Головна » Усі публікації » на Закарпатті » "Карпати" Дубове - народний клуб з футбольними традиціями
15:02
"Карпати" Дубове - народний клуб з футбольними традиціями
Про роботу громадської організації "Карпати Дубове" та досягнення футболістів, говоримо з одним з тренерів ФК «Карпати» Михайлом Руснаком.

Футбол – улюблена гра багатьох й один з найпоширеніших видів спорту у нашому районі. Адже поганяти м’ячем по полю до вподоби як дорослим, так й дітворі. Втім, якщо у містах приділяють велику увагу футболу і витрачають космічні суми на його розвиток та гравців, то у селах Тячівщини, на жаль, цьому виду спорту приділено значно менше уваги. Однак футбол має перспективу, адже є ті, кому небайдуже що буде з цим спортом завтра.
Саме завдяки настирливості та ініціативності небайдужим громадянам, які об’єдналися та створили громадську організацію «Карпати Дубове», футбольний клуб селища Дубове «Карпати» не просто має можливість існувати, а й досягає значних успіхів. Про роботу громадської організації та досягнення футболістів, говоримо з одним з тренерів ФК «Карпати» Михайлом Руснаком.
 
Гравець і вболівальник – партнери
 
Футбольний клуб Дубового був заснований ще у 1953 році й мав він різні назви – «Червона зоря» («Красная звезда»), «Колгоспник» та інші. Нинішня назва - «Карпати» - за клубом закріпилася дещо пізніше. За роки свого існування ФК гідно представляв та прославляв Дубове не тільки на районному, а всесоюзному рівнях. Якось команда ФК «Карпати» виграла Кубок області з футболу та грала у фіналі Кубку газети «Радянська Україна», де протистояла команді «Торпедо» (Запоріжжя), що виступала в другій лізі чемпіонату СРСР. Та, на жаль, окрім злетів, були і падіння. Так, непросте випробування настигло команду у 1998 році, коли нищівний паводок пошкодив стадіон у селищі. Після прикрого випадку, через відсутність поля для тренувань, футбольна команда потроху почала розпадатися. Ще якийсь час «карпатівці» грали в чемпіонаті області, а потім припинили брати участь навіть у районному чемпіонаті. Відтак, для клубу настала довга пауза затишшя, тривалістю цілих 7 років. Допоки за відновлення давньої слави ФК «Карпати» та відродження футболу у селищі не взялися ентузіасти.
 
У 2014 році, аби виправити ситуацію й відновити забутий, але всіма улюблений вид спорту, шанувальники та ветерани футболу згрупувалися у громадську організацію «Карпати Дубове» та розпочали формувати юнацький та дорослий склад футбольного клубу. І ось вже за 4 сезони гравці ФК «Карпати» успішно завойовують прихильність уболівальників, показуючи хороші результати у іграх чемпіонату району та області.
 
Очолив ГО «Карпати Дубове» Михайло Балабан, а до складу керівної групи увійшли: Сергій Цубера, Тарас Венчур, Роман Савула, Мирон Сойма, Василь Ухаль, Сергій Бабич, Василь Чендей, Михайло Руснак та інші. Відтак, над вирішенням різного роду назрілих питань та питань, пов’язаних з стратегічним розвитком футбольного клубу, працюють спільно уся керівна група та голова організації.
 
Якщо більшість ФК сіл та селищ «живуть» за рахунок одного чи двох спонсорів, а бо ж їх фінансовим забезпеченням піклується тільки місцева влада, то ФК «Карпати» існує завдяки підтримці вболівальників. Побудовано відповідну співпрацю громадської організації з прихильниками футболу. Так, ГО «Карпати Дубове», згідно з статутом, отриману фінансову підтримку від вболівальників використовує для покращення й розвитку клубу. За зразок було взято європейську практику. За такою схемою, окрім ФК «Карпати», не працює жоден футбольний клуб району та області.
 
- Наразі формують бюджет клубу близько 70 осіб, серед яких бізнесмени, громадські діячі. І це ті люди, від яких не потрібно просити кошти на розвиток футболу, вони самі ініціюють внески й раді тому, що інвестують у футбол, бо є фанатами цього спорту та прагнуть, аби українська нація була спортивна. Кошти йдуть, у основному, на організацію проведення матчів, - зазначає керівництво Клубу.

 
Професійну зміну для основної команди готують самі тренери клубу «Карпати»
 
Основний склад, ФК «Карпати» - це не лише дубівчани, але й гравці з інших населених пунктів. До структури клубу входять: основна (доросла), юнацька та 4 дитячі команди.
 
Склад дорослої команди було сформовано ще 4 роки тому. Тренує команду Сергій Цубера. За 4 сезони ігор дорослі «карпатівці» показують покращення результатів на обласному рівні. В зимовому чемпіонаті області команда ввійшла до четвірки найкращих колективів, поступившись у півфіналі команді «Севлюш» з Виноградова. Зараз команда дубівчан є учасником східної зони першості області, де у запеклій боротьбі з супротивниками змагаються за «бронзу».
 
А ось юнацьку команду клубу сформовано три роки тому з перспективних молодих дубівчан, частина з яких раніше грала при ДЮСШ. Тренує хлопців Михайло Руснак. За три сезони ця команда показала дуже хороші результати. Адже у минулому сезоні юнаки ФК «Карпати» стали абсолютними чемпіонами першої ліги області. Грають та знову лідирують юнаки у чемпіонаті цьогорічного сезону. Тож, ймовірно, що дубівчани здобудуть чергову перемогу.
 
Михайло Руснак каже, що його вихованці дуже перспективні гравці. А кількох юних футболістів, які цьогоріч стануть повнолітніми, радо приймуть до дорослої команди. Зокрема, це: Іван Носа, Іван Декет, Ярослав Плиска, Євгеній Плиска, Олег Бережник.
 
- І це будуть перші вихованці ФК «Карпати», які підсилять основний склад дорослої команди, - зазначає Михайло Михайлович. – Адже ФК «Карпати» прагне самостійно виховати з місцевих юнаків перспективних, якісних гравців для дорослої команди.
 
Саме з цією метою при клубі минулого року почали діяти молодші групи, де з охочими до футболу дітлахами займаються тренери. Наразі вдосконалюють свої спортивні вміння близько 70 дітей, віком від 8 до 14 років, розподілені вони на 4 вікові команди. Тренують найменших футболістів Віктор Шеверя та гравець основного складу ФК «Карпати» Владислав Галац.
 
Мають й певні досягнення найменші «карпатівці», адже з минулого року грають від клубу у дитячо-юнацькій лізі області.
 
Метою ж ФК є виховати гравця, який при досягненні повноліття, зможе продовжити за контрактом професійну кар’єру не тільки при ФК «Карпати», а й відомих футбольних клубах краю.
 
Наразі до дитячих груп відібрано значно більше дітей, ніж необхідно для гри у 4 командах. До речі, є серед нинішніх вихованців мешканці не тільки Дубового, а й сусідніх сіл. Відбір до клубу проходять хлопчики, успішно виконавши певні тестові завдання. Основними критеріями відбору є не тільки бажання дітей грати у футбол та їх спортивні задатки, а інтелектуальні можливості, враховуються й успіхи у школі, бо футбол – це не стільки гра фізично сильних, як стратегічно мислячих людей.
 
Набір найменших футболістів триває й надалі. Днями відбувся черговий тур. Так, під час тестування 24 кандидатів тренери помітили 4 дітей з доволі хорошими задатками для заняття футболом. Однак «зелену дорогу» дали всім хлопчикам, що виявили бажання займатися при клубі.
 
- І хоч не всі нинішні вихованці у майбутньому будуть професійними футболістами, проте, відвідуючи спортивні тренування, беручи участь у футбольних баталіях, у дітей формулюється характер, відповідальність, витримка та ерудованість. А головне – діти зайняті справою й вчаться досягати мети, - зазначає тренер.
 
Разом з тим, при ФК «Карпати» сформовано з колишніх гравців (віком від 35 до 60 років) ветеранську команду. Ці футболісти захищають честь клубу на різних футбольних матчах району та області. Нещодавно найстарші «карпатівці» здобули перемогу на турнірі з футболу за кубок Л.Бийреша, що проводився з нагоди святкування Дня Тячева. Незабаром відбудеться ветеранський турнір пам’яті Д.Д Подольського - багаторічного директора ЗВВО та палкого вболівальника футболу, без якого в минулому не було б і славної історії «Карпат». Цей турнір проводиться щорічно у жовтні або листопаді. В цьому році він пройде 15 жовтня.
























 
 
Оновлення стадіону – назріла потреба
 
Аби досягти хороших результатів у будь-якому спорті, необхідно систематичні та грамотні тренування. І такі заняття тренери проводяться з кожною командою якомога частіше. Зазвичай, наймолодші спортсмени вчаться футбольної гри на спортивному майданчику, що знаходиться на території місцевої школи, у цьому дирекція закладу йде на зустріч футбольному клубу. А ось гравці юнацької та дорослої команд тренуються на футбольному полі місцевого стадіону. Щоправда, це поле далеке від ідеального.
 
- Два роки тому ГО «Карпати Дубове» за підтримки вболівальників та селищної ради провели ремонт трибуни стадіону та оновили роздягальню. Все це зроблено для того, аби на селищному стадіоні можна було проводити матчі чемпіонату області. Покращувати умови на стадіоні необхідно й надалі. Зокрема, встановити на полі систему автоматичного поливу газону, а також не вистачає для проведення тренувань й майданчика (60х40м) зі штучним покриттям. Якби вдалося виконати всі ці пункти, то ФК «Карпати» могли б грати у вищій лізі області. І цим би мала перейматися не тільки громадська організація, а й, у першу чергу, селищна влада, адже стадіон на балансі органу місцевого самоврядування.
 
Та все ж Михайло Руснак переконує, селищна рада намагається за своїми можливостями допомагати клубу. Минулими роками селищний голова Василь Носа вручив юним гравцям форму, а цьогоріч спортивний одяг селищна рада планує придбати для новобранців – найменших футболістів.
 
Втішно, що ФК «Карпати» за 4 сезони ігор переконливо виправдовує покладені на нього надії вболівальників. Якщо гравці та тренери працюватимуть так злагоджено та наполегливо й надалі, то результати будуть ставати все кращими. Тож побажаємо дубівським футболістам витримки та вдалих ігор у цьому сезоні.
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1120 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: