубка області буде проведено принаймні три тури. До речі, на Кубок області, чемпіонат і першість подається єдина заявка, тобто заявка на Кубок – основна. У подальшому команди тільки дозаявляють гравців.

– Які команди минулого чемпіонату ми не побачимо у новому сезоні і які нові можуть з’явитися на футбольній карті області?

– На превеликий жаль, скоріше за все, в чемпіонаті не буде ФК «Бийгань». Дуже шкода, але цей самобутній колектив заявив про припинення виступів на обласному рівні. Усі інші команди розпочали підготовку до нового сезону. А ось нові команди ми побачимо точно. На сьогодні уже підтвердили про участь у змаганнях на обласному рівні ФК «Ф. Медвідя» (Н. Давидково), ФК «Минай», ФК «Іванівці», ФК «Ділове» (Рахівський р-н), ФК «Іза» (Хустський р-н), ФК «Сузір’я» (Свалява). Хотілося б побачити також команди В. Бичкова, Петрова, Заріччя, Гаті, Ганичів, Чинадійова, Вилока, Тересви, Кольчина, Буштина, Ільниці, Солотвина, Сільця, Воловця, Міжгір’я, Яношів. У них є потенціал і чудові традиції. У всякому разі очікуємо, що кількість команд збільшиться з 32 до 36-40. Підстави для цього є.

– На конференції голова ФФЗ Іван Дуран заявив, що вимоги до стадіонів будуть підвищені. Роздягальні і тепла вода – обов’язкові. Чи зможуть команди виконати цю вимогу?

– Стадіонів, де нема роздягалень, у Вищій і І лігах практично нема. Одній чи двом командам прийдеться виконувати цю вимогу. Іншого шляху нема. Не така вже погана ситуація з гарячою водою. У 2/3 команд це питання вирішене. Іншим його теж доведеться вирішувати. Ми живемо у XXI столітті, і це вимога часу. Нашому закарпатському футболу пішов 123 рік, і десь навіть соромно зараз говорити про гарячу чи холодну воду. Це змагання обласного рівня, і так повинно бути.

– Матч Суперкубка у минулому сезоні не відбувся. Що буде в сезоні 2016 року?

– За Положенням Суперкубок проводиться за тиждень до старту чемпіонату. Матч Суперкубка відбудеться. За почесний трофей поборються команди ФК «Ужгород» та «Дийдо». Зараз прийнято нове Положення про Суперкубок. Такий матч проводитиметься через тиждень після завершення чемпіонату. Володар кубка визначиться 9 травня, чемпіон – наприкінці жовтня, початку листопада. Так що у цьому сезоні ми станемо свідками двох матчів Суперкубка.

– Перед початком сезону 2015 року тоді новий голова ФФЗ Іван Дуран задекларував основне питання на сезон – це розвиток дитячо-юнацького футболу. Що вдалося втілити в життя, а що ні?

– Ми запустили регулярний чемпіонат ДЮФЛ Закарпаття. Це основне завдання. Хоча не все було просто. У цьому проекті не були зацікавлені деякі тренери районних відділень ДЮСШ, бо дитяча ліга висвітлює роботу дитячого тренера. А коли робота на належному рівні не ведеться, вікові групи не набираються, чим може похвастати дитячий тренер? Як приклад, ДЮСШ № 1 Ужгород. Школа має відділення футболу, але в чемпіонаті ДЮФЛ участі не бере. У них нібито займаються діти тільки тих вікових груп, які не беруть участі у чемпіонаті. Це окозамилювання. Маленьке село Бронька на Іршавщині не тільки має такі вікові групи, але й знаходиться серед лідерів, а великий Ужгород – не має. Там працює один тренер, в Ужгороді – три. У ДЮСШ № 1 завуч школи людина футбольна. Це Іван Глебович Шангін, людина, яка пограла у великий футбол. Не лежить у нього душа до роботи з дітьми. Результати – нуль. Стандартна відмовка: в Ужгороді є СДЮСШОР, ще одна футбольна школа відкрилася нещодавно. З Ужгорода батьки дітей возять на заняття у «Зінедін» (с. Баранинці Ужгородського району). Значить, це потрібно, а в ДЮСШ № 1 – ні. А ще з’явилися дитячі клуби «Пегас» та «Олімп». ДЮФК «Пегас» є учасником чемпіонату ДЮФЛ Закарпаття. А це говорить про те, що Іван Шангін просто «протирає» штани, а сама робота його не цікавить, не кажучи вже про дітей. Зараз наближається до завершення реконструкція стадіону «Автомобіліст». Державний акт на землю оформлений саме на ДЮСШ № 1. Кількість тренерів тут має збільшитися. Із нового сезону команди ДЮСШ № 1 обов’язково повинні включитися у регулярний чемпіонат ДЮФЛ. І не за рахунок «Пегасу» чи «Олімпу». А мають провести набір дітей і починати роботу в повному об’ємі. До речі, що стосується Броньки. Ходять розмови, що деякі тренери хочуть звести «рахунки» з молодим тренером В’ячеславом Шустою – зробити все, щоб Бронька залишилася без медалей у чемпіонаті і показати, що їхній осінній успіх був не більше, ніж випадковість. Відразу попереджую: не дамо цього зробити. Якщо хтось із керівництва дитячої ліги чи, можливо, арбітрів захоче «допомогти» таким тренерам – наслідки будуть невтішні. Кожен повинен своєю роботою доводити значимість і професійну придатність.

– До речі, яка ситуація склалася з корпусом футбольних арбітрів?

– За кілька останніх років в області відбулася зміна поколінь. Арбітрів старшого віку практично не залишилося. Є багато молоді, які на хорошому рівні обслуговують матчі чемпіонату й першості області. На жаль, у більшості районів підготовкою арбітрів ніхто не займається і це відчувають не тільки вони, але й ми. За останні два роки хороша «молодь» з’явилася в Іршаві, Ужгороді, Мукачеві, Берегові. Є претензії до Ужгородського, Тячівського, Рахівського, Свалявського, Виноградівського, Хустського, Воловецького районів. Тут підготовкою молодих арбітрів не займається ніхто.

Нема такого розуміння, як спадкоємність, послідовність поколінь. Федерація футболу Закарпаття самотужки, без районів, це питання не вирішить. Регіональна школа молодого арбітра розпочала конструктивну роботу, але тут потрібний час. Колись арбітрами ставали футболісти, які завершували кар’єру. З ними було легше. Вони «читали» гру, відчували дух футболу. Їм давали методику, і вони прекрасно справлялися з обов’язками. Зараз арбітрів вчать із 13-16 років. На підготовку кожного потрібно до 5 років. Їх потрібно вчити всьому: як футболу безпосередньо, так і методиці. Але іншого шляху нема – це вимога часу. В області відбулися зміни керівників як комітету арбітрів ФФЗ, так і регіональної школи молодого арбітра. Ярослав Козик і Ви, Степан Степановичу, багато зробили для підготовки арбітрів, але не в змозі працювати у повному обсязі через велике завантаження на основній роботі. Ви з Ярославом чесно про це сказали, і ми зрозуміли.  Обидва залишаєтеся працювати в цьому напрямку, і у вашій віддачі у нас нема сумніву. Сподіваємося, що Віталій Дем’яненко і Михайло Митровський-молодший зможуть примножити ваші напрацювання. Ми не можемо зупинятися в цьому напрямку, адже це знову відкине нас назад. Є задум домовлятися з керівниками ДЮСШ області, ввести обов’язкове вивчення правил гри із здачею екзамену для всіх юних футболістів. Це принесе користь і самим молодим футболістам і, можливо, хтось із них виявить хист до арбітражу та після завершення підготовки в ДЮСШ ми побачимо їх серед молодих арбітрів. Все ж таки підготовка арбітрів лежить як на районних комітетах арбітрів, так і на ФФЗ. А ось підготовка молодих футболістів лягає тільки на ДЮСШ та тренерів дитячо-юнацьких клубів. У мене виникає питання: чому молодих футболістів, випускників СДЮСШОР та «Говерли», забирають відразу кращі обласні аматорські команди, а випускників районних ДЮСШ ми практично не бачимо? Можливо, справді районні і відомчі ДЮСШ є сьогодні непідконтрольні, адже як можна вчити 7-8 років, щоб нічому не навчити? Будуть ображатися директори і тренери ДЮСШ чи не будуть, але ФФЗ зверне на це увагу.

– Яким би Ви хотіли бачити обласний футбол?

– Повинна бути чітка вертикаль. Дитячий футбол, юнацький, аматорський і професійний (залежно від здібностей і таланту), ветеранський. Аматорський футбол теж повинен мати поділ. Вища ліга – серйозна інфраструктура, високий рівень майстерності, культура і свідомість. Перша ліга однозначно має мати географічний поділ: мінімум – дві зони, максимум – три. Повинен діяти спортивний принцип. Аутсайдер Вищої ліги повинен понизитися у класі. Переможці І ліги – підвищитися у класі при наявності вище перерахованих факторів. Рівень І ліги не має сильно відрізнятися від Вищої. Футбол – це свято для людей. У цьому весь зміст футболу як гри. Я чітко розумію, що футбол тримається на особистостях. Якщо є хороші організатори – нема проблем, пустих балачок – робота ведеться на високому рівні. Правда, є кілька особистостей, яким притаманно розвалювати футбол. За великим рахунком такі індивідууми Вам усе розкажуть, як потрібно зробити, але на «говорильні», в основному, все й завершується. ФФЗ докладе максимум зусиль, щоб підтримати хороших організаторів. Голова ФФЗ Іван Дуран робить усе для того, щоб надати як практичну, так і методичну допомогу тим, хто насправді вболіває і намагається робити на благо футболу. Зараз готується до затвердження план «типова роздягальня». Це подарунок від ФФЗ тим, хто з різних причин на сьогодні не може втілити у життя свої кращі задуми, але футбол у них на хорошому рівні. Мова йде, в першу чергу, про команди районного рівня.

– Вікторе Миколайовичу! Як заступник голови ФФЗ Ви відповідаєте за проведення змагань під егідою ФФЗ, а також за роботу із засобами масової інформації. Про змагання Ви вже розповіли. А ось що нового у співпраці з працівниками пера і мікрофону?

– Ви знаєте, працювати із футбольними людьми значно легше, ніж із вашими колегами. Але нам вдається знайти спільну мову. Газета «Спорт тайм» доходила до кожної команди обласного рівня і до кожної міськрайонної федерації футболу. Але і тут не було без проблем. Півтора місяця газета не виходила, і матчі старту другого кола не висвітлювалися. Схожа ситуація з газетою «Закарпатська правда». Тільки вона не висвітлювала фініш чемпіонату й першості. Є у ФФЗ питання і до телепрограми «Час футболу». Більше ми очікували від сайту «Лобда». А ось офіційний сайт ФФЗ значно покращив свою роботу. Не зважаючи ні на що, ми сподіваємося, що в цьому році співпраця стане більш тісною і якіснішою. Ми плануємо курси з підвищення кваліфікації спортивних журналістів. До читача чи телеглядача повинна доходити чітка, грамотна, професійна інформація. У всякому разі ФФЗ зробить усе, що від неї залежить, щоб уболівальники отримували об’єктивну, об’ємну і оперативну інформацію про нашу роботу.

– І, наостанок, про співпрацю із органами влади.

– Це дуже болюче питання. Два останні роки, крім порожньої говорильні, нічого не було. Зараз камінь зрушено з мертвої точки. Без допомоги влади футбол не буде розвиватися на потрібному рівні. Якщо ми зможемо об’єднати свої зусилля як на районному, так і обласному рівні, хороші результати не забаряться. Це вже перевірено життям. Але як би там не було, нас у 2016 році очікує цікавий насичений футбольний сезон.
 
Розмову вів Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, «Спорт тайм»

Джерело

 
Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 1051 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: