Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Золтан Сільваші: "Усвідомлюємо цінність кожного залікового бала в загальнокомандну копилку"
20:22
Золтан Сільваші: "Усвідомлюємо цінність кожного залікового бала в загальнокомандну копилку"
Як готуються мукачівські команди до другої частини сезону довідувався в старшого тренера «Мункача» Золтана Сільваші.

Золтан Сільваші:
Після зникнення з футбольної мапи єдиного професійного клубу краю – ужгородської «Говерли». Єдиним закарпатським представником, який презентує нашу область у своєрідній перехідній ланці між юнацьким та дорослим футболом на високому рівні є команда ФК «Мункач», яка виступає в першій лізі чемпіонату України U-19 дитячої футбольної ліги. Тож як готувалася до старту другої частини сезону мукачівська команда та про готовність до футбольної весни гравців чотирьох команд вищої ліги ДЮФЛУ довідувався в старшого тренера «Мункача» Золтана Сільваші.
 
- Як команди «Мункача» готувалися до другої частини сезону 2016/2017 у чемпіонаті вищої та першій лігах ДЮФЛУ?
 
- У команд- і U-19 в зимове міжсезоння з’явилася велика кількість нових гравців, які пройшли тривалий відбір, є й гравці, які через конкуренцію залишили розташування команди, серед яких і вихованці «Мункача» – відпустили їх в різні команди краю – Василь Дан поповнив лави рідної команди ФК «Діброва» (Нижня Апша), Павла Ковачика віддали в оренду до хустської «Оболоні». Натомість, у нас з’явилися кваліфіковані виконавці з Запоріжжя, які в минулому ставали чемпіонами України в своїй віковій групі чемпіонату ДЮФЛУ. Команда провела багато контрольних матчів із сильними суперниками, серед яких професійні колективи з першої ліги та аматорської ліги України, взяла участь у зимовій першості. Нам було важко, адже проводили поєдинки на фоні тренувань, але гадаю, всі ці гри допоможуть нам успішно стартувати вже в першому весняному двобої сезону 2016/2017 проти лідера – ФК «Львів», який відбудеться 1-го квітня в Мукачеві.
 
Щодо інших вікових груп, то найбільш ефективну підготовку провели підопічні Івана Фізера – гравці 2000 р.н. (U-17), які зіграли багато спарингів із командами, які виступають в чемпіонаті області, однолітками ужгородського СДЮСШОРу та до відновлення чемпіонату зіграють ще кілька спарингів. Інші команди взяли участь в зимовому Кубку ДЮФЛУ (дитячо-юнацької футбольної ліги України), традиційному турнірі «Галицька зима», нещодавно команди двох вікових груп U-16 та U-14 повернулися з турніру, який відбувся в угорському місті Мезйокйовешд. Вже стартував чемпіонат ДЮФЛ Закарпаття, в процесі якого наша команда U-14 готується до майбутніх матчів у вищій лізі. Днями на міжнародний турнір до угорського Кішварда відправиться команда футболістів 2002 р.н. (U-15). Поки погодні умови не дозволяють нам повноцінно займатися на трав’яних полях, тому й підтягуємо кондиції та награємо ігрові ланки через контрольні поєдинки.
 
- Які завдання ставите перед старшою командою «Мункача»?
 
- Для U-19 головна ціль – зуміти пробитися до фінальної стадії чемпіонату першої ліги й поборотися за чемпіонський титул.
 
Команди «Мункача», які грають у вищій лізі ДЮФЛУ в загальнокомандному заліку за підсумками виступів у першій частині сезону знаходяться в зоні вильоту, тож у весняній частині чемпіонату потрібно буде вибиратися з небезпечної зони…
 
Так, ми всі це розуміємо, й усвідомлюємо цінність кожного залікового бала в загальнокомандну копилку. Можу вас запевнити, що наші команди гратимуть і боротимуться за збереження прописки серед елітарних команд ДЮФЛУ.
 
- Чи відбулася кадрове підсилення команд, які грають у вищій лізі ДЮФЛУ?
 
- Активно працюємо в цьому плані, наші фахівці їздять по всій країні, шукаючи таланти. Найближчими днями чекаємо на приїзд новачків, яких будемо переглядати.
 
- Тривалий період в клубі працює угорський фахівець Дьордь Короловській, який прививає вихованцям «Мункача» нову футбольну тактику та стратегію. Цікаво, відчуваєте прогрес юних футболістів з запровадженням футбольних ноу-хау?
 
- Стиль гри, який ми хочемо привити нашим футболістам тримається на трьох китах – пресингу, контролі м’яча та протидії пресингу суперника. В першій половині сезону ми лише запроваджували цю філософію в практику, тому, можливо, це й відбилося на результатах наших команд. Тепер, сподіваюся, цей стиль вже вплине на якість гри й принесе бажані перемоги.
 
- Мукачівські вболівальники дуже болісно сприйняли новину про те, що ані в кубку Закарпаття, ні в обласному чемпіонаті команда з Мукачева виступати не буде. Думаю, що й вам як старшому тренеру дісталося від місцевих шанувальників «гри мільйонів» через таке рішення…
 
- Так, дійсно люди звертаються, запитують – чому не граємо? Але це рішення інвесторів нашого клуба. Єдине, що їх заспокоює так це перспектива участі нашої команди в другій лізі чемпіонату України з футболу. Сподіваюся, що нам все-таки федерація футболу України дозволить пройти процедуру ліцензування і вже в сезоні 2017/2018 будемо радувати їх виступами серед професійних команд у другій лізі країни.
 
- Восени минулого року до Мукачева завітав міністр економічного розвитку Угорщини Мікловш Шестак, який анонсував створення футбольної академії на базі «Мункача». Вже якісь структурні нововведення відбулися в клубі?
 
- Так, у нас триває юридичний процес створення академії, яка відкривається на базі громадської організації ДЮФК «Мукачево». Відбулося професійне кадрове поповнення – до нас прийшли працювати нові люди з досвідом роботи в команді вітчизняної прем’єр-ліги. Тренерський штаб поповнив відомий на Мукачівщині футбольний фахівець Вячеслав Копик, який займатиметься з наймолодшими вихованцями 2010 року народження. Також вже є попередня домовленість про створення філій академії «Мункача» в містах нашої області, зокрема, у Сваляві, Хусті, Чопі та Великому Березному.
 
- Що б хотіли побажати колегам тренерам та вихованцям ФК «Мункач»?
 
- Гравцям бажаю здоров’я, набратися сил до матчів, щоб травми оминали, а тренерськомуштабу бажаю мотивації до нових знань і втілювати їх у практичне застосування. Звісно, дуже хочу, щоб цілі, які наш клуб ставить перед собою якнайшвидше були досягнуті.
Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 1012 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: