Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Іван Білак: «Якби чемпіонат тривав трохи довше, то ми були б вище»
21:00
Іван Білак: «Якби чемпіонат тривав трохи довше, то ми були б вище»
Редакція lobda.at.ua продовжує серію інтерв’ю, у яких намагатимемося передати атмосферу цьогорічного чемпіонату.

Редакція lobda.at.ua продовжує серію інтерв’ю, у яких намагатимемося передати атмосферу цьогорічного чемпіонату.

Завершилось перше коло Чемпіонату та Першості області з футболу. Команди-аматори краю пішли на літні канікули. Тож нині є час підбити підсумки першої частини сезону й поспілкуватися з його учасниками.

Редакція lobda.at.ua продовжує серію інтерв’ю, у яких намагатимемося передати атмосферу цьогорічного чемпіонату, порушити актуальні питання, пов’язані не тільки з його перебігом, результативністю команд, арбітражем, поведінкою уболівальників під час матчів, інфраструктурою стадіонів, секретами успіхів, причинами невдач тощо.

До розмови із футбольними журналістами плануємо залучати тренерів команд, арбітрів, делегатів ФФЗ, футбольних аналітиків, а також закарпатських уболівальників. Закликаємо вас, шановних читачів, надсилати питання, які, ми обов’язково будемо включати в інтерв’ю.

Пропонуємо вам діалог із тренером ФК «Севлюш» із Виноградова – Іваном Білаком.

- Доброго дня, Іване Івановичу. Чи вдалось втілити в життя все задумане на перше коло? У яких матчах не змогли досягти прийнятного для себе результату?

- Добрий день. Звичайно були поєдинки, де ми не досягли того, на що могли реально розраховувати. Почались наші втрати ще в 1 турі в Іршаві. Вважаю, що в тій грі, що ми переграли місцеву «Бужору», однак не реалізували свої нагоди, зіграли внічию і втратили зовсім не зайві два бали. Також із жалем згадуємо домашні матчі з «Великою Бийганню» та «Дийдою». У першому випадку ми заслуговували на нічию, а в другому – були зобов’язані перегравати клуб із Дідова.

- У кого із клубів вищої ліги, з якими ви грали, відзначите якісні окремі ланки, які вас вразили у новому сезоні?

- У цьому році багато хороших колективів. Можливо повторюсь, та знову згадаю дві провідні команди Берегівщини. Вони обрали правильну модель гри проти нас і досягли прийнятного результату. Із клубом із Дідова у нас був один із найважчих матчів. А проти «Бийгані» там все зрозуміло. Ми пропустили швидкий гол, що вплинуло психологічно на моїх молодих підопічних.

- Чи були поєдинки в «Севлюша», де не зовсім футбольні фактори вплинули на результат?

- Особливо жалітись нема на що. В основному результат, якого ми досягали, був досить-таки по грі. Усе, що ми здобули, досягали за рахунок роботи на тренуваннях. Думаю, якби чемпіонат тривав на кілька матчів більше, то «Севлюш» міг досягти кращого турнірного становища.

- За рахунок чого вдалось так завести команду на кінець першого кола?

- У міжсезоння ми значно омолодили склад. На старті змагань молодим гравцям було важко адаптуватись до дорослого чемпіонату. Трохи згодом вони відчули гру і налагодили взаємодію на полі з досвідченими футболістами, що й принесло позитивний результат.

- Що плануєте робити, щоб втримати такий хід команди і уникнути зіркових відхилень?

- Не думаю, що моїх юним підопічним загрожує щось подібне до зіркової хвороби. Продовжимо працювати в тому ж темпі, а по ходу побачимо, які корективи вносити.

- Бачимо, що час-від-часу гравці випадають з поля зору вашої команди, а пізніше повертаються. За рахунок чого вам вдається тримати в команді своїх вихованців та талантів із Виноградівщини?

- У першу чергу треба вірити цим молодим футболістам, які з’являються. У мене грають тільки кращі. Ні для кого нема преференцій за іншими факторами крім самовіддачі та виконаної роботи. У кожного є стимул додати, щоб потрапити в основний склад.

- Зараз команда відпочиває чи тренується?

- Зараз всі у відпустці. 4 серпня збираємось. Там у нас буде три неділі, протягом яких спробуємо підтягнути свої слабкі сторони. Звичайно зіграємо три-чотири товариські поєдинки. З ким саме, поки невідомо. Добре було б позмагатись із командою з-за меж області, однак не відмовимось і від суперників з меж Закарпаття.

- Щодо Михайла Реплюка і Юрія Віщака, які так і не вийшли на вищий рівень – у професійний футбол. Чому не вдалося втримати в команді цих корінних виноградівців?

- Кожний футболіст – індивідуальність. Він вирішує особисто де продовжувати кар’єру. Ми не можемо і не бажаємо забороняти комусь кудись переходити. Думаю, що на їх рішення також вплинула фінансова складова.

- Чи є поєдинки в 2 колі, які вважаєте ключовими?

- Дуже важливими для нас будуть перші три тури: вдома з Іршавою, далі виїзд у Велику Бийгань, після чого приймаємо «Середнє». Спробуємо набрати максимум очок. Після цього будемо бачити, на що ми можемо претендувати в 2015 році.

- Чи є в команди якісь забобони, коли виїздите на поєдинки, які впливають на результат?

- Особливих забобонів нема. Головне, щоб не було весілля безпосередньо перед грою. Нема гулянки, тримаємо спортивний режим, тоді все добре й на полі.

- Чи можете виділити із своїх підопічних кращих гравців?

- Безумовно Юрій Чонка підсилив нас суттєво. Однак, один футболіст не може грати за всіх. Ставлю завдання перед будь-ким з повною самовідданістю грати на результат.

- Коли гравець зробив якусь помилку, чи проводите з ним додаткові заняття на тренуваннях?

- Додаткові фізичні навантаження для виховання не використовуємо. Більше проводимо роз’яснювальну роботу як в епізодах, де помилився, так і в моментах, коли зіграв правильно. Фізичні вправи проходять планово майже однаково для всіх.

- Щодо юнаків «Севлюша», яких ви також тренуєте. Яка причина важкого старту діючих срібних призерів чемпіонату Закарпаття?

- Шість ключових гравців 1997 року народження, які ще можуть виступати за юнаків, перейшли в дорослу команду. Зміни в складі молодіжки час від часу дають про себе знати необов’язковою втратою балів.

- Як шукаєте таланти для «Севлюша»? Чи хтось допомагає вам у цьому?

- Самі стараємось знайти. Є також тренери, які дають знати, що є хороші гравці в тому чи іншому колективі. Я й сам приймаю участь у підготовці дитячих команд до чемпіонату ДЮФЛ Закарпаття, де ми в цьому році посіли друге місце. Перспективні хлопчики є у нас у вікових категоріях 2001-2002-го та 2003-2004-го років. Працюємо з ними на майбутнє закарпатського футболу й нашої команди зокрема.

- Які футбольні поля ви б виділили на Закарпатті в цьому році?

- Однозначно «Поляна». Чудове поле в Середньому. У Мукачеві також зробили якісний газон. У цілому непоганий стан полів на Закарпатті. Бажає бути кращим хіба поле в Довгому. Не знаю, що там у Великій Бийгані та Дідові. Надіюся, що газон та все, що навколо нього відповідає рівню гри цих команд. У іншому випадку, нічого не зробимо. Доведеться грати там, де має відбуватись поєдинок.

- На такі випадки тренуєтесь на гіршому полі, на «Пласмасовику» чи ще десь, щоб бути готовим скажімо до довжанського поля?

- Та ні. Працюємо на одному стадіоні, а вже на полі суперника пристосовуємось до дефектів зеленого настилу. А там як Бог дасть.

- Дякую за вичерпні відповіді та бажаю виконати завдання на друге коло.

Розмовляв Євген СВИЩО спеціально для «Lobda.at.ua»

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 1115 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: