Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Найсміливіші мрії ІНОДІ збуваються
13:27
Найсміливіші мрії ІНОДІ збуваються
Віктор Іванович – директор Ужгородської районної дитячо-юнацької спортивної школи.

Якось в редакції зайшла мова про шкільний спорт у районі. Серед наших працівників є і випускники навчальних закладів Чопа. От саме вони з вдячністю та шаною згадували свого вчителя фізкультури Віктора Пребуша. Нині Віктор Іванович – директор Ужгородської районної дитячо-юнацької спортивної школи. Він – гість редакції. І наша розмова, звичайно, про спорт, його фанатів і просто шанувальників.

– Вікторе Івановичу, ви все життя присвятили спорту. Хто перший прищепив вам любов до активного способу життя?

– Я – ужгородець, закінчив школу № 2. Мене завжди оточували закохані у спорт. Ще змалку грав у футбол. Взуття, казали батьки, на мені просто горіло. Пригадую, як гордився, коли мене хвалив мій перший тренер Олександр Філіп. Згодом закінчив Львівський інститут фізкультури, спеціалізація – футбол.

– А у вашій сім’ї спорт на якому місці?

– Всі ведуть здоровий спосіб життя, але захоплення маємо різні. Дружина Оксана – медик, син Віталій – географ, дочка Оля – учениця гімназії. Син просто любить футбол. Попри це, рідні цікавляться і моїми справами, і спортивними новинами.

– Випускники Чопської школи згадують вас, як прекрасного вчителя фізкультури…

– Я сам згадую ті роки з приємністю. Це була справжня школа життя. Знаю, як спланувати урок фізкультури, щоб дітям було цікаво. І водночас корисно. Уроків ніхто не прогулював, не шукав різних довідок, аби «косити».

– Вже десять років керуєте дитячо-юнацькою школою...

– Школа працює з квітня 2003 року. Маємо у штаті 14 тренерів з різних видів спорту: велосипедного, футболу, волейболу, плавання. Троє працюють за сумісництвом у сільських школах, де викладають фізичне виховання.

Тісно співпрацюємо з федераціями відповідних видів спорту, шість наших є членами виконкомів. Тренер, викладач з велоспорту Леонід Костик постійно бере участь у засіданнях федерації велоспорту України. До речі, планом спортивно-масових заходів на рік передбачено участь спортсменів у більш, ніж 50 спортивних заходах.

– Який спорт найбільш популярний?

– У 59 групах загальнофізичної, початкової та попередньої базової підготовки займається 900 учнів. Найбільше відділення з футболу – 34 групи, півтисячі учнів, з них 32 дівчат. Маємо групи у Великих Лазах, Середньому, Худльові, Коритнянах, Кам’яниці, Лінцях та Сторожниці. Між ними щорічно проводимо першість ДЮСШ у різних вікових групах.

Крім того, спільно з федерацією футболу району проводимо 5-6 кубків: «Різдвяний турнір», присвячений Дню захисника Вітчизни, «Весняна надія», «Даруймо радість дітям», «Золота осінь». У декількох вікових групах змагаються понад 400 вихованців.

– Конкретніше, будь ласка, про успіхи юних спортсменів…

– За останні два роки збірна ДЮСШ показує хороші результати на обласних змаганнях. Так, команда 1998-1999 років народження посіла перше місце. Інші завоювали бронзові нагороди, а в нещодавніх змаганнях здобуто два комплекти срібних нагород та одне четверте місце.

Хороших успіхів домоглася команда дівчат 1998-1999 років народження. Вихованки тренера Володимира Марухнича стали срібними та бронзовими призерами на двох останніх обласних змаганнях. Випускник нашої школи Анатолій Гаврилешко виступав у дублі ужгородської «Говерли», а Крістіан Сегедій та Віталій Ганич – в складі «Говерли U–19».

Усі тренери відділення, окрім основної роботи, на громадських засадах займаються з сільськими командами, які беруть участь у чемпіонаті району та ІІ ліги області з футболу, мають прекрасні результати. Так, вихованці тренера Валерія Угрина два роки поспіль стають володарями золотих медалей чемпіонату району серед юнаків. Успішно виступила в цьому році команда Сторожниці (тренер Тіберій Мальованець). Вона завоювала бронзу та срібло. Футболісти з Великих Лазів, очолювані колишнім гравцем київського «Динамо» Йосипом Микуланинцем, є одними з лідерів районного чемпіонату. Слів похвали заслуговують тренери Микола Дорогович, Василь Рущак...

– Знаємо: популярністю користується в районі велоспорт…

– Працюють три тренери-викладачі. Досвідчений Леонід Костик та його учні Василь Дума та Павло Селлеші мають звання майстрів спорту. Працюють 17 груп. Заняття проводяться на базі Великолазівської школи. Пристосований тренажерний зал потребує капітального ремонту, тож узимку тренуються у спортзалі школи. Успішні виступи на республіканських змаганнях дали змогу виконати нормативи кандидата у майстри спорту Павлу Думі. Прекрасні результати протягом сезону демонстрували Мирослав Гарновді, Вікторія Свида та Антоніна Ян. За час існування школи ми підготували одного майстра спорту та сімох кандидатів у майстри.

– Ужгородщина гордиться і юними волейболістами…

– При Коритнянській школі є секція з волейболу. Тренер – Микола Цар. А вихованці тренера з Оноківців Володимира Грохольського успішно виступили на чемпіонаті України з пляжного волейболу.

– Як підтримує районна влада спорт?

– На початку цього року відбулася колегія відділу освіти РДА, де йшлося саме про роботу нашої школи. Всі її рішення виконані. Збільшено кількість груп з 45 до 53. Ми вдячні районній владі за взаєморозуміння, адже при такій кількості учнів необхідно було збільшити і штат викладачів. Введено в штатний розпис додаткових тренерів. А з жовтня сесія райради додала коштів на утримання школи.

З 1 жовтня змогли організувати набір у групи плавання. Залучили 120 учнів. Заняття проходять на базі спорткомплексу «Зінедін».

– А як зі спортивною базою?

– Власної бази не маємо. Школі передано в оренду спортивний зал районного будинку культури. З головами сільських рад та директорами шкіл укладені угоди про надання шкільних спортивних споруд в безоплатне користування.

Завдяки обласній програмі «Спортивний майданчик» відкрито майданчики зі штучним покриттям у Великих Лазах, Невицькому, Худльові, Сюрте, Сторожниці та Середньому. Тут переважно і проводимо заняття та змагання.

У такий скрутний для держави час мати власну базу – рожева мрія. Але, як відомо, найсміливіші мрії іноді збуваються... Принаймні так буває у спорті.



Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 883 | Додав: Лобда | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: