Головна » Усі публікації » Чемпіонат області » Карпати Дубове – юнацька команда, як запорука успіху в майбутньому
23:21
Карпати Дубове – юнацька команда, як запорука успіху в майбутньому
Дана стаття є аналізом тої ситуації яка склалася у селищі Дубове щодо виховання юних футболістів.

Карпати Дубове – юнацька команда, як запорука успіху в майбутньому
Ви задавали собі питання як виховати хороших гравців для команди аматорів? Не секрет що через ситуацію що склалася в Україні це дуже важка справа. Чому? Тут може бути багато факторів, у даному матеріалі ми хочемо торкнутися цієї болючої теми. Отже, про все по-порядку.

Дана стаття є аналізом тої ситуації яка склалася у селищі Дубове щодо виховання юних футболістів. Футбол без сумніву найпопулярніша гра у світі, звичайно це стосується і нашого селища. Але у дитячому футболі Дубового є і злети і болючі падіння. Що можна згадати щодо розвитку найпопулярнішої гри у світі в нашому селищі? Ми знаємо про славну історію нашої команди дуже багато, своє місце тут займає також і юнацька команда “Карпати” Дубове. Тому що в дорослу команду, як правило приходять гравці які пройшли шлях дитячо-юнацького футболу. А що ми можемо згадати з минулого юнацької команди? Давайте разом проаналізуємо те що відбувалося останні 30 років, а це дуже  великий відрізок часу.

Якщо ми перенесемося на 30 років назад то згадаємо те що разом з дорослою командою “Карпати” що грала в Чемпіонаті України серед колективів фізкультури також існувала юнацька команда, що приймала участь в Чемпіонаті області. За рахунок чого формувалася ця команда? В основному це були вихованці ДЮСШ (Тячівського району).  Дубівська група ДЮСШ давала масу вихованців які  поповнювали склад дубівських “Карпат” і грали на хорошому рівні в обласному чемпіонаті. Варто подякувати за це тренеру Віктору Івановичу Шевері, який багато років працює з дітьми і приділяє їм увагу. Насправді це важка праця, потрібно мати багато терпіння щоб навчити дитину всім аспектам гри у футбол. Коли дитина вперше приходить до тренера у молодшу групу, то деякі з дітей навіть не вміють самі зав’язувати шнурки на своїх кедах.

Добре грати у футбол на рівні області – це нелегка справа. Чому? Потрібно постійно тренуватися. Організм людини створений таким чином, що для досягнення результатів у футболі потрібно, щоб етап тренування змінювали етапи відпочинку, але сам процес заняття футболом проходить постійно і безупинно. Зимою грають у футбол в спортивних залах, літом на відкритому повітрі. Щоб майстерність гравців росла потрібні хороші умови для занять футболом. Які умови ми мали Дубовому 30 років тому назад? Ми мали стадіон яким гордилися, ми мали сучасний спортзал на стадіоні, бігові доріжки, запасне тренувальне поле непоганої якості як на ті часи. Звичайно для дітей було де займатися футболом.

Що сталося потім? Спочатку змінилася загальна ситуація в країні, до цього всього можемо додати безвідповідальність деяких людей в Дубовому що приклали руку до розкрадання спортивної споруди стадіону “Карпати”, яка створювалася багато років. Одні сільські голови змінювали інших і крім обіцянок допомагати спорту так нічим і не запам’яталися. До всього ще й стихійне лихо не обійшло стороною стадіон. В грудні 1998 року повінь зруйнувала інфраструктуру стадіону, таким чином те що не зруйнували до кінця люди, було зруйновано стихійним лихом.

Що ми отримали після 1998 року? Футбол образно кажучи “помер” у селищі. 7 років команди не було взагалі, потім завдяки деяким небайдужим людям команда “Карпати” грала в чемпіонаті району. Яким був рівень футболу в цій першості? Команди грають на жахливих недоглянутих полях, розмітка тирсою, відсутність роздягалень. Судять матчі районні судді головною метою яких є отримати 200 гривень від керівника якоїсь команди і любим способом “вбити” того суперника який грошей не дає.

Вболівальники Дубового майже перестали відвідувати матчі, а якщо хтось і приходив то їх було дуже мало. Можемо запитати себе, як в таких умовах можна виховати хороших місцевих гравців, якщо для цього немає ніяких умов?

Якщо проаналізувати ситуацію з футболом у Дубовому то можна дійти висновку що місце яке займає наша команда в Чемпіонаті області є об’єктивним. На жаль це поки наш рівень. Команда другий сезон грає в першості області і поки не може конкурувати з лідерами, звідси і такі результати. Подумайте: спочатку ми виграємо в лідера а потім програємо аутсайдеру, і гра команди схожа на криву лінію, спочатку ми піднімаємося а потім опускаємося. Як змінити ситуацію в команді?

Вирішення проблеми –  виховання своїх гравців.  Цьому потрібно приділити увагу, і це питання має бути першочерговим. Тут потрібна система, яка має діяти добре і приносити результати.  І зараз ми спробуємо це пояснити.

1. Спочатку потрібно зробити набір дітей та сформувати хоча б дві групи з гравців 2008 та 2007-2006 років народження, їх потрібно забезпечити інвентарем та всіма умовами для занять.

2. Через деякий час для дітей потрібно організувати участь у змаганнях, насамперед ДЮФЛ області.

3. Коли вони будуть займатися та грати разом до 14 річного віку, а це на протязі не менше 5 років, можна в подальщому очікувати що ці гравці зможуть поповнити юнацьку команду “Карпати”

4. Мінімум 3 роки виступів у чемпіонаті Закарпаття серед юнаків і деякі найкращі гравці зможуть приєднатися до дорослої команди.

5. Якщо ми виховаємо мінімум 3 гравців в кожному віці, то це буде неймовірний успіх в нашому клубі. Проста математика – 3 гравці щороку це 15 гравців за 5 років. Гравців обласного рівня, а якщо виховаємо зірочку? Це буде успіх!

Ми не маємо права зупинятися, якщо зупинимося то футбол в Дубовому знову опиниться далеко позаду, давайте діяти і виховувати свої таланти.
Михайло Руснак

Джерело
Категорія: Чемпіонат області | Переглядів: 918 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: