Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Валерій Пересоляк: Пропоную УАФ припинити атаку на Минай
13:09
Валерій Пересоляк: Пропоную УАФ припинити атаку на Минай
Президент ФК Минай висловився про матч-фантом з Динамо, звинувачення зі сторони організаторів щодо неготовності стадіону та зміни тренерів у клубі.

Валерій Пересоляк: Пропоную УАФ припинити атаку на Минай

– Валерію Івановичу, як в клубі відреагували на рішення УАФ відкликати атестати закарпатських стадіонів на проведення матчів УПЛ?

– Я спробую відповісти м’яко. Це рішення дуже нелогічне! Влітку минулого року ці ж люди – представники керівництва УАФ – жили тут в Ужгороді і самі запропонували залучити обидва закарпатські стадіони і обрали Закарпаття, як одну з базових локацій для проведення чемпіонату УПЛ. Все було логічно, бо наш регіон, так само як і зараз є теоретично найбезпечнішим під час війни проти рф.

Тоді ми та дирекція стадіону «Авангард», ясна річ, пішли назустріч УАФ та всім клубам, які не мали можливості грати у себе вдома і виявили бажання грати тут. Всіх охочих прийняли. І, маю зауважити, що гості платили найнижчу оренду за наші стадіони. А за ці кошти у регіоні з’явились нові поля та покращувалась інфраструктура, щоб ці ж представники УПЛ мали комфортні умови для тренувань та проведення зборів.

І ось тепер ці ж люди, яким ми у 2022-му допомогли запустити чемпіонат, фактично прагнуть виключити нас з УПЛ, виганяючи з дому. Наше турнірне становище й так критичне. Так нас ще й змушують грати усі матчі весняної частини чемпіонату на виїзді?

– Заступник голови обласної асоціації Ігор Шинкарюк нагадав, як у перші тижні вторгнення Закарпаття дало прихисток чиновникам УАФ. Наскільки його слова Вам резонують?

– Підтримую Ігоря Сергійовича у всіх його тезах. І особливо в тому, що за всю нашу історію ми не отримали ні копійки від УАФ на розвиток інфраструктури в регіоні. Маю на увазі стадіони Минай та «Авангард». Все будували власними зусиллями. Хоча в деяких регіонах гарне лобі УАФ допомагало будувати за державний кошт.

– Ви приймаєте претензії по стадіону?

– Звичайно, приймаємо. Так, ми не встигли до початку широкомасштабного вторгнення обладнати на нашому стадіоні Минай системи освітлення та підігріву. Хоча мали такі плани.

– Чому його тоді неготовим прийняли?

– Це було політичне і правильне рішення – розпочати чемпіонат у відносно безпечних регіонах. Тоді, влітку 2022 року, ніхто не зважав на відсутність освітлення. Всі раділи вже тому, що у країни, яка чинить спротив загарбнику, може бути внутрішній чемпіонат з футболу. Згадайте післяматчеві коментарі тренерів та футболістів – всі були шоковані, що чемпіонат стартував. І при цьому наголошували, що ситуація важка й сезон може «скінчитись» у будь-який момент.

Зараз ситуація з війною абсолютно не змінилися. Країна щодня під обстрілами. А за логікою УАФ у нас війна вже закінчилася і об Закарпаття можна витерти ноги та поховати тут розвиток футболу.

– У ЗМІ писали, що встановити освітлення з нуля коштуватиме 16 млн грн. Зараз клуб може собі дозволити такі витрати? 

–  Принципово ні, поки у країні війна. У мене особисто є багато друзів військових, яким ми зобов’язані життям. Ми робимо усе, щоб підтримувати їх. Ось це дійсно важливо й необхідно. Зараз всі українці щодня надсилають донати на підтримку армії, медиків, волонтерів. Навіть, якби у нас були такі гроші – як відреагують українці, якщо ми такі шалені кошти витратимо на освітлення стадіонів? 

– То яке Ваше бачення виходу з ситуації, яка склалася?

– Пропоную УАФ припинити цю неочікувану атаку на нас. Потрібно дозволити грати нам, як і раніше. Як тільки війна закінчиться нашою перемогою, ми готові до зміни домовленостей щодо стадіонів. Тим паче, що навесні проблема світла не буде актуальною взагалі. Світловий день у березні триває до 19-ї години й далі йде на збільшення.

Усі матчі на Закарпатті стартують о 13:00. Так було навіть влітку. І це було прохання УПЛ, трансляторів і команд суперниць з логістичних міркувань. Бо всі підлаштовуються під потяги, аби вчасно виїхати з Ужгорода. Тому, навіть, якби ми встановили світло, 90% – що ми так і не скористаємось ним жодного разу.

– Поговоримо про наболіле: чи поїде ФК Минай грати цей матч у Київ з Динамо?

– Досить здивувала нас публічна заява Ігоря Суркіса про те, що Минай має їхати грати до Києва. Я гадав, що у нас нормальні товариські стосунки з футбольним клубом Динамо і ми поважаєм кожного, хто розвиває український футбол. Я телефонував Ігорю Михайловичу тоді, коли приймалось рішення про перенесення гри і ми нормально поговорили та зійшлися на тому, що пізніше вирішимо між собою, де і коли грати.

За всі наші чотири сезони в УПЛ у нас не було конфліктів з жодним клубом. Завжди йдемо назустріч колегам, а вони – нам. Але у цій ситуації все раптом вирішили без нас.

Наступного дня після слів президента Динамо ми отримуємо той самий лист від УАФ з рішенням по стадіону. Дуже не хочу вірити, що заява Динамо і дії УАФ пов’язані між собою. Але все виглядає саме так. Візьміть хоча б ось цей факт: першим публічно сказав про цей лист працівник Динамо Сергій Мохник. На той момент ми ще не знали про цей лист і він ще ніде не був опублікований, а Мохник вже про нього розповідав. Звідки ж він дізнався, цікаво? 

– Чи означає призначення Любеновича й прощання з 11 гравцями, що Минай почав готувати себе до Першої ліги?

– Це помилкові висновки. Любеновича ми якраз запросили, бо знаємо його, як хорошого мотиватора, який вміє працювати з молоддю. Цей імпульс, віримо, допоможе команді зберегти прописку в еліті. Хоча, не буду приховувати. Крім турнірного завдання, ми дійсно змінили вектор розвитку. Зараз будемо робити акцент на вихованні молоді.

– Зміна вектора клубу означає, що зіркових новачків на кшталт Селезньова та Мілевського більше не буде?

– Селезньов, Мілевський, Кобін, Кополовець, Голодюк та інші зірки УПЛ – це люди, яким ми дуже вдячні за те, що вони зробили свій внесок у розвиток нашого клубу. Але зараз вважаємо недоцільним запрошувати футболістів з високими зарплатнями. З нашого ж досвіду – це далеко не гарантія результату. 

– За якими критеріями Минай підписуватиме гравців в зимове міжсезоння?

– У цьому я повністю довіряю спортивному директору Сергієві Білану та головному тренеру Желько Любеновичу. Точно віддаємо перевагу молодим та, на наш погляд, перспективним. У минулому сезоні у складі Минаю в УПЛ дебютувало, якщо я не помиляюсь, дев’ять футболістів. І це не завадило нам досягти найбільшого успіху в історії клубу за часів виступу у Прем’єрі-лізі.

– Що не вийшло у Володимира Шарана в останній період?

– Не маю відповіді на це запитання. Володимир Богданович – прекрасний тренер, який зумів зробити майже неможливе минулого сезону. І ми йому будемо вдячні за його роботу завжди. Але цього сезону не склалося. Ми прийняли рішення розійтись.

– Чи є провина самого клубу в таких результатах?

– Безумовно, це наша спільна біда. Але зрештою, ми виконували усі літні домовленості перед тренерським штабом та командою.

– Які клуби виходили з конкретними пропозиціями щодо придбання Єгора Твердохліба та інших гравців?

– Єгор – це наша гордість і водночас головний біль. Річ у тім, що вже друге трансферне вікно на нього є попит. І при цьому ми самі відчуваємо необхідність у таланті Твердохліба. Дуже просили його залишити в команді обидва тренери – Шаран і Любенович. Тож перемовини тривають.

Немає сенсу утримувати футболіста, котрий десь вже переріс рівень Минаю. Нам потрібно знайти компроміс для усіх сторін – нас, Твердохліба та покупця.

– Чи стане продаж Єгора за вартістю рекордним для Минаю?

– Скоріш за все. Він дійсно гравець високого класу й, без сумнівів, продовжить прогресувати.

ФК "Минай"

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 347 | Додав: Лобда | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: