Головна » Усі публікації » Чемпіонат України » «Говерла» – «Зоря»: що це було?
21:42
«Говерла» – «Зоря»: що це було?
Пропонуємо Вам аналіз всіх подій, які відбулись під час та після закінчення скандального матчу Говерла - Зоря.

Пропонуємо Вам аналіз всіх подій, які відбулись під час та після закінчення скандального матчу Говерла - Зоря.

І знову ми б'ємося головою в одну й ту саму стіну: відразу ж після фінального свистка арбітра у матчі «Говерла» – «Зоря», який закінчився вольовою перемогою луганчан – 1:2, «поповзли» чутки про те, що цей матч, так би мовити, може носити характер, «договорняка». Ми вирішили провести власне розслідування цієї казусної ситуації для футбольної України. У цій статті ми співставимо всі факти, які свідчать або ж про те, що у цій грі було щось «нечисто», або ж навпаки.

Варто почати з того, що Юрій Вернидуб у своєму флеш-інтерв'ю заявивив про те, що перед матчем до роздягальні його команди завітав Олексій Васильович Величко («права рука» В'ячеслава Вікторовича Грозного), який почав дивну розмову з тренером «Зорі»: « Я був нереально здивований перед грою, коли до роздягальні підійшов Олексій Величко і почав щось розповідати, як ми повинні грати. У мене ледь інфаркт не стався. Я чекав чого завгодно, але таке... Є ж елементарна етика. Заходити у роздягальню і називати мене Юрою... Я не Юра, у мене по-батькові є – Миколайович! Так само, як він – Олексій Васильович, а Грозний – В'ячеслав Вікторович. Я поважаю їх як тренерів, але не поважаю як людей. Я не розумію, що вони хотіли і чого домагались».

З відповіддю не забарився й Грозний: «Я не знаю про це нічого, хай вони розбираються самі. З нашого штабу ніхто туди не заходив. Ми не практикуємо таку методику. Величко протягом всього часу підготовки до матчу знаходився разом із командою. Можливо, Юрій Миколайович переплутав роздягальні?»

Після цих неоднозначних подій почався безпосередньо матч, у якому «Говерла», зазначимо, виглядала досить-таки непогано. Як підсумок, запекла боротьба, купа жорстких єдиноборств. Не було ніяких підстав вважати, що це протистояння не відповідає законним рамкам. 1:2 – кінцевий рахунок. «Говерлі» не вистачило зовсім трохи, аби здобути хоча б один заліковий пункт.

Відразу ж після закінчення матчу, команди пішли до підтрибунного приміщення, де «розгорівся» новий конфлікт між Юрієм Вернидубом та віце президентом ужгородців – Олександром Шуфричем. Ініціатором, так би мовити, «дискусії» став молодий функціонер. Ряд авторитетних ЗМІ говорять про те, що Шуфрич-молодший у своєму агресивному «зверненні» прошепотів на вухо головному тренеру «Зорі» про якийсь «должок». Виникає питання: який «боржок»? Чим це «Зоря», яка останні кілька сезонів бореться за єврокубки, заборгувала Шуфричам, котрі упродовж не одного року «баламутять» голови своїм гравцям, не виплачуючи зарплатню? Гадаю, це риторичне питання. У свою чергу, Вернидуб, вислухавши короткий спітч запального Олександра, розійшовся не на жарт. Неозброєним оком було видно, що Юрія Миколайовича ці слова дуже розізлили, тому й зрозуміла його бурхлива реакція, яку він супроводжував «міцним слівцем».

«Це була робоча розмова. Привітав Вернидуба з перемогою і побажав йому успіхів, у перспективі, граючи в єврокубках», – ось як пояснив ситуацію, яка сталась у підтрибунному приміщенні, Олександр Шуфрич.

Відповідь Вернидуба на питання про те, що сказав йому Шуфрич дорогою до роздягальні: «Запитайте у віце-президента. Вони, напевно, щось більше знають. Я можу точно заявити, що я і моя команда у жодні «інші ігри» не граємо. Ми граємо у той футбол, який приносить радість вболівальникам, і досягаємо результату чесним шляхом. Мене у цьому ніхто не переконає». Виходить так, що хтось із них «темнить». Так, «Зоря» «вирвала» перемогу на останніх хвилинах, однак, це не дає підстав для того, щоб вважати перебіг подій у матчі штучно створеними. Команда Вернидуба, будемо говорити відверто, станом на сьогодні, є сильнішою у всіх аспектах. Перед гравцями стоять певні задачі на сезон, які вони успішно виконують. Немає суттєвих проблем із фінансуванням. Звідси й висновок: навіщо колективу з Луганська «влипати» у якісь нечисті ігри, якщо все й без цього успішно складається?

У свою чергу, Шуфрич має ряд причин на те, щоб «роздмухувати» ажіотах навколо цього матчу: по-перше, заявити вкотре про те, що його команду «вбивають» (залишилось знайти мотив, і тих, хто це робить); по-друге: піар (яким би він не був: хоч білий, хоч чорний). Головне, щоб футбольна Україна знала: якщо потрібна хороша, нікому непотрібна «театральна постановка», потрібно їхати в Ужгород, шукати Олександра Шуфрича; по-третє, відвернути увагу від того, що у «Говерли» величезні борги.

Далі відбувається взагалі незрозуміле. Чи то на емоціях, чи то «крыша едет не спеша», але наш віце-президент пішов далі. Будь-який адекватний власник команди після такого матчу (хоч програного, але хорошого за змістовим наповненням з боку ужгородців) прийде до роздягальні, похвалить гравців, заспокоїть. Однак, у нас завжди не як у людей: Олександр, зайшовши у роздягальню «Говерли», почав звинувачувати Андрія Хомина та Олега Герасимюка у «здачі» гри. Буцімто, Олег та Андрій перед матчем не оминули букмекерську контору.

Не будемо заперечувати, що таке явище серед футболістів українського чемпіонату та й у всьому світі має місце для існування. Однак, давайте будемо мислити логічно: всі, хто бачив гру «Говерла» – «Зоря», з упевненістю скажуть, що Хомин та Герасимюк ніяким чином не приклали ногу до переможного результату луганчан. Ба більше, Олег став одним із співавторів голу у ворота Сантіні, а Андрій надійно відіграв у захисті всі 90 хвилин. Висновок на Ваш розсуд...Скажу одне: не можна навіть з пальця висмоктати те, чого, в принципі, немає! Однак, Шуфричу дивним чином це вдалось. «Після гри з «Зорею» нас, у тому числі й мене, звинуватив наш віце-президент у нечесній грі, і я хочу сказати, що це вже не вперше».

«Я сказав йому (Олександру Шуфричу – прим. ред.) у роздягальні: якщо є якісь причини, говоріть конкретно. Я впевнений, що їх немає, а якщо це були його емоції, то нехай просто вибачиться. Він мене звинувачує у незрозумілих іграх. Якщо таких фактів нема, то хочу, щоб він просто вибачився. Я таким ніколи не займався», – сказав Герасимюк телеканалу Футбол 1.

«Не виплачуючи зарплатню за нашу роботу, ще й звинувачують в тому, чого нема – не бачу резону знаходитись й надалі у цій команді», – продовжив Олег.

Що ми маємо? Конфлікт всередині колективу, що спричинала людина, яка повинна навпаки підтримувати своїх гравців. До цього всього додається втрата одного з лідерів ужгородського колективу. Навіщо це було Олександру Шуфричу? Краще від цього нікому стало. Страждає команда, страждає тренерський штаб, страждають вболівальники. Ужгород повільно, але методично втрачає свою, як сказав Грозний, самобутню команду...

P.S.: До речі, матч «Говерла» – «Зоря» був офіційно виправданий стосовно підозр про неспортивну гру: «Чи був матч «Говерли» та «Зорі» нечесним? Ми не отримали ніяких доказів. Ми дослідили і букмекерські ставки, продивились ще раз хід боротьби у матчі, дії тих чи інших гравців, і сьогодні не можемо говорити про те, що гра мала договірний характер», – сказав Кочетов (голова комітету з етики та чесної гри ФФУ – прим. ред.) телеканалу Футбол 1.

Аттіла ЕРДЕЛІ для Лобда

Категорія: Чемпіонат України | Переглядів: 977 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: