Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Граундхоппери на Закарпатті. Стадіон імені Людвіга Бийреша (Тячів) (ФОТО)
08:39
Граундхоппери на Закарпатті. Стадіон імені Людвіга Бийреша (Тячів) (ФОТО)
Пропонуємо Вашій увазі серію матеріалів про стадіони Закарпаття очима українських граундхопперів.

Граундхоппери на Закарпатті. Стадіон імені Людвіга Бийреша (Тячів) (ФОТО)
Після насичених вихідних наступили багатообіцяючі будні. Вранці ми покинули Берегово, взявши курс на 10-тисячний Тячів. Дорога туди пролягала спочатку вздовж українсько-угорського, а потім і українсько-румунського кордону. Цікаві місця, ніколи раніше тут не був.

Міський стадіон у Тячеві носить ім'я відомого організатора футболу - Людвіга Бийреша. Він народився в Тячеві, тут же закінчив середню школу №1, в яку потім, після успішного навчання у Львівському інституті фізичної культури, повернувся рядовим учителем фізкультури. Будучи тренером, очолюючи місцеву дитячо-юнацьку спортивну школу, Бийреш виховав безліч хороших гравців, найвідомішим з яких згодом став Гавриїл-Габор Вайда - воротар ленінградського «Зеніту» кінця 60-х і львівських «Карпат» початку 70-х років. Крім того, Бийреш керував місцевим відділенням добровільного спортивного товариства «Спартак». Кажуть, він був не тільки хорошим спортсменом, тренером і організатором, але і чудовим другом. Не дивно, що восени кожного року, під час святкування Дня міста, в Тячеві проводиться турнір присвячений пам'яті Людвіга Бийреша.
 
img_6500
























 

У радянський період, дебютувавши на обласний арені в 1948 році, у вищій лізі чемпіонату Закарпаття Тячів представляли різні команди: «Більшовик» (1948-1949), «Червона Зірка» (1950-1951), «Іскра» (1952-1955), «Буревісник» (1956-1957), «Авангард» (1958-1960). Найуспішнішим серед усіх був «Більшовик», який ставав фіналістом кубка Закарпаття двічі поспіль - у 1948-му і 1949-му. Наступною за ним командою був «Спартак» (1961-1975). Він грав у фіналі кубка 1970-го і завоював бронзові медалі чемпіонату 1972-го. На заході Радянського Союзу в класі найсильніших чемпіонату Закарпаття дебютувала нова Тячівська команда - «Зоря» (1990-1992). Після неї був «Прометей» (1992-1997) - віце-чемпіон першості 1992/93, 1994/95, третій призер чемпіонату 1995/96. В кінці 90-х початку 2000-х не було нікого. За великим рахунком так тривало до тих пір, поки в 2005-му не з'явився футбольний клуб «Тячів». На момент нашого візиту в місто «Тячів» був серед команд-учасниць вищої ліги чемпіонату Закарпаття. Однак відразу після цього було оголошено, що, цитую: «В зв'язку з відсутністю головного тренера і недобору гравців в молодіжному та дорослому складі, команда знімається з турніру і догравати сезон не буде». Якась дивна формулювання, ну й гаразд.
 
1308504721_foto-istoriji-bejres
























 
 
За мірками аматорського футболу України «Тячів» мав досить хорошу інфраструктуру. Єдина трибуна стадіону імені Людвіга Бийреша, після установки на ній пластикових сидінь, вміщала до 1.000-1.100 глядачів. У підтрибунне приміщення потрапити не вдалося, але там напевно є всі найнеобхідніші зручності для тренерського складу, гравців, суддівської бригади. Крім основного поля, зі зворотнього боку трибуни розташований тренувальний газон. На стадіоні є табло, таблички на якому необхідно міняти вручну, дошка оголошень, де, якщо уявити, могли висіти афіші предстоявших матчів і розташовуватися таблиця-шахматка, перед якою вболівальники повинні були неодмінно зупинятися, прикидаючи турнірні перспективи для своєї команди, обмінюватися думками на рахунок минулих ігор, і тільки потім займати своє місце на трибуні. Варто відзначити наявність квіткових вазонів, які можна зустріти тільки на старих стадіонах.
 
Залишається сподіватися, що незабаром футбол в Тячеві воскресне і його славні традиції продовжаться ...
 
ФОТОРЕПОРТАЖ з стадіону Ви можете переглянути на офіційній сторінці Вконтакте.
 
 
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1890 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: