Головна » Усі публікації » Чемпіонат районів » Чегіль: "Не дивлячись ні на що, продовжуємо рух вперед"
11:59
Чегіль: "Не дивлячись ні на що, продовжуємо рух вперед"
Про підсумки минулорічного чемпіонату та плани на майбутнє розповів голова Берегівської районної федерації футболу Олександр Чегіль.

Про підсумки минулорічного чемпіонату та плани на майбутнє розповів голова Берегівської районної федерації футболу Олександр Чегіль.

Олександре Олександровичу, давайте розпочнемо з минулорічного сезону. Як би Ви його коротко охарактеризували?

– Відразу хочу сказати, що минулий сезон в районі за останні роки був найважчим. Безперечно, на славу пройшов Зимовий кубок, у якому взяло участь вісімнадцять команд. Провідні колективи району добре укомплектовані, демонстрували футбол високої якості, який зачаровував вболівальників. Чого лише вартували ігри квартету півфіналістів Дийди, "Артоса” з Гаті, "Феніксу” з Бадалова та Великої Бийгані. Але цікаву і змістовну гру демонстрували й команди, які вибули з розіграшу напередодні. В результаті, володарем кубка став бадалівський "Фенікс”, який у фіналі здолав "Артос” з Гаті. Відтак проведено Суперкубок району, в якому бадалівський "Фенікс” доволі легко здолав команду Великої Бийгані. Здавалося, все буде іти по наростаючій і на нас чекає напружений, цікавий, як і попередній, чемпіонат.

Невже сподівання не виправдалися?

– Не зовсім. Але на це були об’єктивні причини. Перше, що негативно вплинуло на чемпіонат, це – соціально-економічна ситуація в країні на той час. Завершився Майдан, почалися негаразди в Криму та на сході України і це миттєво відчули спонсори команд, що призвело до зникнення цілого ряду добротних футбольних колективів. По друге, команди Великої Бийгані та Дийди виявили бажання спробувати сили в новоствореній зоні першої ліги першості Закарпаття. Кількість команд, бажаючих взяти участь в чемпіонаті району, скоротилася і постало питання об’єднання вищої та першої ліги в одну. Скажу відверто, це був доволі складний процес. Команди нижчого дивізіону вважали себе слабкими до поєдинків із провідними колективами вищої ліги. Напружено проходили виконкоми перед початком чемпіонату. Необхідні були негайні реформи, які влаштовували не всіх. Заглядаючи наперед, ми розуміли, що ситуація в країні складна, чемпіонат триватиме до кінця року, чи не бракуватиме командам коштів, аби дограти до завершення сезону. В результаті, дійшли компромісу і вирішили провести чемпіонат у два етапи. Так він не ідеальний, але, на той час, здавалося, що це є найоптимальнішим варіантом.

І який результат цього компромісу?

– На першому етапі команди розділені на дві зони, в два кола розіграли чемпіонат. Відтак перші чотири розігрували переможця та призерів серед команд вищої ліги, а інші – першість серед команд першої ліги.

Варто поцікавитися фаховим рівнем команд у турнірі.

– Рівень чемпіонату за майстерністю й інтригою знизився. Було багато передбачуваних результатів. Але був і позитив. Зросла ігрова майстерність команд, які в минулому грали в першій лізі. Вони, граючи з такими командами, як Бадалово, Гать, Яноші, навіть, програвавши – прогресували. Скажімо, Мала Бийгань зуміла позбавити залікових очок усіх претен­дентів на призові місця. Значно покращили гру Запсонь, Кідьош, Великі Береги, Боржава. А за результатами чемпіонату у вищій лізі чемпіоном став "Артос” з Гаті, який у фіналі переміг ФК "Яноші”. Відверто кажучи, це була за видовищністю й інтригою супергра, що зібрала повний стадіон "Дружба” вболівальників. Третім став бадалівський "Фенікс”. У першій лізі – лідер Запсонь, другі – Батьово, треті – Варі.

Що ще відбувалося цікавого у футбольному житті району?

– Цікаво проходив Кубок району. Де в фіналі тільки в серії післяматчевих пенальті "Фенікс” переміг "Артос”. По завершенню чемпіонату, другий рік поспіль, проходив Кубок федерації, переможцем якого стали футболісти Великої Бийгані, другі – Варі, треті – "Талісман” Великі Береги. В грудні команди перейшли на майданчики зі штучним покриттям, де розіграли Кубок району з міні-футболу. Перемогла збірна Берегова. Провели ветеранський чемпіонат, що проходив у захоплюючій боротьбі, де футболісти, яким вже за сорок років, демонстрували свою майстерність. Перемогла команда Яноші, другі – Дийда, третьою була команда Берегова.

Проведено багато дитячих турнірів пам’яті Павла Бідзілі, Анатолія Ромодана, Віктора Береша, Кубок Берегівщини. В цих турнірах брали участь команди зі всієї України та сусідніх країн.

Ви не згадали про створення дитячо-юнацької ліги району.

– Так, дійсно, минулого року, вперше на теренах району, була створена дитячо-юнацька ліга. Це, на мій погляд, чи не найбільше досягнення, що дає змогу брати участь в змаганнях та покращувати свою майстерність наймолодшим футболістам Берегівщини. Змагання проходили в двох вікових категоріях 2001-2002 та 2003-2004 років народження. Чемпіонат вдався, наразі триває вже другий подібний турнір. Першими переможцями та призерами стали команди Великих Берегів, Гаті та Великої Бийгані. Сподіваюсь, що в майбутньому такі команди будуть створені в більшості населених пунктів району.

Давайте поговоримо про арбітраж. Так склалося, що часто невдачі команди перекладають на арбітрів. Невже, вони "роблять погоду” в матчах?

– Що стосується арбітражу, то хочу сказати, що рівень його за останні роки значно зріс. Передувала цьому велика робота в даному напрямку, що й дало свої позитивні результати. Нарікання на суддівство безперечно є, але дуже часто вони не об’єктивні. Так вже склалося, що довіри до арбітра мало і часто власну невдачу представники команд намагаються перекласти на суддів. Але, в цілому, рівень арбітражу хороший, один з найкращих в області. Провідні арбітри району Андрій Сімку, Сергій Гецко, Денис Федяй входять в когорту кращих в Закарпатті, їм довіряють проводити найскладніші ігри. Окрім вищеназваних, ігри обласного рівня проводять Саболч Алмаші, Золтан Кота, Йосип Міндак, Олександр Нілкін. А нашого вболівальника і вони не влаштовують!

Проводилася робота з молодими арбітрами, залученням їх до обслуговування матчів чемпіонату району. На превеликий жаль, значна частина з них, після декількох ігор, полишили цю роботу через неадекватну поведінку вболівальників, а часто – і представників команд. Безперечно, арбітри іноді, так само, як і футболісти, помиляються. Вони живі люди, яким за долю секунди необхідно прийняти відповідальне рішення. Відомо, що не помиляється той, хто нічого не робить! Про складність обслуговування матчів у нашому районі говорять навіть провідні спеціалісти в області. Арбітраж – це дуже складна і відповідальна робота. Всі фінальні ігри, наші арбітри провели на високому професійному рівні, претензій до них практично не було.

А які команди беруть участь в ДЮФЛ району?

– Не байдужими до розвитку дитячого футболу виявилася влада і меценати Гаті, Яноші, Великої Бийгані, Великих Берегів, Батьова та Берегова. Але, як на мене, це мало. Немає команд в косонському кущі, де можна залучати дітей із Запсоні, Попова, Шому, Гетєні. У виноградівському напрямку – теж жодної команди. Переконаний, що багато талантів росте в Мужієві, Бене, Боржаві, Варі, Бадалові та інших селах. Це не складна робота, просто треба на місцях мати зацікавлених людей і справу легко зрушити. А діти, як відомо – наше майбутнє.

Як оцінюєте виступ берегівських команд на обласному рівні?

– Тут один лише позитив. Кращого результату годі було чекати, тому що він максимальний. Велика Бийгань – чемпіон західної зони серед команд першої ліги. При чому, не програла жодної зустрічі. А в суперфіналі легко виграла у переможця східної зони рахівських "Карпат”. Дийда – друга в західній зоні. Це і є результат роботи в районі у попередні роки. Гать перемогла в лізі чемпіонів Закарпаття, хоча фінальна гра була заплямована нечесними "фінтами” з боку суперника.

Як, на Вашу думку, стартував сезон 2015 року?

– Традиційно сезон розпочався із зимової першості району. У боротьбі взяли участь дванадцять колективів. Приємно відзначити, що турнір пройшов на високому рівні, команди демонстрували хороший футбол. Ми стали свідками багатьох цікавих і напружених матчів. За результатами зимової першості, перше місце посіли футболісти "Артоса” з Гаті, другі – "Фенікс” Бадалово , а третьою стала берегівська "Зірка”. Потім розіграли суперкубок району, в якому минулорічний володар Кубка бадалівський "Фенікс” переграв чемпіона району 2014 року – "Артос” Гать. До того ж, приємно відзначити, що ФК "Дийда” став переможцем зимової першості Закарпаття.

Можна з впевненістю казати, що футбол на Берегівщині продовжує розвиватися і знаходиться на високому рівні. Свідчення тому – Ваше нагородження Подякою федерації футболу Закарпаття та Почесною грамотою федерації футболу України, обрання до виконкому та призначення головою комітету дитячо-юнацького футболу федерації футболу Закарпаття.

– Безперечно, не дивлячись на всі труднощі, з якими стикаємося, ми продовжуємо рух вперед. Футбол у нас в районі завжди вважався спортом "намбо ван”. Переконаний, що так буде і надалі. А щодо нагород, це, в першу чергу, визнання берегівського футболу, його авторитету за межами району. Адже, не секрет, що наш футбол найкращий в області за останні роки. І, користуючись нагодою, хочу висловити подяку всім, хто причетний до розвитку нашого футболу. В першу чергу – спонсорам, президентам, тренерам футбольних колективів, футболістам, вболівальникам та й усім тим, хто докладав чимало зусиль до розвитку даного виду спорту в районі. Всі перемоги та досягнення нашого футболу, це спільні перемоги всієї великої футбольної родини Берегівщини. А що стосується моїх додаткових повноважень, то хочу сказати, для мене це честь, що доручили таку відповідальну роботу. Адже новообраний голова ФФЗ Іван Петрович Дуран в своїй передвиборній програмі особливу увагу приділив розвитку саме дитячо-юнацького футболу. Його мета – відродити славу Закарпатського футболу, адже основою цього є розвиток футболу серед дітей. Вже відбулося два засідання комітету, на яких визначалися основні задачі й напрямки роботи. Впевнений, що нами буде зроблено все необхідне і наш футбол вийде на більш високий та якісний рівень.

Чого очікуєте від чемпіонату, що невдовзі стартує?

– Мушу зауважити, що ситуація і надалі складна. Багато футболістів покидає країну в пошуках кращого життя. В країні тривають реформи, зростають ціни, молодь виїжджає за кордон. В багатьох населених пунктах постала проблема комплектації команд. Але, не дивлячись на це, чемпіонат стартує наприкінці квітня. Скільки команд візьме в ньому участь – сказати не можу. Велика Бийгань, Дийда та ФК "Берегово” виступатимуть в чемпіонаті Закарпаття. Всі заплановані спортивно-масові заходи буде проведено і справедливо сподіваюся, що все пройде не гірше рівня попередніх років. Футбол на Берегівщині завжди був, є і буде!

Розмову записав ВОЛОДИМИР МАРКІТАН


Категорія: Чемпіонат районів | Переглядів: 805 | Додав: lobda | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: