Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Фінал дитячого футбольного турніру проходитиме в Ужгороді
13:05
Фінал дитячого футбольного турніру проходитиме в Ужгороді
В Ужгороді відбудеться Міжнародний дитячо-юнацький турнір з футболу на честь екс-голкіпера «Динамо» (Київ) Андрія Гаваші.

В Ужгороді відбудеться Міжнародний дитячо-юнацький турнір з футболу на честь екс-голкіпера «Динамо» (Київ) Андрія Гаваші.

У четвер, 14 серпня, у прес-центрі «Закарпатської правди» відбулася прес-конференція, присвячена Міжнародному дитячо-юнацькому турніру з футболу на честь екс-голкіпера «Динамо» (Київ) Андрія Гаваші. Із журналістами зустрілися Іван Дуран – перший заступник голови Федерації футболу Закарпаття, Віктор Качур – голова Федерації футболу Ужгорода, Василь Турянчик – заслужений майстер спорту СРСР із футболу.

Міжнародний дитячо-юнацький турнір проходитиме на футбольних полях Ужгорода, Мукачева, Середнього, Поляни та Невицького з 19 по 23 серпня. Серед учасників, які підтвердили участь у турнірі – ФК «Динамо» (Київ), УФК «Дніпропетровськ», ФК «Волинь» (Луцьк), ФК «Говерла» Ужгород, «Bozsik Akademia» Ніредьгаза (Угорщина), ДЮСШ-15 (Київ), СДЮСШОР Ужгород.

Що стосується категорій учасників, то участь у турнірі братимуть дві вікові групи: U-17 – 1998-99 рр., U-15 – 2001-01 рр.

Як повідомив присутнім Іван Дуран, у першій групі 8 команд, у молодшій – 4. Планувалося, що учасників турніру буде набагато більше, однак через ситуацію у нашій країні досить проблематично було вивезти із регіонів, де проходять воєнні дії. Окрім того, не долучилися до участі заплановані заздалегідь команди із Румунії, Чехії та Словаччини – знову ж таки через нестабільність в Україні.

Тож наразі у старших – 3 ігрові дні, у менших – 5. Тож протягом п’яти днів щоденно відбуватимуться 7 матчів на 7 стадіонах, на яких буде задіяний 21 арбітр.

Загалом Андрій Гаваші, на честь якого проводиться турнір, народився ще 1936 року. Відомий як радянський футболіст, воротар, нападаючий. На думку Василя Турянчика – справжній професіонал, інтелігент і дуже порядна та скромна людина. Ще 1959 року він разом із одноклубниками Й.Сабо та В.Турянчиком перйшов до столичного «Динамо». Замінивши на одній із ігор травмованого голкіпера О.Макарова, привернув увагу тренерів збірної СРСР. У 1966 році залишив кар’єру футболіста. Окрім того, андрій Андрійович близько 16 років життя присвятив розвитку футболу Закарпаття, намагаючись надати будь-яку посильну допомогу Федерації футболу області.

Віктор Качур: «Футбол серед аматорських команд – це фізкультура, а у спорт виходять із дитячо-юнацького футболу. Тож основними завданнями нашого турніру є популяризація спорту серед дітей, підвищення рівня фізичної підготовки і спортивної майстерності юних футболістів, виявлення кращих гравців і команд, для зміцнення дружніх стосунків між спортивними організаціями. Хочу наголосити –нам дійсно бракує якісної і вагомої підтримки дитячо-юнацького футболу. Приміром, легше створити клуб і купити граців, аніж роками виховувати достойну футбольну династію. У тих же Хорватії, Угорщині, і навіть Сербії клубів немає, але ці країни мають дуже сильні збірні. А загалом, мушу відмітити, що Андрій Гаваші позитивно сприйняв те, що турнір названо на його честь, бо ж у літописі футбольного Закарпаття – він справді ключова фігура. До речі, він автором книжок по програмам для футболу, і якби були кошти, то ці книжки стали б чудовими посібниками для тренерів. Бо, хоч із одного боку, він не зміг присвятити себе тренерській роботі, як ті ж Йожеф Сабо та Василь Турянчик, він мав справжній менеджерський хист, що придалося йому у розвитку закарпатської Федерації футболу».

Загалом, як зазначили учасники прес-конференції, попри критику стосовно недочасності проведення турніру («Якщо наші діти не гратимуть у футбол, війна від цього не зупиниться»), Закарпаття нині має унікальну можливість повернути собі втрачену футбольну славу. Через нестабільну ситуацію в Криму, Україна втратила свою основну тренувальну базу, адже саме там проводилися основні збори та спаринги. Навіть зараз на Ужгородщині тренується збірна України, у Вишкові – київська «Оболонь», у Воловці – Волинь (Луцьк).

Наші поля максимально наближені до світових стандартів, а якість газонів набагато краща, ніж у тому ж Криму.

Фінальна гра та нагородження переможців відбудеться у суботу, 23 серпня, на ужгородському «Спартаку».


Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1075 | Додав: Лобда | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: