Головна » Усі публікації » Чемпіонат України » Гольова феєрія в Ужгороді
20:32
Гольова феєрія в Ужгороді
9 травня на ужгородському стадіоні «Авангард» відбувся матч 23-туру у рамках УПЛ між ужгородською «Говерлою» та донецьким «Шахтарем».

9 травня на ужгородському стадіоні «Авангард» відбувся матч 23-туру у рамках УПЛ між ужгородською «Говерлою» та донецьким «Шахтарем».

Із міста в кар’єр донеччани розпочали цю гру. Уже на першій хвилині гірники завзято підійшли до справи, відкривши рахунок. Центрбек Ракицький, набравши невластиву для гравця його амплуа швидкість, змістився на лівий фланг, де зробив якісний крос з-під ноги Люльки. Гладкий із задоволенням «розпакував подарунок» у вигляді навісу від Ярослава, пробивши головою по володінням Коваля. Максим проводжав м’яч тільки поглядом. 1:0 – вболівальники освистують ужгородців.

Тільки-но підопічні Луческу «розмочили» рахунок, як понеслись забивати другого. Однак, шкіряний ніяк не міг опинитися у сітці Коваля. То не вистачало останнього пасу, то кіпер рятував. Натомість, ужгородський колектив спромігся на гідну відповідь супернику: Дмитро Хльобас, опинившись на позиції на позиції опорного півзахисника, відправляв у відрив Мякушка. Здавалось, тет-а-тет з П’ятовим обезпечено, проте на заваді став бразилець Фред, який вдало зіграв на позиції ліберо. Огризнувшись, говерляни знову окопались навколо свого карного. У відповідь на це, Шахтар, зусиллями все того ж Фреда та Ракицього, пробивав по воротам Коваля здалеку. Максим без особливих важкостей справлявся із пострілами опонентів.

«Не може «Шахтар» забити вдруге – я допоможу» – напевно, так подумав центральний захисник ужгородців – Ягодінскіс, коли «привіз» гол у свої ворота. Латвієць, у ситуації, яка не вимагала грандіозних технічних здібностей, необачно став на м’яч і підковзнувся. Таким подарунком долі відразу ж скористався Марлос. Бразилець підхопив шкіряного і змістився в центр, створивши собі момент для удару. Пробив – м’яч, рикошетом від штанги, знаходить ноги іншого донецького бразильця – Дугласа, який безперешкодно відправляє кулясту сферу у сітку воріт закарпатців. 13 хвилина: 2:0 – глядачі втрачають будь-яку надію бодай на нічию.

На табло цифри говорять про те, що «Шахтар» веде з перевагою у два м’ячі, однак, складалось враження, що насправді виграють говерляни. Підопічні Грозного вибудували на власній половині «автобус», ніби оберігають результат, який їх влаштовує. На футбольному полі була тільки одна команда. Не секрет, що це – донецький «Шахтар». Цілковитий контроль над ситуацією, процент володіння м’ячем перевищував 75%, техніка, зрячі передачі, небезпечні моменти – все це свідчило про панування гірників у матчі. Як наслідок усього цього – третій гол. Це Гладкий робить дубль після подачі Дугласа Кости. Капітан донеччан – Срна вирішив не робити банальний навіс з кутового, а розіграти на ближнього, яким виявився Дуглас. Той, довго не роздумуючи, «загрузив» кулястого до штрафного закарпатців. Ряд непорозумінь серед захисників, і Гладкий вдало користується цим, роблячи рахунок непристойним. 18 хвилина: 3:0 – здавалось, повторення київського сорому не за горами.

Довівши рахунок до розгромного, бразильці «Шахтаря» почали просто знущатись над суперником. Паси п’ятками, латиноамериканські витанцьовування навколо м’яча, приховані оригінальні передачі – за цим всім ведмеді спостерігали у ролі хлопчика для биття. Гірники продовжували нарощувати свою перевагу з кожною хвилиною. Гладкий міг забивати, як мінімум, ще один м’яч. Хороші нагоди марнував Тейшейра. Футболісти «Говерли» лише зрідка виходили на чужу половину поля. Ці «вилазки» закінчувались переважно втратами м’яча або ж ударами з-за меж карного від Хльобаса. Однак, вихованцю «Динамо» бракувало точності.

У такому руслі гра проходила до 41 хвилини. Ніщо не віщувало проблем для гірників, але виявилось, що пара Мякушко-Хльобас придумали план для створення цих самих «донецьких негараздів». Сергій, змістившись зі звичної позиції вінгера у центр, віддає пас-конфетку на Дмитра, який майстерно уникнув офсайду. Форварду ужгородців залишалось не влучити у П’ятова, аби скоротити відставання до двох забитих голів. Нападник із цим завданням успішно справився 1:3 – ледь видимий вогник надії спалахнув у очах кількатисячної аудиторії «Авангарду».

Гол в роздягальню дещо збадьорив підопічних Вікторовича, які у заключній п’ятихвилинці першого тайму продемонстрували, що на полі, крім «Шахтраря», присутня ще й «Говерла». Гравці включили швидкість, почали обережно пресингувати оранжево-чорних. Підопічні Луческу не були готові до такого перебігу подій. Про це свідчили необов’язкові помилки у передачах. Однак, свисток про закінчення першої половини гри від Мосейчука став для «Шахтраря» рятунком від чергових проблем. Дебют другого тайму став віддзеркаленням першої половини, однак з одною поправко. Був забитий м’яч, але у ворота діючих чемпіонів України. Як виявилось, злі генії донеччан Мякушко та Хльобас знову створюють халепу для «Шахтаря». Сергій увійшов у карний опонента і, не вагаючись, пробив. П’ятов виручив. Здавалось, все, шанс втрачено, але явно не погоджувався з цим Хльобас, який був першим на добиванні. 2:3 – Сергій та Дмитро змушують вболівальників відчути справжнє емоційне піднесення.

Після пропущеного голу гірники помітно занервували. Почали з’являтись вільні зони, у які з радістю вривались прудконогі говерляни. Кілька небезпечних підходів до володінь досвідченого П’ятова організували натхненні ужгородці. На жаль, не вистачало останнього пасу та влучності ударам. Проте, на 64 хвилині Мякушко робить неможливе. Талановитий хавбек самотужки обійшов ледь не увесь захист «Шахтаря» і пробив у дальній кут воріт. Недосяжно для кіпера. 3:3 – неймовірний камбек у виконанні «Говерли».

Говерляни спіймали кураж і, напевно, забули про те, що грають із визнаною у Європі командою. Як відомо, часто за таку зухвалість більш імениті колективи карають. Так сталось і у цьому випадку: Ракицький був першим на підбиранні після подачі кутового. Ярослав майстерно приборкав шкіряного, і не менш ефектно «взяв» на замаху Кавєріна. Технічним обвідним ударом із 16-ти метрів цетрбек збірної до свого активу заносить гол. 63 хвилина: 3:4 – шалені мрії про перемогу почали відходити у небуття.

Гол Ракицького змусив ужгородців йти вперед, однак оборона донеччан, яка вже 3 рази встигла «попектись», діяла вдало. Матч почав проходити на зустрічних курсах, і першими прогалинами у центрі поля скористались підопічні румунського спеціаліста. Атакуючий хавбек гірняків Коваленко скористався необережною грою Акакпо на у цетрі поля. Не втрачаючи часу, молода зірочка українського футболу, робить діагональ на Луїса Адріано, який з-під Тудосе забиває п’ятий гол. 76 хвилина: 3:5 – сподівання на нічийний результат тануть зі швидкістю світла. Варто зазначити, що у цьому моменті гравці у помаранчево-чорних формах знехтували принципами fair play, проігнорувавши травму Акакпо, який корчився від болі на полі.

Не встигли говерляни оговтатись від пропущеного м’яча, як вже згаданий Коваленко на пару зі Степаненком засмучують ужгородських фанів вже ушосте. Талановитий півзахисник у складній ситуації біля бокової лінії все ж таки знаходить вільну шпаринку для пасу. М’яч, подорожуючи штрафним майданчиком, врешті-решт знайшов ногу Степаненка. 78 хвилина: 3:6 – вбиті горем вболівальники починають покидати свої місця.

Після голу Тараса стало зрозуміло, що перемога «Шахтаря» – справа вирішена. Однак, команди продовжували створювати нагоди для взяття воріт. Гладкий, після подачі з кутового Срна, пробивав головою. Виручила штанга. Кавєрін, класно розібравшись у карному гостей, пробивав з кількох метрів. Шкіряний пролетів трохи вище. Фінальну ж крапку у цьому матчі поставив Алекс Тейшейра, реалізувавши одинадцятиметровий, який спровокував Кавєрін фолом на Ракицькому. До речі, пенальті стовідсоткове. Питань до Мосейчука не має виникати. 90 хвилина: 3:7 – фінальний акорд за гірниками.

Кілька хвилин по тому головний арбітр сигналізував про закінчення зустрічі. Результат не для любителів прагматичного футболу!

P.S. Велика подяка керівництву клубу «Говерла» за сприяння у відвідуванні цього матчу дітьми Ільницької школи-інтернат від благодійної організації "I Belive In U".

Післяматчеві коментарі:

Мірча Луческу:

– Дуже видовищна гра, все-таки десять м’ячів було забито. Задоволені, що виграли. Напевно, «Говерла» також задоволена тим, що забила «Шахтарю» тричі. Та й вболівальникам було цікаво спостерігати за такою грою. А я незадоволений тим, що команда в один момент взяла і розслабилась. Дуже легко забили 3 м’ячі, але потім була розслабленість, яка привела до того, що могли втратити очки. На щастя, гравці гідно відреагували на це і забили 4 голи.

В’ячеслав Грозний:

– Сьогодні показали справжній характер. Зрівняти рахунок, коли програєш «Шахтарю» 0:3, це дорогого коштує. Мали ще моменти, але десь не таланило, десь майстерність підводила. Однак, те, що ми бачили після рахунку 3:3 – ні в які ворота не лізе. Я здивований, як легко ми пропускали м’ячі. Звісно, «Шахтар» – класна команда, проте ми не мали пропускати такі 4 м’ячі. Це неприпустимо. Скоріш за все, я не залишусь у «Говерлі» на наступний сезон. Не можу працювати у таких умовах. Тренер має отримувати задоволення від роботи – я його не отримую. Плюс до усього цього – цілий рік без заробітної плати.


Арбітр матчу - Мосейчук Юрій
Асистенти - Чос Максим, Володін Володимир
4-й арбітр - Березка Сергій
Делегат ФФУ: Наскалов Віктор
Інспектор ФФУ: Шандор Андрій

«Говерла» – «Шахтар» – 3:7

Голи: Хльобас, 41, 47, Мякушко, 54 – Гладкий, 1, 18, Коста, 13, Ракицький, 63, Адріано, 76, Степаненко, 78, Тейшейра, 90 (з пенальті)

«Говерла»: Коваль, Люлька, Ягодінскіс (Каверін, 22), Акакпо (Лухтанов, 80), Качараба, Тудосе, Райчевіч (Трухін, 74), Шиміч, Мякушко, Хльобас, Фещук

«Шахтар»: Пятов, Срна, Кривцов, Ракицький, Шевчук (Дентіньйо, 46), Степаненко, Фред, Марлос (Коваленко, 73), Тейшейра, Коста (Адріано, 59), Гладкий

Попередження: Качараба, Райчевіч – Адріано, Ракицький
Аттіла ЕРДЕЛІ для lobda.at.ua

ФОТОРЕПОРТАЖ з матчу Ви можете переглянути на офіційній сторінці Вконтакте.

Категорія: Чемпіонат України | Переглядів: 822 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: