Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Згадуючи титанів. "Берегвідейк"
22:06
Згадуючи титанів. "Берегвідейк"
Пропонуємо вашій увазі цікавий матеріал про долю гравців колись могутнього закарпатського гранду "Берегвідейка".

Згадуючи титанів. Тоді ще ніхто не здогадувався, що це буде останній сезон „Берегвідейка”. Узимку 2012 року Роберт Надь сповістив керівництво, що залишає команду. Невдовзі оголосили, що новим тренером клубу призначений Віталій Азаров. Більше того, сам Азаров стане граючим тренером команди, що, в принципі, і вплинуло на низький рівень гри (адже тренер усе ж таки має спостерігати за своїми футболістами зі сторони). Клуб поступово “розлучився” із футболістами основного складу, а гравці, які прийшли їм на заміну, не були настільки “якісними”. Серед новачків – голкіпер Василь Голубицький („Нафтовик”, Борислав), Артем Замніус (інформація щодо продовження його кар’єри відсутня), Георгій Яворський (ФК „Бориня”). Провалу в цьому сезоні не було, але втішне друге місце не дуже радувало вболівальників.

Зимою 2013 року пішли чутки, що СК „Берегвідейк” припиняє участь у чемпіонаті області. Офіційною причиною вважалися фінансові проблеми клубу. Тож СК „Берегвідейк” залишився великою історією закарпатського футболу.

57
















2007 – рік, коли все зароджувалося

На той час місто переживало футбольне затишшя. Реанімовувати гру  взялися тодішній мер Іштван Гайдош та очільник районної адміністрації (на той час) Ігор Свищо. Головним тренером команди став Вільгельм Теллінгер (на жаль, Віллі- бачі – так його називали в команді – пішов із життя в 2013 році). А юнаків тренував Василь Бокончош. Команду “будували” з місцевих гравців. Опиралися в основному тоді на кістяк команди СК „Берегово” – 2005 року.  Голкіпером став Золтан Кордош (нині гравець ФК „Дийда”), захист закріпився ветеранами: Іваном Білаком (головний тренер „Севлюш” Виноградів) та Сергієм Гецком (нині в нього перерва у футболі після поверення із зони АТО, але вже ходять чутки, що Сергій Михайлович планує вертатися до тренерської діяльності). Також компанію ветеранам склали Вадим Онисько („Фенікс” Бадалово), Олександр та Денис Пахомови (обидва ФК "Середнє”), Василь Куделко (ФК „Ужгород”), Дьердь Пейтер (ФК „Берегово”), Бейло Салаї („Фенікс” Бадалово), Микола Надь (ФК „Нірмода”, хоча і тут ходять чутки, що Микола змінить клуб під час зимової перерви), Томаш Снопчак (головний тренер „Феніксу” Бадалово”), Максим Печерський („Фенікс” Бадалово) та ін. Ініціатори вважали, що головне на той час – відродження футбольних традиції у місті. Команда виступала в першості області, де показала середні результати. У підсумку – шосте місце. 

57 a 2008fc beregvidek
















2008 – тренерська заміна

 Із нового сезону команда почала  більш активно працювати. Проте невдачі в кубкових протистояннях змусили керівництво клубу змінити тренера. На посаду головного призначено Роберта Нодя. У юнацькому складі вже на той час  працював Володимир Петрушко. У клубі почали з’являтися нові обличчя. Із Мукачева повернули Сергія Горзова (нині без команди), також дозаявили Тіберія Фляшка (тепер виступає в Австрії). Завдяки новим силам і новим ідеям тренера команда зуміла вибороти бронзові медалі чемпіонату.

65 bajnoksag 2009















2009 – з прицілом на золото

Після завоювання бронзових нагород апетит розгорівся. Перед Робертом Нодем постало завдання – здобути звання чемпіона. Уже на кубок наставник почав підсилювати клуб молоддю. Добре себе зарекомендував Юрій Чонка (після кар’єри в „Металісті” та білоруському „Нафтані” тепер грає у виноградівському „Севлюші”). Пристойну гру демонстрував на той час 16-річний Роман Огар (відтак опинився в „Говерлі, а тепер виступає у ФК „Ціганьд” Угорщина). Проте кубок виграти „Берегвідейку” не вдалося. На сезон клуб чекало серйозне підсилення. Одним із перших найголовніших „легіонерів” став Володимир Лукашук (нині дитячий тренер у Львові). Услід за екс-гравцем тернопільської „Ниви” в команді з’явилися Павло Котовенко (як і попередник, уже працює з дітьми), Сергій Гордун (тепер футбольний агент), Ігор Калапач (наразі без клубу) та Сергій Сергеєв (ФК „Рух”, Винники). Також зміна відбулася і на позиції голкіпера. Золтана Кардоша замінив Андрій Крашевський  (наразі інформація відсутня, чи виступає Андрій десь). Такі кардинальні зміни дали свій результат. Доволі впевнено команда опинилася на вершині турнірної таблиці.  

72 .scberegvidek 2011
















2010 – непереможні

Основне завдання цього сезону – захист титулу. Уже на зимову першість у колективі з’явилося кілька гравців, які підсилили команду. Особливу увагу приділяли захиснику збірної України Сергію Єсіну (котрий після завершення ігрової кар’єри працював головним тренером харківського „Геліосу”, проте нещодавно клуб розірвав із ним контракт). Також  з’являється найдосвідченіший Михайло Гурка (на сьогодні тренує дитячий ФК у Львові). У клуб приходять Мирослав Бабяк (головний тренер ФК „Берегово) та Тарас Гамарник (граючий тренер ФК „Опір Львів”). Прийшли і молоді кадри – Ференц Барта та Давід Роберт (обидва грають у ФК „Дийда”), Володимир Корнутяк ("Кішвард" Угорщина) та Шандор Вайда („Балмазуйварош” Угорщина). А ще в команді з’явився Дмитро Саркіс (тепер у Полтаві грає у футзал), який потім у дуже важливому матчі проти київської „Путрівки” заб’є вирішальний красень гол. Той сезон був золотим для „Берегвідейка”. Команда виграла Зимовий кубок області, потім забрала Суперкубок, стала власником Кубку області та виграла чемпіонат. Проте в цьому сезоні був ще один турнір. Мабуть, на той час найважливіший – Кубок аматорів України. Найголовнішим матчем тодішнього розіграшу став фінал у Слов’янську, де наша команда здобула сприятливий для себе результат 2:2 і привезла найголовніший трофей у Берегово. 

71 csapat 2011

















2011 – „Металіст”. Маркевич. Рекордна кількість глядачів

Перемога в Кубку аматорів давала змогу зіграти матчі в професійному кубку України. Тож клуб Роберта Надя почав знову шукати можливості задля підсилення складу. У клубі з’явився Віталій Азаров (головний тренер ФК „Головківка”, Кіровоградська область). Знову підтягнулася здібна молодь. У команді заграли Антон Карпінець (ФК „Гірник-Спорт”), Володимир Хомин, Тарас Рудавець. Можна згадати і  Богдана Смішка, який до „Берегвідейка” провів декілька сезонів у Литві. Основна підготовка пішла на кубок України. Керівництво клубу відверто наголосило, що завданням на сезон є прийняти гранда українського чемпіонату в Берегові. Так Роберт Надь завдяки вмінню добре спланувати тактику команди, “пройшов” херсонський „Кристал” та охтирський „Нафтовик”. Ось жеребкування 1/16 фіналу – і Гаврило Омбоді (директор команди) ділиться своїми враженнями на телеканалі “Футбол-1” у прямому ефірі, адже колективу випала нагода грати з харківським „Металістом”, на той час учасником Ліги Європи. Звичайно ж, той матч викликав неабиякий ажіотаж. На стадіоні „Дружба” не було вільних місць не тільки “сидячих”, а й “стоячих”. Окрім офіційних п’яти тисяч, які придбали квитки, були і вболівальники, що видиралися на паркан стадіону, аби подивитися матч. Мирон Маркевич (на той час головний тренер харків’ян, а нині працює в „Дніпрі”) залучив до гри в Берегові не зовсім основу, проте і повний дубль до аматорів привезти не ризикнув. Серед гравців основи в „Металіста” були Себастіан Бланко, Джонатан Крістальдо, Віталі Бордіян, Олег Шелаєв, Лукас Штетина. Також на поле вийшли молоді гравці, які в підсумку стали футболістами прем’єр- ліги України: Євгеній Буднік („Ворскла”, Полтава), Андрій Березовчук, Сергій Ткачов (обидва лишилися в „Металісті”). Грали за „Метал” і двоє закарпатців: Юрій Чонка, який вигравав з „Берегвідейком” кубок аматорів, та Роберт Гегедош (на сьогодні гравець ФК „Ужгород”). Той матч берегівчани програли із рахунком 3:0, але згадка про вдалий сезон залишиться надовго.
75 telikupa 2012















2012 – прийшов Азаров, пішов результат

Тоді ще ніхто не здогадувався, що це буде останній сезон „Берегвідейка”. Узимку 2012 року Роберт Надь сповістив керівництво, що залишає команду. Невдовзі оголосили, що новим тренером клубу призначений Віталій Азаров. Більше того, сам Азаров стане граючим тренером команди, що, в принципі, і вплинуло на низький рівень гри (адже тренер усе ж таки має спостерігати за своїми футболістами зі сторони). Клуб поступово “розлучився” із футболістами основного складу, а гравці, які прийшли їм на заміну, не були настільки “якісними”. Серед новачків – голкіпер Василь Голубицький („Нафтовик”, Борислав), Артем Замніус (інформація щодо продовження його кар’єри відсутня), Георгій Яворський (ФК „Бориня”). Провалу в цьому сезоні не було, але втішне друге місце не дуже радувало вболівальників.

Зимою 2013 року пішли чутки, що СК „Берегвідейк” припиняє участь у чемпіонаті області. Офіційною причиною вважалися фінансові проблеми клубу. Тож СК „Берегвідейк” залишився великою історією закарпатського футболу.
Oлександр Сільченко

Джерело

 
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1714 | Додав: lobda | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: