Головна » Усі публікації » Чемпіонат України » Фантастична дев'ятка
13:52
Фантастична дев'ятка
Непомірно велика чисельність закарпатців у вищій лізі України. Саме про їх виступи в УПЛ сезону 2022/2023 ми розповімо.

Фантастична дев'ятка Одразу у чотирьох командах на поле виходили дуети закарпатців - дві з цих боролися за медалі, інші дві за виживання.

Найуспішнішим серед клубів, в яких грають закарпатці стала Зоря - бронзові нагороди і боротьба до останньої хвилини за друге місце. Найдосвідченішим серед представників Срібної землі в УПЛ наразі є Вячеслав Чурко, який не зміг сповна проявити себе у цьому сезоні через травму коліна отриману на тренуванні в середині березня. Через це він пропустив майже половину сезону і маємо надію відновиться до старту наступного чемпіонату. У цьому ж 30-річний ужгородець зіграв 26 матчів, забива 2 голи та віддав 2 асисти. Ще 2 матчі (1 асист) провів у Лізі конференцій. Трансфермаркт оцінює Чурка у 700 тисяч євро.

Більш продуктивним (можна констатувати кращим у кар'єрі) цей сезон став для Сергія Булеци, який став найкращим асистентом команди (другий за цим показником у чемпіонаті) - 9 асистів, і другим бомбардиром - 7 голів. Загалом у сезоні Сергій провів 30 матчів (28 чемпіонаті, 2 ліга конференцій). У міжсезоння Булецу очікує повернення з оренди до київського клубу. Ціна 24-річного ужгородського плеймейкера зараз сягає 1,2 мільйони євро.

Значно омолоджене Динамо прийшло на фініш четвертим і саме ставка на юних вихованців клубу дала змогу закріпитися в основі двом закарпатцям. Руслан Нещерет у більшості матчах був першим воротарем киян (через травму Бущана) і провів загалом 22 матчі (20 чемпіонат, 2 Ліга Європи), в яких пропустив 22 голи і відстояв 7 матчів на нуль. Для 21-річного мукачівця цей сезон можна вважати успішним з огляду ігрової практики. Зараз він готується до фінальної частини чемпіонату Європи-2023 у складі молодіжної збірної, що проходитиме в період із 21 червня до 8 липня в Грузії та Румунії. Цілком ймовірно, що він буде основним голкіпером команди Ротаня на цьому важливому форумі. Руслан зараз є одним з найдорожчих закарпатців в УПЛ - 2 мільйони євро.

Ще один гравець Динамо Максим Дячук заявив про себе лише у другій частині чемпіонату, коли повернувся з оренди в Олександрії, де за першу половину сезону провів 5 матчів в УПЛ (+3 у молодіжному чемпіонаті). Головний тренер киян відразу зробив ставку на 19-річного закарпатця у центрі захисту, який відіграв 14 матчів з 15 можливих матчів цієї весни. Максим потрапив у резервний список молодіжної збірної на Євро-2023. За цей сезон ціна на Дячука виросла до 500 тисяч євро.

Завдяки оренді Андрія Булези минайці також змогли нарахувати двох закарпатців у своєму складі. Іршавський фулбек провів доволі якісну другу половину сезону на новому для себе рівні і здається повністю виправдав сподівання наставника та спортивного директора клубу. 19-річний футболіст відіграв 14 матчів і віддав 1 асист. Трансферна вартість - 200 тисяч євро.

У цьому сезоні Олег Вишневський був першою опцією у нападі минайців - відтак він зіграв 27 матчів, забив 4 голи (другий результат в команді) і віддав 1 гольову. Звісно бомбардирські очікування були більшими (тут можна згадати і 1 нереалізований пенальті), проте основне командне завдання збереження прописки було виконано. 27-річний перечинський форвард оцінюється у 300 тисяч євро.  

Лідером за ігровим часом у цьому сезоні серед закарпатців став Ростислав Лях, який застовбив за собою місце на лівому фланзі оборони і зіграв у 29 матчах з 30 можливих. 22-річний мукачівець опинився у потрібний час у потрібному місці - керівництво Руху робить ставку на молодь, силами якої вдалося залишитися у вищій лізі. Ростислав також отримав виклик у молодіжку і вже готується до Євро-2023. Трансфермаркт повісив цінник на Ляха у 400 тисяч євро. 

Інший закарпатський захисник Руха Денис Слюсар відіграв 18 матчів, 1 гол, 4 жовті, 1 червона. 21-річний ужгородець у цьому сезоні зумів відразу завоювати місце у старті і проявити себе (дебютувати за молодіжну збірну), однак у другому колі заважали травми і завершення сезону провів на трибунах. Тим не менш за відчутного прогресу вартість гравця зросла до 300 тисяч євро.

Останній дебютант додався до цього списку лише наприкінці чемпіонату - 18-річний Дмитро Годя зіграв у двох завершальних поєдинках Вереса (18 хвилин). 

 
Категорія: Чемпіонат України | Переглядів: 471 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: