Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Іван Грабар: "Футбол на Тячівщині на досить високому рівні"
10:15
Іван Грабар: "Футбол на Тячівщині на досить високому рівні"
Про здобутки та проблеми футболу Тячівщини розповів голова Тячівської районної федерації футболу Іван Грабар.

Про здобутки та проблеми футболу Тячівщини розповів голова Тячівської районної федерації футболу Іван Грабар.

- Іване Івановичу, скажіть, будь ласка, що входить у сферу обов’язків районної федерації?

– Абсолютно все, що стосується футболу в районі. Це і молодіжний, і ветеранський, і жіночий футбол, проведення регулярних чемпіонатів, Кубків. Жоден матч не відбувається без участі федерації.

Як проходить цьогорічна першість району?

– Загалом, у чемпіонаті району беруть участь 15 команд. Цього року першість проводиться в одній лізі, а не у двох, як це було в попередні роки. Оскільки, на жаль, деякі команди залишили чемпіонат: у першу чергу, з фінансових причин, а по-друге, через відсутність самих гравців. Це команди Добрянського, Солотвина, Грушова, Кричева. Несприятливі економічні умови в державі відбиваються і на стані футболу. Кілька сотень футболістів виїхали за межі країни – хтось на заробітки, а хтось – можливо, і від мобілізації ховається. Однак радує, що відновили виступи команди Тереблі і Вонігова. Чемпіон району визначиться у листопаді. А ще паралельно проводимо Кубок Тячівського району.

Крім цього, чотири команди Тячівщини грають на першість області: ФК «Вільхівці», «Дубове» та «Терново» – у першій лізі, ФК «Тячів» – у вищій.

Як оцінюєте їх гру?

– Якщо команди І ліги призвичаїлись і грають нарівні з іншими, то команді Тячева у Вищій лізі важкувато. У складі команди 11 гравців – місцеві, а п’ятеро – з інших районів. Але що казати, якщо з часу створення команди її склад змінився на 70 відсотків. Не всі гравці витримують з багатьох причин: робота, сім’я, фізичне навантаження. З кожним матчем команда додає у грі, але поки що вдало діє тільки захист команди: пропускають мало, але й не забивають.

Команди першої ліги показують непоганий футбол. Глядач іде на ці ігри. Це вже добре, але підводить дисципліна глядачів. Так, на три гри закритий стадіон Тернова, на дві гри - Дубового, і все через декількох глядачів, з якими не проводиться виховна робота.

Такі прикрі випадки бувають і в першості району. Але закривати стадіони районна федерація поки не хоче, адже страждають і невинні глядачі. Для них, до речі, також розроблені правила поведінки на стадіоні.

Цього року розпочали проводити змагання дитячо-юнацької ліги району. За їх результатами буде сформовано дві команди юнаків – 2001-2002 та 1999-2000 років народження, які восени візьмуть участь у першості України. Паралельно проводимо практичні навчання для молодих арбітрів. Зараз навчання проходять десять юнаків. Лекції для них читає досвідчений тренер Тячівської ДЮСШ Павло Іванчов.

Якими є здобутки Тячівського футболу?

– Найбільшим здобутком є, безперечно, 5 місце Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.В.Гренджі-Донського на Всеукраїнському дитячому футбольному турнірі «Шкіряний м’яч». Діти грали на прекрасному стадіоні ім. Баннікова. І це при тому, що у змаганнях взяли участь 8 тисяч команд. Причому багато учасників були зі спеціалізованих шкіл, а ми представили команду зі звичайної. Тренували команду професіонали Ф.Приходько, Ю.Балог, С.Талапко, Ф.Кость, С.Талапко.

Були зустрічі з відомими футболістами, автографи Біби, Трошкіна. Шестеро школярів виносили прапор Федерації футболу України на фінальній зустрічі «Динамо»- «Шахтар». Така подія для дітей запамятається на все життя.

Але маємо проблеми з матеріальною базою. В районі майже немає відповідних стадіонів, де покриття відповідало би стандартам. Уявіть собі боксера з саморобними перчатками, борців на домашньому килимі і т. д.

У Руському Полі спортмайданчик не дороблений. Так само без покриття стоїть майданчик у Буштинській гімназії, яка спеціалізується на юнацькому футболі. І такі справи не тільки в нашому районі. Поки футбол фінансується за залишковим принципом, про великі досягнення говорити не доводиться. Я це питання піднімав і під час розмови з представниками «Шкіряного м’яча» і Федерації футболу України у Києві. Чому команда Києва з простої школи могла полетіти на міжнародний дитячий турнір у Лондон? Чому хтось їх може забезпечити, а наші футболісти на першості району не можуть поїхати з одного села в інше, бо в них немає транспорту?

Водночас з початку цього року на розвиток дорослого футболу було виділено 200 тисяч гривень для проведення змагань. Наразі з цієї суми ми вже використали 150 тисяч. З цих коштів судді отримують офіційну заробітну плату. За дев’ять років цією зарплатою при виході на пенсію скористалися дев’ять арбітрів. Але я вважаю, що це допомога не тільки для суддів, а й для кожної команди. Адже в інших районах і областях команди шукають кошти, щоб оплатити суддям їх роботу. Крім того, у нас була кредиторська заборгованість з минулого року, адже всі ми пам’ятаємо, як працювало казначейство. До того ж, 61 тисячу гривень повернули знову в районний бюджет у вигляді податків.

У штаті федерації є 40 чоловік, але всі вони по-різному отримують зарплату: адже є такі судді, які провели один-два матчі, а хтось - більше. Це не захмарні суми, але у межах мінімальних зарплат. Я вважаю, добре, що район виділяє на це кошти. Всі вони мають цільове призначення згідно з кошторисом – тільки на оплату суддівства та закупівлю кубків, грамот, медалей.

Зараз розпочались змагання дитячо-юнацької футбольної ліги. Треба буде оплачувати паливно-мастильні матеріали для команд, які будуть довозити дітей, оплату тренерів, закупку м’ячів, футбольних щитків.

А чому ж ці кошти не можна спрямувати безпосередньо командам?

– Хоча такі пропозиції часто звучать на засіданнях районної федерації, але наразі такого механізму немає, адже тоді команди мають бути окремими юридичними структурами, щоб звітуватися про отримані кошти. Треба буде вести бухгалтерію, здавати фінансові звіти... А це буде набагато затратніше.

На жаль, доводиться чути про грубу поведінку гравців...

– Регламентом проведення змагань передбачені правила гри та покарання за недотримання цих правил. На жаль, не всі гравці знають правила, а ще по-своєму їх трактують. Безперечне дотримання цих правил є обов’язковим, інакше проводити змагання з будь-якого виду спорту неможливо. Футбол залишається чи не єдиним заходом, куди люди можуть безкоштовно піти у неділю. Крім цього, ми розробили Кодекс честі – своєрідний договір між суддями та представниками команд, який рекомендували підписати. Але команди не хочуть ставити підписи. А потім проблематично знайти молодих суддів, тому що вони не хочуть бути в цьому коловороті. Футбол популярний, тому що доступний. Але іноді ця доступність створює проблеми.

Хто допомагає розвитку футболу в районі?

– Це, найперше, голови сіл, селищ, тренери та місцеві шанувальники футболу. Щорічно команди отримують допомогу від депутата Василя Петьовки. Голова Тячівської РДА Василь Йовдій та заступник голови райради Ігор Грабарь підтримали ідею молодіжного футболу. ДЮФЛ України - це непоганий початок для кращих молодих футболістів, де їх можуть побачити представники команд майстрів. Для кожної обдарованої дитини з'явиться можливість показати своє вміння на високому рівні змагань. У цих змаганнях одноразово з району будуть брати участь 44 футболісти. Граючи за обласну команду, показати своє вміння могли 4-5 гравців. Тепер ця кількість збільшується, а отже, зросте й інтерес багатьох батьків, які хочуть бачити свою дитину відомим футболістом.

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 740 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Святослав Симканинець  
0
Дивно, що голова районної федерації не знає скільки команд грає в районному чемпіонаті...

الاسم *:
Email *:
كود *: