Головна » Усі публікації » Чемпіонат області » Іван Білак: "Тренер повинен бути для футболістів авторитетом"
10:11
Іван Білак: "Тренер повинен бути для футболістів авторитетом"
Про стан справ у іршавському клубі розповів новий наставник "Бужори" Іван Білак.

Іван Білак: Вони творять на полі фантастичні дива. Іноді змінюють хід гри за долі секунди, демонструючи неймовірну швидкість. З блискавичного дотику м’яч заганяють у сітку воріт. Дивують ефектним володінням «лобдою» і точним пасом, часто тримають у напрузі…

За все це ми і любимо футболістів, котрі дарують нам хвилю позитиву та незрівнянних емоцій, які важко словами передати. 

Безперечно, іршавська «Бужора» має свої славні традиції. Але все ж минулий рік видався не дуже втішним - не було особливо чим порадувати вболівальників, бо на обласному рівні команда займала останні позиції. Виходячи з цього, назріла необхідність зробити певні висновки і  приймати відповідні рішення. Президент клубу Василь Лазорик запросив до співпраці тренера Івана Івановича Білака з Виноградова. З останнім якраз і мав розмову з приводу того, як ситуація в команди виглядає нині. 

Як розповів Іван Білак, цьогоріч у зимовій першості області заявило про участь 18 футбольних команд. Їх розбили на 4 підгрупи. Щоправда, у двох з них було по 5 команд, де клуб, за результатами змагань, з останнім місцем вилітав автоматично. Загалом спочатку у кожній підгрупі проводили ігри, аби з-поміж 4 команд визначити лише місце кожної з них. А вже після цього  футбольний клуб матиме відповідного суперника й гратиме на виліт. Отже, якщо зараз команда зазнає поразки, то, як то кажуть, зійде з дистанції. 

Іршавська «Бужора» опинилася в одній підгрупі з «Севлюшем» з Виноградова, футбольним клубом Великої Копані та ФК «Боржавське». Наші футболісти вже провели всі три ігри. Вони виграли у Великої Копані з рахунком 9:1. Із «Севлюшем» розійшлися нічиєю – 2:2. ФК «Боржавське» перемогли з рахунком 7:1. У раунді плей-оф була переможена міжгірська «Верховина» 8:0.

За словами тренера «Бужори», у команді відбулися певні ротації. З попереднього складу залишилося всього кілька чоловік. На початку зимової першості Іван Іванович зібрав 23 футболістів, з яких і вирішив «зліпити» спортивний моноліт. Вже після першої гри кілька з них «відсіялося». Команда складається із спортсменів Іршавщини, Виноградівщини та Мукачівщини, переважну більшість якої, звісно, становлять гравці з нашого району. Футболістів постійно підтримує Іршавська ОТГ на чолі з Степаном Бобиком. Тренуються по 2-3 рази на тиждень у післяробочий час. Зазвичай на перепоні розвитку футболу стоять заробітки. Та радує, що із футболістами знайдено спільну мову і домовлено про те, що до кінця сезону не покидатимуть клуб. 

Новий наставник іршавчан стверджує, що в першу чергу звертає увагу на те, як футболіст проявляє самовіддачу та характер, приймає рішення на полі. Він каже: «Тренер повинен бути авторитетом для футболістів і привчити їх до певної дисципліни, бо інакше хорошого результату не буде». На його думку, наставник має добре відчувати гравців і розуміти, хто і на якій позиції буде більш ефективним. У футболі не все так просто, як здається на перший погляд. Багато талановитих юних гравців, коли потрапляють у дорослі склади, покидають футбол, бо не можуть змиритися з важкою працею над самовдосконаленням. 

Виноградівець Іван Білак закінчив факультет фізичного виховання Вінницького державного педагогічного університету. Спортивний менеджмент опановував також у Східноєвропейському слов’янському університеті. Футболом захоплюється змалку і захищав честь різних команд Закарпаття. Свого часу грав навіть за «Ниву» Вінниці та Тернополя. Тренерською діяльністю займається вже дванадцять років. Опікується в основному дітьми. До речі, один із його вихованців Віталій Гандера навчається зараз в академії столичного «Динамо». Чотири роки Іван Білак тренував ФК «Севлюш». Віднедавна він став наставником іршавської «Бужори». З його ім’ям пов’язують надії на відродження славних традицій наших футболістів. 

Як бачимо з кількох ігор зимової першості області, перші кроки Івана Білака в якості тренера іршавських футболістів виявилися ефективними і дали результат. Армія палких вболівальників «Бужори» й надалі чекає на якісну й видовищну гру, появу нових зірок. Залишається вірити і надіятися, що підопічні І. Білака під його чітким керівництвом не підведуть і впевнено штурмуватимуть вищу лігу… 
Категорія: Чемпіонат області | Переглядів: 1303 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: