Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Граундхоппери на Закарпатті. Стадіони Сільця та Заріччя (ФОТО)
14:30
Граундхоппери на Закарпатті. Стадіони Сільця та Заріччя (ФОТО)
Пропонуємо Вашій увазі серію матеріалів про стадіони Закарпаття очима українських граундхопперів.

Граундхоппери на Закарпатті. Стадіони Сільця та Заріччя (ФОТО)
Ранок нового дня видався дощовим, тому, дійшовши до автовокзалу, ми встигли промокнути. Найближчий автобус в Іршаву відправлявся тільки через дві години, і, щоб не чекати, я запропонував злегка змінити маршрут і прямо зараз поїхати спершу в Сільце, подивитися стадіон там, потім дійти до стадіону в сусідньому селі - Заріччя, і тільки потім попрямувати в райцентр, де ввечері того ж дня мав відбутися матч місцевого футбольного клубу - «Бужора» з командою «Боржава» з села Довге.
 
По правді кажучи, ідея поїхати в Сільце і Заріччя народилася не випадково. Я був готовий до такого повороту подій, тому заздалегідь навів довідки і дізнався, що стадіони в цих селах - одні з кращих в районі, а їх жителі - непримиренні суперники не тільки в спорті, але і в повсякденному житті. Крім того, за кілька тижнів до поїздки я завбачливо розжився недорогою і в той же час корисною книгою - «Спортивні сторінки Іршавщини. Футбол », в якій, серед іншого, прочитав про історію сільце-зарічанського футболу, і тепер був не проти до неї доторкнутися.

Book


















































 
Футбольне життя в сусідніх селах, де за радянських часів перебував колгосп, який славився високими врожаями зернових культур і майже рекордними надоями молока, почалася після Другої світової війни. Тоді їх, розділених річкою, об'єднувало не тільки спільне господарство, а й одна на двох середня школа, бібліотека, клуб і навіть сільрада. Одного разу для учнів сільце-зарічанської школи був організований культпохід в кінотеатр, який перебував тоді тільки в райцентрі. В Іршаві хлопці вперше побачили гру в футбол, яка їх неймовірно зацікавила. Незабаром, спершу в Сільці, а в 1948-му і в Заріччі, з'явилися свої команди і були організовані примітивні футбольні поля з дерев'яними воротами. На них хлопці тренувалися і набиралися досвіду, організовуючи перші ігри між вулицями, а потім і сусідніми селами. На гостьові матчі, якщо такі траплялися, новоспечені футболісти йшли пішки або їхали на возах, і тільки пізніше на вантажних автомобілях.
 
У 1952-му Заріччя зробило великий крок вперед, змусивши сусідів заздрити - в селі з'явилася амбітна футбольна команда. Завдяки успішним виступам в першостях району, з часом «Колгоспник» завоював право представляти Заріччя в обласних чемпіонатах серед сільських команд, здобувши перемогу в цьому турнірі в 1959-му. Тепер на виїзні ігри футболістів возили на автобусі. Разом з командою на спеціальному транспорті виїжджали вболівальники, завдяки підтримці яких в 1967-му зарічанці завоювали кубок району.

1 001
























 
Керівництво колгоспу ім. Шевченка впродовж багатьох років підтримувала своїх спортсменів, запрошуючи їх і працювати, і грати, забезпечуючи команду всім необхідним. У відповідь, в 1982-му, виступаючи під новою назвою - «Колос», зарічанці виграли свій перший чемпіонат району.
 
З розпадом Радянського Союзу колгоспу не стало. Деякий час уваги до футболу не було не тільки в Заріччі, про Сільце і говорити не доводиться, але і у всьому Іршавському районі, першість якого не розігрувалося з 1992-го по 1999-й.
 
З відновленням змагань «Колос» продовжив доводити свою спортивну перевагу над суперниками. У чемпіонаті 2000-го зарічанці були третіми, в 2003-му, 2005-му і 2006-му - другими, потім, в 2007-му - знову третіми, як раптом, в 2009-му, через багато-багато років, в Сільці з'явилася команда. Обидва колективи, ставши лідерами районної першості, негайно взялися змагатися між собою за медалі вищого достоїнства. З тих пір на рахунку «Заріччя» перемоги в чемпіонатах 2009-го і 2013-го, три 2-х місця (2010, 2011, 2015) і одне 3-е (2012). В активі футбольного клубу «Сільце» перемога в турнірі 2015 го, два 2-х (2009, 2012), і два 3-х місця (2010, 2011). Виходить, що поки «Заріччя» трохи попереду.
 
Кажуть, футбольні матчі між сусідами завжди дуже напружені і проходять при великому скупченні глядачів, при тому, що в Заріччі проживає близько 4-х тисяч жителів, в Сільці трохи більше 3-х. Зараз, коли у обох команд є свої стадіони, їх зустрічі заслужено носять статус повноцінного районного дербі.
 
Цікаво, що довгий час в Сільці взагалі не було стадіону. Його побудували лише в 2009-му, силами членів нової команди і рядових жителів села, всупереч небажанню місцевої влади виділити ділянку під будівництво, в той час як ті, здавалося б, навпаки, повинні були всіляко сприяти подібній ініціативі. У важкий момент любителів спорту підтримав священик місцевої греко-католицької громади - отець Михайло. Місце під стадіон дала церква. При вартості будівництва близько 800 тисяч гривень державних коштів було виділено лише 20 тисяч. І все-таки, незважаючи на всі труднощі, стадіон стоїть, в чому я переконався особисто.

1




















2
3
4




























































5
6
































































До стадіону у Заріччі звідси близько 3-х кілометрів, він на далекій околиці села. Поки ми йшли, розпогодилося. Неозброєним оком видно, що зарічанський стадіон трохи більше, відчувається, що за його плечима історія. Як і в Сільці, поле тут натуральне, дуже хорошої якості. Є трибуна для глядачів і роздягальня для гравців, з протилежного від неї боку встановлені додаткові лавочки. На обох стадіонах є майданчик для міні-футболу, а також, що характерно, довгий стіл для командних посиденьок. Видно певну схожість двох сусідніх стадіонів.
 
ФОТОРЕПОРТАЖ з стадіону Ви можете переглянути на офіційній сторінці Вконтакте.
 
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1195 | Додав: lobda | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: