Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Адріан Пуканич: "Взимку піду на тренерські курси, а там буде видно"
11:20
Адріан Пуканич: "Взимку піду на тренерські курси, а там буде видно"
Колишній півзахисник збірної України Адріан Пуканич згадав свої виступи в синьо-жовтій футболці.

Адріан Пуканич:
Вихованець школи донецького Шахтаря Адріан ПУКАНИЧ за національну збірну України провів не так багато матчів, але увійшов в історію як автор першого гола легендарної команди Олега Блохіна. Свого часу атакуючому півзахиснику видавали багато авансів, але він все-таки не до кінця себе реалізував. Втім, його футбольна кар'єра все одно вийшла багатою на події, і деякі з них ми згадали.
 
- Адріан, коли тобі кажуть про збірну України, більше емоцій викликають спогади про молодіжну або національну команду?
 
- Звичайно, національної. Це ж головна збірна всієї країни. Потрапити туди - мрія кожного футболіста. Я не так часто, як хотілося, там грав, але викликався туди, вважаю, немало. На заміні багато матчів провів (посміхається). Перша збірна - це зовсім інший рівень.
 
- Футболки в домашній колекції збереглися?
 
- З молодіжного чемпіонату Європи є, а також з поєдинку проти Вірменії на рівні національних команд. У 2003 році у Львові я хоч і не грав, але був в заявці. Забути той матч неможливо. Ми виграли з рахунком 4:3, дублем відзначився Андрій Шевченко, а переможний м'яч Сергій Федоров провів в компенсований арбітром час.
 
- На чемпіонаті Європи серед молодіжних збірних в Португалії у вас була команда, а вогонь. Згоден?
 
- Так, склад тоді підібрався пристойний.
 
- Можеш з ходу назвати основу?
 
- Тобі якого матчу - першого або фінального (посміхається)?
 
- Давай оптимальний варіант...
 
- У воротах - Пятов. У центрі оборони - Чигринський і Яценко, на флангах - Ярмаш і Романчук. У півзахисті - Максимов, Михалик, Чеберячко і Алієв, попереду - Фомін і Мілевський. Хоча схема була з одним нападаючим. У тій команді вистачало універсальних хлопців, і головний тренер Олексій Михайличенко це дуже цінував.
 
- Чому не включив в основу себе?
 
- Так я ж у фіналі не грав.
 
- Кажуть, Олександра Алієва тоді поставили не тільки через те, що він вигравав конкуренцію, а через...
 
- Я теж про це чув. Тоді скаутів багато наїхало, але я не хочу вірити в якусь упередженість. Облишмо ворушити минуле - що сталося, те сталося. Звичайно, мені було дуже прикро. Все-таки я той цикл пройшов від початку і до кінця. Пам'ятаю, в кваліфікації шансів у нас було небагато, і ми поїхали до Греції, по суті, другим складом. Ніхто в нас не вірив, а команда вистрілила. Ми виграли - 1:0, а мені пощастило забити переможний м'яч.
 
Потім врятували неймовірно складні матчі плей-офф з Бельгією. У Португалії я пройшов з молодіжкою весь турнір, але в фіналі на поле так і не вийшов. Навіть на заміну.
 
- У фінальному поєдинку з голландцями у вас були шанси?
 
- В теорії були, але якщо брати саму гру, то, думаю, немає.
 
- Задовольнялися тоді малим?
 
- Мабуть, ти маєш рацію. Від нас ніхто особливо і не чекав, що ми вийдемо у фінал, і ейфорія десь завадила. Хоча наставник команди попереджав нас про це. На установці перед вирішальним матчем з Голландією Олексій Михайличенко згадав фінальний поєдинок чемпіонату Європи 1988 року, гру СРСР з тими ж голландцями, і сказав: «Не повторюйте наших помилок».
 
- Не всі почули?
 
- Справа не в цьому. Думаю, було вже пізно. От якби відразу після півфіналу наші думки привели, так би мовити, в тонус, може, ми б і зберегли той переможний дух ...
 
- Майже всі футболісти тієї молодіжної команди зіграли потім за національну збірну. Вам легко дався перехід у дорослий футбол?
 
- Так ми ж уже і на чемпіонаті Європи були, по суті, готовими гравцями. Комусь виповнилося 23 роки, хтось був молодший, але всі виступали на рівні вищої ліги, тому якийсь досвід був присутній. Але наша сила була в колективних діях, які налагодив тренерський штаб.


























 
 
- Про скаутів ти вже згадав. Не повірю, якщо скажеш, що нікого з вас ніхто не хотів запросити ...
 
- Напевно, хотіли. Але ти ж пам'ятаєш, який у нас тоді був чемпіонат - він розвивався, в тому числі і у фінансовому плані. Ось і не хотів ніхто їхати, припустимо, в Бельгію або Туреччину. Потрапила б зараз молодіжка на такий форум, вийшла б у фінал - півкоманди, думаю, розібрали б по європейським клубам.
 
- У клубі ти так і не впорався з цим переходом з молодіжного рівня?
 
- Так я б так не сказав. Тренери в Шахтарі - Валерій Яремченко, Бернд Шустер - мені довіряли. Навіть якщо я не виходив в основному складі, все одно завжди був в обоймі, потрапляв в заявку. Все змінилося з приходом Мірчі Луческу.
 
- Злюбив тебе румунський фахівець?
 
- Не в цьому справа. Просто він відразу почав робити ставку на іноземців. Клуб став інвестувати гроші в бразильців, і сьогодні його ніхто за це засуджувати не має права. Думаю, Шахтар вже відбив всі кошти, які на них витратив. А якщо не відбив, так у нього ще є кого продати (посміхається).
 
- Ти пішов по орендах ...
 
- Так, тому що хотів грати. Міг би, напевно, сидіти, чекати, але вирішив по-іншому. Я розумів, що на даний момент хтось сильніший за мене. Дорожче - так точно. У такій ситуації треба було не просто виділятися, а бути на голову вище. Хоча всі говорили, що навпаки - це легіонери повинні щось доводити.
 
- Такої довіри, як зараз, наприклад, до Віктора Коваленко, у тебе не було?
 
- До Луческу було, потім - не було.
 
- Коваленко сьогодні заздрять всі молоді хлопці, а йому, може, пора відпочити?
 
- Та не потрібно йому відпочивати - нехай хлопець грає. Якщо йому довіряли стільки тренерів, значить, це все не випадково. Бачать в ньому потенціал. Вболівальники, які його критикують, не знають, яке завдання ставить перед футболістом наставник. Вітя, мабуть, з ним справляється, раз виходить на поле.
 
- Ти, значить, на стороні Коваленко?
 
- Я його не захищаю, але мені подобається його гра. Просто, думаю, йому потрібно швидше забити, щоб всіх заспокоїти. А то я читав у вас на сайті, що хлопець не може відзначитися вже більше тисячі хвилин. Упевнений, заб'є - і його відразу прорве. Моменти біля нього в Шахтарі є, він їх відчуває. Згадай, як свій перший сезон за Шахтар проводив Генріх Мхітарян. Реалізація була на рівні 10%.
 
- Значить, критика невиправдана?
 
- Та ні, вона повинна бути завжди. Але я тільки не можу зрозуміти одного - чому після Ісландії всі накинулися на Коваленко? Адже там на полі були і інші футболісти, які стоять по 20 мільйонів. Але їх ніхто особливо не чіпав. А молодого хлопця зробили крайнім. Так, вважаю, не можна.
 
- Ти як свого часу реагував на критику?
 
- Тоді ж не було стільки ЗМІ, експертів і соціальних мереж. Після поганих матчів купував газету Команда і з тривогою шукав звіт про гру своєї команди. Насамперед дивився оцінки, хоча розумів, що це лише думка одного журналіста ...
 
- Значить, нинішньому поколінню футболістів складніше?
 
- У будь-який час - свої плюси і мінуси. Коли ти зараз проводиш хороші матчі, слава швидко розходиться. Але варто оступитися - чекай неприємностей. І ТТД твої розберуть, і все інше ...
 
- Адріан, чим ти займаєшся зараз?
 
- Особливо нічим. Поки в роздумах. Можна сказати, перезавантаження.
 
- Ти вже точно закінчив кар'єру?
 
- Я про це ще не оголошував, але все йде до того. Саме життя змушує повісити бутси на цвях. Взимку міг перейти спочатку в один клуб, потім - в інший. Тренери хотіли, але керівники, по-моєму, зараз беруть на себе занадто багато повноважень.
 
- Які в тебе плани на майбутнє?
 
- Взимку піду на тренерські курси, а там буде видно.
 
- У Шахтар тебе не кличуть? У клубі ж до своїх добре ставляться ...
 
- Поки не кличуть. Треба ж, напевно, спочатку вивчитися.
 
- Чи не занадто багато уваги у нас в країні приділяють віку футболістів?
 
- Питання, як то кажуть, не в брову, а в око. В Україні тобі вже, здається, в 28 років в паспорт заглядають, хоча в 23 ти ще зважаєш молодим. Виходить п'ять років кар'єри (посміхається). Йдемо в Європу, а залишаємося ще там, в Радянському Союзі ...
 
У нас взагалі все на контрастах, немає золотої середини. Найяскравіший приклад - недавні матчі збірної. Після Туреччини її три дні так хвалили - приємно було читати. Зіграли з Ісландією - і відразу треба всіх розігнати. Вважаю, це неправильно.
 
- Але помилки були. Згоден?
 
- Я можу судити тільки з боку. Знаючи, наприклад, характер Руслана Ротаня, вважаю, що його взагалі ніхто не зміг замінити. Думаю, 65 хвилин в Рейк'явіку він би точно витримав. Завів би команду, зробив пару підкатів, заробив свою жовту картку, але користь приніс. Мені здалося, що в Ісландії нам емоцій якраз і не вистачило. Навіть напіхати було нікому, а Ротань партнерів міг би завести. Та й гра через нього йде - матч з Туреччиною це підтвердив. Втім, треба бути всередині колективу, щоб розуміти справжні причини, за якими Руслан не вийшов в основі. Але те, що це мозок команди на даний момент, - це сто відсотків.
































 


 
- Адріан, ти увійшов в історію як автор першого гола збірної України Олега Блохіна - найуспішнішого наставника національної команди за 25 років. Можеш відтворити цей забитий м'яч в деталях?
 
- Не можу (посміхається). З того матчу в Лівії в пам'яті відклався тільки відскок м'яча, після якого я відразу пробив. Як розвивалася сама атака, вже не пам'ятаю. Сумбур був якийсь.
 
- Твій друг Сергій Кравченко залишив на пам'ять бутси, в яких забив за збірну. А ти?
 
- Так Крава ж головою забив (посміхається) ... У мене такої можливості не було - я тоді грав у взутті Сергія Шищенко. Свої бутси порвав на тренуванні перед матчем, а ми з ним в одному номері жили, і треба ж - розмір підійшов! У Сергія були запасні, він зі мною і поділився. Вийшло, що від душі.
 
- Так забрав би у нього назовсім!
 
- Хто ж забивні бутси віддасть (посміхається)? Шищенко в них потім, напевно, багато голів ще забив. Ми ж знаємо його бомбардирські здібності.
 
- У Лівії у вас була багато в чому експериментальна команда?
 
- Так, тоді в збірну запросили, якщо не помиляюся, представників шести українських клубів. Легіонери теж були. Всі, крім Андрія Шевченка. Матч проходив в лютому, тому і склад виглядав багато в чому стихійним, і форма була не зовсім оптимальною. Тренери дивилися новачків, знайомилися. Але були і перевірені кадри.
 
- З першого дня своєї роботи в збірній Олег Блохін став не стільки тренером-тактиком, скільки оратором і мотиватором. Правильно?
 
- Харизмою і авторитетом він, звичайно, на команду давив, але гру теж організувати зміг, цього не відняти. У нього ж помічники були сильні - Андрій Баль, Олег Кузнєцов, Семен Альтман. Тренувальний процес був на хорошому рівні. Але настрій - так, це був коник Блохіна. Він знав, де завести, де струсити і так далі.
 
- Установки у нього були вогненні?
 
- Я не запам'ятав нічого надприродного. Та й не був я у нього в збірній прям так часто, щоб робити якісь висновки.
 
- Нещодавно в інтерв'ю нашому сайту Семен Альтман, не соромлячись, сказав, що збірна України грала тоді в бий-біжи. Правда?
 
- Не можу ставити під сумнів висловлювання такого фахівця. Мабуть, так воно і було. Думаю, і статистика це підтверджує. Тоді національна команда була більш емоційна і агресивна. Вдома постійно чинився тиск, натиск, натиск.
 
- Зараз не так?
 
- Не так. Малюнок гри змінився, стало більше комбінацій. А в той час був силовий футбол, чи що. Заряд, настрій, характер ... Тепер перевага віддається тактиці, кожен діє в своїй зоні.
 
- У той час таким, як ти, було складно?
 
- Ну чому? Гравці тоді були з великим інтелектом. Ось якби від них вимагали такого футболу, як зараз, команда могла б досягти ще більшого успіху. Тому що за рівнем майстерності колектив був дуже сильним. Вимоги висувались інші, і хлопці вичавлювали максимум з того, що від них хотіли.
 
Звичайно, тим, хто любив комбінувати, грати в короткий пас, в стінки, було складно застосовувати діагоналі, постійно бити в зони. Але футбольний інтелект, повторюся, у них був на рівні, і в команді Олега Блохіна ці виконавці реалізовували ту тактику, якої від них хотіли.
 
- Адріан, ти сказав, що у збірної з'явився малюнок, стиль, але імпровізації зараз мало. Згоден?
 
- Так це так. Дивишся, як грають півзахисники, - і розумієш, що у кожного свій жолобок. Раніше як було? Ти дієш трохи лівіше, а вся гра справа. Хвилин 10 бігаєш без м'яча, у тебе його немає, тому біжиш його шукати. В іншому випадку тебе звинуватять в пасивності. Тепер цього, виявляється, робити не потрібно. Стій в своїй зоні - і все. Рухайся, відкривайся, і твою гру оцінять в тактичному і функціональному плані. Порахують ривки і так далі.
 
- Мало футболу?
 
- Просто інший футбол. Пам'ятаю, як говорив Віктор Носов: «Тренувати потрібно мізки, а не ноги». Так зараз і в збірній. Але видно, що їй ще чогось не вистачає.
 
- Це «щось» не завадить нам здобути дві перемоги в останніх матчах кваліфікації?
 
- Сподіваюся, що ні, але прогнози робити не люблю. Буду тримати кулаки за збірну, але розумію, що навіть з Косовом доведеться несолодко. З Хорватією взагалі чекаю знакового поєдинку. Ось там і побачимо, чого нам бракує, а чого не вистачає. Я бачу передумови для хорошої гри, але їх потрібно буде втілити в життя.
 
 
Досьє. Адріан ПУКАНИЧ
 
Півзахисник. Народився 22 червня 1983 року в Закарпатській області (Виноградів).
 
Зріст 180 см, вага 72 кг.
 
Виступав в клубах: Шахтар Донецьк (1999-2001), Полісся Житомир (2002), Шахтар Донецьк (2002-2004), Іллічівець Маріуполь (2005-2006), Ворскла Полтава (2007), Шахтар Донецьк (2008), Іллічівець Маріуполь (2009 -2013), Говерла Ужгород (2013), Шукура Кобулеті, Грузія (2015-2016), Севлюш Виноградов (2016).
 
Віце-чемпіон Європи 2006 року серед молодіжних збірних.
 
Чемпіон України 2005 року.
 
Віце-чемпіон України 2003 і 2004 років.
 
Володар Кубка України 2004 року.
 
У вищій (Прем'єр) лізі України провів 170 матчів, забив 17 голів.
 
У вищій лізі Грузії провів 36 матчів, забив 3 голи.
 
У розіграшах Кубка України провів 27 матчів, забив 10 голів.
 
У розіграшах Кубка Грузії провів 3 матчі.
 
У єврокубках провів 4 матчі.
 
У юнацькій збірній України провів 3 матчі (2001).
 
Учасник відбіркового турніру Євро-2002 (U-19).
 
У молодіжній збірній України провів 27 матчів, забив 6 голів (2003-2006).
 
Учасник відбіркового турніру Євро-2004 (U-21).
 
Учасник відбіркового та фінального турнірів Євро-2006 (U-21).
 
У національній збірній України провів 2 матчі, забив 1 гол (2003-2004).
 
Учасник відбіркового турніру Євро-2004.
Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 1131 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: