Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Граундхоппери на Закарпатті. Стадіон "Авангард" Мукачево (ФОТО)
16:15
Граундхоппери на Закарпатті. Стадіон "Авангард" Мукачево (ФОТО)
Пропонуємо Вашій увазі серію матеріалів про стадіони Закарпаття очима українських граундхопперів.

Граундхоппери на Закарпатті. Стадіон
Після огляду стадіону ДЮСШ, пішки, уздовж основної водної артерії міста - річки Латориця, ми дійшли до наступної, найстарішої і, на мій погляд, найбільш цікавої спортивної арени Мукачева - стадіону «Авангард».
 
Раніше він належав найпершому мукачівському футбольному клубу - МШЕ (Munkachi Sport Egyesulet), який був заснований місцевими угорцями влітку 1919-го, в період, коли в результаті Першої світової війни, в ході розпаду Австро-Угорської імперії, місто відійшло щойно створеній Чехословацькій Республіці. Відомо, що стадіон був урочисто відкритий в травні 1920-го. Найімовірніше знімки, які я з великими труднощами знайшов в інтернеті, були зроблені як раз тоді. Зверніть увагу на будинки, що стоять на задньому плані, за неповні сто років вони анітрохи не змінилися, що підтверджують мої фотографії.
 
1




















2
3





















































 
Цікаво, що для угорських і слов'янських команд Підкарпатської Русі - так на той момент називалася земля, яка входила до складу першої чехословацької держави, що включала в себе в основному нинішню територію Закарпатської області, проводилися різні чемпіонати. Тричі: у 1930-му, 1931-му і 1934-му, МШЕ ставав чемпіоном Підкарпатської Русі серед угорських команд, а в 1932-м і 1933-м брав срібні медалі першості.
 
У 1938-му Угорщина окупувала територію Підкарпатської Русі і незабаром після цього кращі угорські команди Мукачева були включені до складу учасників третьої ліги чемпіонату Угорщини.
 
Зі встановленням радянської влади футбол в Закарпатській області встав на нові рейки. На зміну старорежимним клубам прийшли нові колективи, що представляють різні державні структури, виробничі підприємства, сільськогосподарський сектор. Наприклад, в чемпіонаті області 1945 року, який пройшов в експериментальному форматі, команда «Спартак» представляла тютюнову фабрику Мукачева, «Динамо» - міліцію, «Більшовик» - пивзавод, і т.д. Надалі колективи змінювали свої назви, переходили від одного підприємства до іншого, що в значній мірі ускладнює розуміння того, на яких стадіонах грали ті чи інші команди ...
 
Добровільне спортивне товариство «Авангард» було утворено в 1957-му шляхом об'єднання інших більш дрібних товариств, членство в яких в цілому сягала майже мільйона чоловік. В результаті, в «Авангарді» культивувалося до 50 видів спорту, в тому числі, звичайно, футбол. У 1958-му, раніше відомий під назвою «Більшовик», «Іскра» і, нарешті, «Буревісник», футбольний «Авангард» дебютував в чемпіонаті УРСР. У чемпіонаті області того ж року виступало відразу два «Авангарду» з Мукачева, перший колектив представляв меблевий комбінат, другий - тютюнову фабрику. Не вдаючись в подробиці, скажу, що ні один з них ніколи не був ні чемпіоном області, ні володарем кубка. Однак під новими назвами, той же колектив домігся певних успіхів. Ставши «меблевиком» в 1962-му виграв срібло, в 1967-му - бронзу. У 1969-му команда бере нову назву - «Латориця» і в 1970-м і 1971-му стає чемпіоном області.
 
Як би там не було, радянське минуле цього стадіону мені погано відомо, тому я пропоную подивитися на нього сьогодні і порадіти, бо, незважаючи на поважний для стадіону вік, «Авангард» знаходиться в чудовому стані. Один тільки по-футбольному святковий центральний вхід на стадіон, розташований з боку старої брукованої вулиці, дорогого коштує. Ідеально рівне, а головне - натуральне футбольне поле, табло, трибуни, розраховані на 1.500 тисячі глядачів, лавки для запасних гравців, адміністративний корпус - все майже нове і знаходиться в робочому стані. За відчуттями, не заглядаючи в регламенти змагань, «Авангард» в будь-який момент готовий прийняти матчі не тільки Другої, але і Першої ліги чемпіонату України. Прикро навіть, що зараз, як нам сказали, тут ніхто не грає.
Буквально на сусідній території, в травні цього року, після реконструкції, почав роботу найстаріший в місті басейн під відкритим небом, де тепер повно відпочиваючих. Бар з легкими закусками і напоями - частина спільної інфраструктури. Із задоволенням затримався б тут, але ми поспішали на наступний стадіон, про який я розповім наступного разу.
ФОТОРЕПОРТАЖ з стадіону Ви можете переглянути на офіційній сторінці Вконтакте.
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1580 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: