Головна » Усі публікації » Чемпіонат України » Говерла: підготовка в розпалі
21:53
Говерла: підготовка в розпалі
Про спаринги, новачків та економічне життя ужгородської Говерли у статті знаного футбольного експерта.

Про спаринги, новачків та економічне життя ужгородської Говерли у статті знаного футбольного експерта.

У той час, коли на теренах нашої держави проходять трагічні події, українське футбольне життя чи то на щастя, чи то на жаль, продовжує вирувати у звичному режимі. На календарі вже лютий, і всі команди УПЛ провели перші втягуючі збори та готуються розпочинати другі. Ще б пак: уже через чотири тижні, в останні вихідні лютого, УПЛ відновлює турнір. Між тим наша «Говерла» проведе принципову домашню гру з запорізьким «Металургом». Чи потрібно це робити так швидко і чи потрібно грати у футбол взагалі, питання, мабуть, риторичне. В’ячеслав Грозний, до прикладу, вважає, що починати так швидко не варто.

Загалом, українське зимове міжсезоння проходить доволі традиційно. Клуби грають спаринги, шукають гравців, від когось відмовляються, тренуються на теплих побережжях Туреччини, Іспанії чи навіть, Бразилії. Різниця лише в тому, що, на відміну від попередніх років, команди сором’язливо ведуть себе на трансферному ринку, причому стосується це всіх без винятку українських клубів. Як то кажуть, не до «жиру». Керівництво багатьох команд УПЛ уже цілком офіційно заявляє, що гравцям потрібно «затягнути паски» і з нового року готуватися до суттєвого зниження зарплатні. У деяких клубах встановленні ліміти та верхні межі зарплат, хтось легко прощається з високооплачуваними легіонерами. Два, ще нещодавно потужні у фінансовому плані клуби, відкрито починають робити ставку на українських виконавців, а це значить, що про «наполеонівські плани» в розрізі спортивних результатів можна забути. Мова про «Чорноморець» та «Металіст». І якщо харків’яни ще можуть собі дозволити підписати досвідчених українців (Бобко, К. Ковальчук), то в Одесі, ходять чутки, влітку команди може не бути взагалі.

На щастя, буде команда в Ужгороді. Принаймні, запевняє про це і Нестор Шуфрич, і В’ячеслав Грозний, котрий цитує пана Нестора. Правда, заробітні плати знизяться вдвічі. Як і сумарний бюджет «Говерли». Ніхто не приховує, що в команді є борги за минулий рік, і як тільки ці борги будуть погашені, гравцям потрібно визначатися: або ви з нами, але трохи за менші гроші, або шукайте собі нову команду. Здається, такі запитання футболістам були поставленні не лише в «Говерлі», але в 90% команд УПЛ.

Отож, 14 січня наша команда зібралася в Ужгороді, незважаючи на всі труднощі з боргами, а вже 18 січня «Говерла» з Києва вилетіла на перший тренувальний збір до Туреччини. Місце дислокації – Анталія, містечко Лара. На жаль, ні список футболістів, що відправилися з командою, ні навіть склад команди під час тренувальних матчів дізнатися не вдалося. Не думаю, що ця інформація носить характер секретної, втім, якою буде «Говерла» навесні, мабуть, поки не знає і сам Грозний. До речі, про це він зізнався в одному з інтерв’ю перед початком цього самого збору. На даний момент команда знаходиться в Україні й готується до другого збору в тій же Туреччині. Планується, що другий етап підготовки розпочнеться 8 лютого.

На зборах команда провела 4 спаринги. Як і інші команди УПЛ, «Говерла» проігнорувала спаринги з російськими клубами, хоча навколо всі волають про те, що «спорт без політики». Воно то так, але в цивілізованих футбольних країнах. По факту, УЄФА ще у вересні «розвела» українські і російські команди під час жеребкування команд у єврокубках, і, думаю, такий порядок жеребу в штаб-квартирі організації може продовжитися ще на кілька років. Як уже зазначено вище, склади команди в спарингах дізнатися не вдалося.

Першим нашим суперником став казахстанський клуб «Ордабаси». Матч закінчився з рахунком 1:1, а єдиний гол у складі нашої команди забив Сергій Люлька, майбутнє якого залишається невизначеним. Однак про це пізніше. Другий матч команда провела з китайською командою «Гуйчжоу Женьхе». Незважаючи на кумедну для нашого вуха назву, суперник доволі грізний. Представляє китайську Суперлігу, і в своєму складі має, до прикладу, такого футболіста, як боснієць Звездан Місімовіч, котрий чимало пограв у командах Бундесліги і ще недавно був одним із лідерів далеко не слабенької національної команди Боснії і Герцеговини. Китайцям наші програли 2:4, голи в нас забивали Каверін та футболіст, котрий знаходиться на перегляді, Костянтин Кравченко. Третій товариський матч – поєдинок із польською «Ягелонією» з міста Белосток. Поразка 0:1. Перед самим вильотом додому команда помірялася силами з грузинським клубом «Чіхура» з міста Сачкере. До речі, далеко не найслабкіший суперник, котрий в останні роки стабільно грає в єврокубках, і чи не єдиний сучасний грузинський клуб, який легко проходить початкові стадії кваліфікації Ліги Європи. Наші перемогли 2:1, а голами відзначилися два Максими – Шацьких та Фещук.

Тепер про трансфери. Нагадаємо, що в осінній частині чемпіонату в складі команди перебувала низках орендованих гравців, на яких важко розраховувати в довгостроковій перспективі, тому дивуватися втратам лідерів команди не варто. У «Динамо» повернулися Максим Коваль та Сергій М’якушко. Якщо втрату Коваля я б не називав проблемою (сподіваємося, що Олександр Надь відновився після травми і, за чутками, вирішить всі свої негаразди з тренерським штабом), то повернення в Київ М’якушка – суттєва втрата нашої команди. За короткий період часу Сергій став одним із лідерів команди в ігровому плані, втім не віриться, що він зможе відразу стати навіть гравцем обойми «Динамо» навесні. Нагадаємо, що на лівому фланзі півзахисту в Києві грає гравець збірної Нідерландів Джермейн Ленс. Вірю в хороше майбутнє цього неординарного і швидкісного футболіста, однак не хочеться, щоб повторилася історія Віталія Буяльського, котрий в ДК виходить по великих святах. Цікава історія трапилася ще з одним орендованим гравцем «Динамо» Сергієм Люлькою. На жаль, здається Реброву Люлька не потрібен, а спортивні амбіції Люльки не обмежуються, як би це прикро не звучало, постійною грою в «Говерлі». Так от, після матчу з казахами з’явилася інформація про те, що Люлька, контракт якого до цих пір належить «Динамо», переходить у добре відому команду Чехії (нагадаємо, що Сергій до «Говерли» був орендований «Слованом» із Ліберца). Конкретно – в празьку «Спарту». Однак, у суботу ввечері агент футболіста заявив, що Сергій повертається в «Говерлу», де в нього є постійна ігрова практика. Мовляв, «Спарта» повинна була продати гравця основи Кодежабка і саме його мав замінити Люлька, однак трансфер у чехів зірвався. Що ж, приємна для нас новина.

Щодо інших орендованих виконавців, то, крім молодого динамівця Петрова, котрий також залишив стан нашої команди, інші поки залишаються. Мова про Ягодінскіса, Качарабу, Каверіна, Глушицького і Полянського. Натомість точно навесні ми не побачимо в складі «Говерли» Владислава Павленка та Руслана Степанюка, котрі вже тренуються в складі «Олександрії». Втрата першого може бути непомітною, бо, відверто кажучи, Павленко не вражав у тих матчах, коли йому довіряли місце в основі. Відомо, що після провальної гри всієї команди з донецьким «Олімпіком» Павленко був відправлений в дублюючий склад і фактично більше на полі не з’являвся. Степанюка важко було назвати гравцем основного складу, але цей футболіст практично завжди першим виходив на заміну для підсилення гри. Цікаво, що в інтерв’ю одному з електронних ЗМІ в словах Руслана простежується певна образа на Грозного, мовляв, «тренер мене бачив лише на позиції опорного хавбека, а я все життя грав у нападі». І дійсно, пригадується, в першій лізі Степанюк забивав чимало. Ще одним футболістом, що покинув наш клуб, став Микола Вечурко. Вихованець київського футболу за рік проведений в Ужгороді з’являвся на полі від сили разів шість.

Потроху закарпатські вболівальники почали забувати про Сергія Кузнєцова. Провівши кілька матчів у складі команди, досвідчений форвард отримав важку травму, від якої відновлювався 4 місяці. Утім, виявляється, що Сергій не горить бажанням продовжувати співпрацю з нашою командою і шукає інші варіанти продовження кар’єри. В Інтернеті згадують про «Дебрецен», але сам Кузнєцов ці чутки спростував. «Поки ні «Дебрецен», ні «Говерла», – сказав форвард.

Дивна ситуація склалася з Сержом Акакпо. За нашою інформацією, контракт у футболіста з «Говерлою» діє ще півроку, але тоголезець на бажає грати в команді, про що сам Акакпо неодноразово заявляв ще до початку тренувальних зборів. Причина – борги по зарплатні. У Туреччину захисник полетів, але знову ж таки, за непідтвердженою інформацією, тренуватися з усіма не бажає. Думаю, якби за Сержа будь-який клуб запропонував «Говерлі» якісь відступні, керівництво команди, мабуть, із задоволенням погодилося б.

Тепер про придбання. Навіть у найкращі у фінансовому плані часи «Говерли» наша команда не викупляла трансфери футболістів, орієнтуючись на вільних агентів та орендованих футболістів. Що вже говорити про теперішні нелегкі часи, коли не те що про купівлю нових футболістів варто думати, а як би на плаву взагалі залишитися. Утім, нових футболістів, судячи з усього, навесні в Ужгороді буде традиційно багато. Не менш традиційно серед цього списку буде багато молоді. Звичайно, з «Динамо», яке із задоволенням ділиться своїми дублерами з «Говерлою». Так, за інформацією низки ЗМІ, першими зимніми новобранцями команди стали троє молодих динамівці. Мова йде про захисника В’ячеслава Лухтанова, котрий уже одного разу проходив перегляд у нашій команді, хавбека Євгена Чумака та нападника Артема Бесєдіна. Лухтанов в основному виступав у складі «Динамо-2», а ось Чумак і Бесєдін – гравці дублюючого складу команди. Сподіваємося, що молоді футболісти через певний час зможуть повторити шлях Макаренка, Буяльського чи М’якушка.

Повноцінним футболістом команди став 20-ти річний нападник Валерій Гришин. Про це на своїй сторінці у «Фейсбуку» повідомив агент Шаблій, котрий доволі часто співпрацює з «Говерлою». Гришин – вихованець донецького «Шахтаря», грав за дублюючий склад гірників. Останні півроку провів в оренді в «Іллічівці», однак за основу заграний не був. Дивно, адже в тій ситуації, в якій опинилася команда Павлова, починаючи з літа 2014 року, місце в основі довіряли практично всім юним футболістам. Гришин встиг пограти за національні команди України до 17 та 19 років. Крім цих молодих виконавців, Грозний не приховує, що хоче бачити і працювати ще з кількома перспективними гравцями, втім, поки «гранди» не готові віддавати їх в оренду. Мова про хавбека «Дніпра» Блізніченка та динамівця, уродженця Мукачева, Харатіна. Не виключаю, що до нового сезону в команді все-таки опиняться деякі футболісти, яких добре пам’ятають в Ужгороді. То й же Буяльський, чи Шарпар…

Тепер щодо тих футболістів, які реально готові підсилювати «Говерлу» прямо зараз. За повідомлення сайту football.ua, «Говерла» підписала контракт із нападником Віталієм Іванком. Незважаючи на те, що йому лише 22 роки, футболіст вже доволі досвідчений. Гравець молодіжної збірної країни довгий час виступав у складі донецького «Металурга», виходячи в основному на заміну. У 2013 році несподівано опинився в кіпрському чемпіонаті в складі АЕКу з Ларнарки. Кіпрський чемпіонат – далеко не найгірше місце для продовження кар’єри. Платять там непогано, природа й клімат райські, а рівень футболу не найгірший в Європі. Кіпрські чемпіони останніми роками постійно пробиваються в основу сітку ЛЧ. Ось тому і дивно трохи, що Віталій проміняв АЕК на «Говерлу». З ігрових характеристик Віталія варто виділити непогану швидкість та спортивну нахабність, яка повинна бути притаманна будь-якому класному форварду.

На перегляді на першому тренувальному зборі перебували ще три футболісти, прізвища яких добре відомі вболівальникам. Найгучніше прізвище – Костянтин Кравченко. Якщо Грозний зможе реанімувати кар’єру на високому рівні цього, безумовно, талановитого футболіста, вболівальники «Говерли» про це не пошкодують. Неймовірно технічний плеймейкер із дивовижним по силі ударом та чудовим баченням поля доволі давно зник із горизонтів українського футболу. Як я розумію, Костянтин не товаришує зі спортивним режимом і останні півроку провів у латвійському футболі. Між тим, у 2008 році донецький «Шахтар» заплатив «Дніпру», вихованцем якого є футболіст, 5 млн. доларів. Спочатку Луческу при бразильському півзахисті донеччан довіряв Кості місце в основі, а потім посипалися оренди в «Іллічівець» і «Карпати». Ще одним футболістом, котрий грав у Латвії і не проти повернутися на батьківщину, є захисник Віталій Федорів. Це правий захисник, 28 років, вихованець «Динамо» К., доволі тривалий час виступав у пермському «Амкарі». За національну збірну України провів 2 матчі. Було це якраз ще в часи його російської кар’єри. Після «Амкару» повернувся в Україну, виступаючи в «Кривбасі», але за два роки провів усього 6 матчів.

Дивно, але при наявності в команді Надя, Бабенка і молодого Боня, здається, команда шукає і воротаря. Принаймні в Туреччині в складі «Говерли» був помічений фактурний кіпер Костянтин Махновський. Йому 25 років, як і Федорів – вихованець «Динамо». В Україні відомий за виступами в «Оболоні» та вже в неіснуючому «Севастополі». Після «кримської історії» півроку, здається, так ніде і не грав.

Ось, власне, такі останні новини з табору нашої команди. Безумовно, нові прізвища ще з’являться. Однак, здається, пріоритет на зимове міжсезоння – зберегти в команді тих футболістів, які складали кістяк «Говерли» восени.

Олександр САБАДОШ


Категорія: Чемпіонат України | Переглядів: 778 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: