Головна » Усі публікації » Чемпіонат України » Хомин: "Ні за один місяць нинішнього сезону я зарплату не отримував"
20:40
Хомин: "Ні за один місяць нинішнього сезону я зарплату не отримував"
Пропонуємо Вашій увазі інтервю із захисником Говерли Андрієм Хоминим.

Пропонуємо Вашій увазі інтервю із захисником Говерли Андрієм Хоминим.

Йшлося про головних дійових осіб Говерли і скандалах, які неодмінно їм супроводжують.

Нагадаємо, в самому клубі розгорівся скандал: віце-президент клубу Олександр Шуфрич перед матчем Говерли проти Динамо нібито заборонив тренеру використовувати в матчі Герасимюка, Шацьких і Хомина. Віце-президент цю заборону заперечує, футболісти ж кажуть, що цю інформацію їм озвучив В'ячеслав Грозний, а сам тренер публічно взагалі видав третю версію.

  - Як пройшов ваш день?

- Банально. Команда повернулася з Києва і почала звичайний робочий процес, в якому задіяний і я. Завтра теж заплановані два тренування, в яких братиму участь нарівні з усіма. Незважаючи на те, що я відсторонений від ігор, на тренування це не поширюється.

- Про це дивне відсторонення сказано вже багато, але у кожного своя правда: у Шуфрича-молодшого, Грозного і, наприклад, у Герасимюка, і хтось із них явно забрехався. Розкажіть, як усе було.

- Минулого тижня ми тренувалися в загальній групі, все було, як завжди. А перед матчем В'ячеслав Грозний сказав, що Хомин, Герасимюк і Шацьких за наказом Олександра Шуфрича усунені від участі в матчі. Про причини такого рішення сказано не було нічого.

- Але ви ж розумієте - виходить, бреше або віце-президент клубу, який заперечує, що втручався в тренерську роботу, або головний тренер.

- Виходить так. Але я поки не знаю, як все є насправді.

- Але ж вам, напевно, ой як цікаво.

- Ну, я не перестаю про це думати ні на секунду. Але відповіді на це питання не знаходжу, а ніхто нічого не пояснює. Єдина версія - В'ячеслав Грозний заявив у пресі, що клуб, ніби як, планує позбавитися від легіонерів. Можливо, вікові гравці їм теж не потрібні в наступному сезоні і тому і нас відсторонили? Може, так починається будівництво нової команди?

- Добре. Чому тоді Герасимюк, Хомин та Шацьких, а не Райчевіч, Тудосе, Фещук? Більш того, в команді є не просто легіонери, а вікові легіонери, яким далеко за 25. Нелогічно виходить, якщо слідувати вашій логіці.

- Тим не менш, більше версій у мене немає ніяких. Як я вважаю, якісь причини повинні все-таки бути. Саме нас вибирали ж не в сліпу. Більше того, оскільки ніяких суперечок з керівництвом або тренером, наприклад, особисто у мене, не було, і не було ніяких ексцесів, отже, рішення заборонити мені грати приймалося не вчора і не позавчора, а набагато раніше. Але повторюся: ніякої логіки в цьому рішенні я не бачу. До речі кажучи, нещодавно дзвонили репортери з місцевих ужгородських видань, і сказали мені, що, виявляється, без моєї участі Говерла не виграла жодного матчу за ці 13 місяців, що я в команді.

- Може, Олександру Шуфричу, якщо вірити В'ячеславу Грозному, просто чисто візуально не сподобалася ваша гра, і він вирішив, що має право дати рекомендації головному тренеру?

- Не подобається? Ну, така собі формулювання. Для цього ж є головний тренер!

- Ну, ми ж говоримо про особливий клубі, яким безумовно є Говерла.

- Мені б не хотілося вірити, що керівництво так просто втручається в роботу тренерського штабу.

- Вас, як і Герасим'юка, звинувачували в здачі матчу?

- Я чув цей запис з роздягальні. Ну, що сказати. Читав потім, що і Федерація футболу України розглядалося питання про те, чи був матч Говерла - Зоря "дивним", ну, і читав, що Герасимюк у підсумку виявився за всіма показниками одним з кращих на полі в той день. Та й взагалі - навіть чисто візуально будь-якій людині, що розбирається у футболі, було зрозуміло, що ніякої здачі гри або командою, або окремими гравцями не було. Це просто смішно. Не знаю, як могло прийти таке в голову. Але Олександр Шуфрич після матчів часто буває запальним, часто говорить багато і люто, із звинуваченнями і претензіями. Емоції, і, напевно, не більше того.

- Ви дивилися матч Говерли в Києві проти Динамо?

- Дивився ... Звичайно, неприємно було бачити, як за 30 хвилин команда пропустила п'ять разів, і взагалі виглядала хлопчиком для биття. На жаль, все було погано.

- Ви згадали про людей, які знаються на футболі. Так от, після 4:0 під час поєдинку мені зі стадіону зателефонував знайомий агент і сказав, що в Києві, можливо, "пише контора", мовляв, тепер і Говерла увійшла до клубу, очолюваним Олімпіком, і порекомендував звернути увагу на той факт, що гравці Говерли в просто розступаються перед динамівцями і навіть не стеляться в підкатах. От ви, людина, яка безумовно розбирається у футболі і знає гравців, які "ковтнули" п'ять за півгодини, скажіть: Говерла в цей період часу грала на повну силу? Попрошу також порівняти віддачу гравців в обох таймах.

- Знаєте, я вже бачив в інтернеті всякі статті та картинки, нібито гравці Говерли в цьому матчі (або в першому таймі) не туди бігли, не так віддавалися грі, та інше. Я розумію, що з боку це могло виглядати так, як ніби це якась здача-перездача.

- Мова виключно про те, що саме гравці Говерли теоретично могли грати на контору. Підозра тільки в цьому.

- Все одно - я в Києві з Арсеналом забивав Говерлі сім м'ячів, і що? Тоді ж ніхто нічого не говорив про подібне. Просто буває, що в однієї команди не виходить нічого, а в іншої залітає все. Так, у хлопців не все виходило. Але я ручаюсь - за той час, поки я перебуваю в Говерлі, а це 13 місяців, команда не провела жодної дивної гри, не було ні контор, ні здач, нічого подібного. Мені навіть смішно про це говорити. Далі - якщо порівнювати перший та другий тайми в київському матчі, то мені здається, що на другу половину хлопці вийшли просто більш зібраними і грали надійніше. До того ж не треба забувати, що в цьому матчі вже нічого не було потрібно Динамо, яке, до того ж, півтайма догравали в меншості. Ну і треба пам'ятати про те, що Говерла грала складом далеким від основного, м'яко кажучи.

- Футболісти повинні якось заробляти гроші. Почнуть же грати на контору, здавати матчі - мені здається, так мислить і підозрює своїх гравців Олександр Шуфрич.

- Йому ні в чому підозрювати команду, тому що у всіх матчах футболісти грали так, як можуть.

- Який борг у Говерли перед вами?

- Мені "закрили" нещодавно попередній сезон. Ні за один місяць нинішнього сезону я зарплату не отримував. Тобто, борги вже за 11 місяців.

- Ви - футболіст, якому винні зарплату майже за рік. Продовжуєте вірити в те, що свої гроші ще отримаєте?

- Не знаю, можливо, я закінчений оптиміст, але що мені залишається робити в цій ситуації?

- Відомо, що - принаймні, захищати свої права, судитися.

- На даний момент я не подав на Говерлу жодного судового позову, що не написав жодної заяви. Поки про це не думав.

- У клубі все побудовано на помилкових обіцянках - складається таке відчуття.

- Ну, тут все як відбувається: граєш місяць, тобі кажуть: "гроші будуть наступного тижня". Чекаємо - нічого. І так кілька разів. Потім раз - дали півзарплати, через місяця півтора-два - ще півзарплати. Ось так і набігає рік боргів.

- Мене ніхто і ніколи не зможе переконає в тому, що у сім'ї Шуфричів в один день закінчилися гроші, а пояснювати все "важкою ситуацією в країні" - зручна відмазка для всіх, хто не виконує контрактні зобов'язання перед футболістами. Що думаєте з цього приводу?

- Не так давно один з помічників тренера приніс на тренування "Forbes", відкрив, каже: "дивіться". А Там Нестор Шуфрич в двадцятці найбагатших людей країни. Ось і відповідь на ваше запитання.

- І що з цього випливає?

- Я так думаю, що власники клубу чекають закінчення сезону. Поки ж невідомо, чи буде наступний чемпіонат, і чи будуть в ньому брати участь клуби з фінансовими проблемами. Напевно, люди думають, що немає сенсу платити гравцям, якщо наступного чемпіонату не буде.

- Федерація футболу України при цьому рапортує, як про успіх, про проведені переговори з проблемними клубами і зроблених ним відстрочки по виплатах боргів. Простіше кажучи, Говерла просто користується цим і не платить гроші в тому числі особисто вам, бо її ніхто не зобов'язує це робити. ФФУ навіть не виконує рішення УЄФА і Лозаннського суду.

- Так, все це дуже дивно. Я вперше стикаюся з подібним - футболістам не платять практично весь сезон. Я вперше бачу подібне, хоча пережив, наприклад, смерть київського Арсеналу. При чому, керівники клубів постійно говорять, що саме клуби у нас не захищені, на відміну від футболістів. Так от, яким чином захищені гравці, якщо клуби не виконують контрактні зобов'язання, а ФФУ - рішення вищих європейських футбольних органів правосуддя? Всі відкладається, переноситься, ніхто не зобов'язує клуби платити вчасно.

Знаєте, скільки зараз коштує пара нормальних професійних бутс? Шість тисяч гривень. А зношуються вони за півтора місяці. Тобто, потрібно 12 тисяч на три місяці тільки на бутси. А грошей не платять. Висновок: доведеться скоро грати в чоботях. І питання: ці хлопці з Федерації, чого вони ходять на роботу зі своїми портфелями? Що вони там роблять?

- Чи має право існувати такий клуб, на ваш погляд, в рамках елітного дивізіону країни? Ну, якщо люди не можуть або не хочуть утримувати Говерлу на цьому рівні, то чому б їм заборонити робити з Говерли посміховисько, і відправити клуб в нижчу лігу - вирішувати свої проблеми?

- Ну, мені, наприклад, шкода, що все складається таким чином. Чесно - мені б хотілося, щоб в Ужгороді був сильний, стабільний клуб, з амбіціями брати участь в єврокубках. Може, і люди ходили б на стадіон, а то зараз щось зовсім слабо ходять на домашні матчі.

- Фантазія у вас добре працює.

- Ну, реально прикро бачити, що тут відбувається. Коли не зайдеш в інтернет - за участю Говерли одні скандали, і жодного хорошого слова. Хотілося б, щоб колись все змінилося.

- Розкажіть, що рухає футболістом підписувати контракт з таким клубом, як Говерла?

- Ну, особисто в моєму випадку ситуація була така: я підписав контракт на три місяці - на друге коло попереднього чемпіонату. У нас була сильна команда, коли я виходив на поле - отримував задоволення від футболу, отримував кайф від гри з такими партнерами, ми добре виступали, грали в якісний футбол. Потім, коли закінчився чемпіонат, я отримав дві пропозиції від інших клубів Прем'єр-ліги, вони кликали до себе. Я все обговорив з ними, і підійшов до Грозного, пояснив ситуацію і запитав: "Вікторович, ну що ми, працюємо далі, чи як?". На що Грозний відповів, що в Ужгороді все серйозно, сильний склад, великі амбіції і мета на наступний сезон - потрапити в зону єврокубків.

- А ще я чув, що Грозний не так давно обіцяв одному з новачків, що його незабаром покличуть в топ-клуб, і він забере цього гравця за собою ... Загалом, ви вирішили залишитися.

- Так. Підписав новий контракт на два роки.

- У якому зараз фінансовому становищі ось ті два клуби?

- У набагато кращому, ніж Говерла. В одному з них грає мій приятель, нещодавно говорив, що у них затримки в районі трьох місяців, що за нинішніми мірками я і затримками не можу назвати. Загалом, минулого літа я собі прикинув, що склад Говерли дійсно дуже непоганий. Мені подобався футбол, який ми показували. Тренер сказав про амбітні цілі, ось і залишився. А потім почалося: пішли лідери команди, румуни, Лисицький, наприклад, і понеслася ... Я тоді і в страшному сні не міг уявити те, що відбувається в Говерлі зараз. Реально, крім орендованих футболістів, яким гроші платять їхні безпосередні роботодавці, на контракті з Говерлою нас зараз чоловік десять. І що нам робити - не уявляю.

- При підписанні контракту вам обіцяли виплачувати гроші своєчасно або попереджали про можливі затримки?

- Ну, знаєте, напевно, жоден футболіст навіть і на той час не ставив би умов, щоб йому вчасно платили, бо це, як би, сама собою покладається річ. Ось і я не питав і не переживав.

- І як вам платили?

- У клубі я був з березня - прийшов на другу частину минулого чемпіонату. А зарплату за цей місяць, яка стала для мене першою в Говерлі, отримав влітку. Але тоді я це сприймав, як тимчасові негаразди.


- Ви грали в багатьох клубах. Чи було гірше, ніж в Говерлі?

- Ні. Гірше ніде не було.

- Чим відрізняються ситуації тут, в Арсеналі?

- Тим, що в Арсеналі нас зібрав віце-президент клубу, Головко, і чесно сказав, що, грошей немає, на гру не їдемо, клубу не буде. А тут - одні обіцянки. Помилкові.

- Яка роль Грозного зараз в клубі? Чи є він авторитетом для футболістів? Чи керований зараз процес?

- Як мені здається, в цьому плані все нормально - йде звичайний тренувальний процес, теорія, хлопці нормально спілкуються, виконують чесно тренерські вказівки.

- За підсумками останнього туру було дві ситуації, які я попрошу вас порівняти: Микола Павлов заявив, що не буде працювати в клубі, в якому йому заважають, і оголосив, що незабаром піде з Іллічівця, В'ячеслав Грозний же сказав футболістам, що віце-президент клубу заборонив йому ставити в склад конкретних гравців, і продовжує працювати (розмова відбулася до сьогоднішнього висловлювання Грозного про те, що він готовий піти з клубу, якщо нічого не зміниться. - Ан.В.).

- Важко коментувати. У кожного - свій характер і підхід до вирішення таких питань. Не знаю, якщо я був би тренером, і керівники сказали б мені, кого ставити в склад, а кого ні, я їм відповів би, що тренер відповідає за результат, тому тільки він має право вибирати футболістів.

- Думаєте, все так просто, і Грозний після отриманих вказівок сказав: "Не ставити Хомина, Геру і Шацьких? Без проблем, Саша"?

- Ну, по правді кажучи, я не знаю, які між ними стосунки, і як у них побудовано спілкування. Але взагалі я в принципі не уявляю собі, як керівник клубу може зателефонувати і дати пораду, кого ставити в склад. На мій погляд, для такого серйозного тренера, як Грозний, це виглядає занадто наївно. Тому правду треба ще знайти.

- Як підсумок: ви зараз перебуваєте в клубі, в якому вам заборонено грати і в якому або віце-президент дає вказівки тренеру за складом, або забрехався сам головний тренер. Що збираєтеся робити далі?

- У мене ще рік контракту з Говерлою, тим не менше, варіант, при якому я буду просто тренуватися, мене не влаштовує. Тому влітку будемо говорити з керівництвом клубу про можливе розірвання контракту. Перебувати в клубі, але не конкурувати за місце в складі - це взагалі не варіант для мене.

- Що, якщо через день-два Олександр Шуфрич або В'ячеслав Грозний скаже вам, що це було непорозуміння, конфлікт вичерпано і ви знову можете грати?

- У мене є контракт, і я буду його виконувати. Якщо мені скажуть, що команда потребує Андрія Хомина, то, звичайно, я готовий допомогти хлопцям.

- Тільки от футболісти готові виконувати контрактні зобов'язання на сто відсотків, а клуб перед ними на скільки? На десять, може, як максимум?

- Я свою роботу збираюся виконувати чесно і далі. Упевнений, що не тільки я, але і всі футболісти Говерли. Червоніти тут нікому нема за що.

- Шацьких і Герасимюк залишаються в клубі, як і ви?

- Наскільки я знаю, вони відпросилися на день за сімейними обставинами, а так - так, вони збираються працювати у звичайному режимі, як і я. Єдине, як ми розуміємо, грати за Говерлу вже не будемо.


Категорія: Чемпіонат України | Переглядів: 685 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: