Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Шанта: «Будемо боротися за титул найкращої команди першої ліги»
23:17
Шанта: «Будемо боротися за титул найкращої команди першої ліги»
Редакція lobda.at.ua продовжує серію інтерв’ю, у яких намагатимемося передати атмосферу цьогорічного чемпіонату.

Редакція lobda.at.ua продовжує серію інтерв’ю, у яких намагатимемося передати атмосферу цьогорічного чемпіонату.

Завершилось перше коло Чемпіонату та Першості області з футболу. Команди-аматори краю пішли на літні канікули. Тож нині є час підбити підсумки першої частини сезону й поспілкуватися з його учасниками.

Редакція lobda.at.ua продовжує серію інтерв’ю, у яких намагатимемося передати атмосферу цьогорічного чемпіонату, порушити актуальні питання, пов’язані не тільки з його перебігом, результативністю команд, арбітражем, поведінкою уболівальників під час матчів, інфраструктурою стадіонів, секретами успіхів, причинами невдач тощо.

До розмови із футбольними журналістами плануємо залучати тренерів команд, арбітрів, делегатів ФФЗ, футбольних аналітиків, а також закарпатських уболівальників. Закликаємо вас, шановних читачів, надсилати питання, які, ми обов’язково будемо включати в інтерв’ю.

Лідером першої частини чемпіонату в першій лізі західної зони став чопський «Локомотив». Тож оцінку виступів команди місцевих залізничників дав їхній тренер Іван Шанта.

Завдяки яким складовим удалося очолити турнірну таблицю й піти у відпустку на позиції лідера?

– Розпочали підготовку до чемпіонату ще наприкінці зими. Узяли участь у двох матчах Кубка Закарпаття: у рідних стінах поступилися «Дийдо», яка на той час була значно сильнішою за наш колектив. Нині, завдяки тренуванням та проведеним матчам, ми зігралися й заслужено стали лідерами.

Які з матчів першого кола виявилися найважчими для ваших підопічних?

– Із проведених поєдинків виокремив би два, які ми провели вдома: із «Карпатами» (Перечин) та «Баранинцями». Ці колективи досить збалансовані: у «Баранинцях» зібрані хороші й досвідчені футболісти, а перечинці здобувають результат завдяки самовіддачі та бойовим якостям. Гадаю, що саме згадані команди стануть нашими головними конкурентами в боротьбі за перше місце.

Матч на виїзді проти «Ракошина» переріс у справжній конфлікт, який завершився побиттям президента вашого клубу. Як думаєте, у чому корінь цього неприйнятного у футболі явища?

– До слова, такі інциденти трапляються в Ракошині вже не вперше. Якщо кардинально не вжити заходів, то там може трапитися ще щось подібне, або ж значно масштабніше. Саме в цьому матчі ми отримали єдину поразку в сезоні. На мою думку, усе почалося з невпевнених дій арбітра Петра Котубея, який утратив контроль над грою й приймав незрозумілі рішення. Відверто: не очікував, що такий досвідчений суддя, котрий не перший рік проводить матчі професійних команд 2-ї ліги України, буде не в змозі контролювати хід подій поєдинку на аматорському рівні. Уже в кінці двобою він призначив сумнівний пенальті в наші ворота. А далі сталося неприйнятне – один із гравців команди-суперника вдарив нашого президента, після чого ми вирішили припинити гру. Як наслідок, програли цей матч у кабінетах. Гадаю, що ми втратили очки в цій непростій грі, яких нам у майбутньому дуже не вистачатиме.

Що скажете про рівень арбітражу?

– Приємно, що рівень наших футбольних суддів значно зріс. Окрім згаданого матчу, усі суддівські бригади, серед яких більшість молодих арбітрів, відпрацювали набагато краще ніж згаданий Петро Котубей.

Після такої успішної першої частини ціль «Локомотива» – перше місце?

– Керівництво команди перед стартом чемпіонату не ставило за мету будь-якими методами здобути лідерство. У кожній грі налаштовувалися на перемогу, так і було: мали 8 перемогта 1 технічну поразку в згаданому матчі в Ракошині. Тож зараз, звісно, будемо боротися за титул найкращої команди першої ліги.

Керманич Федерації футболу Закарпаття Іван Дуран значну увагу звертає на розбудову футбольної інфраструктури й назвав ваш клуб одним із кращих за рівнем у першій лізі. Навіть зауважив, що «Локомотив» спокійно міг би виступати у вищій лізі краю.

– Коли вперше приїхав у Чоп, оцінив рівень інфраструктури, то відразу ж запропонував Ярославу Дмитровичу Афтанасу заявити про участь команди у вищій лізі. У нас хороші умови для тренувального процесу, два відмінні поля. Сподіваюся, що керівництво це врахує й уже з наступного сезону будемо грати у вищій лізі чемпіонату області.

Яка ситуація з найближчим кадровим резервом «Локомотива», як розвивається дитячо-юнацький футбол у Чопі?

– Одразу ж, коли почав працювати в цьому клубі, поставив перед собою завдання залучити до команди якнайбільше місцевих молодих футболістів. Та й у попередніх колективах, у яких доводилося працювати, робив ставку на молодих гравців. Зараз у складі команди грає футболіст 1996 року народження Анатолій Павліш, уже будемо залучати до основи представників 1998 року народження.

Цікаво почути думку тренера щодо того, чи потрібна Закарпаттю ще одна професійна команда?

– Так, безумовно. Якщо вдасться заявити ще один клуб у другу лігу на базі ФК «Ужгород» – це буде дуже добре для крайового футболу. Якщо це планують зробити з наступного сезону, то вже нині слід залучати до лав «Ужгорода» молодих гравців і не зважати на нинішній результат команди в чемпіонаті Закарпаття.

Роман КУХАР

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 970 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Ваня  
0
скажіть мені будь-ласка коли ще в Ракошині були такі інценденти????
і до речі я був на цьому матчі і Ракошино переграло Чоп по ігрі, результат справедливий і Ракошино виграло матч не в кабінетах а на футбольному полі!!!!!!!!!!!!!
можна поразку і визнати і не шукати винних!!!!!!!!

الاسم *:
Email *:
كود *: